SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Malatya'da Niye Yok?'

A- A+ PAYLAŞ

Birçok ilde Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren gezici ağız ve diş sağlığı aracının Malatya'da niye olmadığı merak konusu.

Bazı illerde Sağlık Müdürlüğü'nün verdiği bu hizmetin önemi, Malatya'da da birimin oluşturulması halinde ağız ve diş sağlığı konusunda yapacağı katkılar konusunda İnönü Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Serpil Korkmaz Demirhan, şunları söyledi:

"Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir. Ağız ve dişlerdeki bir takım problemler sindirim sisteminden insanın konuşmasına kadar birçok işlevi olumsuz etkiler.

Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır.

Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.

Beyin felci geçirmiş hastaların, erişkin felçli hastaların ve kas hastalığı olanların diş hekimine götürülmesi çok zor olduğu için diş tedavisi ihmal edilmektedir.

Şu an birçok ilde gezici ağız ve diş sağlığı aracı varken ilimizde neden yok? Oysa gezici diş tedavi aracıyla;

1- Engellilere “yerinde” diş ve ağız sağlığı hizmeti verilebilir.

2- İlköğretim çağındaki çocuklara koruyucu diş hekimliği hizmeti verilebilir. Bu kapsamda ağız ve diş bakımı eğitimi, florlama ve ayrıca dişlerin çürümemesi için özel önlem alınması sağlanabilir.

3- Diş hekiminin bulunmadığı ve vatandaşların diş hekimine ulaşamadığı ilçe, belde ve mahallelerde, diş ve ağız sağlığı hizmetlerini vatandaşların ayağına kadar götürülebilir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız