SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyalı Eren ABD'ye Korona Kiti Üretecek

0
Güncellendi - 2020-03-25 18:24:09
Malatyalı Eren ABD'ye Korona Kiti Üretecek
A- A+ PAYLAŞ

Malatyalı Eren Bali'nin ABD'de arkadaşı ile birlikte kurduğu  şirketi, ABD’de COVID-19 (koronavirüs) testlerini hastalara göndermekle yetkili birkaç şirketten birisi oldu.

Eren Bali adı, Aralık 2012'de Vatan Gazetesi'nden Uğur Koçbaş'ın "Köy Okulundan Silikon Vadisi"ne başlığıyla  yayınlanan haberle Türk kamuoyunun gündemine geldi. Haberde, o zaman 28 yaşında olan Bali, "Eren Bali ismini belki daha önce hiç duymadınız. Ama emin olun ki ABD’de saygın ekonomi dergisi “Busines Week” tarafından “Ülkenin en parlak 25 şirketinden birini kurdu” diye bahsedilen bu 28 yaşındaki gencin ismini bundan sonra çok duyacaksınız. Eren, Malatya’da doğdu... " diye tanıtılmıştı.

Malatya- Kürecikli olan, Malatya Fen Lisesi'ni bitirdikten sonra ODTÜ'de Matematik ve Bilgisayar Mühendisliği eğitimi alan 36 yaşındaki Eren Bali, okul arkadaşı Oktay Çağlar ile birlikte kurduğu şirketin CEO'su. İkilinin Carbon Healt markasıyla ürettiği ve evde koronavirüs testi yapma imkanı veren kit, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay aldı.

Hürriyet Gazetesi'nde konuya ilişkin yapılan haberde, "San Fransisco merkezli sağlık şirketi Carbon Healt'in 36 yaşındaki CEO'su Eren Bali, ürettikleri COVID-19 test kiti için sipariş almaya başladıklarını açıkladı. Yoğun bir talep olduğunu söyleyen Bali, kitin şu anda sadece California eyaletinde satışının mümkün olduğunu ve 167.5 dolardan satıldığını belirtti. Çubuk yardımıyla alınan tükürük örneğiyle yapılan test kiti, evde basit bir şekilde test imkanı tanıyor. Eyalet yasaları gereği yeni düzenlemeler yapıldıktan sonra test kitinin ABD’nin tüm eyaletlerinde satışına başlanacak.

Malatyalı olan Eren Bali, koronavirüs testi yaptırmak isteyenlere önce internet üzerinden ücretsiz bir tarama testi yaptıklarını söyledi. Bali bu sayede herkese test kitinin verilmediğini, önceliğin uygulanan testlerde hasta olma ihtimali gösteren kişilerin olduğunu söyledi. ODTÜ’de Matematik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden mezun olan Eren Bali’nin kurduğu Carbon Health, ABD’de COVID-19 testlerini hastalara göndermekle yetkili birkaç şirketten birisi." denildi.

MALATYA'DAN ABD'YE BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ..

1984 yılında Malatya'da küçük bir köyde doğan Eren Bali’nin babası Hasan ve annesi Hüsniye Bali öğretmen. İlkokulu annesinin 5 sınıfa birden aynı anda ders verdiği birleştirilmiş bir sınıfta geçiriyor.

Bali, başarıya giden yolunu röportajlarında şöyle anlatıyor:

"Türkiye’de küçük bir köyde dünyaya geldim. İlkokulum, bir öğretmenin 5 ayrı sınıfın öğrencilerine aynı anda eğitim vermek için elinden geleni yaptığı tek odalı bir okuldu. Bu da genelde kitaplarımızdan kendi başımıza öğrenmeye çalışmamız anlamına geliyordu. Çocukken matematik ve bilim konusunda ilgili ve yetenekliydim, ancak bu yeteneklerimi geliştirmek için çok az imkânım vardı.

Bir gün annemler, iki kız kardeşim ve benim için bilgisayar ve birkaç aylığına internet bağlantısı satın aldı. O zamanlar bunun hayatlarımızı ne kadar değiştireceği hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. Ancak interneti kullanmaya başlayınca, öğrenmek için yeni bir yol bulduğumu anlamıştım...”

