SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatyalı Prof.Dr. Atalay'ın Kitabı Yayınlandı

Malatyalı Prof.Dr. Atalay'ın Kitabı Yayınlandı
A- A+ PAYLAŞ

Coğrafya ve ekoloji alanında Türkiye’nin önde gelen bilim adamları arasında gösterilen Malatyalı Profesör Doktor İbrahim Atalay’ın hazırladığı Dünya Coğrafyası kitabı yayınlandı. 

Bir başucu kitabı olarak değerlendirilen eser 1937 fotoğraf, 123 harita, 13 şekil, 18 tablo, 22 grafik ve 10+630 sayfa metinden oluşan kitap ayrıca yazarın gezip gördüğü coğrafyalardaki hatıralarını içeriyor.

Kitabın tanıtım yazısında şu bilgiler yer alıyor:

“1937 fotoğraf, 123 harita, 13 şekil, 18 tablo, 22 grafik ve 10 +630 sayfa metinden oluşan bu kitabın özellikleri maddeler halinde aşağıda belirtilmiştir:

Dünyanın şekillenmesi, jeolojik yapısı, iklim ve bitki örtüsü ile toprakları hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Dünyanın siyasi tarihi ve son 500 yılda meydana gelen önemli tarihi olaylar belirtilmiştir.

Kıtaların yüzey şekilleri, iklim, bitki örtüsü, arazi kullanılışı ve madenlerini gösteren haritalarla genel fiziki özelliklerine yer verilmiş, kültürel ve sosyo-ekonomik özellikleri hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Her kıta coğrafi açıdan bölgelere ayrılmış ve her bölgedeki ülkelerin tarihi, yeryüzü şekilleri, iklimi ve bitki örtüsü, nüfus ve yerleşmesi ile ekonomik durumu hakkında genel ve güncel bilgiler sunulmuştur.

70’i aşkın ülkede bizatihi araştırma ve arazi gözlemlerine dayanan fotoğrafların konulmasına ayrı bir özen gösterilmiştir.

Şahsi anılar özetlenerek ilgili ülkenin sonuna eklenmiştir.

Kıtaların coğrafi bölgelerine göre ülkelerin yüzölçümü, başkenti ve resmi dili yanında genel de olsa nüfus artış oranı, ortalama ömür ve kişi başına düşen milli gelir tablolar halinde verilerek ülkelerin birbirleriyle mukayesesi sağlanmıştır.

Son bölümde dünyanın sosyal ve ekonomik genel durumu hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmeyle ülkelerin her alanda gelişmişlik seviyelerinin altında yatan etkenlerin doğrudan ve dolaylı olarak okurlara aktarılmasına gayret edilmiştir. Türkiye’nin eğitim-öğretim, siyasi ve ekonomik durumu hakkında kısa bilgilere yer verilmiş ve genel bir değerlendirme sunulmuştur. Küresel ısınmanın nedenleri ve Türkiye üzerindeki olası etkileri özetlenmiştir.

Dünyanın en büyük ve en fazla nüfusa sahip olan ülkeleri ile ekonomik ve teknolojik açıdan önde gelen ABD, Çin, Japonya, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika gibi ülkeleri gezilip fotoğraflanmıştır. Bunun yanında Amazon ormanları, And Dağları ve Tibet Platosu ile Tar, Sahra, Mısır ve Tunus’taki çöller başta olmak üzere zor şartlar altında gezilebilecek sahaların fotoğraflarına yer verilmesi de kitabı zenginleştirmiştir.

Sonuç olarak dünyanın sosyal, ekonomik, kültürel ve doğal özelliklerinin yer aldığı bu kitap, okurlara dünya hakkında ayrıntılı bir bilgi verecek, evrensel bir görüş kazandıracaktır.”

Atalay’ın son kitabı Dünya Coğrafyası İnkılap Kitabevinin 0542 227 68 03 numaralı telefonundan, Internet üzerinden satış yapan yayınevlerinden ve kitapçılarından sipariş edilebiliyor. 

Atalay, geçtiğimiz ay Malatya Kayısısının ekolojik özelliklerini ortaya koyacak bir çalışma yapmak üzere Malatya’ya gelip incelemelerde bulunmuştu. 

