SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Malatyalıların Bilgisi Dışında Hazırlanan Dayatmalara Hayır Demeliyiz"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bazı STK'ların yanı sıra mühendis ve mimarlar ile toplumun çeşitli kesimlerinden insanların oluşturduğu Malatya Bilim Yolcuları Platformu tarafından, 6 Şubat depremlerinde büyük can ve mal kaybının yaşandığı Malatya'nın yeniden planlanması ile ilgili yapılan açıklamada, "Temel atma işlemlerinin başladığı bu günlerde sessiz kalmayarak, yüksek sesle sürece müdahale etmeli, katkı koymaya hazır olduğumuzu vurgulamalı, Malatya ve Malatyalıların bilgisi dışında hazırlanıp oldu-bitti dayatmalara hayır demeliyiz." denildi.

Platform adına İnşaat Mühendisi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

"Bilimin ışığında Malatya Malatya’mızın kültürel ve sosyal dokusunu bozmadan daha güzel ve yaşanabilir bir kent kurmak adına kamuoyuna duyurumuzdur;

06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremlerin sonucunda yıkılan şehrimizin yeniden bilimin ışığında planlanması sürecinde yanlış yapmamak adına tek kılavuzumuzun "bilim" olması gerekmektedir.

Rantın ve çıkar ilişkilerinin ve bunun sonucu çarpık yapılaşmanın bilimin önüne geçmesini önleyerek (Bostanbaşı Bölgesi / Fahri Kayahan Bulvarı vb) örnekleri gibi sonuçları engelleyerek, Malatya’mızı gelecek yüzyıllara hazırlayarak modern ve yaşanabilir bir kent olması adına diyoruz ki..

Malatya’mızın yeniden planlanması, konunun uzmanları şehir plancıları/çevre mühendisleri/yer bilimi uzmanları/mimarlar/mühendisler ve diğer mühendislik dalları uzmanları tarafından, şehirde yaşayanların temsilcileri olan sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının görüşleri alınarak ve sürece katılmaları sağlanarak yapılması en az hata ile sonuçlanmasını sağlayacaktır.

Malatya’yı, kenti planlamanın yalnızca yapı yapmak olmadığının bilinciyle, sosyo-kültürel ve ekonomik yapılanmanın (sanayi/ticaret vb) ve altyapının da bu sürecin ayrılmaz parçası olduğunun ve geleceğe dönük olarak hazırlanmasının önemini göz ardı etmeden çok yönlü yaklaşımlarla geleceğe hazırlamalıyız.

Temel atma işlemlerinin başladığı bu günlerde sessiz kalmayarak, yüksek sesle sürece müdahale etmeli, katkı koymaya hazır olduğumuzu vurgulamalı, Malatya ve Malatyalıların bilgisi dışında hazırlanıp oldu-bitti dayatmalara hayır demeliyiz.

