SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyalı “Terziler Kralı” Ayhan Apaydın Mesleğe Veda Etti

Malatyalı “Terziler Kralı” Ayhan Apaydın Mesleğe Veda Etti
A- A+ PAYLAŞ

Malatyalı olan ve 1975 yılında “Avrupa’nın en iyi terzisi” seçilen Dünya Terziler Kralı Ayhan Apaydın, aralıksız olarak 65 yıldır sürdürdüğü mesleğine veda etti.

Mesleğe Malatya’da çırak olarak başlayan Ayhan Apaydın, Almanya’daki Düsseldorf Moda Akademisi’ni birincilikle bitirdi. Almanya’da smokin, frak ve klasik takım elbise dallarında ödüller alan Apaydın, 1975’te Roma’daki ‘Enternasyonal Moda Yarışması’nda ‘Avrupa’nın En İyi Terzisi’ ilan edildi. ‘18’inci Dünya Moda Kongresi’nde, 1979’da diktiği kıyafeti kendisi sunan Apaydın, ‘Altın Kupa’ (Wander Pokal) ödülü de aldı.

1969’da Avrupa’ya giderek sayısız ödül alan ve 1984’te Türkiye’ye dönerek İstanbul’da kurduğu atölyede mesleğini sürdüren, halen İstanbul'da yaşayan ünlü terzi Ayhan Apaydın, 65 yıl aralıksız sürdürdüğü mesleğini noktalayarak, yanında 32 yıldan beri çalışan Sedat Selvi ustaya devretti.

-“Giyimseverleri mutlu edince yorgunluğumu atabiliyordum”
Ayhan Apaydın mesleğe vedasıyla ilgili sosyal medya hesabında şunları yazdı:

“İğne iplik ve makas ile tanışmamın üzerinden tam tamına 65 yıl geçti.

Bir takım elbiseye yüz bin kez iğne batırıldığını, on beş saat ütü yapıldığını, saatlerce kumaşının biçki masasına yatırıldığını düşünürseniz, iğne-ipliğin yaşamımdaki yerini takdir edersiniz.

Çok çok sevdiğim terzilik mesleğinde giyimseverleri mutlu edince yorgunluğumu atabiliyordum.

Ardından Avrupa ve dünya birinciliklerini kazandım. Yaşadığım gurur mesleğimi sürdürmem için adeta bir sorumluluk yükledi. Ne varki kazandığım bu birinciliklerde adım ilan edilirken, mensubu olduğum moda evleri hep Avrupa da yerleşikti.

Son rauntta ülkemizin ay yıldızlı bayrağını 2001’de Paris’de dalgalandırınca, ülkeme karşı sorumluluğumu da yerine getirebilmenin gururunu da yaşadım.

32 yıldır benimle birlikte çalışan Sedat Selvi Ustanın aynı özen ve kalitede iş üretebilen bir aşamaya geldiğini görünce köşeme çekilmeye karar verdim.

Tüm müşterilerime, meslektaşlarıma, dostlarıma sağlık ve mutluluk dileklerimle veda ediyorum.

Hoşça kalınız.”

-“Özal klasik ama şık giyiniyor”
Bu arada, Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde Malatyalı gazeteci Fuat Kozluklu’nun Yeni Asır Gazetesi’nde ünlü terzi Ayhan Apaydın’la yaptığı röportajın, “Özal klasik ama şık giyiniyor” başlıklı arşiv haberin metni şöyleydi:

"Şık ve alımlı giyinmeyi herkes ister. "Giyinmiş olayım" diye giyinmek ise kötüdür. Başbakan Turgut Özal Malatyalı. Türkiye'nin Dünya Birincisi olmuş terzisi Ayhan Apaydın da Malatyalı. Türkiye'ye henüz dönen Apaydın Turgut Özal için, biraz duraksayarak, "seçimler sırasında pek iyi giyinmiyordu. Ancak, seçimlerden sonra, giyimine de özen göstermeye başladı" diyor.

Dünya Terziler Kralı, Osmanbey'deki modaevinde sanatçılara ve işadamlarına hizmet veriyor. Apaydın, Özal'a takım elbise dikme hazırlığı içinde... "Ama ölçülerini bilmiyorum. Zaten yoğun çalışma ortamında kilolarını da sabit tutamıyor" diyen ünlü terzi sözlerini şöyle sürdürüyor: "Klasik bir çizgisi olan Sayın Başbakan, spor giyimi de ihmal etmiyor. Kendileri, birçok devletin Başbakanı’ndan daha iyi giyiniyor diyebilirim.

Özal kabinesi de giyime önem veriyor. Son moda giyinenler çoğunlukta. Aşırı modern giyenen yok gibi. Kabine üyeleri de, Sayın Başbakan gibi klasik giyinmeyi tercih ediyorlar. Zaten bu da kendilerine yakışıyor."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız