Adana’da Altınoran Sanat Platformu, 2 Rotary Kulübü ve 31 sivil toplum kuruluşunun ortak projesi olan 'Adana'ya Güç Verenler 1' projesi kapsamında seçilen, farklı meslek ve sanat gruplarından 25 kişi arasında, 31 yıldır Adana’da görev yapan Malatyalı gazeteci Orhan Apaydın da yer aldı.
Bu isimler, 'Karşılığında birşey beklemeden Adana'ya hizmeti ödev saymış örnek kişiler' olarak yaklaşık 1 yıl önce belirlendi. Projede ismi belirlenen kişilerin biyografilerinin hazırlanması ve özel ışıkla fotoğraflarının çekilmesi için kendileri ve yakın çevreleriyle uzun görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin ardından belirlenen 25 kişinin 25 bin kare fotoğrafı, Caravaggio (karanlığı delen ışık) tekniğiyle uzun uğraşlar sonucu çekildi. Çekimlerin ardından da her kişi için 40’ar sayfalık ayrı birer kitap hazırlandı. Kitaplarda, belirlenen isimlerin yaşam öyküleri, kendilerini tanıyanların anlatımları ve Caravaggio yöntemiyle çekilen portre fotoğraflarına yer verildi.
Bu fotoğrafların 3 ayrı salonda sergilenmesinin yanı sıra, 3 gün devam eden imza günleri ve sanatsal etkinlikler ile proje şölene dönüştü.
MALATYA’YI ANLATTI
Adana'da 'Adana'ya Güç Verenler 1' projesi kapsamında, farklı meslek ve sanat gruplarından 25 kişi, 'karşılığında birşey beklemeden Adana'ya hizmeti ödev saymış örnek kişiler' olarak yaklaşık 1 yıl önce belirlendi.30 yaşına kadar yaşadığı Malatya’da da üniversitenin kuruluşu, kayısı festivalinin başlatılması başta olmak üzere bir çok toplumsal hizmeti ile tanınan Orhan Apaydın'da bu isimler arasında yeraldı. Projede ismi belirlenen kişilerin biyografilerinin hazırlanması ve özel ışıkla fotoğraflarının çekilmesi için kendileri ve yakın çevreleriyle uzun görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin ardından belirlenen 25 kişinin 25 bin kare fotoğrafı, Caravaggio (karanlığı delen ışık) tekniğiyle uzun uğraşlar sonucu çekildi. Çekimlerin ardından da her kişi için 40 sayfalık ayrı birer kitap hazırlandı. Kitaplarda, belirlenen isimlerin yaşam öyküleri, kendilerini tanıyanların anlatımları ve Caravaggio yöntemiyle çekilen portre fotoğraflarına yer verildi. Orhan Apaydın için hazırlanan kitap Emine Karaer ve Dr. Haluk Uygur tarafından kaleme alındı. Fotograflar da bu iki ismin yanı sıra Prof.Dr. Ünal Zorludemir, Dilek Coşanoğlu, Mehmet Emin Arıcı tarafından yaklaşık bin kare çekilerek, içinden sergi ve albüm için seçildi.
Apaydın kitapta Malatya’da geçen çocukluk ve gençlik yılları ile Sümerbank Havuzbaşı’ndaki düğünüden kesitler vegazeteciliğe ilk başladığı Gayret ile uzun yıllar görev yaptığı Görüş Gazetesi’ni anlatıyor.
Fotobiyografi’nin ‘Malatya’dan bir Adanalı’ bölümünde de yine Malatyalı olan gazeteci Muzaffer Bal anlatılıyor. Bal’ın fotoğrafının yanı sıra, Arapgir Postası Gazetesi’nin kullandığı bir zamanlar gazetelerin dizildiği kurşun harflerin fotoğrafı da yer alıyor.
Bu kitaptan http://adanayayinevi.com/ani-kitaplari/498-bir-adim-daha-ileri-orhan-apaydin.html
sitesine girilerek istenebiliyor.
KİMLERLE AYNI LİSTEDE?
Hemşehrimiz olan ve halen Doğan Haber Ajansı’nın Çukurova Bölge Müdürlüğü görevini sürdüren Orhan Apaydın’ın da yer aldığı listedeki diğer isimler şöyle:
Prof.Dr. Mithat Özhan (Çukurova Üniversitesi Kurucu Rektörü), Prof.Dr.Mahir Gülşen ( İlizarov Tekniğini Türkiye'ye getiren kişi), Prof.Dr. Can Özşahinoğlu (Çukurova Üniversitesi eski rektörü), Nihat Geven (Gazeteci, spor yazarı ), Hüseyin Çelik (Adana Sağlık Turizmi Derneği kurucusu), Prof.Yalçın Remzi Yüregir (Çukurova Devlet Konservatuvarı kurucusu), Prof.Dr. Güneş Yüregir ( ÇÜ Tıp Fakültesi- Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi kurucularından), Elizabeth Ayas ( İlk kız özel okulu olan Ayas Koleji'nin kurucusu), Mahmut Hazım Kısakürek (Geleneksel tiyatronun Adana'daki temsilcisi), Ferdane Bayıldıran, (Eğitimci, özel okul kurucusu), Süleyman Girmen (Seyhan Ziraat Odası Başkanı), Selami Tekkazancı (Eski önemli futbolcu) Fevzi Acevit (Altınkoza Film Festivalini iki defa yeniden canlandıran kişi), Çetin Yiğenoğlu (Yazar, gazeteci), Teyfik Kısacık (Eski Fahri Konsolos, Çukurova Avrupa Birliği Çalışmaları Derneği Başkanı), Prof.Dr. Cahangir Novruzov (ÇÜ Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Ögretim Üyesi-Azerbaycan Devlet Sanatçısı), Ali Duran Karakaya (Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı), Orhan Apaydın (Gazeteci), İsmet Atlı (Dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi), Dr. Ahmet İhsan Çay ( Kent Konseyi Engelli Meclisi kurucusu ), Süleyman Onatça (TÜRKONFED Başkanı), Etem Çalışkan (Hattat, ressam, gazeteci), Toktay Sökmen (Türkiye'de ilk çocuk korosu ve Divan Musiki Cemiyeti kurucularından), Muzaffer İzgü (Yazar) ve Sinan Tanyıldız'ın (Gazeteci)