SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın Eşsiz Lezzetleri

0
Güncellendi - 2018-05-26 06:17:50
Malatya'nın Eşsiz Lezzetleri
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da görüntüsü ve lezzeti ile tadına bakılması tavsiye edilen 15 yöresel lezzet, Ramazan aylarında ise tarihi restoran ve lokantaların iftar menülerini oldukça zenginleştiriyor.

Malatya'da restoranlarda yapılan 15 yöresel lezzet iftar vaktinde hizmet veren restoran, lokantaların müşterilerine zengin menü sunması imkanını tanıyor.

Malatya'nın yanı sıra çevre illerin kültürlerinin de yansıdığı yemekler arasında kağıt kebap, patlıcan tava, gereli kebap, patlıcan parmak kebabı, güveç, tereyağlı domatesli kebap, tandır kebabı, kaburga dolma ve kuzu dolma,Malatya tava, sac kavurma, iç pilavı, patlıcan oturtma, kuzu incik ve erişte pilavı yer alıyor. Yapımı oldukça meşakkatli olan yemekler görünümü ve tadıyla da dışarıdan gelen her insanın tadına bakması gereken yemekler arasında yer alıyor.

Tarihi fırınlarda meşe ile 12 saatte pişiriliyor 

Yemeklerden çoğu ise meşe odunu ateşinde 12 saat süren pişirmenin ardından insanların damak zevkine sunuluyor. Tarihi restoran işletmecisi Zeki Saygı, yemeklerdeki lezzetin sırrını odun ateşinin yanı sıra ustaların marifetine de bağlayarak, yapılan yemeklerin gurmeler tarafından herkese de tavsiye edildiğini kaydetti.

Kurtuluş Savaşı yöresel mutfağı etkiledi 

İşletmeci Saygı, yöre lezzetlerinin ortaya çıkmasında bölgede günümüze kadar yaşayan medeniyetler kadar İstiklal Savaşı'ndaki yokluk yıllarının da etkili olduğunu vurguladı. Yokluk dönemindeki üzüm, kiraz ve fasulye yaprağından yapılan yemeklerin günümüze kadar ulaştığını anlatan Saygı, “Malatya’nın yemek kültürü sadece Malatyamızın değil, Türkiye çapında nadide bir yeri var. Çok eşsiz ve lezzetli bir yemek kültürümüz var. Bunun yanında çok zengin bir lokantamız var. Hem lezzete dayalı hem de çok kültürlü yemek servisimiz var. Burada çok medeniyet yaşadı ve bu millet İstiklal Harbini gördü. Onda dolayı ise etsiz vejetaryen, yapraktan yapılan yemekler var. Mesela dut yaprağından, üzüm yaprağından, fasulye yaprağından, kiraz yaprağından etsiz vejetaryen ev yemeklerimiz vardır” dedi.

"Eşsiz fırın yemekleri var”

Malatya’nın et ve sebze yemekleri bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Saygı, “Biz burada Malatya’nın çok güzel ve eşsiz fırın yemekleri var. Gerek et yemekleri gerek sebze yemeklerimiz var. Öreceğin patlıcan Malatya'da olmazsa olmazımızdır. Urfa gibi Malatya’nın da patlıcanı, fırın ve ev yemekleri olmazsa olmazımızdır. Bu vesile ile Malatyamız tarihi ile kültürü ile sanatı ile halk oyunları ile yemeği ile eşsiz ve nadide bir şehrimizdir” ifadelerini kullandı.

Malatya'nın cağ kebabı daha farklı 

Saygı, genelde Erzurum'da meşhur olan cağ kebabının Malatya usulünün de bölgede yoğun olarak tüketildiğini kaydetti. Malatya'daki cağ kebabının hem odun ateşinde hem de yarım gün süre ile pişirmesi ile daha farklı ve lezzetli olduğunu söyleyen Saygı, "En az 15 çeşit yöresel yemek çıkartıyoruz. Mesela çağ kebabı yalnız Malatya’ya has olan bir yemektir. Erzurum ve Hatay’da da var, ama onlar 15 dakika içeride bekletiyor, biz ise 12 saatte pişiriyoruz. İçinde kuzu eti olan, parça et ile pişen bir yemeğimiz ve bunun sebzeli olanı da var. Altı patlıcan, domates, biber gibi ama o sebze etten daha lezzetli oluyor" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • bilocan (5 yıl önce)
    Yemekler harika, sözümüz yok ama porsiyonlar bu fotoğraftakiler kadar olmuyor. yani fiyatlar pahalı miktarlar az. Özellikle Kervansaray ve Sinan et lokantalarında...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İrfan (5 yıl önce)
    Malatyada yaşayanlar bu yemeklerin kıymetini bilsin. Aynı zamanda Boztepenin, Kiltepenin, Daştepenin, Özalperin, Çırmıhtının kıymetini bilin malatya gibisi yok...
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (5 yıl önce)
    kaç kişilik iftar verdi size tarihi restoran..
    0
    0
    Yanıtla
  • ümit (5 yıl önce)
    Malatya da kuzu eti kullanan kaç tavacı var acaba. Kebapları bile dana etine kuyruk karıştırıp kebap diye satılan bu şehirde lezzet kaldımı acaba. Bundan 20 sene önce 30 sene önce böylemiydi bu şehirdeki lezzetler. Allah tan Gaziantep yakın bir şehir gerçek kebaplara orda erişebiliyoruz Tava ve Kağıt kebabınıda kuzu etiyle kendimiz özel yaptırıyoruz. Aksi halde hazır satılanlar yenilecek gibi değil. Geçmiş olsun diyorum başka da bişey demiyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (5 yıl önce)
    reklam için kaç para aldınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • selçuk (5 yıl önce)
    Ben şahsen memnun olmadım. Bir Malatyalı olarak
    0
    0
    Yanıtla
  • vural çelik (5 yıl önce)
    Malatyanın gururu en leziz yemek lerin ilk adresi
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılmaz (5 yıl önce)
    Sayın Zeki bey’in çok özel bir ifadesi var “Hasbenis” tanıyan müşterileri iyi bilir.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Bektaş altunok (5 yıl önce)
    Malatya da Meşe odunu nerede bilen varmı
    0
    0
    Yanıtla
  • galericilerin orada..boztepe tarafında..
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu kısa yazışma güzelim Malatya'nın ne hale geldiğinin en güzel örneklerinden Belli ki Bektaş bey Malatyanın yerlisi değil Ahmet beyde Malatyanın yerlisi olarak cevap veriyor "Boztepe" diye Yeni nesil Boztepeyi bilmezler İki samimi cümle yok edilen Malatya hafızasını hatırlattı teşekkürler Bektaş ve Ahmet bey
    0
    0
    Yanıtla
  • Bozdepe de gencligimiz gecti.sinema durağında tekdut ta.ahhh ahh o eski günleri cok ozledim
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğru söylüyorsunuz.Çok üzücü.
    0
    0
    Yanıtla