SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın 'Yeniden İmarı Projeleri'nin Asıl Amaç 'Önce Rant' mı?!

Malatya'nın 'Yeniden İmarı Projeleri'nin Asıl Amaç 'Önce Rant' mı?!
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023'deki depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'nın, öncelikle kent merkezi (çarşı merkezi) olmak üzere yeniden imarı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca hazırlatılan projelerde,  geleceğe yönelik olarak modern ve güvenli şehircilik anlayışıyla yapılanması yerine, rant amaçlı olarak dizayn hedefi, mülkiyet hakkını yok eden 'rezerv alan' tespitinin yanı sıra çarşı merkezinin tamamen betonlaşmaya yönelik uygulamalarla, rantı yüksek yerlerin ‘rezerv alan' kapsamına alınarak neredeyse  ‘el konması’yla kendini göstermeye başladı. ’Rezerv alan' kapsamına alınan bölgelerin yüksek rant sağlayan merkezi yerler olmasına karşın, depremde ciddi etkilenmelerin olduğu, büyük hasarların meydana geldiği çok daireli yüksek katlı binaların bulunduğu Fahri Kayahan, Bostanbaşı ve Yakınca bölgelerinin kapsam dışı bırakılması, sağlam ve güvenli yapılaşma amacından çok, rantın yüksek olduğu bölgelerin ön plana alındığı yorumlarına yol açıyor.

ÇARŞI MERKEZİ, 'BETON ADASI' OLDU..
Bakanlıkça, Malatya'nın yeniden imarı ile ilgili işin, Ankara'da faaliyet gösteren Mimar Hilmi Güner'in firmasına verilmesi, kapalı kapılar ardında yapılan, şeffaf olmayan görüşmelerin ardından ortaya çıkan ve birçok aşamada değişikliğe uğrayan çarşı merkezi inşa projesinin görseli, Turgut Temelli Caddesi (Emeksiz Devamı) ile Akpınar arasında kalan 'çarşı' bölümünün, yapım işini üstlenen Emlak Konut'un tamamen rant elde etmeye yönelik hedefi gözler önüne serdiği yorumları yapılıyor.

Çarşı merkezinin yeniden inşası projesinin Ocak ayındaki ihalesi 2 bölüm halinde yapılmış, Emlak Konut tarafından 1. etap 2. kısım Konut ve Ticaret Alanı İnşaatı BCM Uluslararası Madencilik A.Ş. ve KARÇAĞ Nakliyet Ortaklığına 2.362.500.000 TL + KDV, 2.Etap 2. Kısım Konut ve Ticaret Alanı inşaatı da Leda Yapı Ltd. Şirketi'ne 2.097.500.000 TL + KDV bedelle ihale edilmişti.

Söğütlü Cami'yi bile ortadan kaldıran, kentin meydanının genişletilmesine engel olmak için öncelikle Kuyumcular Adası denilen bölümün inşaatının hızlandırıldığı projenin değişik aşamalarında, caminin önce mevcut yerinde beton blokların arasında kaybedildiği, sonra arkaya taşınarak Akpınar'a cepheli bir iş merkezinin içerisine yerleştirildiği, sonra da tümüyle yok edildiği gözlenmişti. Caminin yerinin belirsizliğine yönelik tepkiler üzerine, bu kez Söğütlü Cami'nin, bir şehircilik katliamı olacak kent meydanını daha da daraltma pahasına, eski belediyenin bulunduğu alana inşa edilmesinin planlandığı ortaya çıkmış, bu da büyük tepki toplamıştı. Bakan Mehmet Özhaseki'nin, Malatya'ya yaptığı ziyaret üzerine konu gündeme gelince, Söğütlü Cami'ye, eski yeri civarında bir yer bulunması için proje yeniden ele alınmıştı.

Hazırlanan projenin görselinde (haberin kapak görüntüsü), beton bina yoğunluğu, burada inşa edilecek işyeri, ofis ve konutlardan Emlak Konut'un beklentileri doğrultusunda yüksek rant elde edilmesinin amaçlandığı ortaya çıkmıştı.

