SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın 'Büyük Ova' Projesi Nihayet

0
Güncellendi - 2019-02-25 03:53:22
Malatya'nın 'Büyük Ova' Projesi Nihayet
A- A+ PAYLAŞ

  • Cumhurbaşkanı Kararı ile Malatya'daki 3 ova, ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ olarak belirlendi

Türkiye’nin tarımsal potansiyeli yüksek arazilerinin tarım dışı faaliyetlerde kullanılmasının önlenmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz yıllarda başlatılan Büyük Ova Koruma Alanı projesi kapsamında, Malatya Ovası, Yazıhan Ovası ve Doğanşehir Ovası’nı Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlendi.

Malatya’nın tarımsal toprakları için büyük önem taşıyan ve belediyelerin imara açılması için uzun süre sınırları belirlenemediği Malatya Ovası’nın Büyükova Projesi Cumhurbaşkanı Kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’nin 22 Şubat 2019 tarihli (dünkü) nüshasında yayınlanan ve“Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Karar” başlığını taşıyan  774 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Ovası, Yazıhan Ovası ve Doğanşehir Ovası’nı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14. Maddesine dayanarak “Büyük Ova Koruma Alanı” ilan etti.  Böylece 62 bin hektarlık Malatya, 21 bin hektarlık Yazıhan ve 4 bin hektarlık Doğanşehir olmak üzere toplam 90 bin hektarlık tarım alanı Büyük Ova Koruma kapsamına alındı.

Cumhurbaşkanı Kararı’nda Malatya’daki 3 büyük ova ile birlikte Van il sınırları içindeki 4 ova da Büyük Ova Koruma Alanı ilan edildi.

Tarımsal potansiyeli yüksek ancak hızla bozulmaya başlayan ovalara Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından koruma kalkanı getirildi

Cumhurbaşkanlığı kararı ile, birinci sınıf tarım arazilerini içeren bu ovalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söz konusu kararı ile bir başka deyimle “Tarımsal Sit Alanı” ilan edilmiş oldu ve bu ovalardaki arazilerin tarım dışı faaliyetlerde kullanılmasının önüne geçilmiş oldu.

Malatya Valiliği, Tarım Orman Bakanlığı Malatya İl Müdürlüğü ve Ziraat Mühendisleri Malatya Şube Başkanlığının tarımsal toprakların korunmasına yönelik çalışma ve ısrarlı çabaları ile hazırlanarak güncel sınırları belirlenen Malatya Ovası, Yazıhan Ovası ve Doğanşehir Ovası’nın Büyük Ova Koruma Alanı ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı ve ekinde şu hususlar vurgulandı:

Cumhurbaşkanı Kararı

Karar Sayısı: 774

Bazı ovaların Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlenmesine ilişkin ekli kararın yürürlüğe konulmasına, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14. Maddesi gereğince karar verilmiştir.

21.02.2019 Tarihli ve 774 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki

  1. Tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği, ekli liste ile haritalarda adları ve sınırları gösterilen ovalar, büyük ova koruma alanı olarak belirlenmiştir.
  2. Ovaların sınırlan içerisinde yer alan onaylı planlı alanlar ile bu Kararın yayımı tarihi itibarıyla ilgili mevzuatı uyarınca tarım dışı kullanma izni verilmiş olan alanlar, birinci fıkra kapsamı dışındadır.

Büyük Ova Koruma Alanı Listesi  

Sıra     İli                    Ova İsmi

1          Malatya           Doğanşehir Ovası

2          Malatya           Malatya Ovası

3          Malatya           Yazıhan Ovası

Ovaların haritaları da yayınlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe giren 774 Sayılı Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine Dair Karar kapsamında, tarım dışı kullanım ve faaliyetlere karşı koruma altına alınan Malatya’nın 3 büyük ovasının sınır haritaları da yayınlandı.

Bu haritaların altına düşülen notlarda “Haritadaki ova sınırları içinde yer alan yerleşim yerleri, onaylı planlı alanlar ve ilgili mevzuatınca bu kararın yayımı tarihi itibariyle izinlendirilmiş alanların ova alanı dışında” olduğu kaydedildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • hakan (5 yıl önce)
    Malatya'nın kuzeyinde arazi toplayanlara geçmiş olsun. Bu sit alanı Kuzey Çevre yolu güzergahını da kapsıyor. Mevcut durumda imarlı olan sınırlı bölgeler dışında bu saatten sonra bu geniş verimli araziler sadece ekilip biçilecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    Ortalama beş metre kalınlığı olan, okside, çakıl-kum-silt-kil karışımından oluşan, Dünyanın en kaliteli topraklarından biri olan, Malatya Ovası nihayet yapılaşmadan kurtuldu. Emeği geçenleri kutlarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (5 yıl önce)
    Yazdigim.yorumu.neden.yazmiyorsunuz.nedenini. Aciklamanizi.rica.ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (5 yıl önce)
    Malatya.kuruldukurulali.haritada.bu.ovalar.var. Bu.ovalar.uzaydan.gelmedi.bu.ayrim.nedir.yani. Tarima.elverisli.yerlermi.yada.haritada.gosterilmiyen.yerler.sit.alanimi.yetkilliler.aciklama.yapsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (5 yıl önce)
    Arkadaşlar bu haberde gizlenen o kadar şey varki. Karakaya barajının dilek kısmı ile yazıhan arasındaki bağlantı tam verilmemiş. Önceki yorumumda yazdığım gibi bulgurlunun baraj tarafı hariç tutulmuş. Hatta bulgurlu bölgesi kaleye kadar bu statüye alınmamış. Birisi çıkar orası ova değil diyebilir. Amma velakin buralar ayrılan diğer yerlerden daha değersiz değilki. Lütfen bu harita üzerinde kuzey çevre yolunu verin bakalım ne çıkacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (5 yıl önce)
    bu ovalarda ki taş ocakları da kapatılsın....KAPATILACAK MI?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (5 yıl önce)
    Keşke haritalarla ilgili kuzey çevre yolu da verilse idi bu haber daha çok anlam kazanırdı. Bulgurlunun baraj tarafı neden dahil edilmemiş. Bakir ve verimli topraklar var. Kale tarafı eksik. Bu araziler Malatyamızın kayısı deposu. İnşallah kuzey çevre yolu iptal olur da bu onay kalıcı olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (5 yıl önce)
    bari bu büyük ova ne demek onu da açıklasanız. Bakınız büyük haber sitelerine hemen haberin bir kenarına açıklarlar bu meseleyi. bu kanun faydamı zararmı neler kapsar
    0
    0
    Yanıtla