SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın Alternatif Enerji'deki Durumu

0
Güncellendi - 2017-02-16 20:18:29
Malatya'nın Alternatif Enerji'deki Durumu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın, doğaya ve çevreye zarar vermeyen rüzgar, güneş ve sıcak su gibi alternatif enerji kaynaklarından da yararlanamadığı ortaya çıktı. Elektrik enerjisi üretimi için yeteri kadar güneş ve rüzgara sahip Malatya, alternatif enerji üretiminde 13 büyükşehir arasında Van’dan sonra 73 MW alternatif enerji üretimiyle sondan ikinci sırada yer aldı.

Güneş ve rüzgarın yanı sıra Karakaya Barajı başta olmak üzere birçok baraj ve göleti olan Malatya, alternatif enerji üretimi konusunda var olan potansiyelini değerlendiremediği belirtildi.

Büyükşehir olan son 13 ilin alternatif enerji üretim miktarları

2013 yılında çıkarılan bir yasa ile büyükşehir statüsü kazanan 13 il arasında yer alan Kahramanmaraş, K.Maraş 4.269 MW’la alternatif enerji kaynaklarından en çok enerji üreten il olurken, Şanlıurfa 3431 MW’la ikinci, Hatay ise 2.717 MW’la üçüncü sırada yer aldı.

İşte alternatif enerji üretim miktarları

Kahramanmaraş 4069 MW, Şanlıurfa 3431 MW, Hatay 2717 MW, Balıkesir 2623 MW, Manisa 2107 MW, Muğla 2097 MW, Tekirdağ 1566 MW, Denizli 1434 MW, Aydın 995 MW, Trabzon 592 MW, Mardin 191 MW, Malatya 73 MW, Van 67 MW.

Alternatif enerji üretiminde Malatya

Alternatif enerji üretimini yüzde 54 MW oranında Hidroelektrik (HES) santrallerinden karşılayan Malatya’da ikinci olarak da yaklaşık yüzde 10 MW’la güneş enerjisi santrallerinden ve üçüncü olarak da Büyükşehir Belediyesinin çöpten elde ettiği 3.60 oranıyla biyogaz santrallerinden karşılıyor.

Malatya’da rüzgar, jeotermal ve kömürden enerji üretim tesisleri hiç bulunmazken, en fazla enerji HES’lerden elde ediliyor. Malatya’da hali hazırda aktif olan alternatif enerji üretim tesisleri ve üretilen elektrik miktarları ise şöyle:

1- Hacılar HES Hidroelektrik 13 MW,

2- Tohma HES Hidroelektrik 13 MW,

3- Keklicek HES Hidroelektrik 8,67 MW,

4- Güdül HES Hidroelektrik 7,24 MW,

5- Aksu Regülatörü ve HES 5,77 MW,

6- Malatya Şeker Fabrikası Doğalgaz 5,44 MW,

7- Malatya İnönü Üni. Güneş Santrali 5,00 MW,

8- Derme HES Hidroelektrik 4,50 MW,

9- İnan Güneş Enerji Santrali Güneş 4,13 MW

10-Malatya BŞB Çöp Gazı Elektrik Üretim Santrali 2,40 MW,

11-Malatya 1 Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisi Biyogaz 1,20 MW

12-Kernek HES 0,83 MW,

13-Sancar Regülatörü ve HES 0,74 MW

14-Trambus Bakım İstasyonu Güneş Enerji Santrali 0,35 MW

15-Erkenek HES Hidroelektrik 0,32 MW

16-Hacıyusuflar Güneş Santrali 0,29 MW

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- malatyayorum44.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • HES-RES-GES (7 yıl önce)
    Burada suç, hazırlanan enerji projelerine çıkarılacak ruhsatlar için yüklü miktarda para talebinde bulunan büyükşehir belediyesinde ve o kadar anlatmamıza rağmen enerji projeleri için herhangi bir adım atmayan Malatyalı iş adamlarındadır. Çünkü inşaat yapmaktan başka birşey bilmiyorlar. Çünkü vizyon yok. Şimdi hepsi konunun önemini anlamaya başladılar ama iş işten geçti. Olan kapasiteyi de yabancılar kaptı. Bundan sonra yabancı yatırımcıları, almanları görürsünüz Malatya'da!
    0
    0
    Yanıtla
  • kenan (7 yıl önce)
    arkadas bu belediye görüntü kirliliği oluşuyor diye evlerdeki güneş enerjilerini söktürüp insanları yaz aylarında doğalgaza mahkum etti. şimdi de alternatif enerji kaynaklarından hiç bahsetmesinler. yazın güneş enerjisinden sağlanan sıcak suyu bile bu memlekete çok gördü. neymiş efendim görüntü kirliliği. çatıda olan bu enerjiler uçaklardan başka kimlere görüntü kirliliği yapacak
    0
    0
    Yanıtla