'REZERV ALAN' KAOSU VE ‘ESAS’ RİSKLİ BÖLGELERİN KAPSAMA ALINMAMASININ NEDENİ..
Kent merkezinin yanı sıra yine  rantı yüksek olan Niyazi Mısri bölgesi ile Saray Mahallesi, Atatürk (Kışla) ve Fuzuli Caddeleri yine, Emlak Konut tarafından 'rant' gözetilerek, mülkiyet sahiplerinin mülkiyet hakkını yasal anlamda büyük çapta ortadan kaldırarak, neredeyse tüm yetkiyi ve hakkı idareye veren 'Rezerv Alan' kapsamına alınmıştı. Burada bazı AKP'lilerin ve güçlü siyasi ilişkileri bulunan kişilerin gayrimenkullerinin özel bir çabayla 'rezerv alan' kapsamı dışında bırakılması eleştirilere yol açarken, Emlak Konut'un bu bölgelerdeki inşaat karşılığı edineceği gayrimenkullerden kar elde etme amacını güttüğü, bu nedenle işin esas sahibi olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aracılığıyla ısrarla bu bölgelerde 'haksız- adaletsiz' rezerv alanı uygulamasını gerçekleştirdiği belirtiliyor.

'Rezerv Alan' uygulaması kapsamında, buraya dahil edilen sağlam binaların yıkılması girişimlerine tüm tepkilere rağmen devam edilirken, bu kapsama alınan alanlar konusunda da kesin bir açıklama, ne siyasilerden, ne ilgili resmi kurumlardan geldi. Malatya'da, ilçeler dahil 42 rezerv alanının belirlendiği, bunların 27'sinin kesinleştiği açıklamalarına karşın, Çevre İl Müdürü Cengiz Başer, geçtiğimiz günlerde, rezerv alan sayısının 44 olduğunu açıklayarak yeni bir rakam verdi.

Ancak, Malatya'da Emlak Konut'un TOKİ müteahhitlerine ihale ettiği yapım ihalelerinde, binaların zemin +4 kat olarak planlanması nedeniyle, depremlerde büyük hasarın yaşandığı, çok katlı ve çok daireli binaların bulunduğu Fahri Kayahan, Bostanbaşı (Barguzu) ve Yakınca (Kilayık) bölgelerinin,  rant elde edemeyeceği gerekçesiyle 'rezerv alan' kapsamına alınmadığı öne sürülüyor.

Emlak Konut'un, çok katlı binalar ve çok sayıda dairenin bulunduğu Fahri Kayahan, Bostanbaşı ve Yakınca bölgesini 'rezerv alan' kapsamına alması ve burada 'sağlam bina' amacıyla toplam 5 katlı binalar inşa etmesi halinde, buralardaki mülkiyet hakkı, dairelerin sayısı, merkezi bölgelere göre müteahhit payı alamayacağı için ve ayrıca oluşacak  tepkiler nedeniyle söz konusu bölgeleri 'sağlam şehir inşa etme' projeleri dışında tuttuğu belirtiliyor.

 Bunun da, Emlak Konut'un Malatya'da vatandaşlara, ortalama 90 metrekarelik net alanı bulunan konutlar inşa ederek, onları deprem felaketine karşı sağlam binalara kavuşturmanın esas amacı olmadığını, daha çok rantı düşünerek bunu yüksek oranda elde edebileceği merkez bölgelerine yoğunlaştığı ifade ediliyor.

malatyahaber.com

KAPAK GÖRSELİ: Malatya'da Turgut Temelli Cadtesi (Emeksiz Devamı) ile Akpınar arasında kalan ve ‘çarşı merkezi’ olarak adlandırılan bölge için yapılan imar projesinin bakan Özhaseki'ye de gösterilen ‘Söğütlü Camisiz’  hali, yoğun yapılaşmayı, dolayısıyla bu bölgeden Çevre Bakanlığı adına projenin uygulanmasını isteyen Emlak Konut'un rant amacının ön plana almasından kaynaklandığı yorumlarına yolaçıyor. Bakan talimatı üzerine, Söğütlü Cami'nin yeniden bu alan içerisinde bir yere yapılması için projenin bir kez daha değişeceği belirtiliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