Deprem bölgesindeki tüm illerimizi ve Malatya’yı bilimin ışığında, ülke - kent ve kentli çıkarlarını ön plana alarak, geçmişteki hatalardan arınmış, çocuklarımıza huzur içerisinde ve içtenlikle sahip çıkabileceğimiz şekilde bırakmak için biz buradayız."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Süleyman ÖZEROL (1 yıl önce)
    Tabipler Odasını, Mimarlar Odasını ve benzer kuluşlarını hiçe sayan bu iktidar yeniden başa gelirse hiçbirini yaptirmazlar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Yollarında genişlemesi lazım 2 metre daha .. ileri düşünmek bir erdemdir.zemin uygun degilse2 kat yapın 120 metre olmasında 80 olsun. Merkeze ev yapmayacaklar mis . Eskiden 2 katlı yapılan binalarda hiçbir hasar yok ......
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Bu yapılaşmada organizeden üniversiteye kadar raylı sistem unutulmamalı.sonradan yollar dardı v.s.bahaneler üretilmemeli.Malatya sıfıra inmiş bir şehir merkez olarak
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Nurettin özkul (1 yıl önce)
    Sizlerin çalışmalarınıza teşekkür ederim çok güzel bir çalışma Malatya bin düşünülüp bir kere yapılmalı örnek bir şehir olarak yerine konmalı her türlü teknik ve bilimsel teknoloji gözetilerek insanlık yaşamına uygun olarak tarihe geçecek olmalı dır.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Nurettin özkul (1 yıl önce)
    Ben yakın kente(onbin konutta) Manas evlerin de oturuyorum, oturduğum binaya orta has verilmiş itiraz ettim, eğer itirazım retedilirse ve yıkılırsa yerinde veya yakınında yapım istiyorum zoraki oldu bitti ye getirerek uzaklara gitmek istemiyorum lütfen bizlere yardımcı olurun
    0
    0
    Yanıtla
  • Şemseddin (1 yıl önce)
    Malatyayı Malatyalılar bıraktıklarıda ne oldu. Kayısı bahçeleri betonlaştı ve ilk depremde yerle bir. Akpınar oldu, Sıtmapınar oldu Dörtyol oldu ki bırak arabayı güneş girmez. Çarpık bir şehir eski ve yeni yöneticilerin eseri. Onun için fırsat bu fırsat Malatya dışarıdan planlanmalı. Örnek başkan Selahattin hem Bostanbaşı ve Fahri Kayahan imara açılmamalıydı diyor hem de yerinde dönüşüm diyor. Çelişki ye bak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlxmlx (1 yıl önce)
    Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak, olmamalı.Vatandaş ın isteğine göre hareket edilirse bu felaketler bitmez.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Kentsel dönüşümü herkes kaldıramaz ,çü ki imkan meselesi.Fakat toki olarak hak edenler için kendi yerlerine yapılması daha uygun beni alıp başka yere gönderip benim yerime de kentsel dönüşüm adı altı da toki kapsamı dışında mütahilere verip kentsel dönüşüm kapsamında o yükün altına büyük bir halk kesimi giremez.Yani şartlar teknik olarak fay hattı olarak vs uygun olan yerlerde herkesin oturduğu yerlere takı olsun.Çünki oralarda hazır her türlüalt yapı var ikinci bir masrafa gerek yok.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Yerinde dönüşüme evet ne eski yıpranmış yapı varsa yıkılsın boşuna masraf yapılmasın tarım arazileri imara kapatılsın birdaha açılmamak üzere şu anki tokilerin yeri iyi kışla cd. komple yıkılıp 2 kat iş yeri olsun yollar genişlesin istasyon kavşağına kadar
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Ömertunc (1 yıl önce)
    Kıyıdan köşeden konuşmamalı.Önce sorunun ne olduğunu neye itiraz ettiğinizi neyi kabul etmediğinizi somut bir şekilde ortaya koyun. Tabii ki vatandaş yanınızda olur. Vatandaşın talebi, yerinde dönüşüm ile tokinin %60 devlet destekli % 40 18 yıl vadeli 2 yıl ödemesiz şekilde yerinde konut yapımıdır. Gerekli tedbir alınarak zemin artı dört kat kuralı esnetilmeli, en azından ağır hasarlı ve yıkılan binalar için deprem izalatörü ve sair tedbirlerle zemin artı beş veya altı kata izin verilmeli.gerektiğinde bir blok yerine iki blok yapılabilir. m2 küçülse de sorun olmaz.herkes yerinde kalmış olur.aksi halde karmaşa olur.vatandaş yıllarca mahkeme kapılarında ömrünü tüketir.belki sonuca ulaşmayacak davalar insanı bitirir.yeni imar alanları için zemin artı üç dört kat uygulanabilir fakat yıkılan veya yıkılacak bina arsaları için zemin artı kat sayısı hususu muhakkak esnetilmelidir.tabii ki güçlü bina ve dayanıklı tedbirler ile.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Karşı çıkma isteğiniz, bölüm başkanı olduğunuz üniversitenin, fahri kayihan da çevre ve şehirciliğin ağır hasar verdiği binaları, para karşılığı (rant mı dediniz) az hasara çevirerek malatya lilara mezar hazırlamak mı ?. TOKİ binalarında çizik yok, mütahit ve mimarların yaptığı binalarda sağlam yok, neye karşı çıkıyorsunuz?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya icin (1 yıl önce)
