SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'mız Daha Fazlasına Layık"

0
Güncellendi - 2019-01-21 04:02:07
A- A+ PAYLAŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye petrolleri Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kendisine vermiş olduğu ruhsat alanlarında da sismik araştırmalarını yapıyor. Belki kısa bir gelecekte ilk sondajımızı da o bölgede yapabiliriz. Özellikle Kıbrıs Rum Kesimi'ni bu vesileyle bir kez daha ikaz etmiş olalım. Biz kendi sahamızda, kendi ekonomik bölgemizde istediğimiz sondaj ve istediğimiz çalışma hakkına sahibiz. Kimsenin malında ve kaynağında da gözümüz yok. Ama kimsenin de gerek Türkiye Cumhuriyeti gerekse Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Türk toplumunun hak ve menfaatlerini ihlal etmesine de rıza göstermeyeceğimizi ifade ettik. Adilane bir paylaşımdan yanayız" dedi.

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Malatya'ya gelen Dönmez, AKP Malatya İl Teşkilatı'nda açıklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez, Malatya'nın son 16 yılda gerek alt yapı gerekse de üst yapıda yapılan yatırımlarla yeni bir kimliğe büründüğünü ifade etti.

Malatya'nın bölgenin en güzel ve gelişmiş şehirlerinden birisi olduğunu belirten Dönmez, "Benzetmek yanlış olmasın, bir İstanbullu olarak bu bölgenin İstanbul'u diyebiliriz. Malatyalıda özellikle cumhurbaşkanımıza her seferinde arkasında durmak suretiyle bu davanın en önemli lokomotif şehirlerinden birisi oldu. O açıdan ne kadar şükretsek, ne kadar hizmet etsek azdır. Malatya'mız daha fazlasına layık" diye konuştu.

Malatya Valiliği'nden kentin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıyla alakalı alanlarıyla geniş katılımlı bir koordinasyon toplantısı yapacaklarını kaydeden Dönmez, şunları söyledi:

"Yerelden bizim faaliyet alanlarımıza ilişkin öneri, katkı, eleştiri varsa alacağız. Yerinde bu sorunları çözmek için gayret edeceğiz. Ben eski bir yerel yöneticiyim. Dolayısıyla Türkiye ölçeğinde büyük bir ülkeyi, her şeyi Ankara'dan yönetmenin zorluğunu bilen bir insanım. Zaten partimizin kurucusu da yerel yönetimler anlamında ortaya koymuş olduğu projeler ve yaklaşımları da ortada. Sorunları yerinde görmek, tespit etmek ve çözmek için bu iki günü sizlerle birlikte geçireceğiz. Orada da daha geniş mesajlarımızı ve beyanatlarımızı vereceğiz."