Bilgiye ulaşmak için imkanları ne kadar kısıtlı olsa da her zaman matematik ve bilime ilgisi olduğunu vurgulayan Bali, lisede ise katıldığı Uluslararası Matematik Olimpiyatlarında madalya kazanıp MIT ve Harvard gibi dünyaca ünlü okullardan kabul alıyor. Ablasının izinden giden Eren Bali, tercihini ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden yana yapıyor. Üniversitedeyken okul arkadaşı Oktay Çağlar ile yaptığı ilk projelerden biri de proje halindeki binaların üç boyutlu maketini gösteren guncelbasin.com adlı internet sitesi oluyor. Bu fikir çok tutmuyor fakat ilk adımlarını atmış oluyorlar. Daha sonra ise yurtdışından öğrencilere girişimcilik dersleri vermek amacıyla ODTÜ Teknokent’e gelen eğitmenlere inanılmaz bir fikirle geliyorlar. Bu eğitimleri online platforma taşımayı ve eğitimlere geliştirdikleri uygulama ile devam edilmesini teklif ediyorlar.

“Eğitime demokrasi getireceğiz” mottosuyla harekete geçen ikili, Udemy’ye dönüşecek olan sistemi 6 yıl önce Türkiye’de açtı. Amaçları bilgiyi, “Malatya’daki imkânları sınırlı çocuk” ile buluşturmaktı. Projeleri Türkiye’de başarısız oldu. Pes etmediler, teknolojinin kalbi San Francisco’ya taşındılar. ABD’de 50’den fazla yatırımcı ile görüştüler. Tamamı onları reddetti.

Hüsranla biten birçok proje yatırım fonu görüşmesi sonrasında ise Dave McClure isimli melek yatırımcıdan 1 milyon dolar fonu almayı başarıyorlar ve böylece Udemy çok uluslu bir şirket olma yolunda ilk adımını atıyor.

“Hayat boyu öğrenme” mottosunu benimseyen Udemy kurucusu Eren Bali, üniversite bitince öğrenmeyi de bıraktığımızı oysa eğitimin bir süreç olduğunu ifade ediyor.

Olağanüstü vizyonu ile harika işler başaran Eren Bali’nin, yeni hedefi ise ABD’nin sağlık sistemini değiştirmek. Yeni girişimi “Carbon Health” ile tüm doktor tetkik ve tedavi süreçlerini bir mobil uygulamada birleştirmek.

2010'da internet üzerinden her türlü dersin verildiği "Udemy" adındaki siteyi açtı. Yaşadığı imkansızlıklardan yola çıkıp, Udemy'i kuran Bali, milyonlarca insana online eğitim veren ve ders verenlere gelir kapısı açan dev bir platform yarattı. Silikon Vadisi'ne kurduğu Udemy'nin değeri 2 yılda 100 milyon doları yakaladı. Bilgi ve birikimini paylaşmak isteyen herkese açık olan sitede Mark Zuckerberg ve Marissa Mayer gibi isimler de sokaktaki sıradan insanlar da ders verebiliyor..

amerikadabugün.com sitesinde yayınlanan bir röportajında Eren Bali, annesinin karın ve sırt ağrısı şikayetiyle hastaneye gitmesi, ancak birkaç hafta içinde tüm vücuduna felç gelmesi ve tüm bu süreçlere şahit olması üzerine tıp alanında uygulanmak üzere yaptıkları bir çalışmayı da şöyle anlattı:

“Belki 14-15 profesör annemin durumunu inceledi. Her doktor görüşmesinde aynı şeyi gözlemliyordum. Doktorlara 700-800 sayfalık doküman veriyorduk. Her doktor da benzer bir şey yapıyordu, her sayfaya hızlı hızlı bakıp belki birkaç kelime not alıyordu ve sonunda kendi notlarına bakıp karar veriyordu. (…) Annem tamamen düzeldi ama bu esnada sağlık sisteminin ne kadar yavaş ilerlediğini gördün. Doktorlar annemin verilerine nasıl bakmalıydı diye düşünmeye başladım, annemin semptomlarını, aldığı ilaçlar, laboratuvar sonuçları, tıbbi görüntülemeler, bunların hepsini bir sayfada çok kolay bir şekilde okunabilir hale getiren bir tasarım yaptım.”