34 yorum yapılmış

  • Hakan (3 ay önce)
    Ben depremden bir süre sonra Samsun'a gittim ailemi de götürdüm orada hayat varmış yaşadığımı anladım devletimiz tekrar Malatya'ya çağırdı bizim şehrimize döndük dedik aynıdır geldik Malatya'da her şey başka şeylere göre içi kat daha pahalı böyle bir şey yok ya bu şehirde ülkede değil devlet yok hükümet yok yönetici yok denetleyen yok sahibi yok kim kim olduğu zaman insanlar perişan konteyner esnafı para kazanmaya çalışıyor çıkart fiyatıyla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (3 ay önce)
    İnşallah rahat değildir benim evim zaviye mahallesi'ndeydi ağır hasarlı yıkıldı Yeşilyurt belediyesi bir ilan paylaşmış Sarıyer Mahallesi'nde evi yıkılanlar isterlerse Bostan başındaki hazır olan TOKİ evlerinde kura ile değişim yapılır diyerekten biz de başvurduk kura da 3 kat çıktı İnşallah biz de para talep etmezler benim yerim çünkü Çarşı merkeze yakın çarşıda bu tarafa doğru vereceği için Çarşı sayılırdı yani ben şu anda tam dağın zirvesini tarafındayım onun için yerimi ve evimi devletime veriyorsan bu evin üstüne bir para istememesi lazım
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İstemez olur mu.yaşanan bu süreçte en iyi bedel ödetenin kim olduğunu bilmeyen de öğrenecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Talha (3 ay önce)
    Akp nin olduğu hangi proje ranta dönüşmedi bir ceket ile başlayan arazi sahibi olup arazi satmaya başlıyor milletin malına çöküyorlar, basit bir çakıl dökülecek onu bile torpille döküyorlar. Sonra biz niye oy kaybettik diye suçu millete atıyorlar.satarsa akape satar
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ali D... (4 ay önce)
    Fahri Kayahan Bulvarında, Nikah Sarayı Karşısında iki ada rezerv alanı içerisine alınmış. Verilen bilgiye göre brüt 110 metrekare evler yapılacakmış. Bizim evler, kendi oturduğum binadaki evler 203-233 metrekareydi. Bizler yerinde dönüşüm için karar aldık. Mütahitle görüşüldü. Mütahit yüzde 25 karşılığı 160 m2 ev vermeyi teklif etti. Borçsuz, harçsız evimize sahip olacaktık. Bunlar yok sayılıyor. Mahkeme yolu da kapalı. Mahkemeye baş vuramıyorsunuz. Hem iç hukuk hem de bağlayıcı olan dış hukuk hiçe sayılıyor. Mülkümüz var. Gasp ediliyor. Malatya'da belirttiğim bu bölge rezerv uygulamasında vatandaşın hakkına hukuk dışı çökmenin, gasp etmenin, rant ile talan etmenin çok açık, bariz bir örneğidir. Bu onurumuza dokunuyor. Bizler bunları hak etmiyoruz. Biz Mülkümüzü kolay kazanmadık, bir ömür emek verdik kazandık. Bu o kadar ucuz elde edilmedi. Kolay mal elde edenlere bu kolay gelebilir ancak bizim için öyle değil. Ayrıca seçilen bu bölgede oturanlar diğer Fahri Kayahan Bulvarındaki sakinler gibi ekonomik olarak da güçlü bir topluluk değil.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Nuri (4 ay önce)
    Bu kadar vatandaştan gizli,saklı,yavaş ilerliyor ve belirsizlikvarsa RANT var.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Vahap (4 ay önce)
    Beydağı eteklerinde güvenli bir şehir kurmak ya da en azından şehire bir alt merkez oluşturmak gerekiyor. Uzmanlar böyle diyor ancak yöneticiler ovaya şehir kurma gafletinden vazgeçmiyor. Çarşı planları ile şaşırtmaca yapıp Kuzey çevre yolu güzergahındaki tarlaları imara açmaya hazırlanıyorlar. Asıl rant burada..
    %74
    %26
    Yanıtla
  • İbrahim (4 ay önce)
    Ne rantı o bölge esnafın ekmek teknesi.. devlet esnafına sahip çıkıyor. Herkes işine baksın
