Malatya Gazeteciler Cemiyeti (MGC)nin Büyük Buluşma adı altında, hafta sonunda Malatyada biraraya getirdiği 5 eski Valinin buluşmasında, ilginç olaylar, espriler ve diyaloglar da oldu. Son 20 yılda Malatyada görev yapmış 7 eski validen, halen İzmirde görev yapan Oğuz Kağan Köksal ve Konyada görev yapan Atilla Osmançelebioğlunun işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılmadığı programa, Kutlu Aktaş (22.12.1986- 21.04.1990), Saffet Arıkan Bedük (24.02.1992- 06.07.1994), Atilla Vural (09.11.1997- 01.10.1999), Mustafa Yıldırım (08.10.1999- 19.02.2003) ve Osman Derya Kadıoğlu (20.02.2003-06.01.2006) icabet etmişlerdi.
Malatya Valiliği görevine 21 Ocak 2006da başlayan Halil İbrahim Daşöz'ün, kendisinden önce görev yapan ağabeylerini ağırlarken, hayli heyecanlı olduğu gözlenirken, eski Valilerin Büyük Buluşma kapsamında Belediye Konferans Salonunda yapılan toplantıdaki konuşmalarında; eski anılar, saptamalar ve öneriler de yeraldı.
MALATYAYI DA BİR ADANALI YÖNETİYOR..
Eski Valilerden Kutlu Aktaş, Malatyayla ilgili en son gözlemini Gecekondulaşma artmış. Buna önlem alınmalı. diye ifade ederken, Ağrı Valiliğinden Malatya Valiliğine atanması ve Malatyada yaşadığı bir olayı anlattı.
Kendisinin Ağrı Valisi olduğu dönemde, Başbakan Yardımcısı ve daha sonra da Başbakan olarak İranla sınır ticareti nedeniyle Turgut Özalı zaman zaman ağırladıklarını, tanışıklıklarının orada başladığını, daha sonra Malatya Valiliğine getirildiğini belirten Aktaş, Malatyaya atandıktan sonra Melita Lokantasında verilen bir yemekte, Başbakan bizden, birkaç bakan bizden.. Hatta Adana Valisi rahmetli Fevzi Yetkinerden bahisle, Adanayı bile Malatyalılar yönetiyor. diye konuşulduğunu belirten Aktaş, Ben Adananın Karaisalı ilçesinin dağ köyünden çıkan biri ve Malatya Valisiyim. Bu sözler üzerine, Türkiyeyi Malatyalılar yönetiyor ama, Malatyayı da bir Adanalı yönetiyor, demiştim.diye konuştu.
Aktaş, Ağrıdan Malatyaya atandıktan sonra, halen Malatya Eğitim Vakfı Başkanı olan Şaban Taçyıldızın, o dönemde Sayın Başbakanım, Malatyaya bula bula Ağrıdan Vali gönderdiniz.. diye sitem ettiğini de belirtti.
Şaban Taçyıldız ise, Aktaşın bu konuşması nedeniyle, toplantının sonrasındaki sohbet sırasında, Biz Sayın Özal Başbakan olduktan sonra Malatyaya, vizyon, ufuk açısından, daha büyük bir ilden Vali atanmasının uygun olacağını belirtmek amacıyla Sayın Valimiz için o lafı söylemiştik. Ama o zaman, sayın Özal, Çok iyi bir vali, gelecekte İstanbulda görev yapacak biri. demişti diyerek, Özalın Aktaşla ilgili değerlendirmesini açıkladı. Bilindiği gibi Aktaş, Malatyadan sonra İzmir ve İstanbul Valiliklerinde bulunmuş, seçim döneminde de İçişleri Bakanlığı görevini üstlenmişti.
MALATYALILAR, ALLAHINIZA GURBAN..
Eski Valilerden Saffet Arıkan Bedük de, konuşmasına Malatyalılar.. Allahınıza gurban.. diye söze başladı ve Bu söz benim için çok önemli bir devlet adamı, bir dehanın sözüdür. (Turgut Özal) Malatya çok önemli bir yer olduğu gibi, burada görev yapmaktan hep onur duydum. dedi.