Bali’nin tasarımı akıllı telefonlar sayesinde hasta kayıtlarını ve tıp çalışanlarıyla iletişimi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Eren Bali sistemin nasıl işlediğini şöyle anlatıyor:

“Hastaneye yatırılan hastalar dışındaki hastalar bizim odak noktamız. Hasta kendisine bir profil açıyor. Bu işlemi de sigorta kartının fotoğrafını çekerek yapıyor. Sistemimiz doğru sigorta şirketini algılayarak buluyor ve onlarla irtibata geçiyor. Hastanın detaylarını biz şirketlerden otomatikman alıyoruz. Sigorta şirketleriyle de bir entegrasyon yaptık. ABD’deki 20-25 bin sigorta şirketinin datalarını çekebiliyoruz.Eczanelerle entegrasyon yaptık. Doktor ilaç yazdığı zaman, ilacı eve gönderiyoruz, ilaç alım saatlerini telefonuna alarm kurabiliyoruz. Bir taraftan sigorta şirketleriyle anlaşmalar yaptık. Laboratuvarlarla, ilaç firmalarıyla, tıbbi görüntüleme merkezleriyle entegrasyon yaptık. (…) Ürünü dokuz ayda sıfırdan yayına sokmak istedik ve hasta almaya başladık.”

hurriyet.com.tr- amerikadabugün.com- gazetevatan.com- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Eren Bali, Malatya Fen Lisesi öğrencisi iken Matematik Olimpiyatlarında elde ettiği başarı üzerine, anne ve babası ile birlikte davet edildiği Malatya Valiliği makamında, 1999- 2003 yılları arasında görev yapan dönemin Valisi Mustafa Yıldırım tarafından kutlanmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • Süleyman Özerol (3 yıl önce)
    Kutlarım... Çocukluğundan bilirim. Başarılarının sürekliliğini dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vedat (4 yıl önce)
    Başarılar diliyorum.Malatya bir aydın daha yetiştirmiş.Malatya akçadağ örenli olarsk gurur duydum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aslan07 (4 yıl önce)
    Allahina gurban gardaş. Yolunda bahtında ülkemiz ve milletimiz için açık olsun inşallah. Babanız ve anneniz sizinle ne kadar gurur duysa azdır. Ailenize ve size sağlık lı mutlu huzurlu bir ömür diliyorum .
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (4 yıl önce)
    Öncelikle Eren Bali'yi başarısından dolayı tebrik ederim. Yahu böyle değerli binlerce insanımız kendi ülkesinde fırsat verilmediği ve önü açılmadığı için yurt dışına gitmiş ve hala gidiyor.. Bizler sadece hemşehrisi olmakla yetiniyoruz. Hatırlasanız Aziz Sancar'da aynı şekilde. Şimdi öz eleştiri yapalım biraz. Eren Bali'nin dünyaca ünlü karlı bir şirketi var, vergisini ABD'ye ödüyor.Çalışanlarının kaç tanesi Türk ? Biz sadece övünmekle yetiniyoruz. Memleketimizde Eren Bali gibi çok zeki insanlarımız var, bunların önünü açalım , imkanlar sunalım, yapacakları deneyleri burada yapsınlar, burada geliştirsinler,devlet bu insanlara imkanlar sunsun, çok mu zor ? Hayır zor değil. Ben hemşehrim olarak sevindim ama Ülkemiz adına üzüldüm.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sahin (4 yıl önce)
    Işte bu çocukları yetiştirmeliyiz. Ona emek veren anne ve babasından Allah razı olsun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Vahap gulaydin (4 yıl önce)
    Sizinle gururlanıyor başarılarınizin daimi olmasını diliyoruz Saygiyla
    0
    0
    Yanıtla
  • Ziya (4 yıl önce)
    Bu zeki insanla ile ilgili,birkaçyıl önce Hürriyet gazetesi zannedersem 1 yada 2 tam sayfa biyografi ve söyleşi yazmıştı.O zaman benim en çok garibime giden şey bu akıllı insanın projelerinin Türkiyede kabul görülmeyişi nedeniyle mecburen abd ye gitmesi ama silikon vadisine kabul edilip,şu anda Dünyanın en geniş eğitim platformu UDEMY 'e ye sahip oluşuydu.Gazete ayrıca gelecek 10-15 yılda Eren balinin amerikanın en zenginleri arasında görüleceği haberini de paylaşmıştı.Eren balinin çok farklı projeler yürüttüğünü de okumuştum.Ne acaip bir durum değilmi?O zamanlar gazetede losangelesde oturduğu havuzlu lüx villanın fotoğrafıda vardı.İçimden helal olsun demiştim.Yolu açık olsun.Böyle bir evlat yetiştirdiği içinde Anne ve Babasını tebrik ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • karanlıkdereli (4 yıl önce)