Bakan Dönmez, bir gazetecinin 'Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışması sonrası Yunanistan ile yaşanan bir gerginlik vardı. Şuanda son durum nedir?' sorusuna, "Ekim'in başında Fatih sondaj gemimizle ilk sondajı Antalya açıklarında başlattık. Yaklaşık 4 bin metrelere ulaştık. Hedef derinliğimiz deniz seviyesinden itibaren 5 bin 500-6 bin metreler. İş programına uygun olarak ilerliyoruz. İnşallah Şubat sonu Mart içerisinde ilk sondajımızın neticelerini alacağız. Ama o gün geminin başında yaptığım bir açıklama var. Tabi niyetimiz ilk defada bu işi bulmak. Bulmasak bile yılmadan, çekinmeden bir sonrakini kazmaya devam edeceğiz. Doğu Akdeniz hidrokarbon rezervleri açısından yüksek potansiyel içeren bir bölgemiz. Yaklaşık 6-7 yıldır zaten sismik araştırma gemilerimiz o bölgede ciddi çalışmalar yapıyor. Yığınlarca bir data elde ediyoruz. O dataları tek tek işleyip, analiz edip, sonrada potansiyeli en yüksek lokasyonu tespit edip, delmemiz gerekiyor. Hep söylediğim bir şey var; bu sismik çalışmalar aslında yeraltının bir yerde MR'ını, röntgenini çekiyoruz. Sondajda biyopsi almak gibi bir şey. Gireceğiz, bakacağız, varsa bulacağız. Biraz daha sabırlı olalım, inşallah müjdeli haberi zaten hep birlikte sizlerle paylaşacağız. Daha öncede söyledim, Kuzey Denizi'nde İngiltere tam 150 kuyu açmış. Artık tası tarağı toplayıp çıkma kararı almışken, 'bir kuyu daha açalım, belki buluruz' diyerek, 151.kuyuda bulmuşlar 1970'li yıllarda. Cumhurbaşkanımıza da bu örneği verdim, 'Bizim o kadar sabrımız yok. Daha çabuk bul sen' dedi. 'Baş üstüne' dedik. Şimdi teknoloji gelişiyor, inşallah ilk kuyularda bu doğalgaz veya petrole rastlarız. Temennimiz o. Kıbrıs ile alakalı olarak da başından beri söylediğimiz bir husus var; Kıbrıs, Türk halkının adada haklarının gasp edilmesine, oldu bittiye getirilmesine rıza göstermeyeceğimizi ifade ettim. Nitekim Türkiye petrolleri Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kendisine vermiş olduğu ruhsat alanlarında da sismik araştırmalarını yapıyor. Belki kısa bir gelecekte ilk sondajımızı da o bölgede yapabiliriz. Özellikle Kıbrıs Rum Kesimi'ni bu vesileyle bir kez daha ikaz etmiş olalım. Biz kendi sahamızda, kendi ekonomik bölgemizde istediğimiz sondaj ve istediğimiz çalışma hakkına sahibiz. Kimsenin malında ve kaynağında da gözümüz yok. Ama kimsenin de gerek Türkiye Cumhuriyeti gerekse Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Türk toplumunun hak ve menfaatlerini ihlal etmesine de rıza göstermeyeceğimizi ifade ettik. Adilane bir paylaşımdan yanayız" cevabını verdi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ZİYARETİ..

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez beraberindeki heyet ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ı makamında ziyaret ederek Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu yatırım ve çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in Belediye ziyaretine, AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık, Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, Battalgazi Belediye Başkanı ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Genel Sekreter Yardımcıları Daire Başkanları ile kalabalık bir heyet katıldı.

Ziyaret sırasında kısa bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Sayın Bakanımızı Malatya’mızda ve Belediyemizde ağırlamak bizleri onurlandırmıştır. Malatya şehrimiz doğunun incisidir. Hoşgörünün, beraberliğin, birliğin ve barışın başkenti. Bölgemizin de lokomotif şehirlerindendir. Malatya’mız her zaman milletten ve devletten yana tavrını ortaya koymuştur.  Büyükşehir Belediyesi olarak merkezi hükümetimizin destekleri ile Malatya’mızın her köşesine yatırım götürmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Büyükşehir Belediyesi yapmış olduğu çevreci projeler ile Türkiye’de örnek illerden biri haline gelmiştir. Malatya Entigre Çevre Projesi Türkiye’de ilk Entegre tesislerden biridir.” dedi.

Malatya’da iki gün içerisinde çeşitli ziyaretler gerçekleştireceklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Yerel Yönetimler sorumluluğu kendisinde olmayan her türlü işle ilgilenmek zorunda kalmaktadır. Merkezi Yönetim ile Yerel Yönetimin uyum içerisinde çalışması bu sorunların çözümünü daha da kolaylaştırmaktadır. Milletvekillerimizde ilin sorunlarını Ankara’ya taşıyorlar ve beraberce çözüm yolları arıyoruz. Malatya’da olduğumuz süre içerisinde Malatya’mızın sorunlarını yerinde dinlemiş olacağız. Malatya’yı Malatya dışındakiler sadece kayısısı ile tanıyabilir ama biz Malatya’nın kayısının haricinde hem yer altı hem yerüstü zenginliklerinin de olduğunu biliyoruz. Madencilik acısından, güneş enerjisi acısından biz sadece şehrin görünün yüzü ile değil aynı zamanda görünmeyen yüzü yer altı zenginlikleri ile birlikte değerlendirmekteyiz. Sayın Belediye Başkanımız da belirtti bölgenin en gelişmiş illerinden biri Malatya. Malatya’nın gelişmişlik seviyesini daha yukarılara taşımasını arzu etmekteyiz.

