Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılı sonunda aynı anda hem çöpten, hem de güneş enerjisinden yaklaşık 20 megawatt elektrik üretimini gerçekleştirecek. Malatya, bu rakam ile alternatif enerji üretebilen belediyeler arasında ilk sırada yer alıyor.
-Vahşi çöp depolama sahasında elektrik üretiyor….
Türkiye’de vahşi depolama sahasında ilk kez elektrik üreten Malatya Büyükşehir Belediyesi, Orduzu bölgesinde çöp alanına kurduğu Çöpgaz Elektrik Santrali’nde 2014 yılından buyana saatte 2.2 megavat elektrik üretiyor. Bir taraftan çöplerin üzerini toprakla örterek, üzerini yeşillendiren Büyükşehir Belediyesi görüntü kirliliğinin önüne geçerken, bir taraftan da doğaya zararlı maddelerin salınımını önleyerek elektrik enerjisi üretiyor.
-Günlük çöpler enerjiye dönüşecek
Malatya Büyükşehir Belediyesi, kendi alanında Türkiye’nin ilk örnek projelerinden birisi olan Malatya Entegre Çevre Projesi ile 3 ayrı teknolojiden toplamdan 10 megavat enerji üretimi gerçekleştirilecek.
Malatya merkez ve ilçelerden günlük 600 ton çöp atığı; Aktarma İstasyonları vasıtasıyla katı atık sahasına getirilecek ve Ayrıştırma Ünitesinden geçirilerek geri dönüşüm sağlanacak. Çöp atıklarından Biyogaz Reaktöründen, Gazifikasyon Tesisinden ve Düzenli Depolama Sahasındaki Deponi gazından elektrik enerjisi elde edilecek. Atık miktarını da yüzde 70’i azaltacak olan ve saatte 10 megavat elektrik üretecek olan proje bu yıl hizmete girecek.
-Güneş Enerjisi Santralinde çalışmalar başladı
Malatya Büyükşehir Belediyesi çöpten enerji üretim projelerinin ardından Güneş Enerjisi Projesine de başladı. Çarmuzu Mahallesinde çalışmaları başlayan Güneş Enerjisi santralinde saatte 3 megavat elektrik üretimi gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi, ikinci Güneş Enerjisi Santralini ise Yeşiltepe Şehir Mezarlığı’nın yanında kuracak ve bu santralinde de saatte 1 MW enerji elde edecek.
-İçmesuyu şebekesine HES kuruyor
Malatya Büyükşehir Belediyesi, çöp ve güneş enerjisinden elektrik üretme projelerinin ardından mevcut içmesuyu şebekesi üzerine kuracağı hidroelektrik santrali (HES) ile de enerji üretimi yapmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından ruhsatını aldı ve proje çalışmalarını başlattı.
-GES OSB için teklif yapıldı
-Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye'nin güneş enerjisi bakımından en verimli illerinden biri olan Malatya’da Arapgir ve Darende ilçelerinde Güneş Enerjisi Organize Sanayi Bölgesi kurulması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına teklifte de bulunuldu.
-“Enerji yatırımlarına önem veriyoruz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır; Güneş enerjisi Santrali’nin inşaat sahasında incelemelerde bulundu. GES Santralinin 3 ay içinde enerji üretimine başlayacağını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Enerji yatırımları aslında büyükşehir ve belediyelerin en önemli çalışmaları, gelir elde edebilmek, bize bir alternatif gelir oluşturabilmek adına da enerjiye önem veriyoruz.
Bir yandan enerji üretirken aslında bir yandan da çöpün enerjiye dönüştürülmesi projesi de yürütülüyor. HES ile ilgili çalışmamız var, bu da yürütülüyor.” dedi.
