CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün yanıtlamaları istemiyle, Organize Sanayi Bölgesi'nin yeterince arıtılmayan atık sularının tarımsal alanlarda yolaçtığı zararlara dikkat çeken ve bu konuda neler yapıldığını sordu. Bu arada, OSB'nin Beylerderesi'ne akıtılan ve büyük kirlilik yaratan "sözde arıtılmış" atık suyu ile ilgili 7 Haziran'da malatyahaber.com'da "Ayıp, Yazık, Günah" başlığıyla yayınlanan habere, Valilik başta olmak üzere Çevre ve Orman Müdürlüğü ile OSB'lerden henüz yanıt verilmemesi de dikkat çekiyor.
VEKİLDEN BAKANA UYARI MEKTUBU..
Yapılan haberlere rağmen Malatya'daki yetkililerin kirlilik haberlerine duyarsızlığına karşın milletvekili Aslanoğlu, konuyu Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu'na yazdığı bir yazıyla Ankara'ya taşıdı.
Aslanoğlu'nun ilgili bakana yazdığı yazı şöyle:
"Sayın Prof.Dr.Veysel EROĞLU
Çevre ve Orman Bakanı
Sayın Bakanım,
Malatya 1.ve 2.Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesislerinin kapasite yetersizliği nedeniyle bölgedeki kirli sular yeterince arıtılmadığından atık su olarak DSİin açık kanallarına verilmekte ve bu sularla yaklaşık 30 km lik alandaki tüm sebze, meyve bahçeleri ile özellikle kayısı bahçelerinin sulanmasında kullanılmak zorunda kalınmaktadır.
İnönü Üniversitesinin bu bölgede yaptığı çalışmalar neticesinde, yine bu bölgelerdeki suyun içinde bol miktarda kurşun ve kadmiyum gibi ağır metaller oluştuğu gözlenmiştir. Bölge halkının sağlığı çevre ve tarım arazilerinin korunması açısından çok büyük risk içermektedir.Konunun acileyeti ve önemi nedeniyle öncelikle önlem alınmasını bilgilerinize sunarım."
SORU ÖNERGELERİ..
Aslanoğlu'nun Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün ile Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu'nun yanıtlamaları istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi şöyle:
"Malatya 1.ve 2.Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesislerinin kapasite yetersizliği nedeniyle bölgedeki kirli sular yeterince arıtılmadığından atık su olarak DSİin açık kanallarına verilmekte ve bu sularla yaklaşık 30 km lik alandaki tüm sebze, meyve bahçeleri ile özellikle kayısı bahçelerinin sulanmasında kullanılmak zorunda kalınmaktadır.
İnönü Üniversitesinin bu bölgede yaptığı çalışmalar neticesinde, yine bu bölgelerdeki suyun içinde bol miktarda kurşun ve kadmiyum gibi ağır metaller oluştuğu gözlenmiştir. Bölge halkının sağlığı çevre ve tarım arazilerinin korunması açısından çok büyük risk içermektedir.
A) Bu konuda acilen hangi önlemler alınacaktır ve Bakanlığınızca neler yapılacaktır?"