SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Ölümlerde 'ANORMAL' Artış

0
Güncellendi - 2020-08-27 01:50:01
Malatya'da Ölümlerde 'ANORMAL' Artış
A- A+ PAYLAŞ

* Koronavirüs salgınından sonra Malatya'da ölüm sayısında çok önemli oranda artış olduğu görülüyor.

Malatya'da ölenlerin sayısının geçen yıla göre 'anormal' bir şekilde, yüzde 52 oranında arttığı belirlenirken, bunun koronavirüs salgını ve bu salgının yolaçtığı olumsuz yan sebeplerden dolayı olduğu değerlendiriliyor.

Malatya'da, Büyükşehir Belediyesi Mezarlık İşleri Müdürlüğü'nün günlük olarak kamuoyuna duyurduğu 'vefat edenler' listesine göre, geçen yılın 1- 24 Ağustos günleri arasında ölen 197 kişinin vefat ve defin hazırlık işlemlerinin yapıldığı belirtilirken, bu yıl 1- 24 Ağustos tarihleri arasında vefat ve defin işlemi yapılanların sayısı 299'a yükseldi. Bu rakamlar, sadece Mezarlıklar Müdürlüğü'nde işlemi yapılan cenazeleri kapsıyor. İlçe, kasaba ve kırsal mahallelerde (köylerde), Mezarlıklar Müdürlüğü'nde işlemi yapılmadığı için kayıtlara girmeyen cenazeler bu rakamların dışında kaldı.

Malatya Mezarlıklar Müdürlüğü'nün kamuoyuna duyurduğu kayıtlara göre, geçen yılın 1-24 Ağustos günleri arası ile bu yılın aynı dönemine ait GÜNLÜK vefat sayıları şöyle:

AĞUSTOS 2019 – 2020

1.  16 – 8

2.  7 – 17

3.  11 – 9

4.  12- 9

5.  11- 12

6.  10- 12

7.  8- 12

8.  7- 14

9.  11- 15

10.  6- 13

11.  8- 11

12.  9- 8

13.  6- 11

14.  15- 20

15.  8- 12

16.  12- 9

17.  8- 14

18.  8- 18

19.  7- 19

20.  4- 14

22.  3- 13

23.  5- 14

24.  5- 15

TOPLAM: 197- 299

Geçen yıla göre artış oranının yüzde 52 olduğu belirtilirken, bunun 'anormal' bir artış olduğu, normal dönemlerde ölüm oranlarında böyle bir artışa rastlanmadığı bildiriliyor.

