Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat verilerine göre, 2021 yılında kanuni iş merkezleri bazında ihracat tutarı artan Malatya, buna rağmen Türkiye sıralamasında iki basamak aşağı indi.
2020 yılı Ocak-Eylül döneminde 206,6 milyon dolarla Türkiye sıralamasında 33’üncü sırada yer alan Malatya 2021 yılının aynı döneminde 278,8 milyon dolarla 35’inci sıraya geriledi.
Malatya ekonomisi için bir olumsuzluktur
Ekonomist - Yeminli Mali Müşavir ve Malatyahaber.com Yazarı Bahadır Altaş, özellikle 2020 eylül ayından itibaren ihracatta belirgin bir artış gözlenirken 2021 yılının dokuz aylık döneminde ki ihracat tutarının 2019 yılına eşdeğer olmasının ihracat değerleri yönüyle Malatya ekonomisi için bir olumsuzluk olduğunu belirtti.
İhracatta sektörel bazda istikrarsızlık var
2019 yılı Ocak-Eylül döneminde Malatya, 272,7 milyon dolar ihracatla Türkiye genel sıralamasında 28’inci sıradaydı.
Ülke genelinde ihracat rakamlarında 2019 yılına göre yaklaşık %21 oranında bir artış sağlanırken bu dönemde Malatya ihracatı, bunun çok altında kalarak yüzde 2’lik bir artış artış olarak gerçekleşti.
2021 yılında da Malatya da İhracatta aslan payı her zaman olduğu gibi kayısı olurken (Kuru Meyve Mamülleri) Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler ikinci sırada yer aldı.
Malatya’dan en fazla ihracatı yapılan ürünlerin sektörel bazda ilk sırada yer alan kayısı dışındaki ürünlerin sürekli değişiklik göstermesi, Malatya’dan yapılan ihracatın sektörel bazda bir istikrarının olmadığının ve belirli dönemlerde belirli ürünlerin ön plana çıktığının göstergesi olarak değerlendirildi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin ihracat rakamlarını Malatya açısından değerlendiren Yeminli Mali Müşavir-Ekonomist ve Malatyahaber.com yazarı Mustafa Bahadır Altaş, covid-19 pandemisinin ülke genelinde olduğu gibi Malatya ekonomisini de olumsuz etkilediğini hatırlatarak "Ancak özellikle 2020 eylül ayından itibaren ihracatta belirgin bir artış gözlenirken 2021 yılının dokuz aylık döneminde ki ihracat tutarının 2019 yılına eşdeğer olmasının ihracat değerleri yönüyle Malatya ekonomisi için bir olumsuzluk olarak karşımıza çıktığına" dikkat çekti.
"İhracattaki artış Türkiyenin çok gerisinde"
Altaş “2016 yılı Malatya ihracat rakamları dikkate alındığında ise geride kalan beş yıllık ihracat artışı yıllık ortalama %3 olurken beş yıllık toplamda %15 ‘lık bir artış gerçekleşmiştir ki bu oran yaklaşık %54 olan Türkiye oranın çok gerisindedir. Bir diğer hususta geride kalan dönemde ihracat verilerine sektörel olarak baktığımızda ise kayısı ağırlıklı olmak üzere kuru meyve ihracatı dışında sürdürülebilir bir sektörel ihracatın olmadığı görmekteyiz. 2016 yılında 68 milyon dolar ihracat tutarı ile kayısısından sonra 2.sırada yer alan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 2021 yılının dokuz aylık döneminde ilk beş sektör arasında yer almaması bunun en belirgin örneğidir. Malatya 1 ve 2 OSB yer alan ve cazibe merkezi kapsamında yatırım teşvik belgesi kapsamında birçok hazır giyim yatırımı yapmasına rağmen ihracat rakamlarında yaşanan bu düşüşün yatırım yapan şirketlerin kanuni merkezlerinin Malatya dışında bulunmasında önemli etken olduğu kanaatindeyim.
Bu konuda yetkili ve etkin kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin ihracatla ilgili hamasi açıklamalar yerine gerçekleşen ihracat verilerinin sağlıklı bir şekilde analiz edilerek Malatya sanayicisine yardımcı olunması ve sanayici ile birlikte gerçekçi çalışmalar yapılması gerekiyor. Aksi takdirde 2019 yılında Türkiye ihracat sıralamasında 28.sırada yer alan Malatyanın 2021 yılında 35.sıra gerilemesi durdurulamaz bir hal alır. Çünkü bu sıralama otuz büyükşehirden biri olan Malatya ya yakışmıyor.
TİM ihracat verilerine göre Ocak-Eylül dönemi Malatya ülke geneli sıralamasında;
2016 yılında 27.sırada
2017 yılında 27.sırada
2018 yılında 30.sırada
2019 yılında 28.sırada
2020 yılında 33.sırada yer almıştı." diye konuştu.
Güler HAZAR, malatyahaber.com