Yerel Yönetimler sadece şehrin imar ve çevre açısından değil enerji açısından da özellikle atık yönetimi ile alakalı projeleri de var. Sayın Başkanımızdan Malatya’da enerji alanında yapılan çalışmalar ve atıktan enerji üretimi hakkında bilgiler alacağız. Bize düşen bir nokta varsa da desteklerimiz devam edecektir” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat günün anısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e Kayısı, Kayısı Kristali ve Bakır Semaver hediye etti.

Yapılan konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Büyükşehir Belediyesi tarafından enerji alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Bakan Dönmez, Pazar günü saat 09.00’da Valiliği ziyaret edecek. Ardından 09.30’da Valilikte Elektrik ve Doğalgaz Sektör temsilcileri ile,  saat 10.30’da ise Ticaret ve Sanayi Odası’nda Maden Sektörü temsilcileriyle düzenlenecek toplantıya katılacak.

GÜRKAN'I ZİYARET..

Dönmez, Battalgazi Belediyesi’ni ziyaret etti. Bakan Dönmez, Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan’dan belediyenin çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Bakan Dönmez, Belediye önünde Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan, başkan yardımcıları ve birim müdürleri tarafından karşılandı. Battalgazi Belediyesi Zabıtası tören mangasını selamlayan Bakan Dönmez, burada ilk olarak Başkan Gürkan ile birlikte Battalgazi Belediyesi fuaye alanında bulunan ve yapılan hizmetlerin maketlerini gezerek, belediyenin çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Başkan Gürkan, Bakan Dönmez’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Battalgazi ilçesinde Türkiye’ye rol model olan hizmetleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, Battalgazi ilçesine önemli hizmetlerin yapıldığını belirterek, Başkan Gürkan’a yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

Bakan Dönmez ve beraberindekiler, daha sonra Başkanlık makamına geçerek, bir süre Malatya ile ilgili konularda sohbet etti.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Ümit (5 yıl önce)
    Malatyamız bu milletvekillerinden fazlasına layık
    0
    0
    Yanıtla
  • misafir (5 yıl önce)
    Sayın vekillerim allah rızası için nil inşaat yapraklı konutları mağdurlarının seslerini de duyun artık
    0
    0
    Yanıtla
  • şahin (5 yıl önce)
    sayın malatyhaber yetkilileri selahattin gurkan başkan,da orda diyrsunuz,da hiç birkare fotografda yok.?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (5 yıl önce)
    Ağzınızla kuş tutsanızda sizin miyadınız doldu.artık halk olarak uyandık.Akp siz DİNE, CHP siz ATATÜRK e , Mhp siz VATANA , Hdp siz KÜRT e gerek yok bizler kardeşiz biz bize yeteriz.bizlerin ALLAH ıda, PEYGAMBER ide bize YETER...Vesselam
    0
    0
    Yanıtla
  • Reis44 (5 yıl önce)
    Gerçekten de çok haklısınız Sayın Bakanım. Bu kadar verilen oya yapılan bu kadar hizmet az kalıyor. Doğunun İstanbuluymuş hangi müdürlük kaldı taşınmayan, hastanesi olmayan, çevreyolu havaalanı olmayan köy İstanbul. Bence buradaki kalan üniversiteleri, sanayi sitelerini de Elazığa taşıyalım. Esenlikleri Elazığda bir bölge müdürlüğü açıp oraya bağlayalım. Sayın Bakanım insanların içi kan ağlıyor verilen bu oylara karşı yapılanlara. SAHİPSİZ MALATYA ŞİMDİ DAHA DA SAHİPSİZ....
    0
    0
    Yanıtla
  • Post-truth (5 yıl önce)
    Sayın bakanı boşu boşuna yormuşlar. Malatya da hangi enerji tesisi varki?dostlar alışverişte görsün.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (5 yıl önce)
    Haklılar çünkü bize bu lazım bu seçim oyum Akp belediye başkan adaylarına layık oldugumuz bu
    0
    0
    Yanıtla
  • Zalım (5 yıl önce)
    Soruyu soran gazeteci BBC muhabirimi acaba? Malatya’ya gelen enerji bakanına sorulacak sorumu bu?absürt olmuş
    0
    0
    Yanıtla