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Rant (4 ay önce)
    Elbette rant. İşe yol yaparak başladılar, o bitince köprü hastane rantı girdi. Bütün büyük belediyeler ellerinde idi. Adeta para basıyorlar servetlerine servet katıyorlardı. Belediyeler elden gidince deprem cankurtaran oldu. Sonuna kadar böyle bir fırsatı en iyi şekilde kullanacaklar. Çünkü rant ve rantiye olmadan yaşayamazlar, söner yok olur giderler. Rant olmazsa bu milleti nasıl sömürsünler
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya (4 ay önce)
    Buğün bir arkadaşım malatyada 600 TL olan bir tarım ilacını Elbistan daki bir tanıdığına 300 TL ye aldırmış Malatya gerçekten çok pahalı bundan dolayı esnaftan mal almaya korkuyoruz yakın zamanda Sivas Elazığ ve tokata gittim gerçekten ilimiz de fiyatlar diğer illere göre çok pahalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (4 ay önce)
    Tek amaç rant, tabloya bakıldığında güzel bir resim görebilen var mi,hala yamuk yumuk daracik yollar, otopark yok dinlenmek için park yok sosyal birsey yok. Çarşı dümdüz olmuş sizin orayı jilet gibi yapmanız lazım, caddeden baktığımızda caddenin sonunu görmeniz lazım
    %91
    %9
    Yanıtla
  • iloz (4 ay önce)
    emlak konutun nasıl bir rant sağladığını da yazarsanız, daha açıklayıcı olur. hem şehrin bir an önce imarını isteyip hem bu gibi aslı astarı olmayan yorumlar yaparak acil yapılaşmaya takoz koymak çok düzgün gelmiyor bana. benim gördüğüm rezerv alanlar en çok yıkımın olduğu yerlerde yapılmış, bakın insanlar bir an önce iş yelerine kavuşsun, evlerine kavuşsun, devletten başka kimse faizsiz, 2 yıl ödemesiz, 20 yıl taksitle yapı yapmaz. (burada rant arayanın kalbinden şüphe edilir) bırakın herkes işini yapsın, bir de yorumculara cevap yetiştirmek yerine daha düzgün haberler yapılırsa çok sevdiğimiz malatyahaber kanalını takibe devam ederiz vesselam.
    %28
    %72
    Yanıtla
  • İloz isimli kullanıcı. Sadece beyninle cevap vermeni istiyorum. Senin 500 m² arsa içinde, hasarsız bir müstakil evin var. Etrafında da benzer durumda evler var. Birileri çıkıp burayi rezerv alan yaptık diyor ve evini yıkıyorlar. Sana da bir daire veriyorlar. Namus ve şerefin üzerine yemin et, sen ne yaparsın? Bu durumu kabul eder misin? Tepkisiz mı kalırsın?
    %90
    %10
    Yanıtla
  • ALİ (4 ay önce)
    Bu nasıl haber yapmaktır. İddia ettiğiniz her şey havada kalıyor. Haberi yazıp sonuna da '' yorumları yapılıyor'', ''ifade ediliyor'' gibi net olmayan muğlak ifadelerle haber bitiriliyor. Kim ifade ediyor, kim yorum yapıyor. Aylardır rant deyip duruyorsunuz. Kırk sefer sorduk. Bu rantçılar kim diye. Sonunda rantçıyı bulmuşsunuz. Rantçı Emlak konutmuş. Emlak konut devletin kurduğu bir kurum. Devletin kurumu ne için rantçılık yapsın. Haber yaptıkça batıyorsunuz. ''
    Editörün Notu: Yorum sayfalarımızın, enteresan ve çarpık yorumlarıyla bizim de dikkatimizi çeken 'Ali' adlı okurumuz.. Buna dair haberlerimizin tamamını, muhataplarımız ve ilgililer tam da haberin amacına yönelik olarak anlıyorlar, değerlendiriyorlar. Ancak, bir tek sizin (daha birçok haber için yaptığınız ve 'trol' görevi olduğunu düşündüğümüz, haberlerdeki olayları çarpıtmaya yönelik yorumlarda olduğu gibi) anlamama- anlayamama ısrarınız ve bir kez daha belirtmek isteriz ki, çarpıtma çabanız devam ediyor. Haberleri karşılıklı tüm muhatapları anlıyor, anlayabiliyor. Ama siz..! Yapacak fazla birşey yok sizin için; maalesef 'böyleleri de var' kabilinden ve 'çeşit olsun' diye yorumlarınıza tahammüle devam ediyoruz.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Sen git şehit Fevzi Mahallesine bı bak, kimler ne rant sağladı, göreceksin.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Ali topu at,koş Ali koş, çay iç Ali çay
