SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'dan 111 Ülkeye Kayısı İhracatı

0
Güncellendi - 2017-02-17 18:06:35
Malatya'dan 111 Ülkeye Kayısı İhracatı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın kuru kayısısı, geçen yıl Amerika'dan  Okyanusya'ya, Asya'dan Afrika'ya kadar dünyanın dört bir yanından 111 ülkenin sofralarını süsledi.

AA muhabirinin, Malatya Ticaret Borsasının 2016 ihracat verilerinden derlediği bilgilere göre, önceki yıl 104 ülkeye yapılan kayısı ihracatında tüccarların yeni pazar arayışları sonuç vermeye başladı.

Geçen yıl 111 ülkeye gerçekleştirilen yaklaşık 79 bin 172 ton kuru kayısı ihracatından 290 milyon 672 bin dolar gelir elde edildi.

İhracatta ilk sırayı önceki yıllarda olduğu gibi geçen yıl da Amerika Birleşik Devletleri aldı. 2015 yılında 9 bin 986 ton kayısının ihraç edildiği ABD'ye geçen yıl 10 bin 638 ton kayısı satıldı.

Kayısı ihracatında ABD'yi 6 bin 784 tonla Fransa, 5 bin 653 tonla Birleşik Krallık, 5 bin 544 tonla Almanya, 4 bin 257 tonla da Rusya Federasyonu izledi.

 - Yeni ülkeler ihracat listesinde yer aldı

Geçen yıl ihracat yapılan ülkeler listesine 7 yeni ülke de katıldı.

Buna göre, önceki yıl kuru kayısı ihracatında yer almayan Senegal, Ekvador, Kosta Rika, Panama, Moğolistan, Birleşik Arap Amirlikleri ve Özbekistan da geçen yıl kuru kayısı ithal eden ülkeler arasında yer aldı. Dubai'ye geçen yıl 35 ton, Özbekistan'a 22 ton, Kosta Rika'ya yaklaşık 4 ton, Panama'ya yaklaşık 1,5 ton, Moğolistan ve Ekvador'a 1'er ton ve Senegal'e de 170 kilogram kayısı gönderildi.

 - "Önemli olan yeni ülkelere girmek"

İhracat verilerini değerlendiren Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, kuru kayısı ihracatı yapılacak ülke sayısını her yıl artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Dünyanın bütün ülkelerine ihracat gerçekleştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Özbey, şunları kaydetti:

"Her yıl bu sayıyı artırıyoruz. Netice itibarıyla daha da çok artacak. Geçen yıl 79 bin 172 ton kuru kayısı karşılığında 290 milyon 672 bin dolar ihracat girdisi sağlamışız. Bu yeterli mi aslında değil. 2 yıl üst üste rekoltenin düşük olması neticesinde kuru kayısı fiyatlarının anormal yükselmesi dünyada kuru kayısı ihracat miktarının azalmasına sebep oldu. Yurt dışındaki insanların da ekonomik sıkıntıları var. Yüksek fiyatlı kuru kayısı alacak güçleri olmadığı için raflardan aşağılara doğru indi. İnşallah fiyatlar makul, rekolteler de iyi seviyede olursa bundan sonra biz bu miktarı arttıracağız."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Gökhan (7 yıl önce)
    Vay Malatya'm vay... Kayısı kimlerin eline kalmış...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M. Celal Söyler (7 yıl önce)
    Kaysı ile ilgili haber yaparken hijyenik ortamlarda çekilmeyen fotoğrafları gazetenizde yayına koymamanız rica olunur.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • mehmet (7 yıl önce)
    yukarıda resimlerde görüldüğü gibi hijyenlik şire pazarımızda yok adam ayakabsıyla girmiş kayısıyı karıştırıyor. o ayakabısıyla tuvalete gidiyor,dışarıda dolanıyor.temiz oraya 2 terlik konup işçiler giyse çokmu kötü olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yılmaz özçelik (7 yıl önce)
    Zaten sallama bir aciklama olmus bingollu ticaret borsasi baskanina sormak lazim dunya da kac ulke var biliyormuymus? Yada bu 111 ulkeyi aciklasin tabi ihracat rakamlariyla. Kaysicilik bitti ihracat yapan iki uc tuccar kaldi ic piyasada satis olmaz ve desteklenmezse kayisi ureticisi agaclarini keser badem ve cevize doner yada gunes enerjisine
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    KAZANAN ÇİFTÇİ DEĞİL.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • AKSAKAL (7 yıl önce)
    İhracatcının yüzü güler üreticinin yüzü gülmez güzel Malatyamda
    %0
    %100
    Yanıtla