SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Sertifikasız Fidan Alarmı

0
Güncellendi - 2021-10-02 02:09:04
Malatya'da Sertifikasız Fidan Alarmı
A- A+ PAYLAŞ

DENETİMLER ARTIRILDI.. Malatya’da özellikle kayısı ağaçlarında sıkça görülen şarka virüsüne karşı önlem alan Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kentte etiketi ve sertifikası olmayan meyve fidanlarının satışını yasakladı.

Malatya’nın yanı sıra Şanlıurfa ve Elazığ’da da sert çekirdekli ve sert kabuklu meyve fidanlarında şarka virüsüne karşı önlem alınırken, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, başta kayısı olmak üzere erik, vişne, kiraz, şeftali ve zeytin gibi sert çekirdekli ve kabuklu meyve fidanlarında ortaya çıkan bu hastalık nedeniyle üreticilerin dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.

Şarka virüsünün en önemli yayılma yollarından birisin bulaşık üretim materyallerinin kullanılması olduğunu ifade eden Macit, şunları söyledi:

"İlimize sert çekirdekli (kayısı, erik, vişne, kiraz, şeftali, zeytin v.b) ve sert kabuklu badem meyve fidanlarının girişi “Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Yönetmeliği’nin” Korunmuş Bölgeler ve Özel Şartlar Bölümünde yer alan Şarka Virüsü Etmenine Karşı Korunmuş Bölgeler (Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ)  içerisinde yer aldığından ve “Şarka Hastalığı Mücadele Talimatı” ve “Bitki Sağlığı Uygulama Programı Ari Alan ve Korunmuş Bölgeler” hükümleri gereğince yasaklanmış olup Korunmuş Bölgeler dışında sert çekirdekli meyve fidanlarının İlimize girişi gerekli resmi testlemelerin yapılması durumunda gerçekleşmektedir.

Şarka hastalığının en önemli yayılma yollarından birisi bulaşık üretim materyallerinin kullanılmasıdır. Bu nedenle virüsten ari sertifikalı üretim materyali kullanılması oldukça önemlidir. Şarka hastalığı ile bulaşık ağaçlar tedavi edilemez. Eğer bir bölgeye hastalık bir defa bulaşmış ise hastalığı ortadan kaldırmak çok zordur. İç ve dış karantina listesinde yer alan bu virüs ile bulaşık alanlar saptandığında derhal imha edilmektedir. İlimiz kayısı üretim alanlarının tamamına zarar verebilecek Şarka hastalığa karşı üreticilerimizin çok dikkatli olması gerekmektedir.

İlimizde 37 adet Fidan Üreticisi ve 68 adet Tohumluk Bayi Belgesine sahip işletme bulunmaktadır. İlimizde 2.3 milyona yakın fidan üretilmektedir. Bunun 1.5 milyona yakını sert çekirdekli fidandır.

5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde zararlı organizmaların bulaşmaması, karantina tedbirlerinin uygulanması, etiketsiz ve sertifikasız kaçak fidanların İlimize giriş-çıkışını önlenmesi amacıyla söz konusu işletmelerin yıl içerisinde denetimleri yapılmaktadır.

Fidan Üretici Belgesi ve Tohumluk Bayi Belgesine sahip firmaların fidan satış ve üretim yerlerinin kontrolleri yapılarak, Fidan Etiketi ve Sertifikası olmayan meyve fidanlarının satışı yasaklanarak gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır.

Ayrıca üreticilerimizin ve çiftçilerimizin fidan alırken yukarıda belirtmiş olduğumuz hususlara titizlikle dikkat etmeleri; üretim izinli ve sertifikası olmayan fidanları gördükleri takdirde İl - İlçe Tarım Orman Müdürlüklerine bilgi verilmesi önemle kamuoyuna duyurulur."

Bülten- iha

FOTO: Denetim çalışmaları sürüyor

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Bek (2 yıl önce)
    Kargoyla şehir dışından gelen fidanları kontrol eden varmi
    0
    0
    Yanıtla