SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Olmayan Bir Şeyi Denedik"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 50 metrekarelik serada deneme amacıyla oluşturulan muz serasında hasat yapıldı.

Kadıçayırı Mahallesi'nde fidan üreten Nurettin Çarpıcı ve ortağı Aziz Haliloğlu'nun kurduğu serada muzlar meyve verdi.

Çarpıcı, serada gazetecilere, fidan üreticisi oldukların için çeşitli meyvelerin üretimi için denemeler yaptıkların anlattı.

Muz yetiştirmeyi daha önce hiç denemediklerini kaydeden Çarpıcı, "Deneme amaçlı muz dikimi için 50 metrekarelik sera kurduk. Kışın sıcaklığı 20 derecede tutmak ve serayı ısıtmak için kombiyle petek taktık. Arkadaşlar arasında çok konuştuk, 'olmaz dediler', deneme dikimini yaptık oldu. Şu an muzlarımız meyvesini vermeye başladı. Destek olunursa bu işi büyüteceğiz." diye konuştu.

Muz fidanlarını Anamur'dan getirdiklerini hatırlatan Çarpıcı, şöyle devam etti:

"Fidanlar geldiğinde boyları yaklaşık yarım metreydi, şu an 3 metreyi aşmış durumda. Muz fidanlarını 2023 Mayıs ayında diktik, bu yıl haziran ayında da meyve vermeye başladı. Meyvelerin bir kısmı sararmaya yüz tutmuş, bir taraftan da yeni meyveler çıkmaya başladı. Meyveler randımanlı olursa serayı büyüterek daha büyük alanda üretim yapacağız. Malatya'da olmayan bir şeyi denedik. Malatya karasal iklim, muz nemli havayı sever. 'Malatya'da kesinlikle muz olmaz' diyenler çoktu, 'muz yetişir' diyenler pek nadirdi. Muzun bakımı çok kolay, dibinin nemli olması ve kışın sıcaklığın 17 derecenin altına düşmemesi gerekiyor, 20-21 derecelik ısı şart."

Aziz Haliloğlu ise verdikleri emeğin karşılığını almanın memnuniyetini yaşadıklarını belirterek, "Getirdiğimiz 18 fidanı diktik. Muzu merak ettiğimizden diktik. Verimine bakacağız, ürün kaliteli olursa serayı büyütmeye çalışacağız. Muz yetiştirdiğimiz için tebrik edenler var. " dedi.

Battalgazi Tarım ve Orman Müdürü Hasan Basri Hacıoğlu ile teknik personel serada inceleme yaptı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • malatyalı (2 ay önce)
    ticari olmaz ,malatya da kayısıda zarar ediyoruz.muz üretip tarlayıda satıp gidelim.hobi olarak üretilir.emeği geçenleri tebrik ediyorum çalışma örnek olması açısından güzel olmuş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ZİBETRA (2 ay önce)
    Yahu, Malatya'da ne güzel dut ve iğde oluyor, bunları pazarlamanın yolunu bulacağınıza boş işlerle uğraşıyorsunuz!
    %16
    %84
    Yanıtla
  • burak (2 ay önce)
    Çiftçi kardeşimizi azmi ve çalışkanlığından olayı tebrik ederimi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adrasanlı (2 ay önce)
    Ben şok ben iptal
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Özkan (2 ay önce)
    Koşulları yapay yollarla sağlarsanız teknik olarak yapılabilir ancak pratikte ve mevcut koşullarda gerçekleştirilmesi zor bir hedef. Ayrıca maliyeti yüksek, verimi ve kalitesi düşük olacaktır. Malatyanın iklimi bu meyve için uygun değil.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • ONUNCU KÖY (2 ay önce)
    Girişimci üreticimizi tebrik ederim, umarım başarılı olur. Ancak teknik anlamda ciddi sorunlar yaşayacağını düşünüyorum. Zira muz tropikal bir meyvedir, 5 C den daha düşük sıcaklıklarda bitkide sıkıntı başlar. Sıcaklığın kışın ve ilkbaharda 5 C altına düşmemesi gerekiyor, Malatyada Hanımın çiftliğinden Karakaya barajına 1 km mesafeye kadar alan kış ve ilkbahar geç don riskinin en fazla olduğu bölgedir, Aralık-Ocak-Şubat-Mart aylarında en az 120 gün ısıtma demek korkunç ısıtma masrafı demektir. Hobi amaçlı bir deneme olabilir, ancak ticari bir üretim mümkün değil.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Çikita (2 ay önce)
    Bamya kadar...
    %25
    %75
    Yanıtla