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Aydın (4 ay önce)ALİ isimli kullanıcı yorumuna
    Bir medya kuruluşuna yorum yapan kişiye trol demenizi kınıyorum kaldiki gercekte haber içeriği olmayan insanları ve kurumları sui zan altında bırakan gerçek sahih haberler yapıyorsunuz bilmiyorum hangi renge hangi partiye yakın olduğunuzu ama bir emare varki üç yıl önceki haber kanalı değilsiniz olamadınız da çünkü şeffaf ve dürüst bir habercilik yapmıyorsunuz en basiti olaylar ve haberler yayınında bile cokkk gerisiniz hiç güncel olmadınız bu demek oluyorki sizler masa başı gazetecilik yapıyorsunuz subjektif değilsiniz .
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Mehmet Aydın bey, Hassasiyetiniz için size çok teşekkür ediyorum.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ali haklı rant rant diyorsunuz altı boş çıkıyor . Bakıyorum araştırıyorum diyorum bunların bu haberdeki amacı ne olabilir kime yarar diye birsey çıkmıyor. Malatya’ya gerçek anlamda kar amacı gütmeyen basın lazım sizin kendi cebinize çalıştığınız Selahattin başkandan belli idi
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Yaptığım yorumda sorduğum sorulara yaptığınız haber gibi net bir cevap veremeyip beni troll olmakla suçlamışsınız. Konu hakkında fikri olmayanlar tartıştığı kişilere hakaret ederler. Sizde maalesef okurunuza hakaret etme yolunu seçmişsiniz. Malatyamızın en eski ve en doğru haberlerini tarafsız bir şekilde insanlara duyuran Görüş gazetesinin devamı olduğunuzu biliyorum. Ama Görüş gazetesinin mirasını yerlerde süründürüyorsunuz. Bu hırçınlığınızın sebebi ise tarafsız olamayışınızdan geliyor.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yorumcu arkadaş çok haklı niye dert edinip cevap yazdınız net olun aslında bu sadece sizde değil diğer Malatya haber sitelerindede var net bisekikde
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ahmet (4 ay önce)
    RANT tabi ki bütün amaçları. İnsanların barınma, yerinde dönüşüm gibi sorunlarıyla uğraşmak yerine, milletin malına nasıl çökeriz hesabındalar. Geçen gün Çavuşoğlu bölgesinde ki rezerv alan projesinde Babacan soyisimli milletvekili video yayınlamış, sağlam evlerde yıkılacak, itiraz ediyorlar, mahkemeye veriyorlar, bunlara tahammülümüz kalmadı gibi üst perdeden laflar ediyor. Siz ne yapıyorsunuz ? Millete sağlam evine bir anda tebligat gönderip çıkın/tahliye edin diyorsunuz. Sonrası ? Net bilgi yok, yerine ne verilecek daire mi , para mı ? hiç bir bilgi yok. Ya Siz hayırdır Milleti savunmasız ve güçsüz mü zannediyorsunuz ? 250 metrekarelik arsasındaki sağlam müstakil evini rezerv alana dahil edip daire vereceğiz 85 metrekare, borçlanırsın ya da 5 şubat 2023 (depremden bir gün önceki) raiç bedelleri teklif ediyor (500/600 bin lira) ve arsanı evini terk et diyorsunuz. Milletin malı, keriz malı mı? Bizimde Sizlere tahammülümüz kalmadı bunu bilin. Siz Milletin malına çökmeden, o pis koku yaydığınız planınız şimdiden çöktü haberiniz olsun. Allah Sizleride yaşattığınız mağduriyetleri yaşamanızı nasip etsin. Doğru yolu bulursunuz belki.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Asim (4 ay önce)
