Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, çevreyi korumak için en fazla yatırım ve denetim yapan belediyenin belirlendiği çalışmada, Türkiye’nin ‘çevre en’lerinde birinci Kocaeli Büyükşehir Belediyesi oldu. Bu değerlendirmede, çevre ile ilgili ciddi sorunları olan Malatya'nın adı bile geçmedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin çevreyi korumak için en fazla yatırım ve denetim yapan belediyeleri ile en temiz üretim yapan organize sanayi bölgelerini belirledi. Bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmada, sanayi tesislerine karşı yürüttüğü etkin çalışmalar dolayısıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin ‘çevre en’lerinde birinci olurken, Konya Büyükşehir Belediyesi ikinci, Adana Büyükşehir Belediyesi de üçüncü oldu. Organize sanayi bölgesi kategorisinde, Kayseri ve Antalya organize sanayi bölgeleri en temiz üretim yapan sanayi bölgesi olarak birinciliği paylaştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Büyükşehir belediyelerinin “katı atık ve atık su arıtma yönetimi, hava kalitesi, iklim değişikliği, büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve acil müdahale, hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının kontrolü” alanlarında yürüttükleri çalışmaları açısından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir yıl boyunca incelemeye tabi tutuldukları belirtildi.
Yapılan bu inceleme sonucunda, büyükşehirler kategorisinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi birinci olurken, yeni büyükşehir olan Trabzon da nüfusu 50 bin ve 750 bin arasında olan belediyeler arasında birinci seçildi. Aynı kategoride Şanlıurfa ikinci olurken Karaman belediyesi ise üçüncü oldu. Bu kategoride incelemeye alınan belediyeler “çevre denetim birimi ve Alo çevre hattı bulundurup bulundurmadıkları, kanalizasyon ve atık su hizmetinden nüfusunun yüzde 90’ının yararlanması, düzenli depolama, ambalaj atıkları yönetim planı” gibi kriterler dikkate alınarak değerlendirmeye tabi tutuldular.
“Türkiye'nin En Temiz Şehri Yarışması’nda” büyükşehir ilçe belediyeleri kategorisinde Ankara’nın Altındağ Belediyesi birinci, Konya’nın Selçuklu Belediyesi ikinci ve İstanbul Ümraniye Belediyesi ise üçüncü oldu. Büyükşehir ilçe belediyeleri, “atık ve atık su yönetimi, hava kalitesi, iklim değişikliği, eğitim ve bilinçlendirme” başlıklarında değerlendirilerek ödüle layık görüldü.
“Türkiye'nin En Temiz Şehri Yarışması’nda” nüfusu 10 bin ve 50 bin arasında olan belediyelerde ise birinciliği Nevşehir’in Ürgüp, ikinciliği Yalova’nın Çınarcık, üçüncülüğü ise Akçaabat aldı. Bu kategoride yarışan belediyeler ise “atık yönetimi, atık su arıtma ve hava kalitesi” başlıklarında değerlendirmeye tabi tutuldular.
EN TEMİZ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KAYSERİ VE ANTALYA BÖLGELERİ OLDU
Çevresel yönden tüm tedbirleri alması nedeniyle Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ve orta ölçekli sanayicilerin bir araya geldiği örnek bir OSB olması nedeniyle de Antalya Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin en temiz organize sanayi bölgesi seçildi.
Türkiye'nin en temiz sanayi tesisi yarışmasında; Çanakkale’de bulunan İÇDAŞ Çelik Tesisleri, Adapazarı’nda kurulu bulunan OTOKAR Otomotiv ve Batman’da bulunan TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürlüğü de en temiz sanayi tesisleri seçildi.
Türkiye'nin en temiz sanayi tesisi yarışmasında ikinci kategoride ise dört sanayi tesisi seçildi. Eskişehir’de kurulu bulunan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi Anonim Şirketi (TÜLOMSAŞ), Denizli’de kurulu bulunan, Deniz Tekstil Sanayi ile Manisa’da kurulu bulunan Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve Konya da bulunan İLKO İlaç Sanayi, Türkiye’nin en düzenli sanayi tesisleri seçildi.
Dereceye giren belediyeler, organize sanayi bölgeleri ve sanayi tesislerine “Çevre Beratları” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Ankara’da verilecek.
ARŞİV FOTO: Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bir süre önce geldiği Malatya'da, Belediye Başkanı Ahmet Çakır'la birlikte yapımı devam eden Katı Atık Tesisi'nde incelemelerde bulunmuştu.