    Bir akçadağ lı olarak gurur duydum. kardeşimize maşallah. tebrkler. başarılarının devamını diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gülten erdoğan (4 yıl önce)
    Başarılar dilerim
    0
    0
    Yanıtla
  • Tulay (4 yıl önce)
    Maşallah tebrik ederim Eren bali hayatini gururlanarak okudum... bir malatyalı ve akcadagli olarak inş desteklenir ve güzel işler yarasınız benim kızım da fen lisesi öğrencisi inş sizler gibi olur malatyayada katkılarınız devam etsin pes etmeyin öğrencilerin size ihtiyacı var inanin ve başarın hep yaninizdayiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Taner (4 yıl önce)
    Maşallah Akçadağlı hemşerimize
    0
    0
    Yanıtla
  • ENVER KALAYCIOĞLU (4 yıl önce)
    Eren Bali 'nin ablası Malatya Gazi Lisesinde öğrencimdi.Fen Lisesinden Gazi Lisesine geldi.Sebebi de o yıllarda Üniversite sınvaında Fen lislerinden mezun olan öğrencilerin puanından 40 puan kesiliyordu ki diğer liselere aynı durumda olsun diye,bu nedenl fen lisesinin öğrencileri lise son sınıfa geçtilermi klasik liselee geçiyorlardı ki 40 puan kayıpları olmasın.Biz Elif Bali yi o zaman Gazi Lisesine kayıt etmiştik.Çok iddialı bir öğrenci idi.Saygıda kusuru yoktu ama soran sorgulayan bir öğrenci idi babası meslektaşımız, annesi de iddialı kişlerdi.Eren i o vesile ile tanımıştım...Biyografisini okuduğunuzda ne kadar iddialı bir kişilik olduğunu görüyoruz...Bu gencimize sahip çıkmalıyız...ülke olarak koronavirüs ile ilgili çalışmalrından ülkemizin ve dünyanın yararlanmasını sağlamalıyız...Malatyamızın gururu ülkemizin gururu olmuştur...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sükrü deniz (4 yıl önce)
    Ben bir kürecikli olarak cok onurlandim yolun acik olsun eren
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal özer (4 yıl önce)
    Emeğinize ve yüreğinize sağlık başarılarımız daim olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Zelcek (4 yıl önce)
    Bir Malatyalı olarak gurur duydum ve bu vesile ile kendisine başarılarının devamını dilerim yolun açık Allah yardımcın olsun kardeşim
    0
    0
    Yanıtla
  • Başarılarının devamını dilerim malatyali olarak gurur duyuyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Müfide (4 yıl önce)
    maşallah gurur duydum Anne ve Babasını tebrik ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Cevdet (4 yıl önce)
    Malatya mızı ve bizleri inşallah daha çok onore edeceksın eren.. Yolun bahtın açık olsun INŞALLAH
    0
    0
    Yanıtla
  • Ünal (4 yıl önce)
    Tebrikler
    0
    0
    Yanıtla
  • Tansiyon (4 yıl önce)
    Tebrik ederim kardeşimi. Bir Malatyalı olarak gurur duydum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynen öyle
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (4 yıl önce)
    helal olsun gardaşıma maşaallah
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (4 yıl önce)
    helal olsun ama bu toprakta yetişmiş ancak şimdi nerede
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    dünya bu insanların sayesinde ayakta kalıyor.boş boş konuşarak fenni bilimleri kötüleyenlerin ortaya koydukları bir çöpleri bile yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muammer Yıldırım (4 yıl önce)
    Teşekkürler Eren.Anne ve baba'nın emeklerine sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Allahına gurban senin. Malatyalıların gururu. Akçadağımızın iftiharı. İşallah malatyamızdan böyle cevherler hep çıkar
    0
    0
    Yanıtla
  • Onur (4 yıl önce)
    Akçadağlılar pilavını yesin otursun diyen Eczacıya gelsın .
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Gurur duyuyorum. O anne ve babanın emeklerine sağlık. İnşallah Eren Bali gibi binlerce insan yetiştirir bu topraklar...
    0
    0
    Yanıtla