    Malatya haber,vatandaşların sorunlarını her daim dile getiren, yapılacak haksızlıklara bu kadar sade ve anlaşılabilir müdahalelerde bulunmaya çalıştığınız haberciliğiniz için çok teşekkür ederim.her zaman halkın sesi olmanızı,halkın yanında yer almanızı ilelebet varolmanızı temenni ederim.Çünkü vatandaşa yapılan zorbalıklara ses çıkaran yok.sözde yerel de yöneticiler,vekiller var ancak görüyoruz ki bu tiplerden hayır gelmediği gibi topluma da 3 maymun rolünün oyunculuğunu sergiliyorlar. Ankara'dan deprem bölgesine dayatılan rezil çalışmaların hiç biri hizmet öncelikli değil.tamamen zorbalıkla yapılmak istenen işler.rantın, yolsuzluğun olduğunu ihale fiyatlarından anlıyoruz ki en son Elazığ'da köy evi ihalesi iptal edildi.şu an Malatya da alt yapı hariç KDV hariç Diyarbakır merkezli firma 85m2 evin yapım ihalesini 2.250.000 TL ye kazandı.alt yapı yok KDV dahil değil.naletli Ankara'dan biten ihalelerin ne denli ahlaki olmadığını bilmeyen var mı.gerçek şu ki deprem bölgesini şu an yolsuzluğun ve rantın başkenti olarak ilan ettiler.o kadar çok rezillik var ki devlet toplum alani soyuluyor ama ne acı ki müdahale eden yok.hemen diyecekler belge.Gürkan ne diyordu Malatya borçsuz belediye.seçim sonrası 17 milyar borç takanlar sonra çıkıp diyor ki borç var da 8 milyar.Türkiye de seçim sonrası yolsuzluk yapmayan belediye olmadığı ifşa oldu.kendileri de yolsuzluğun fihristin de yer aldığı için birbirinin rezilliklerini örtüyorlar.şimdi de rezerv alan dayatmasıyla daha büyük yolsuzluklar yapılabileceği için vatandaşın malına yalan ve yanlışlarla olmayan riskli yapıları bahane ederek çökmeye çalışanlarla mücadele ediyoruz.neden çökme.Şayet çok iyi sosyal bir çalışma neden mecbur kılınıyor.bakir,hak sahiplerinin az olduğu yerleri seçerek inanılmaz sayıda vasat ve fiyatı da o denli kazık olarak proje dayatmaların amacı hizmet olabilir mi.kentsel dönüşüm başkanı, devletin gayrimenkul a.ş. genel müdürü, Malatya kentsel dönüşüm başkanı toplantı da ne diyorlardı.rezerv alan da alt yapı arsa sorunu yok.sadece inşaat yapım maliyeti var.iyi de o halde bölge insanına iklimine uyumlu olmayan 90m2 okul,yurt ve ofis gibi evler yapmak ne kadar yolsuzluk derdinde olduklarını gösteriyor.alt yapı arsa maliyeti olamayan rezerv alana 150 m2 evi bile boşverin.rezerv alan da yeri olan herkese müstakil ev yapacak kadar bakir alanları seçmişler.sözde ihaleler yapılıyor ama ortalama konut maliyet fiyatı bile belli değil. çünkü kazık fiyat ifşa olmasın.hak sahibin
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Deprem öncesi de kentsel dönüşüm yapacak olan devlete chp nin de belediyesinde sakin vermeyin rant peşindeler diyerek halkı galyana getirip eylemler yapmasına neden oldugunu ve kentsel donusumden vazgecilerek yapılmadığı ve deprem olunca bütün hatayn neredeyse yikilip bir cogunun suan da hayatta olmadigini biliyormuydunuz? Malatya için de çözüm basit.. Devlet yapmasın bırak kalsın... böyle olacaksa hiç gerek yok... şehri düşünen yok halkı düşünen de yok gelecekte ki malatya yi da düşünen yok... bırakın kalsın.. ben yorumlarimda hep yazdım.. valilik binasini yapmayın aynı yerine.. sümerpark belediye binasının karşısına yapın.. altı otoparkı vs.. eski yerini verin kuyumculara esnafa..karşı tarafı açın meydan yapın... fuzuli yi bağlayın cevreyoluna.. çok bisey istemedik malatyamiz güzel olsun istedik.. olmadi
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatyali (4 ay önce)
    Eski bakan Tüfekçi ve Vekil Babacanin ismini çok duyuyoruz bu islerde