Yetkili makamlar, bu yılın Ocak ayından itibaren Türkiye'de de etkili olan koronavirüs salgını ile ilgili Malatya rakamları konusunda kamuoyuna doyurucu bilgi vermedikleri için, bu ölümlerdeki artışın ne kadarının koronavirüs salgını kaynaklı olduğu rakamsal olarak bilinmiyor. Ancak, artışın direkt ve endirekt olarak koronavirüs salgını kaynaklı olduğu değerlendiriliyor. Son günlerde ölümlerin daha da arttığı koronavirüs salgınının yanı sıra, bu salgın nedeniyle sağlık kuruluşlarının yoğunluğu ya da hastalık kapılabileceği endişesiyle buralara gidemeyip, tedavilerini aksıtan ya da yaptırmayan hastalar nedeniyle de ölüm sayısının arttığı değerlendirmeleri yapılırken, yetkili makamların bu konudaki yorumlarının ne olacağı merak ediliyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Düğünler belediye nikah salonunda nikahla son bulmalıdır birde takı gelenigimiz varki evlere şenlik herkes elinde kalem defter düğününe kim ne getirmiş onu yazacak gelenlere kendiside gidecek karşılıklı alış veriş işi artık bunları kaldırmak lazım nice insanlar gördüm düğününün kalabalık olması ile gururlanan .
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    Azrail a.s. nin işine karışmayın arkadaşlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tez zamanda sereflenmen dileğiyle...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben Azrailin işine karışmayalım dedim hasan bey. Azrail beni şereflendirecek te itirazmı edecem. Duan için teşekkürler hayırlı vakitte gelir işallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (4 yıl önce)
    Hergun ortalama 6 kordona vefat var Malatya da. Bunu soyleyen cenaze yıkayanlardan birisi....
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kachan (4 yıl önce)
    2018 rakamlarını da verseydiniz daha güzel bir karşılaştırma olurdu
    0
    0
    Yanıtla
  • veli (4 yıl önce)
    anormallik değil ki nüfus a oranla normal,normal gripten ölümler kanserden ölümler hepsi aynı grupta
    0
    0
    Yanıtla
  • Hadi ya, Malatya'nın nüfusu geçen yıla göre yüzde 59'mu arttı, bu senenin geçen seneden farklı tek değişkeni covid olduğuna göre, rakamların irdelenmesinde yarar var, kesin inanclilara, poropoganda aygıtının bagimli nesnelerine birşey demiyorum, umarım hastalık gercegiyle birebir yuzlesmezler,
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı Dr. (4 yıl önce)
    İşte bunlar gerçek rakamlar...? Ve radikal kısıtlayıcı tedbirler alınmazsa artacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Bu dünyaya kazık mı çakacağız, elbet bir gün öleceğiz, önemli olan akıbetimizin hayır olması. Bu da yaşantımıza bağlı, güzel ahlak sahibi olarak iyi amellerle yaşarsak ne mutlu bize. Yüce Allah "Her nefis ölümü tadacaktır" buyurmuş. İlla ki öleceğiz...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hiç hastaneye gitme tamam mı, tedbiri boşver, sadece tevekkül et, elbet bir gün öleceksin, bunun adınin İslam olmadigini biliyorum, bu dusuncenin nasıl bir inanç sistematiği olduğu hakkında is malumatim yok
    0
    0
    Yanıtla
  • kaan (4 yıl önce)
    ÖNCE KENDİNİZİ KORUYUN,ÖNCE KENDİNİ KORU,ÖNCE KENDİNİ KORU LÜTFEN,Herkes kendini korursa,hastalık yayılmaz,sonra çocuklarınıda takip et....................başka türlü bu hastalık önlenmez....
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğitimci (4 yıl önce)
    Çevremizden mahalleden duyduklarimiz virüsün arttığı yönünde ama benim aldığım terbiye devlete guvenmemi gerektiyor devlete güven zedelendimi bunu hiç bir şeyle telafi edemeyiz bekleyip göreceğiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Devletin verilerine güvenmek istiyoruz tam veriler sağlıklı açıklansa iyi olur hala işin ciddiyetini anlamış değiliz lütfen tedbirlere uyalım pozitif cikanlar evlerine gönderilmeden devlet gözetiminde hastane veya bir yurtta tutulsa pozitif çıkanların yakınlarına test uygulansa ve karantinaya alinsalar karantinaya alınanlar takip edilse 65 yaş ustune ve kronik hastalığı olanlara zatürre ve grip aşıları hemen zorunlu olarak yapılsa yi olur başka çözüm yolu yok bu hastalığı kontrol altına almayız.eminim benim bu yazdıklarımın daha fazlasını sayın sağlık müdürüm ve yetkililerde biliyordur ama uygulama bekliyoruz belkide uygulama yapıyorlar da bizim haberimiz yoktur haberimiz olmamasını ne kadar isterdim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeşilyurtlu (4 yıl önce)
    Daha dün şehir mezarlığında 5 tane Covid-19 lu cenaze vardı... Açıklanan rakamlar asla doğru değil... Hiç olmasa Malatya daki yetkililer Malatya için gerçek rakamları versinler ama o da yok...
    0
    0
    Yanıtla
  • Dr44 (4 yıl önce)
    Çoğu düğün ve cenaze yasaklanmalı diyor,madem böyle düşünüyorsun neden gidiyorsun,illa yasak olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • gitmiyorum da yasaklansın istiyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasak olmayınca gitmek zorunda kalıyorsun.Burası küçük memleket san gönül koyuyor cenazeme düğünüme gelmedi diyor. Adam benim cenazeme geldi düğünüme geldi babası kovid den rahmetli oldu şimdi gitsem mi gitmesem mi. Gitme diyeceksin ama yasak yok giden çok.Düğünlerde de aynı durum gidip kapıda hayırlı olsun deyip takımızı yapıp dönüyorduk vali bey yemek konusunu serbest etmiş kapıda dönemiyorsun yemek yemeden bırakmam diyor. Gel de işin içinden çık Tek suçlu halk mı. Yasakla kardeşim cenaze ve düğünleri Avrupa da çözdüler bu işi düğün mü yapacaksın yeri ve isim listesini belediyeye veriyorsun sayı 50 kişi yi geçmiyor. O düğünde biri kovid mi çıktı katılanın listesi adamın elinde hazır. Cenaze ise kesinlikle yasak. Sokağa çıkma yasağını zorla getirteceğiz ve hak ediyoruz.Bu duruma zemini de yöneticiler hazırlıyor illa düğün mü olacak kısıtlı ve isimler belli kişilerden olsun.Adam kapı kapı davetiye dağıtıyor altta not: Düğünümüz yemeklidir hay maşallah bizde bu hastalık döneminde 300 kişi ile yemek yemedik diye dert üzülüyorduk
    0
    0
    Yanıtla
  • yalçın 24 (4 yıl önce)Dr44 isimli kullanıcı yorumuna
    düğün ve cenaze yasaklanmalı diyenler gitmiyor zaten
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan (4 yıl önce)
    Düşünmeye gerek bile yok, artan ölüm oranı Covid-19 kaynaklı, günlük neredeyse 1-3 arası vefat oluyor, bunu bilmek için kamu kurumlarının açıklamasına gerek eşimiz dostumuz akrabamız ölüyor artık Çevremizden eksiliyor insanlar.. ve hala burada klavye delikanlılığı yapalım sokakta maskeyle dolanıp ara sokakta eşimize dostumuza sarılalım. Yazıktır günahtır rakamlar doğruda olsa yalanda tek gerçek var bu virüs artık bizi bitiyor ve biz kulağımızı kapattıp duymuyoruz. Gözümüzü kapatıp görmüyoruz ama ölüyoruz..
    0
    0
    Yanıtla