İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM)'nin Başhekimi Doç. Dr. Murat Cem Miman, 10 yıl önce hizmete giren merkezin, tam donanımlı bir kompleks olmasının yanı sıra "akıllı bina" teknolojilerine de sahip olduğunu bildirdi.
Miman, merkezin "akıllı bina" özellikleri ile ilgili şu bilgiyi verdi:
"Turgut Özal Tıp Merkezi Temmuz 1996 yılında Dünya standartlarında tam donanımlı mevcut bilim ve teknoloji ile projelendirilen yangın, deprem, konfor, verimlilik, enerji tasarrufu, hijyeniklik ve benzeri özellikler taşıyan büyük bir sağlık kompleksi olarak hizmete alınmıştır.
Hastanemiz 24.000 m² alana oturmuş, 127.000 m² kapalı alanı olan teknolojik alt yapıya sahip bölgenin en büyük sağlık kuruluşudur. Akıllı bina teknolojileri kapsamında adlandırılan otomasyon sistemleri mevcuttur. Binanın mekanik ve elektrik sistemlerinin istikrarlı ve güvenli bir şekilde çalıştırılması, meydana gelebilecek arızaların anında tespiti, sistemlerin tükettikleri enerjilerin tasarrufu, insan güvenliğinin sağlanması, hasta ve personel konforunun sağlanması, hijyenik şartların oluşturulması, çalışan ve hasta memnuniyetin sağlanabilmesi amacı ile ihtiyaç duyulmuştur.
Hastanemiz Bina otomasyon sistemi LANDIS&GYR INSIGHT SYSTEM 600 olup, 43 saha istasyonu ile 6500 nokta kontrol edilmektedir. Ağırlıklı olarak klima (HVAC) sistemlerimizde kullanılmaktadır. Klima santrallerinin üfleme, dönüş, taze hava miktarı, vana ve damper konumları, filtre kirliliği, hava akışı, donma, aspiratör, vantilatör ve motor termik ikazları, aspiratör vantilatör set değerine, zaman- ısı- basınç verilerine göre ON/OFF imkânı vermektedir. Bunun yanı sıra sıcak su eşanjörleri, soğutma grubu (chiller), buhar kazanları, su pompaları, orta gerilim, alçak gerilim, jeneratör ve trafo grupları sürekli izlenmekte ve kontrol edilmektedir. Hastanemizde 49 klima santrali, 90 aspiratör, 37 soğutma grubu, 8 adet boyler, 3 adet hidrofor, 6 adet 400 m² buhar kazanı, 3 adet 1600 KWA jeneratör, 1 adet 800kWA dinamik UPS, 8 adet kuru tip 1600 KWA trafo ve 4000 tonluk ana su deposu üzerinde bulunan ekipmanlarla kontrol edilmektedir.
Ameliyathane ve yoğun bakım odaları için hijyenik klima santrallerimiz mevcuttur. 4 kademeli filtre sistemi sayesinde tam hijyenik ortam sağlanmaktadır.
Filtreler kirlendiği zaman değişim kişilerin inisiyatifine bırakılmamaktadır. Klima Otomasyon sistemimiz filtre kirlilik alarmı vererek filtre değişimi sağlanmaktadır.
Bina otomasyon sistemi ile belirtilen tüm cihazların sıralı çalıştırılması, çalışma saatlerinin tutulması, çalışma ve arıza bilgilerinin alınması, trend alma, grafiksel raporlama, trendlerin ve arıza bilgilerinin çıktı halinde alınması gibi özellikleriyle işletmeciye büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Hastanemiz 26 bloktan oluşmuş kompleks bir bina olması nedeni ile binamızın her katı birçok yangın bölgesine ayrılmıştır. Yangın zonları arasındaki geçişler yangın kapıları ve yangın damperleri ile yapılmaktadır. Binamızda çıkabilecek bir yangın, bina otomasyonu sayesinde duman ve alevlerin diğer zonlara ve katlara geçişini engelleyecek (geciktirecek) senaryo bina otomasyonu sayesinde gerçekleştirilmektedir.
Hastanemizin sahip olduğu bina otomasyon sistemi ile birlikte aşağıda bulunan ve bulunması öngörülen otomasyon sistemleri de mevcuttur.
1- Orta Gerilim Otomasyonu
2- CCTV Kamera Sistemi
3- Yangın algılama ve Söndürme Sistemi
4- Pnömatik tüp sistemi
5- Medikal Gaz Sistemi
6- Hemşire Çağrı Sistemi
7- Güvenlik Merkezi sistemleri
8- Müzik ve anons sistemi
Bu sistemler hastanenin B1 katında bulunan merkezi bina otomasyon ve yangın otomasyonu odalarında 24 saat izlenen ve bu izlenimler yine 24 saat yetkili birimler tarafından değerlendirilerek hizmet kalitesi artırılmakta ve büyük enerji tasarrufu sağlanmaktadır."