Malatya'da kurulan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ilk Yaban Hayatı Tanıtım Merkezi'nde aralarında nesli tükenmekte olan çizgili sırtlandan çöl varanına, boz ayıdan yaban keçisine, ceylandan kanatlılara kadar çok sayıda tahniti yapılmış yaban hayvanı sergileniyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğünce özellikle çocukların yaban hayatını daha yakından tanıması ve koruması amacıyla kurulan merkezde, kaçak avlanma ve kaza sonucu telef olmuş, tahniti yapılan çok sayıda yaban hayvan bulunuyor.
Vaşak, çöl varanı, porsuk, ceylan, yaban keçisi, boz ayı, kızıl şahin, küçük orman kartalı, büyük karabaş martı, fiyu, elmabaş patka, suna, keklik türleri ve kılkuyruk gibi 60 yaban hayvan tahnitinin sergilendiği merkezde, hayvanların yaşadığı doğal ortamlar tıpa tıp yansıtılmaya çalışılıyor.
Yaban Hayatı Tanıtım Merkezi içerisine yerleştirilen ses ve görüntü sistemi sayesinde ziyaretçilere farklı bir ortam sunuluyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bünyelerinde oluşturdukları Yaban Hayatı Tanıtım Merkezinin yılın ilk aylarından itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başladığını söyledi.
Merkezi özellikle çocukların yaban hayatını daha yakılan tanıması ve koruması amacıyla kurduklarını aktaran Deligöz, yaban hayvanlarının ve yaban hayatının tanıtılması noktasında yürüttükleri çalışmalara merkezin önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını ifade etti.
Malatya Beydağı Tabiat Parkı içerisinde yer alan Yaban Hayatı Tanıtım Merkezinde çizgili sırtlandan boz ayıya, yaban keçisinden çöl varanına, ceylandan kanatlılara 60 tahniti yapılmış yaban hayvanının sergilendiğini belirten Deligöz, "Buradaki yaban hayvanlarının hepsinin bir macerası bulunuyor. Özellikle avcılardan kaçak avlanma sonucu elde edilen yaban hayvanların tahnitini yaparak bu alanda sergiliyoruz. Buradaki hayvanların hiçbiri sırf Yaban Hayatı Tanıtım Merkezinde sergilensin diye öldürülmüş değil. Usulsüz avlanmadan, kendi doğal şartları nedeniyle veya trafik kazasında telef olan hayvanlarının tahniti yapılmaktadır. Başka türlü tahnit yapılması söz konusu değildir." diye konuştu.
- Ücretsiz ziyaret ediliyor
Deligöz, merkezin ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi gördüğünü anlatarak, "Beydağı Tabiat Parkı'na gelen herkes merkezi ziyaret ediyor. Ayrıca bu merkezi ücretsiz yaparak öğrencilerin ve ziyaretçilerin yaban hayatını daha yakıdan tanımalarını istedik. Yaban Hayatı Tanıtım Merkezimizi şu ana kadar 7 binin üzerinde öğrenci ziyaret etti. Buraya gelen öğrenciler çok memnun kaldı." dedi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki ilk merkez olan Yaban Hayatı Tanıtım Merkezinin farklı bir yapıya da sahip olduğunu dile getiren Deligöz, merkezin yaban hayvanlarının doğal ortamları göz önünde bulundurularak tasarlandığını kaydetti.
- "Sayıyı 100'ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz"
Yaban Hayatı Tanıtım Merkezinin içeriğini zenginleştirmek için çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Deligöz zamanla tahniti yapılmış yaban hayvanı sayısını 100'ün üzerine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Merkezin her yaştan ziyaretçilerini beklediğini belirten Deligöz, Beydağı Tabiat Parkı'nın tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle buranın daha fazla ziyaretçiyi ağırlayacağını da sözlerine ekledi.
AA