Malatya'nın ekonomik ve sosyal yönden gelişmesine çok büyük katkısı olan, Mensucat Fabrikası olarak kurulduktan bir süre sonra Sümerbank- Sümer Fabrikası adını alan, 2004 yılında değerinin çok altında özelleştirme adı altında elden çıkarılan tesisi hatırlatan kurum ve kuruluşların birer birer tarihe gömülmesi sürecine, en son 'Sümer Polis Karakolu' da eklendi. Sümer Polis Karakolu'nun adının 'Tecde Şehit Yusuf Kenan Mutlu Polis Merkezi Amirliği' olarak değiştirildiği bildirildi.
Fabrikayı özelleştirme adı altında en az 5 yıl süreyle fabrika olarak işletme taahhüdüyle, sadece makinelerinin değerinin çok altındaki bir bedelle aldıktan sonra, bu taahhüde uymayıp, arazisinin büyük bölümünde AVM, otel, lüks rezidanslar inşa edilerek fabrikanın merkez yapısı 'ismen ve cismen' yok edildikten sonra, binlerce kişiye istihdam ve yaşam olanağı sağlayan bu tesisle bağlantılı isimler de silinmeye başlanmıştı. Fabrikanın arazisinin bir bölümünde oluşturulan 'Sümer Park' adı, dönemin belediye başkanı Cemal Akın'ın dönemin partisinin güçlü ismi Abdullah Gül'e 'selam çakmak' için 'Abdullah Gül Parkı' olarak, Sümer İlkokulu tekstilci Çalık ailesinin yeniden inşa etttiği bölüme kendi yakınlarının adını vermesiyle "Diniye Çalık Okulu' olarak değiştirilmişti. Fabrikanın arazisinda kalan ve geçtiğimiz günlerde depremden hasar gördüğü için minaresi yıkılan Sümer Camisi'nin de yeni bir cami yapılması isteğiyle yıkılmas istenmesi gündemdeyken, fabrikanın bünyesindeki bir alanda 1940'larda kurulan Sümer Polis Merkezi de aynı akıbete uğradı. Sıtmapınarı civarındaki binası bir süre önce Fahri Kayahan Bulvarı civarına taşınan ve 'Sümer Polis Merkezi' adını alan karakol, geçtiğimiz aylarda buradan da Tecde Mahallesi'ne nakledilmişti.
Sümer Polis Merkezi'nin adının, yeni yere nakille birlikte 'Tecde Şehit Yusuf Kenan Mutlu Polis Merkezi Amirliği' olarak değiştirildiği öğrenildi. Terör örgütü PKK'nın 2016'da Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü'ne bombalı araçla düzenlediği saldırıda şehit olan Malatya- Tecdeli Polis Memuru Yusuf Kenan Mutlu'nun adının bu merkeze verildiği belirtilirken, Malatyalı'nın hafızasındaki bir 'Sümer' adı da böylece tarihe karışmış oldu.
Malatya'da halen, Sümerbank Fabrikası'yla bağlantılı olarak isim almış olan Sümer Meslek Lisesi'nin yanı sıra yıkımı gündemde bulunan Sümer Camisi kaldı.
Öte yandan, Malatya'da 'polis merkezi' statüsünden önce 'karakol' adıyla hizmet veren polis üniteleri büyük ölçüde lağvedildi. Orduzu'daki Bahçebaşı Karakolu, kent merkezindeki Merkez Karakolu, yok edilen İnönü Stadı'nın yanındaki Stad Karakolu, Yeşiltepe'deki Yeşiltepe Karakolu, Çarmuzu'daki Çarmuzu Karakolu, Malatya Lisesi karşısındaki 100. Yıl Karakolu, zamanla kapatıldılar.
1975 yılında Malatya merkez PTT önünde THKO mensubu teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan Siyasi Şubede (1. Şube) görevli Polis Memuru Mehmet Şenses'in adının verildiği bir karakol Tecde Mahallesi'nde yaptırılmış, birkaç yıllık faaliyetin ardından burası kapatılarak, bina bir süre sonra Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne dönüştürülmüş, daha sonra bu birimin başka bir yere nakliyle bina yıktırılmış ve yerine İl Emniyet Müdürü lojmanı yapılmıştı.
Malatya'da polis merkezi sayısının azlığının yanı sıra, deprem sonrası çok yoğunlaşan asayiş sorununa karşı polis kadrosunun takviyesi ve yeni polis merkezlerinin açılması gerektiği konuşulurken, bunun ilin yetkililerinin ve siyasilerinin gündeminde olup olmadığı bilinmiyor.
malatyahaber.com
FOTO: Sümer Polis Merkezi'nin Fahri Kayahan Bulvarı civarından Tecde Mahallesi'ne taşınmasıyla adı 'Tecde Şehit Yusuf Kenan Mutlu Polis Merkezi Amirliği'ne dönüştürülen merkezin yeni hizmet binası.