-Büyükşehir enerji satacak…
Çakır şu şekilde konuştu; “Güneş Enerji Santrali 3 megavatlık ve şuanda kurulum aşamasında. 3 ay içerisinde de üretime geçmiş olacak. Burası belediyemiz için önemli ilk GES projemiz olmuş oluyor. Bunun hemen devamında da 1 megavatlık daha devreye girmiş olacak, toplamda güneşten 4 megavatlık bir üretimi sağlamış olacağız. Şuanda içinde bulunduğumuz alan 60 dönüm bir alan. Toplam 13 bin panel burada kullanılacak ve buranın üretiminde yıllık olarak belediyemize 2.5 milyon TL’lik bir gelir elde edeceğiz. Tabi EPDK’nın onayı ile de 10 yıllık EPDK’nın alım garantisi var. Buda bizim için büyük bir avantaj. 13.3 Sentten alım garantisi var. Buda bu tesisin 5 yıl içerisinde kendisini amorti edeceğini gösteriyor. Tabi sistem, son derece gelişmiş bir sistem, Sistem odasında buranın takip edilmesi, anlık verilerin ölçülmesi, mevsimsel olarak, saatlik olarak, anlık olarak ölçülmesi, performansı takip edilmiş olacak. Dolayısıyla güzel bir sistemi belediyemize kazandırmış olacağız. Akabinde hemen 1 megavatın üretimi de tamamlanarak 4 megavatta kavuşmuş olacağız.”
-“Ülkede emsali olmayan bir proje”
Mevcut çöp sahasında yürütülen çevre Entegre Tesisi’ndeki elektrik üretimi projesi hakkında da bilgi veren Çakır; “Bir yandan çöp sahasındaki üretimimiz, aynı zamanda gerçekten çok önemli bir çevre yatırımı. Şehrimizde oluşan günlük 600 tonluk çöpten gerçekten ülkemizde emsali olmayan bir entegre tesis özelliğini taşıyor. Bu tesisimizde hem biyosistem de gaz üretimi var, çöpten hem Gazifikasyon yakma sisteminden, aynı zamanda metan gazından oluşacak sistemden, dolayısıyla sadece çöp sahamızda elde edeceğimiz enerjinin toplam miktarı 10.5 megavat şuanda hedefleniyor. Şuan itibariyle 2.5 megavatlık bir üretim gerçekleşiyor. Ama yılsonu itibariyle çöp sahamızdaki üretimin 10 megavatı bulması.” şeklinde bilgi verdi.
-“Yılsonunda 19-20 MW elektrik üretimi olacak”
Mevcut içmesuyu hattı üzerine kurulacak olan HES projesi hakkında da bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “HES ile ilgili bir çalışmamız var. Onunda çalışmaları başlatıldı, yapım ve ihale aşamasına girdi. Dolayısıyla belediyemize 2018’den itibaren çok önemli bir gelir kalemi de oluşturmuş olacağız. Toplamına baktığımızda 19-20 megavatı bulan, belediyemize gelir getirecek olan bir enerji yatırımını gerçekleştirmiş olacağız. Güneşten elde edilmesi ayrı bir güzellik, çöpten entegre tesis gerçekten örnek bir tesis, ülkemiz için örnek bir tesis oluyor, 600 tonluk çöpten 12-13 megavatlık bir enerji üretmenin henüz bir örneği yoktur. Dolayısıyla şuanda mevcutların en az 10 katı bir enerji elde edecek bir sistemi oluşturmuş oluyor. O acıdan hem bir çevre yatırımı oluyor, çevreye yaptığımız çok önemli bir yatırım oluyor. Aynı zamanda da belediyemiz içinde çok özel bir gelir elde etmiş oluyoruz.”
Malatya’da iki ayrı bölgede GES Organize Sanayi Bölgesi kurulması içinde girişimlerde bulunulduğunu açıklayan Çakır; “Güneş Enerjisi Organize Sanayi Bölgesi oluşturulması ile ilgili teklif bakanlığımıza sunuldu. İki bölge, Darende ve Arapgir olmak üzere. Sunuldu, henüz onayı alınmadı. Artık bakanlığımızın enerji politikalarına bağlı olarak vereceği karara bağlı.” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet çakır, Güneş Enerjisi Santrali’nde çalışan işçilere baklava ikram etti.
Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com