SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Alman Profesör, Malatya'da Öğrendiklerini Almanya'da Öğretecek

Alman Profesör, Malatya'da Öğrendiklerini Almanya'da Öğretecek
A- A+ PAYLAŞ

Almanya'daki Giessen Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Winfried Padberg, deneyimlerini artırmak ve canlıdan canlıya organ naklini yerinde görmek için karaciğer naklinde Avrupa'da birinci, dünyada ikinci sırada olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde temaslarda bulundu.

Yapılan organ nakilleriyle dikkatleri üzerine toplayan Turgut Özal Tıp Merkezi, yabancı akademisyen ve cerrahların da ilgisini çekiyor.

Geçen yıl Türkiye genelindeki 1530 karaciğer naklinin 231'inin gerçekleştirildiği merkez, çalışmaları yerinde görmek ve deneyim kazanmak isteyen yerli ve yabancı çok sayıdaki cerrah ile akademisyeni konuk ediyor.

Canlıdan canlıya karaciğer naklini yerinde görmek için Malatya'ya gelen Prof. Dr. Padberg, AA muhabirine, İnönü ile Giessen üniversiteleri arasında 25 yıllık iş birliği bulunduğunu, kendisinin de ilk olarak 12 yıl önce kenti ziyaret ettiğini söyledi.

Padberg, Türkiye'nin, özellikle de Malatya'daki Turgut Özal Tıp Merkezinin sağlıkta son derece ileri olduğunu dile getirerek, "Turgut Özal Tıp Merkezi sadece Türkiye'de değil dünyada, Avrupa'da mükemmel bir yerde. Özellikle karaciğerle ilgili yapılan işlemler dünyanın hiçbir yerinde yok. Ayrı ayrı karaciğerin her alanına dokunan bölümlerin olması, sunulan hizmet ve kalite, burayı dünyada bir numara haline getiriyor." diye konuştu.

- "Öğrendiklerimi arkadaşlarıma öğreteceğim"

Malatya'ya deneyimlerini artırmak için geldiğini anlatan Padberg, şöyle devam etti:

"Buraya cerrahi müdahale nasıl yapılır onu göstermeye değil bunu öğrenmeye geldim. Burası dünyanın en fazla nakil yapılan ikinci merkezi ama bence dünyanın en büyük merkezi. (Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü) Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocam, bugüne kadar 3 bin 500 nakil yaptıklarını söyledi. Bu da dünyanın en büyük nakil merkezi olarak sayılıyor. Malatya'ya 5'inci kez geliyorum. Dün çok büyük 2 ameliyata girdim ve ameliyatı Prof. Dr. Yılmaz'ın elinden izleme şansım oldu. Almanya'da canlıdan canlıya karaciğer nakli neredeyse hiç yok, sürekli kadavradan nakil yapılıyor. Almanya'ya döndüğümde burada öğrendiklerimi kendi departmanımdaki arkadaşlarıma öğreteceğim."

- "Türkiye, karaciğer nakliyle biliniyor"

Özellikle hastalara sunulan kaliteli hizmet anlamında Türkiye ve Almanya'daki sağlık sisteminin birbirine çok benzediğini belirten Padberg, "Türkiye, dünya genelinde en çok karaciğer nakliyle biliniyor. Ancak şu anda Malatya, karaciğer nakli ve kanseri konusunda dünyanın merkezi konumunda. İki üniversitenin iş birliğiyle bazı öğrenciler Almanya'ya geliyor. Görev yaptığım departmandan 2 cerrahı da buraya karaciğer cerrahisi için göndereceğim." dedi.

- "Hayvandan insana nakil için çalışmalar devam ediyor"

Prof. Dr. Winfried Padberg, hayvandan insana nakil (xenotransplantation) konusunun 30 yıl öncesine dayandığını, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yakın zamanda hayvandan insana kalp ve böbrek naklinin gerçekleştirildiğini aktaran Padberg, şunları kaydetti:

"Harvard Üniversitesinden bir akademisyenle çalışmam oldu. Domuzdan böbrek alınıp şempanzeye nakledildi. Bu yönde araştırmalarımız devam ediyor. Ancak şu anda naklin önündeki en büyük engel, genetik değişiklik. Organ insanınkine ne kadar benzetilebilirse o engel aşılabilir. Bu da genetik mühendislerine bağlı. Almanya'da her gün 3 hasta karaciğer yetmezliğinden hayatını kaybediyor. Hayvandan insana nakil gerçekleşirse bu hastalara uygulanabilir ve umut olabilir."

Padberg, kanser tedavisinde cerrahi tekniklerin tamamen robotik yönde değişeceğini dile getirerek, "İleride tamamen bir operatör makinenin başında robotik işlemle cerrahi vakaları opere edecek. Ayrıca kemoterapi ileride artık her hasta için ayrı ayrı uygulanabilecek." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Deb (1 yıl önce)
    Translated
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman ÖZEROL (1 yıl önce)
    1998 yılında Dekan Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu bir görüşmemizde, "Buraya öyle doktorlar getireceğim ki, çok önemli işler yapacaklar, bütün dünya tanıyacak, buraya hastalar gelip derman bulacaklar" demişti. Çok geçmeden dediklerini yaptı. Diğer yandan tıp malzemeleri geldi. Ancak yeni iktidar tıp malzemelerinin kurulması için bile ödenek vermedi yıllarca. Fatih Hilmioğlu'nu Ergenekon uydurması ile görevden aldıktan sonra yeni rektör atandı, ödenekler açıldı, yeni kadrolar verildi ve devam... Resmi bülten gazeteciliğinden kurtulamayanlar belki bir gün araştırma yapar da öğrenirler ve kamuoyunu bilgilendirirler. İşte o doktorlardan biri de merhum meslektaşım Ali Yılmaz'ın oğlu Sezai Yılmaz'dır. Fatih Hilmioğlu'nun öngörüleri gerçekleşmiş ve de görüldüğü gibi dünyaca duyulmuştur. Başarılarının devamını diler, selam ve sevgilerimle gözlerinden öperim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yahya beg (1 yıl önce)
    Resimde Turgut Özal'ı resmini görünce insanlar bu başarının Turgut Özal üniversitesine ait olduğunu sakın düşünmesinler. Burası İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ. Ne yazık ki Turgut Özal üniversitesi ancak ala vere dalavere yolsuzluk filim işleriyle meşhur. Malatyamızı Bilim işleri İNÖNÜ üniversitesinde filim işleri de Turgut Özal üniversitesinde yapılıyor. Çok üzücü.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Süleyman ÖZEROL (1 yıl önce)Yahya beg isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya'da yandaşı pekiştirmek için var olan üniversiteyi geliştirmek yerine adına üniversite açanlar iyi şey yaptıklarını sansalar da görüldüğü gibi yeni açılan üniversitenin hep eleştirildiğini görmek üzücü. Oysa üniversitelerde tıpkı bu haberdeki gibi bilim yapılmalı. Ülkemiz olduğu kadar Malatya'mızı da yabancı mallara mahkum eden Özal'ı (Malatya'da pancar ve tütün ta seksenlerde dibe vurdu. Günümüzde de ülkemizde sap saman bile dışarıdan alınıyor) öne çıkarmaya çalışanların yapaylığındandır o fotoğraf...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüsnü (1 yıl önce)
    Sezai hocam ve değerli ekibi.Sizler hertürlü övgüye layıksınız.
    %87
    %13
    Yanıtla