Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yazılı basında ilk kez Cumhuriyet’e kapsamlı değerlendirme yaparken Anayasa, Malatya Kürecik’teki radar, Uludere olayı, İsrail ve BDP gibi birçok konuya değindi
Yeni anayasa çalışmalarını yürüten TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Genelkurmay’dan görüş alınmayacağını açıklarken askerle en yakın çalışan kabine üyesi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Genelkurmay Başkanlığımızın da görüşünün alınması gerekir. Olması gerekeni söylüyorum” dedi. Yılmaz, Kürecik’teki radar istasyonu ile İzmir’de yeni kurulacak NATO üssü için “Biz Şarkışla’ya taşımaya hazırız” derken İsrail ve Yunanistan’a barış çağrısında bulundu. Yılmaz, ‘vicdani ret’ sorununun ise aşılacağının sinyalini verdi. Yılmaz’ın Cumhuriyet’in sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
NATO’NUN ALTERNATİFİ YOK: Bir dönem, Varşova Paktı’nda bulunan ülkeler, NATO’ya üye olmak istiyor. NATO’ya üye olmak Türkiye’nin lehinedir. Biz NATO’yu seçerek savunma alanında kaderimizin Batı’yla olduğunu gösterdik. Çağdaş, demokratik bir ülke olacağım diyen Türkiye’nin alternatifi yoktur. Kimsenin NATO’dan çıkmak aklına gelmez. Aklına gelenler gençtir. Bilseler yapmazlar. NATO, Türkiye’nin güvenliğine güvenlik katmaktadır.
İSRAİL’E ÇAĞRI: Su akar yatağını bulur. Ne kadar süre geçerse geçsin, makul olanı; yatağında giden bu bölgede barış istemidir. Barışa herkesten çok İsrail halkının ihtiyacı var. İsrail 50 yıldır savaş halinde. Savaş halinde olan ülkenin insani her zaman stres altında olur. Bunlardan sağlıklı karar vermesi beklenebilir mi? Dolayısıyla bu stres ortamının kalkması ve barış ortamına olan ihtiyacı İsrailli yöneticilerin görmesi gerekir.
SURİYE’YE SİLAH VERMİYORUZ: ‘Arap Ligi’ni desteklemek lazım.10 bine yakın Suriyeli var. Dahası gelirse onların hepsini de karşılarız. Geçmişte Irak’tan 300 binin üzerinde insan geldi. Türkiye o zaman zorda kalan insanlara da hep sahip çıktı. Osmanlı’da da öyleydi. Kim darda hissederse Türkiye’nin kapıları açık. Suriyeli muhaliflere silah vermiyoruz. Türkiye’de bir grup asker var ikamet eden.
ESAD TEDBİR ALIYOR: Türkiye’ye bir göçü engellemek için Şam yönetiminin ilave tedbirler aldığı şeklinde bilgiler var. Karakollar kurmuşlardır. Askeri birlikleri, gözetleme istasyonları vadır.
YUNANİSTAN’A SİLAHLANMA ÇAĞRISI: Dışarı çıkarsanız kendinize en yakın uluslardan birinin Yunanlı olduğunu görürsünüz. Yediğimiz içtiğimiz birdir. Biraz dilimiz farklı sadece. Bu coğrafyada barış içinde yaşamamız lazım. Ekonomik sıkıntısından dolayı üzgünüz. Her türlü mali desteği vermek isteriz. İsteriz ki problemi atlatsın. Hiç kimse komşusunun evindeki rahatsızlıktan memnun olamaz. Oradan birçok insan İstanbul’a çalışmaya geliyor. Herkesin gereksiz harcamalardan kaçınması lazım. NATO’daki reformun amacı da o. Savunma harcamalarını azaltmak. İnşallah Yunanistan’ın makul olanı seçeceğini düşünüyoruz. Biz de takip ediyoruz, asker sayılarını azaltacaklar diye düşünüyoruz. Eskiden silahlanma yarışı vardı. Bunun doğru olmadığı ortaya çıkmıştır. Savaşın, kavganın kimseye faydası olmaz. Halklar bunları hak ediyor.
‘Malatyalılar güvende’
KÜRECİK’TEKİ RADAR İSTASYONU: Malatya Kürecik’teki füze kalkanının radarı herhangi bir ülkeye yönelik değildir. Savunmaya yöneliktir. Başka bir ülkenin aklından saldırı geçmiyorsa, hayatta kullanılmayacaktır. Radar, pasif bir savunma sistemidir. Bu sistem İsrail ile birlikte kullanılmıyor.
ŞARKIŞLA’YI ADRES GÖSTERDİ: Ben Sivaslıyım, Şarkışla’da bir radar vardı kaldırdılar. Bizim Şarkışlalılar istiyor ki burada bir radar istasyonu olsun, ‘taşınmasın’ diyordu. Bir iş kapısı olarak bakıyor. Vatandaşın önceliği ekonomidir. Kesinlikle Malatyalılar güvendedir. Ben şahsen Şarkışla’ya kurulsun isterdim. Türkiye, bu coğrafyanın en güçlü devletidir. Türkiye bu bölgenin lideridir. Gerçeği söylememek için gerçeğin AKP’ye yarayacağını söylememek için kişi gözlerini kapatıyor. Gözlerini kapatan kendine gece yapar. Radar, sistemine evet dediğimize göre biz istemişizdir. Ortak savunma, ortak menfaat var mı? Hem kendim korunacağım hem de müttefiklerim korunacak. İzmir’de kurulacak yeni NATO Üssü’nü de isterlerse biz Sivas’a taşımaya hazırız. İzmir’de ben çok azınlık bir kesimin NATO üssüne karşı olduğuna inanıyorum. Hem demokratikleşme, hem kültürel alışveriş farklı unsurlara açılmakla olur. NATO’nun orada bir birliğinin olması kültürel zenginliğe de katkı sağlar. Çok kültürlülükten, çok renklilikten kimsenin korkmaması gerekir.
ABD İLE YENİ ANLAŞMA: İnsansız hava aracı Predatorların İncirlik’e konuşlanması için yeni bir sözleşme imzalandı. Biz istihbarat paylaşımı istiyoruz, bilgi istiyoruz. Pekâlâ onunla da ilişkili olarak ABD taleplerimizi yerine getirmektedir. Terörle mücadele işbirliği çok iyi. Çok memnunuz. Bazen ülkelerden çok şey bekliyoruz. Barzani’den, Irak’tan. Sonuçta ABD de terörle mücadele yapıyor; Irak’ta yaptı, Afganistan’da yaptı. ABD’nin desteğini görüyoruz. Silahlı Predator satışına ilke olarak evet denildi.