Atalay Kimdir?

1947 yılında Malatya’nın eski Yeşilyurt ilçe merkezi Çırmıhtı’nın Hamidiye Mahallesinde doğan Prof. Dr. İbrahim Atalay, 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Enstitüsünden mezun oldu. Lisans öğrenimi sırasında aynı üniversitenin Orman Fakültesine devam ederek 1967 yılında Toprak İlmi ve Ekoloji Sertifikası aldı. 1970-1975 yılları arasında Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü ile Orman Ağaçları ve Tohumları Islah Enstitüsü'nde jeomorfolog ve başuzman olarak çalıştı. 1973 yılında İstanbul Üniversitesi'nde doktorasını tamamlayan Atalay, 1975 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'ne atandı. Doçentlik unvanını 1978 yılında aldı.

1981’de ülkemizin dördüncü coğrafya bölümü olan Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümüne girdi. Profesör olduğu 1988 yılına kadar hem öğretim üyesi olarak hem idari kadrolarda görev yaptı. Toprak Coğrafyası, Hidrografya, Oseonografya, Türkiye Vejetasyon Coğrafyası, Türkiye Jeomorfolojisi, Hava Fotoğrafları gibi dersler verdi. 

Türk coğrafyasını uluslararası platforma taşıma hususunda da kayda değer katkılar sunmuş ve uluslararası tanınırlık açısından önemli çalışmalarda bulunmuştur. 2003 yılında Bükreş Üniversitesi tarafından kendisine, bilimde en yüksek akademik kariyer olan Professoris Honoris Causa (h.c.) unvanı verilmiştir. Yine Bükreş Üniversitesi Coğrafya Fakültesi tarafından coğrafya biliminin gelişmesine yaptığı özel katkılardan dolayı Diploma de Excellenta Simon Mehedinti diploması verilmiş; 2006 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri Bibliyografya Enstitüsü Yönetim Kurulu tarafından coğrafya ve ekoloji alanında 21. Yüzyılın En Büyük 500 Dâhisi arasına seçilmiş, aynı enstitü tarafından alana bilimsel katkılarından ötürü, kendisine Türkiye için altın madalya sunulmuştur.

1988'de Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Bölümü profesör kadrosuna atanmış, 2014 yılında kadar burada öğretim üyeliğine ve bölüm başkanlığı görevine devam etmiştir. 2008-2014 yılları arasında DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü olarak da görev yapmış, 2014 yılında Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm başkanlığına atanmıştır.

İngilizce ve Türkçe yazılmış 20’nin üzerinde kitabı, 30’dan fazla ders kitabı, çok sayıda ulusal ve uluslararası bildiri, makalesi bulunan Atalay çok sayıda projede görev yaptı. 

malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Prof.Dr. Atalay (ortadaki), geçtiğimiz aylarda Malatya'da yaptığı arazi çalışmasında Prof. Bayram Murat Asma ve Bülent Korkmaz ile görülüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Murat (3 ay önce)
    Prof. Dr İbrahim Atalay Hocamız Coğrafya ve Ekoloji alanında ülkemizin ve dünyanın önde gelen bilim insanları arasında yer almaktadır. Dünyanın hemen her ülkesine defalarca gitmiş, yazdığı ders ve bilim kitaplarıyla alanında haklı itibar kazanmıştır. Şakacı, girdiği her ortamı neşelendiren, sıfır egoya sahip bir hoca. Hocamız Malatya sevdalısıdır. Allah sağlık, huzur ve uzun ömürler versin hocamıza..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kıymetli hocam (3 ay önce)
    Sayın hocamızla 1999 yılında tanışmıştım. Yazdığı Türkiye Coğrafyası kitabı ders kitabımızdı.Üniversitemize gelmişti ben öğrenciyken. Müthiş donanımlı ve eğlenceli bir yapısı var. Allah uzun ve sağlıklı ömür versin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alparslan (3 ay önce)
    Tebrikler İbrahim hocam. Malatya'nın gururusunuz...
    %100
    %0
    Yanıtla