Malatya Valiliği görevine, Turgut Özalın Cumhurbaşkanlığı döneminde atandığını hatırlatan Bedük, atamanın ardından kendisini ziyarete gittiğinde, Özalın kendisine Sana memleketimi emanet ediyorum dediğini, kendisinin de bu emanete görevi süresince sahip çıktığını, daha sonra da Malatya ile ilgili konuları yakından takip ettiğini belirtti ve Ben de ölene kadar Malatyaya sahip çıkacağım.. diye konuştu.
Benim talihsizliğim, sayın Kutlu Aktaş döneminde başlatılmış, bitirilmemiş işlerdi. Altın Kayısı Otelini, inşaat halinde satma gündemdeydi. Malatyalı turizmci Hasan Süzerle irtibat kurduk, oteli satmadık, onun işletmesine verdik. Özel İdare İş Merkezinin inşaat temelinde su çıkmıştı. Sorun vardı, ancak Malatyalılar bitirilmesini istiyordu. Ona devam ettik. Dedi.
ADIYAMAN ENGELLEMESİ AŞILMALI..
Atilla Vural da, Malatyada 700 gün görev yapmasına karşın, 496 köyünden 436sını dolaştığını, Nemrut Dağı turizminin Malatya için de büyük önem taşıdığını, Adıyaman tarafının buraya ulaşımla ilgili engelleme çabalarının mutlaka aşılması gerektiğini savundu.
GIPTA ETMİŞTİM..
Eski Vali Mustafa Yıldırım da, Turgut Özalın sağlığında, Malatya ile ilgili konulara aşırı bir ilgi olduğunu, kendisinin Bitlis Valisi olarak İstanbulda bulunduğu bir dönemde, Özalın da katılacağı bir Malatya Eğitim Vakfı toplantısına gösterilen aşırı ilgiden çok etkilendiğini, daha sonra kendisinin de Bitlise döndükten sonra Bitlis Eğitim Vakfını kurduklarını, yıllar sonra Malatyada görev yapma fırsatı bulduğunda, İnönü Üniversitesindeki vakıf toplantılarına ilgisizliği gördüğünü belirterek, Özalın yokluğu nedeniyle ilgi azlığının gözlendiğine dikkat çekti. Yıldırım, İsmet İnönünün de, Turgut Özalın da Malatyaya büyük katkıları olduğunu bildirdi.
Aynı zamanda Anayasa Mahkemesi üyesi olan Yıldırım, Sümerbank ve Şeker Fabrikası arazilerinin, Malatya için çok önemli bir şans olduğunu, il merkezinde bu kadar hazine yerinin bulunması ve bunun yeşil alan olarak değerlendirilmesi düşüncesinde iken, Sümerbankın bir gruba devredildiğini, bu grubun da hazırladığı proje ile iyi birşeyler yapacağı düşüncesini taşıdığını belirttikten sonra, Malatyalı zenginler orada 500 milyara daire alabilirler. Ama hiç olmazsa Şeker Fabrikasının yeri, yeşil alan olarak düzenlenmeli. Dedi.
BACIM BEN BURANIN YABANCISIYIM..
Malatya Valisi iken geçtiğimiz yıl Aralık ayının son günlerindeki kararname ile merkeze alınan ve Merkeze alınmış vali, cenaze gibidir, fazla beklerse kokar deyip, kısa sürede veda ziyaretlerini tamamlayan ve Ocak ayının ilk haftasında Malatyadan ayrılan Osman Derya Kadıoğlu ise, Erzurumdan Malatya Valiliğine atandığında yaşadığı bir olayı anlattı.
