Malatya’nın 'dünyaya açılan penceresi', 10 yaşında.
…
10 yıldan biraz daha fazla zaman önce, o tarihlerde ABD’de bulunan Fuat Kozluklu’nun düşüncesi olarak ortaya çıktı, “Malatyahaber.com”. Her geçen gün gelişen ve etkisi artan internet yayıncılığının bu konumunu öngören Fuat Kozluklu’nun düşündüğü ve adını koyduğu bu girişime kardeşi Suat Kozluklu da her türlü desteği verince, bize işe Malatya’dan katkı sağlamak kaldı. Fuat ve Suat Kozluklu o yıllarda Amerika’daydı, kuşkusuz Internet yayıncılığının-haberciliğinin geleceği olduğunu daha iyi görebiliyorlardı. Ancak zamanla yaşanan gelişme ve değişim belki bizlerin de tahmin edemediği boyutlara ulaştı.
Doğru, dürüst, cesur ve tarafsız yayıncılık ilkeleriyle 2002 yılının Nisan ayı ortasında yayına başlayan Malatyahaber.com, adeta Malatya’nın sesi, Malatya’nın nefesi oldu. Dünyanın her yerindeki Malatyalıya memleketinden anlık, günlük haberler ulaştırdı. İlginçtir; site yayına başladığında Malatyahaber’in en sadık izleyicileri Malatya’da değil, Malatya dışında, bilhassa başka ülkelerde yaşayan Malatyalılardı. Gurbetteki Malatyalılar için sitemiz, haberlerin, yorumların ötesinde, hemşerilerimizin memleket özlemini giderdiği bir konuma gelmişti.
Yazarları, “ana konu” Malatya’yı her yönüyle ele aldılar, yazdılar. Siyasi ve sosyal yaşamıyla, kültürüyle, folkloruyla, ekonomisiyle, sporuyla Malatya, Malatyahaber.com’un sayfalarında hayat buldu.
Geride kalan sürede yayına koyduğumuz her sayfamızda Malatya’nın, Malatyalının hak ve hukukunun, değerlerinin savunucusu olduk. Bağımsız, bağlantısız ve sadece gerçeğin peşinde yürüyen yayın çizgimiz ile cesur, özgür, objektif gazeteciliğin gereklerini yerine getirmenin mücadelesini verdik. Binlerce, on binlerce haber, yazı bu prensiplerin yansıtıldığı yayınlar olarak arşivlerde yer aldı.
Herhangi bir güç odağına yaslanmadan, sadece okurumuza, meslek ilkelerine, kamu yararı ve evrensel hukuk ilkelerine karşı duyduğumuz sorumlulukla çerçevelediğimiz yayın politikamız Malatyahaber.com’un sadece yerel düzeyde değil, aynı zamanda Türkiye ölçeğinde de ciddi bir referans kaynağı olmasını sağladı.
Haberci-haber kaynağı arasında korunması gereken mesafe her daim hassasiyetle korunarak, iletişim ortamının tarafları arasında güvenilir bir medya platformu üretildi.
Sitenin özgür ve nitelikli okuyucu platformu, okuyucunun güncel gelişmelere yönelik düşüncelerini kamuoyu ile paylaşması, sıradan vatandaşın sesinin yöneticilere ulaşmasına olanak tanıması açısından doğrudan iletişimin özgün bir örneğini oluşturdu.
Güç koşullarda başlayıp uzun süre bu koşullarda sürdürdüğümüz yayınımız sırasında, gerçek Malatyalılardan hep destek ve takdir gördük. İlk günden bugüne kadar her geçen gün artan “okunurluk, izlenirlik” Malatyahaber.com’a etkili ve ses getiren bir yayın organı konumunu kazandırırken, bazı istismarlarla, emek hırsızlığı olaylarıyla da sıkça karşılaştık.
Malatyahaber.com’un profesyonel gazeteci olan yayıncılarının emek verdiği, derlediği birçok haber, maalesef “yayıncı” olduklarını öne süren, kendileri emek ve değer üretemeyen kimilerince izinsiz kullanıldı. Sayfalarımızdan kopyaladıkları haber ve fotoğrafları, kaynak belirtmeden kendi yayın organlarına alanlar ya da haber bültenlerinde yayınlayanlarla mücadelemiz bitmedi, bitmiyor. Zor olduğunu biliyoruz ama onları namuslu yayıncılığa çekebilme gayretimiz var. Ancak, karşılaştığımız sorunlar sadece “hırsızlanan” haberler değil!
Malatyahaber.com’un yıllarca titizlenerek marka haline getirdiği adını farklı uzantıyla yayına sokarak, onun adından ve etkinliğinden pay kapmaya çalışan “uyanıklar(!)” da hep çıktı, çıkıyor. Değer üretemeyenlerin, değer üretenlerin gölgesinden faydalanma- geçinme çabaları her zaman olmuştur, bundan sonra da olacaktır. Bir de hukuk zemininde bunlarla uğraşmak zorunda kaldık, kalıyoruz. Ancak, bu konuda zamanla yapılacak ve uygulamaya geçirilecek yasal düzenlemelerin de bu tür emek hırsızlarının önünü tamamen kesmesi, başka bir deyişle caydırıcılığın oluşmasını diliyoruz.
…
Teknolojinin, Internet’in, dijital cihazların mesleğimize yaptığı katkı ve değişimin farkındayız. Ancak tüm bunlara karşın “mesleki anlamda” değişen bir şey olduğunu sanmıyoruz. 70li, 80li yıllarda “gazeteci” olarak işimizi nasıl yaptıysak bugün de aynı ilkelerle yapmak için çaba harcıyoruz. Yani, Malatyalıya, okuyucuya doğru ve dürüst haberleri iletirken, ilkeli yayıncılıktan ödün vermeyen, her geçen gün daha etkili ve güçlü bir yayın organı olma gayretiyle hareket ediyoruz. İster entertip baskı ister bilginin saniyede aktığı Internet teknolojisi olsun, tek işi gazetecilik olan bizler için, mesleğin ahlakı ve kalitesi anlamında değişen pek bir şey olmadı.
Bundan sonra da olmayacak…
İsmet YALVAÇ