Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) tarafından İstanbul Merter The Green Park Otelde düzenlenen ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şenerin katıldığı toplantıda konuşan MİAD Başkanı Yunus Akdaş, ''Türkiye ekonomisinin acil servisten polikliniğe çıktığını'' ileri sürerek, cari açığın hızla büyüdüğünü, bunun kendilerini korkuttuğunu, kur politikasının ise canlarını yaktığını söyledi.
Ülkenin baş etmesi gereken zor koşullar olduğunu kaydeden Yunus Akdaş şu önerilerde de bulundu:
Bugüne kadar ne yapacağımıza karar veremediğimiz asgari ücret uygulaması ya bölgesel esaslara göre yeniden düzenlenmeli ya da hiç olmamalıdır. Teşvik sisteminde sektörel esaslı teşvik sistemine geçme vakti gelmiştir. Bu anlamda düşük faizli uzun vadeli konut satın alma sistemi olan mortgagein devreye sokulması ülke ekonomimizin gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır.
Toplumun hedefinin istikrar içinde büyüme, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen , ABye üyelik ve uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye olması gerektiğine değinen Akdaş, sivil toplum örgütlerinin eğlenceyle vakit geçirme, şov yapma yerine toplumu ihtiyaçlarına göre organize etmesinin de altını çizdi.
MİAD toplantısında ekonomik gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisini değerlendiren Şener, içinde bulunulan dünyayı ve değişimin dinamiklerini anlamak gerektiğini söyledi. Şener, 2000 yılından sonra dünyanın küçük boydan minik boya dönüştüğünü ifade ederek, ''Cebinizde taşıyacağınız kadar küçük bir boya ulaştı. Küreselleşmeyle birlikte insanlar değişimi görmeye başlamıştır. Şimdi değişim ışık hızıyla yayılıyor'' dedi.
Güçlü olmanın yolunun, yerküre üzerindeki ülkelerle dostluk ve işbirliği alanlarını geliştirmeye bağlı olduğunu dile getiren Şener, ''İster aslan olun, ister ceylan olun, her sabah kalktığınızda daha hızlı koşmalısınız. İşler sessiz giderken de 'benim göremediğim ne var?' diye bakmak lazım'' şeklinde konuştu.
Daha önceden toplantıdan 20:15de ayrılacağı belirtilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Katılımcıların yoğun soruları nedeniyle süreyi uzattı.
Katılımcıların sorularını yanıtlayan Şener, doğal gaza dayalı üretim yapılan ülkelerde elektrik maliyetlerinin çok düşük olduğunu vurguladı. Şener, Türkiye'de yıllarca meskenlere düşük, iş yerlerine pahalı uygulanan elektriğin kendi dönemlerinde aynı seviyeye getirildiğini, ancak iş yerlerinde elektriğin daha ucuz olması gerektiğini ve diğer ülkelere göre Türkiye'deki elektrik fiyatlarında aşırı bir pahalılık bulunmadığını söyledi.
''Türkiye'deki vergi oranları yüksek. Bunların düşürülmesi lazım'' anlayışı doğrultusunda bazı vergilerde indirime gidildiğini hatırlatan Şener, ''Vergilerin indirilmesi uzun dönemde vergi gelirlerini artırır, ama Türkiye ekonomisi, kamu finansman dengeleri açısından kısa dönemde gelir kaybını göze alabilecek durumda değil'' diye konuştu.
Tutsat'ın ne zaman çıkacağına dair bir soru üzerine de Şener, ''Her hafta zorluyorum, Meclis'in gündemine girsin diye, bunu çıkaralım diye'' dedi.
Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı'nın Başbakanlık'ta olduğunu, bununla ilgili bir heyet kurulduğunu ve heyetin incelemesinden sonra karar verilerek tasarının Meclis'e ineceğini bildiren Şener, ''Fiş toplama uygulaması kaldırılırsa vergi kaçakçılığı olmayacak mı?'' sorusu üzerine de işin içine yeni denetim mekanizmaları geleceğini söyledi.
Türk Ticaret Kanunu'nun çıkacağını belirten Şener, cari açığın pek çok ülkede Türkiye'den yüksek olduğunu, cari açığın en önemli nedenlerinden birinin, Türkiye'nin enerji ithal etmesi olduğunu bildirdi.
Toplantının ardından Malatyaspor Başkanı Haşim Karadağ ile MİAD Başkanı Akdaş, Başbakan Yardımcısı Şener'e üzerinde adının yazdığı Malatyaspor forması verdiler.