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Misafir (4 ay önce)
    Bu yazıyı şehrin sokaklarına caddelerine camilerine bankalarına dükkanlarına elektrik direklerine yani toplumun tamamının görebileceği yerlere asın. Tabiri caizse, kitabın ortasından yazmışsınız. Ellerinize sağlık.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Battal (4 ay önce)
    Malatya merkezi deprem öncesinde harikaydı çok çok güzeldi çok planlıydı çok yaşanılabilirdi...Projeler bitince Malatya merkezi çok güzel olacak...İnönü Caddesi de düzenlenip tramvay da yapılırsa Türkiye deki en iyi şehir merkezlerinden biri olacak..O zaman yine bir kulp bulursunuz...
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Battalgazili (4 ay önce)
    Bi' doymadılar haramzadeler. Millet kıyameti yaşamış bunlar hâlâ rant peşindeler. İmansız ölürsünüz umarım.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Akıllı (4 ay önce)
    Rant değil Malatyayıı hep birlikte ayağa kaldırmak 2 sene içinde
    %18
    %82
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANOĞLU (4 ay önce)
    Elbette yerinde dönüşüm yapılan yerlerde kat irtifakına bağlı mülkiyet hakları var. Sözkonusu mülkiyet hakkı yapılacak DOP (düzenleme ortaklık % oran payına göre ) göre bir miktar elbette küçülecektir. Şuurlandırma imarın ilacıdır. Peki burada sadece dükkan ofis sahiplerinin mi arsa payı var.? Vakıf malları ve eserlerinin mülkiyet hakkı hiç mi yok.? Nerede SÖĞÜTLÜ Cami, Nerede KIĞILI Camii, Kent meydanı ve merkez şehir parkı.? Anlaşılan o ki Hukuğun, Örfi değerlerin üstünlüğü değil, Üstünlerin hukukunun öne geçtiği bir manzara ile karşı karşıyayız. Bir avuç kuyumcunun sözü neki; ne değer buluyorki memleketin kaderi ile oynanıyor.? Çokmu lazımlar.? Yılda memlekete ne kadar vergi vermişler kaç garibana istihdam sağlamışlar. Hiçmi koca merkez çarşıda bunları tıkacak bir yer bulunamadı da manzara bu hale geldi. Neden o bölümde inşaat gerçekleşme oranı diğer nokların 3 katı önünde. Kimden, nereden ne saklıyorsunuz. Körler dövüşü, sağırlar diyaloğu...
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Vatandaş (4 ay önce)
    Toplantıda yetkili bayan bana rezerv alanlarda fazla konut dükkan üretilmeyecek kaç konut dükkan varsa o kadar üretim olacak sokaklar yollar genişleyecek dedi dediği gibi oluyorsa burda rant olmaz ,boş arsaları sorduğumda arsanın imar durumu göz önünde bulundurarak spk belirleyeceği fiyat karşılığı daire veya dükkan vereceğiz dedi son ihtimal para ödenir denildi.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Ne kadar iyimsersiniz.amaç hak sahibi kadar taşınmaz yapmak değil.amaç mülk sahibi az olan yerleri seçerek inanılmaz sayıda ev yaparak Malatya Haberimizin dediği gibi ranta dönük vatandaşın malına çökmek.nerede rezerv alandaki mülk sayısı kadar mülk.sorun bizde değil tamamen dediğiniz ifadeler idarecilerin ağzından yalan ifadelerle hepimizi kandırıp oyalıyorlar.eğer öyle değilse rezerv alan dayatması çok iyiyse kaldırın zorlamayı zorbalık yapmayın.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatya (4 ay önce)
    Malatyada rantsız selam alıp vermezler yapılan çok katlı beton yığını çarşıya bakın anlarsınız.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Tuncay (4 ay önce)
    Bu şehri yönetenlerin içinde bir gram Malatya sevgisi Malatyayi güzel şekilde kurmak bilinci Yok zerre miktar bunlar şehri düşünmüyor olsa şehri bu çekiçle Kuramazlar rantcilar sızı şehrin yüz yılına hançer sapladinz yine
    %86
    %14
    Yanıtla