Kenti tanımak için, Valiliğinin ilk haftasında şehirde yaya geziler yaptığını belirten Kadıoğlu, Vali Konağından Kız Meslek Lisesine kadar yürüdükten sonra, Vilayet binasına gelirken Ziraat Bankası önünde karşılaştığı iki genç kızın kendisine adres sorduklarını, ancak henüz bir yeri bilmediği için Bacım kusura bakmayın. Ben de buranın yabancısıyım diye yanıt verdiğini söyledi ve Ancak şimdi sorsalar, tarif ederim sordukları yeri diye konuştu.
Kendisinin Malatyadan ayrılışının çok taze olduğunu belirten Kadıoğlu, Hatta az önce Malatya Valisi diye hitaba başladıklarında, adım okunacak diye bekledim.dedi.
Kadıoğlu, Malatyadaki yoksul aile sayısının ve işsizliğin süratle artmasının büyük sorun oluşturduğunu, buna çözüm bulunması gerektiğini belirtirken, İnönü ve Özal dönemindeki Malatyaya ve etkinliğine atıf yaparak, O zamanlar Türkiyeyi Malatya yönetiyordu. 3. cumhurbaşkanını çıkarırsanız, idarecileriniz bizim gibi çok çekmez. diye espri yaptı.
SON SÖZLER VE BİR TARTIŞMA..
Belediye Konferans Salonundaki panelde, Valilere birer cümle olarak tekrar söz verilirken, Valilerin ortak düşüncesi Malatyada kayısı başta olmak üzere, tarım, endüstri ve sanayinin yanı sıra turizm potansiyelinin de mutlaka daha iyi değerlendirilmesi gerektiğiydi. Eski Valilerin çoğunluğu, İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezine sahip çıkılmasının, eksiklerinin giderilmesinin mutlaka gerekli olduğunu, Tıp Merkezinin Malatyaya sağlık turizmini de yönlendirebileceğini kaydettiler.
Saffer Arıkan Bedük, bu son bölümde, ünlü bilgisayar ve yazılım firması Microsoft'un, Türkiye'de bir üretim tesisi kurmak üzere yer aldığını, Malatya'nın bu yatırım için girişimde bulunması gerektiğini bildirdi.
Bu arada, Osman Derya Kadıoğlu Malatya kayısısı ile ilgili bilimsel bir raporun bulunmamasının büyük eksik olduğunu belirtirken, Atilla Vural, böyle bir raporunun var olduğunu söyleyince, iki vali arasında vardı-yoktu diyaloğu yaşandı. Bu diyaloğ sırasında, dinleyiciler arasında bulunan Şeker Camii Hocası Celal Tilgenin, Raporu yazan doktor ölmüş.. Yeniden yazılması lazım.. sözleri, salondakileri güldürdü.
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİNDE..
Malatya Gazeteciler Cemiyetinin etkinliğine katılan eski Valiler ile konuklar, aynı akşam İnönü Üniversitesinde verilen yemeğe katıldılar. Sanatçı Sevcan Orhanın da konser verdiği gecede, organizasyona katkı sağlayanlara, konuklara plaketler verildi.
Yemekte bir konuşma yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nazmi Bilgin, İnönü Üniversitesine mutlaka sahip çıkılması gerektiğini belirttiği uzun konuşmasından sonra, rektöre plaket vermeyi unuttu ve daha sonra tekrar gelip, rektörün plaketini verdi.
BELEDİYE BAŞKANININ YEMEĞİ..
Öte yandan, Belediye Başkanı Cemal Akın da, konuklarına Şehir İçmesuyunun kaynağı olan Gündüzbey Kasabası sınırlarındaki Pınarbaşı Kaptajında bir yemek verdiler.
Yemeğe eski Valilerin yanı sıra, eşleri, toplantı organizasyonu kapsamında Malatyaya gelen davetliler, yerel yöneticiler, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri de katıldılar.
FOTOĞRAF: Belediye Başkanı Akın'ın eski Valiler ve diğer konuklar onuruna Gündüzbey Pınarbaşı'nda verdiği yemeğe katılanlardan (soldan sağa) Mustafa Yıldırım, Osman Derya Kadıoğlu, Belediye Başkanı Akın, Kutlu Aktaş ve Saffet Arıkan Bedük.