    Biz neden yurt dışındaki yerler gibi 2 katlı düzene gecemiyoruz.Bir çok yeri villalık olarak acsalar insanlar yatay mimariye geçse.herkesin bahçeli garajlı 2 kat evleri olsa kötümü olurdu.bu kadar yıkım bu kadar ölüm olur muydu.hemde insanlar daha mutlu ve huzurlu yaşarlardı.simdi diyeceksiniz ki çok fazla alan kaplar bunun için yeterli yer yok.tam aksine yer kaplama konusuna gelince tüm Türkiye bu şekilde yapsa istatistiğe göre 4 ya da 5 ilimizi kaplayacak alan kadar yer alıyor. Sektörde olan bir kisiyim.Evleri yıkılan arkadaşlar için yerinde konut yapılıp eğer site tek bloklu ise zemin +4 kat ya da 5 kata düşürülüp perde betonlar çoğaltılıp 2 blok yapılsın.kimsenin dairesi gitmesin ve göçü bir nebzede olsa engelleyin ayrica Malatya da bulunan yüzakı ve bostanbaşı arası 2000 kusur dönüm tarım alanında şuan tarım adına hicbirsey yok.villa imarlı parseller acilabilir.ayrica Cevatpaşa kısmı villalık topsogute doğru villalık açılabilir.nereyi açtıkları da çok umrumda değil ama şehir merkezine yakın tarım alanlarini 2 kata açın bu anlaşılmasın ki kayısı ağaçlarını kesin arsa yapın.Ama yatay a geçmek şart.Ayrica şuan villalık arsa bakıyorum ve fiyatları çok yüksek alamıyoruz.mecburen apartman dairesine girmek zorundayız.hangi ilde deprem olsa Malatya yi da etkiliyor.Keza Elazığ'da oldu Malatya etkilendi Marasta oldu Malatya etkilendi.Bingol ve Erzincan da olsa Malatya etkilenecek.belki villalık arsalar açarsanız arsa fazlalığından ötürü fiyatlar düşer ya da yerinde kalır aksi taktirde depremden sonra almak istediğim ve takip ettiğim ilanlar 2.5 - 3 katına çıktı.Arz ederim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Bilim adamı işin uzmanı dinlenirmi bizim siyasiler her şeyi bilirler bizim adımıza karar verirler maalesef ilimizin manzarası bu.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Keziban Turgut (1 yıl önce) Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Bu oluşumlar da tarla yada bahçeleri rant için satıp sonrada tüm kardeşler düşman olanların suçu yokmu ,vatandaşa kalırsa komşularda bir birine girer ev beğenmez
    %100
    %0
    Yanıtla
  • AYHAN (1 yıl önce)
    Evet hayır diyin,herşeye hayır diyin,Hatay da bu zihniyet yüzünden kentsel dönüşüme karşı direnildi ve yapıların yenilenmesi engellendi.Sonuç Hatay da ölen kişi sayısı yaklaşık 30.000 oldu.Evet siz sadece heykel yapımına karşı çıkmayın,diğer yapılan herşeye karşı çıkın.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Okuduğunu anlamakta zorluk çekiyorsanız başka biri okurken siz takip edin anlamanız için faydası olacaktır..
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Sonuna kadar yanındayız.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Vehbi ALUÇLU (1 yıl önce)Haci isimli kullanıcı yorumuna
    Çok teşekkür ediyorum. Selamlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şefkat (1 yıl önce)
    Bu yüksek sesli platfor üyeleri bostanbasi yapılırken neredeydi
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Vehbi ALUÇLU (1 yıl önce)Şefkat isimli kullanıcı yorumuna
    Dün kuruldu. Selamlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vehbi bey bilimin ışığı moderniteyi yarattı. Asfalt, beton vs modernitenin temel parametreleri değil mi? Kadim olana taş, toprak, ahşap vs dönmenin zamanı gelmedi mi? sizce. Kimyasal yapı elemanları ruhumuzu ve bedenimizi yeterince bozdu kanaatindeyim. Sağlık ve saadet diliyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla