SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Bilinirlik Düzeyi Düşük, Çünkü STK'ları.."

0
Güncellendi - 2016-06-22 01:52:01
A- A+ PAYLAŞ

2013-2023 yıllarını kapsayan Malatya’nın Doğa Turizmi Master Planında yer alan Milli Park ve benzeri sahalara ait SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats - Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar, Tehditler) Analizinde, doğa turizminde Malatya'nın durumu değerlendirildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan analize göre, son yıllarda başta Nemrut Dağı olmak üzere Malatya’ya gelen turist sayısında ciddi bir düşüş gözlenirken, alternatif turizm türlerinden biri olan doğa turizmi açısından belli bir potansiyele sahip Malatya’nın bu turizm potansiyelini etkileyen ciddi zayıf yönlerinin bulunduğu tespit edildi.

Milli Park ve benzeri sahalara ait SWOT analizinde, Malatya’nın zayıf yanlarına ilişkin turizmin önündeki bilindik sorunların başında gelen alt yapı ve tesislerin yetersizliği ile yetişmiş eleman eksikliğinin yanı sıra ‘Sivil Toplum Kuruluşlarının Kapasite Eksikliği’ dikkat çeken hususlardan biri oldu.

İlgili –ilgisiz her konuda konuşuyorlar ama…

Malatya’yla ilgili “gerçek gündem” konusunda sesi çıkmayan, ancak ilgili-ilgisiz birçok konuda açıklama yapmayı kendisine görev bilerek Malatya dışındaki gündemi yakından takip eden sivil toplum kuruluşların, doğa turizminin geliştirilmesinde de ‘Kapasite eksikliği’ taşımasının normal bir durum olduğu ileri sürülüyor.

Oysa Malatya’nın turizm açısından dünyada bilinirliğinin en önemli unsurlarından biri olan Nemrut Dağı ile ilgili olarak Malatya ve Adıyaman arasında sürekli tartışma yaşanmış, Nemrut’a Malatya tarafından ulaşan yol ne zaman Malatya tarafından düzeltilmeye çalışılmışsa Adıyaman’da bulunan sivil toplum örgütleri ayağa kalkmış, hatta Malatya’da bu işin sorumlusu olarak gördükleri kişi ve kurumların mahkemeye verilmesine öncülük etmişlerdi.

“Malatya’nın bilinirlik düzeyi yüksek değil”

Turizm uzmanları tarafından Malatya’nın turizm potansiyelinde, diğer hiçbir turistik yerin Nemrut Dağı’na alternatif olamayacağı belirtilse de, alternatif turizm arayışı kapsamında hazırlanan Doğa Turizmine ilişkin Master Planı içerisinde yer alan SWOT analizinde, ‘Doğa turizmi bilincinin hizmet sunumu açısından bakıldığında yeni yeni fark edildiği, ilin bilinirlik düzeyinin yüksek olmadığı, doğa turizminin geniş kapsamlı olması nedeniyle planlamanın güçlüğü” gibi doğa turizmine özel zayıf noktaların yanı sıra Malatya’nın genel turizmde de yaşadığı sorunlar, kentin zayıf noktaları olarak rapora yansıyor.

“Tanıtım yetersizliği, kalifiye personel sorunu, özellikle kırsal kesimin çekingenliği ve bilgi eksikliği ile devletin mali olanaklarını kullanmada deneyimsiz ve çekingen olmaları, doğal kaynak değerlerin araştırılarak açığa çıkarılmadığı, bilinenlerin ise tanıtım ve programlı sunumunun yapılamadığı, ilçelerde yeterli tesis ve yapının olmayışı, uzman yetersizliği, kurumların doğa turizmi konusunda personel ve mevzuat olarak güçlü bir yapıya ulaşmaması ve sivil toplum kuruluşlarının kapasite eksikliği” Malatya’nın diğer zayıf yanları olarak belirtiliyor.

Turizmde gözle görülür düşüş

Öte yandan son yıllarda Malatya’da turist sayısında gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Uzmanlar, resmiyette Adıyaman’ın Kahta ilçesi sınırları içerisinde yer alan Nemrut Dağı’na Pütürge-Tepehan sonrası Büyüköz Köyünden dağa ulaşacak bir yolun yapılmasının, 1980’li yıllarda Malatya’da turizm patlamasına yol açtığını, on binlerce turistin Malatya üzerinden Nemrut’a gittiğini ancak, 1990 yılında ortaya çıkan Körfez Krizinin yöre turizmi üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle bir daha o günlerin turist sayısına ulaşılamadığını ifade ediyor.

Yaşanan son terör olayları ve Suriye sorunu 2016 yılında Türkiye genelinde turizme büyük darbe vururken, Malatya sokaklarında Haziran ayı ortalarının geçildiği şu günlerde bir tek turiste rastlanmıyor. 2015 yılı içerisinde de Malatya’ya gelen yabancı turist sayısının gayet düşük olduğu belirtiliyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

k3

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • KAYISICI (8 yıl önce)
    Haberiniz kesinlikle doğru .STK 'nın başı Malatya da TSO 'dur. Varlığı da yokluğuda belli değil.
    0
    0
    Yanıtla