BÜYÜKŞEHİR'İN 2020- 2024 STRATEJİK PLANI YÜRÜRLÜKTE.. Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2019 yılı Ekim ayı toplantısında görüşülerek kabul edilen Malatya Büyükşehir Belediyesi 2020-2024 dönemi Stratejik Planı yayınlandı ve yürürlüğe girdi.
Malatya’nın tarihsel, coğrafi ve kültürel geçmişinin de özetlendiği Malatya Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’nda belediyenin 5 yıl içinde yürüteceği çalışmalar, bu çalışmaların hangi kaynak ve araçlarla yapılacağı ve bu çalışmaların amaçları, hedefleri aktarılıyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’nda öncelikle, Ahmet Çakır ve Hacı Uğur Polat döneminin (2015-2019) Stratejik Planı değerlendirmeye tabi tutuldu.
Stratejik Planı’nda, Ahmet Çakır ve Hacı Uğur Polat dönemi Stratejik Planı’nın, % 40 oranında “Hedef değerlere ulaştığı”, % 13 oranında “Hedef değerleri aştığı”, % 33 oranında “Hedefe kısmen ulaştığı” belirtilerek, bir önceki dönemin Stratejik Planı’nın, toplamda % 86 oranında hedef değerlerine ulaştığı belirtilerek, geçmiş dönemin başarılı olduğuna işaret edildi.
Ancak, aynı Stratejik Planda, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin zayıf yönleri sıralanırken, önceki dönemlerde, “Stratejik Plan ve programa bağlı kalınmaması” şeklinde bir tespite yer verilmesi, çelişki olarak görülüyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2020-2024 yılları arasındaki 5 yıllık dönemi şekillendireceği belirtilen Stratejik Plan’ın en dikkat çekici ve ilginç bölümlerini, belediyenin güçlü, zayıf yanlarını, karşı karşıya olduğu tehdit ve potansiyel fırsatları belirten GZFT (Güçlü ve Zayıf Yanlar Fırsat ve Tehditler- SWOT ) Analizi ile, Politik – Ekonomik – Sosyal – Teknolojik - Yasal ve Çevresel Analiz (PESTLE) oluşturuyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü yanları neler?
Belediyenin temel çalışma alanlarına ilişkin güçlü ve gelişmeye açık yönler ile, belediyenin çalışma alanlarına yönelik zayıf yönler ve tehditlerin sıralandığı Stratejik Plan - GZFT Analizi’nde, Malatya’nın, dünya markası değeri taşıyan “Kayısı Üretim Merkezi” olması belediyenin güçlü yanlarının başında gösterildi.
Stratejik Planda, Büyükşehir belediyelerinin yetkilerini arttıran 6360 ve 5216 Sayılı kanunların varlığı, Malatya’nın jeopolitik konumu, belediyenin gelişmiş teknolojik altyapıya sahip olması, finansal kaynak sağlayan ulusal ve uluslararası kurumlarla yürütülen işbirliği, yeniliğe açık, genç, dinamik, yetkin ve tecrübeli personelin varlığı, güçlü yönetim kadrosuna sahip olması, altyapı tesisi, araç, gereç, ekipman ve donanımlara sahip olması, öz kaynaklarının varlığı Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü yanları olarak gösterildi.
Belediyenin zayıf yönleri: Personele eleştiri
Malatya Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’nın GZFT Analizi’nde, belediyenin zayıf yönleri sıralanırken, genel olarak belediye personeline yönelik eleştiriler de yer aldı.
Belediye personelinde aidiyet duygusunun düşük olduğu, yine belediye personelinde motivasyon ve ekip ruhunun sağlanamaması, belediye personelinde yanlış alışkanlıklar bulunması, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin zayıf yönleri arasında sayıldı.
Zaman zaman kurum içi iletişim ve koordinasyon eksikliği ve bazı birimlerde hissedilen teknik personel, teknik atölye, araç ve ekipman yetersizliğinin de zayıf yönler arasında sıralandığı Stratejik Planda, merkezi finansman kaynaklarının yetersiliği de bir başka zayıf yön olarak vurgulandı.
Hizmet sınırının büyümesi tehdit olarak gösterildi
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2020-2024 Stratejik Planı GZFT Bölümü’nde, “Tehditler” başlığı altında yer verilen maddelerin başında, “belediyenin hizmet sınırlarının büyümesi” geliyor.
Büyükşehir statüsünden sonra kurumlar arası yetki ve sorumluluk karmaşasının da tehditler arasında sayıldığı Stratejik Plan’da, ilçe belediyeleri ile koordinasyonsuzluk, mevsimlik iç ve dış göçlerin yaşanması, Malatya'nın Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alması, nüfus yoğunluğunun kent geneline dengeli dağılmaması, toplumsal - kültürel erozyon yaşanması, kaynakların bilinçsizce kullanılması, kent bilincinde ve duyarlılığında yaşanan eksiklikler, imar kirliliği ve kentsel dönüşümde yaşanan gecikmeler de diğer tehditler olarak sıralandı.
“Ulusal düzeyde başarı sağlayan iki üniversitenin varlığı fırsattır”
Malatya Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’nda GZFT - Fırsatlar başlığı altında kent yönetiminde fırsat sunan ve sağlayan bazı unsurlara yer verildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetimine göre, Malatya’da ulusal düzeyde başarı sağlayan iki üniversitenin (İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi) varlığı belediye ve Malatya kent yönetimi için fırsat olarak nitelendiriliyor.
Karakaya Baraj Gölü, Fırat Kalkınma Ajansı, TKDK ve DAP’ın varlığı, Malatya’da kış turizmini hayata geçirme projelerinin hazırlanması, dünya markası değeri taşıyan marka ve değerlere sahip olmak, Malatya’da 3 Organize Sanayi Bölgesi’nin bulunması da belediye ve kent yönetimi için fırsatlar arasında ifade edildi.
Politik – Ekonomik – Sosyal – Teknolojik - Yasal ve Çevresel Analiz (PESTLE)’indeki Tehditler
Stratejik Plan’ın Politik – Ekonomik – Sosyal – Teknolojik - Yasal ve Çevresel Analiz (PESTLE) bölümündeki tehdit yönlü tespitleri arasında da birçok tehdit unsuru sıralandı.
Buna göre, deprem riskinin varlığı, “etki yönü ve gerçekleşme olasılığı yüksek olan tehdit” olarak vurgulanırken, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin finansal durumunu göstermesi bakımından önemli olan, “hizmet alına firmalara karşı ödemede yaşanan gecikme ve aksamalar” etki yönü tehdit olan tespit olarak kaydedildi.
Tek merkezli yerleşim yapısı, küresel ısınma nedeniyle iklim değişiklinde yaşanan anormal durumlar, dağınık yerleşim ve eğimli arazi nedeniyle kentin her bölgesine aynı standartlarda hizmet sunulamaması da PEST’te “tehdit yönlü tespitler” olarak yer aldı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com