SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın 'Deprem Riski' Değişti

0
Güncellendi - 2019-01-24 04:16:09
Malatya'nın 'Deprem Riski' Değişti
A- A+ PAYLAŞ

Güncellenen deprem bölgeleri haritasına göre, aralarında Malatya'nın da bulunduğu 46 ilin deprem riski azalırken, 6 ildeki risk ise arttı. Ancak, yeni harita ve buna bağlı olarak düzenlenen deprem yönetmeliğine itirazlar geldi.

Habertürk'te yeralan bir haberde "1996 yılında kullanıma sunulan Türkiye'nin deprem bölgeleri haritası AFAD Derpem Dairesi Başkanlığı tarafından Mart 2018'de yenilendi. Yeni harita resmen, 1 Ocak 2019'da yürürlüğe girdi. Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ile yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak hazırlandı.

Güncellenen harita ile Türkiye'nin en tehlikeli görülen deprem alanı oranı yüzde 42'den yüzde 17'ye indi. Yeni deprem haritasında aralarında Adana; Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muğla, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Van'ın da bulunduğu 46 ilin deprem riski azaldı. Yeni haritada 6 ilin ise deprem riski arttı. Bu iller; Tekirdağ, Aksaray, Karaman, Rize, Erzurum ve Trabzon.

Ayrıca eski haritada binaların yüzde 44'ü tehlikeli gruptayken yeni haritada bu oran yüzde 26'ya düştü."bilgisi yeraldı.

NTV'nin bu haritaya itirazına ilişkin haberini kaynak alan Yeniçağ Gazetesi'nin haberinde de, "Yeni yönetmelik ve haritaya, Jeofizik Mühendisleri Odası başta olmak üzere bazı meslek odaları ile bilim insanları itiraz etti. NTV’nin haberine göre, AFAD’ın yaptığı değişiklikler konusunda uyarıları değerlendiren Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi jeofizik uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış, deprem riskinin azaltıldığı 46 ilden daha önce büyük depremlerin meydana geldiği Adana Ceyhan ve Gemlik bölgesinin aktif ray hattında bulunduğuna dikkat çekti.Barış, yeni yönetmelikte deprem riskinin düşürüldüğü yerlerde depreme dayanıklılık şartlarının da gevşetildiğini söyleyerek uyarıda bulundu."denildi.

haberturk.com- yenicaggazetesi.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Savac1 (5 yıl önce)
    Depremlerin neye göre değerlendirildiği açıkça belirtilmiş. Neye karşı geliniyor anlamıyorum. Ancak yapıların dayanıklılık oranının 44 iken 26 ya gerilemesi eski binaların güçlendirilmesinden mi, yoksa bina sayıları arttığı için bu oranın düştüğü mü? Depremcilerin söylediği gibi deprem öldürmez, hatalı binalar öldürür.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • emrah (5 yıl önce)
    arkadaşlar bu harita güncel ve tek tek 81 il kayıtları verileri göz önüne alınarak neredeyse 5 yıldan fazladır üzerinde çalışılarak hzırlandı. eski haritanın doğru olduğunu nereden biliyorsun 1996 yılında hazırlanmış harita ne kadar doğrudur sizce önce bi ona bakalım bu arada afadın böyle bir açıklaması yok haberciler kafasına göre yorumluyor. 1996 yılındaki harita gib odada oturularak hazırlanmadı hekimhanı örnek veren arkadaşlar van da deprem olacağını kim biliyordu vanda deprem beklenmiyordubile van az tehlikeli kısımda ve deprem beklemiyorlardı ama deprem oldu yapılan yeni binalar deprem yönetmeliğine göre yapılıyor ancak dünyanın hiçbir yerinde büyük depremlere bütün binalar dayanmaz ben afad çıyım herkez bilip bilmeden konuşmasın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • SenarisT (5 yıl önce)
    Yapılan bina ve yolların deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılması esastır kuralına istinaden çıkartılmış olmasın.! Ülkemizde Heyelan ve Sel oluşumlarına önlem alamayanlar Deprem riskinin azaldığını nasıl biliyorlar ? Hiç inandırıcı değil.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    Malatya'nın deprem riskini azaltanlar, Malatya'nın geçmiş tarihlerdeki deprem kayıtlarına baksınlar. Bunlar Kandilli Rasathanesinde var. Bir kaç yıl önce Hekimhan'da olan depremi hatırlayan yok mu? Korkarım yapı denetimini de bu bilimsel olmayan deprem haritasına göre ayarlayacaklar. Bu haritayı kim hazırladı? Hangi yer bilmi kurulunun katkısını aldılar? Bunları da açıklasalar da öğrensek.
    %100
    %0
    Yanıtla