Doğrudan Gelir Desteği adı altında yapılan başvurularda, 6 bin çiftçinin dağları tarım arazisi göstererek devletten trilyonlarca lira para aldığı tespit edildi.
DGD başvurularında, 6 bin çiftçinin dağları tarım arazisi göstererek devletten trilyonlara lira para aldığının tespit edilmesi üzerine Tarım Bakanlığı, sahte beyanda bulunan çiftçilere 5 yıl DGD ödemesi yapmama kararı aldı. Tapu Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı ise TAKBİS projesi kapsamında, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Rize, Siirt, Sivas, Şırnak, Van illerine bağlı 10 bin hayalet köyün kadastrosunu 2006 yılına kadar bitirmeyi planladıklarını açıkladı.
Projeyle DGD ödemelerinde yüzde 40 tasarruf sağlanacağını öne süren Adlı'ya göre, projeyle sadece 2004 yılında 1 katrilyon liranın üzerinde tasarruf edilebilirdi. Türkiye, 80 yıl içinde 27 bin köyün kadastro işlemini tamamlarken, 10 bin köyde halen hiçbir kadastro işlemi yapmadı. Hayalet köylerdeki çiftçiler bugüne kadar 80 bin dekar sahte araziyi göstererek devleti 1 trilyon 200 milyar lira dolandırdı. Tapu Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı'nın açıklamaları ise, tablonun çok daha vahim olduğunu gösteriyor. Çalışmaları süren TAKBİS projesiyle DGD ödemelerinde yüzde 40 tasarruf sağlayacaklarını öne süren Adlı, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Rize, Siirt, Sivas, Şırnak, Van illerine bağlı 10 bin hayalet köyün kadastrosunu 2006 sonunda bitirmeyi planladıklarını açıkladı.
Devlet, 2001 yılında başlayan Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri kapsamında, 2 milyon 750 bin çiftçiye 4 yıl içinde toplam 7 katrilyon 600 trilyon lira ödeme yaptı. Devlet 2.6 katrilyon liralık 2004 yılı
ödemesinin 1.6 katrilyon lirasını bu yıl yaparken, kalan parayı ise gelecek yıl içinde ödeyecek. Adlı'nın iddialarına göre ise, TAKBİS'in devreye girmesiyle Türkiye sadece 2004 yılında 1 katrilyon liranın üzerinde tasarruf yapabilecekti.
Genel Müdür Adlı, devlette herhangi bir kaydı olmayan köyleri nüfus cüzdanı olmayan insana benzeterek, Dünya Bankası'ndan sağlayacakları 60 trilyon liralık ARİP kredisiyle kadastrosuz köy bırakmayacaklarını açıkladı. "Türkiye'de 2006 yılı sonunda kadastrosuz il kalmayacak" diyen Adlı, tüm kadastro çalışmalarının 3 yıl içinde bitirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Adlı, bu amaçla döner sermayede biriken 100 trilyonluk kaynaklarını da proje çalışmalarına aktarılacağını söyledi. "2005 yılı için hedeflenen 3 bin 400 köy kadastrosunu 4 bin 500'e çıkardık. Çalışmalar özel sektörden destek alınarak yapılacak" diye konuşan Adlı, harita kadastro bürolarına ihale edilecek kadastro çalışmalarıyla projenin tamamlanacağını söyledi.
Türkiye, 2000 yılında Doğrudan Gelir Desteği (DGD) kapsamında Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemi'nin tasarımı ve oluşturulmasını da içerecek yapıda bir tarımsal reform uygulama projesi oluşturuldu. Dünya Bankası finansmanıyla hazırlanan Tarım Reformu Uygulama Projesi (ARIP); Hazine Müsteşarlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yürütülmesi kararı alındı. Proje kapsamında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın öncelikleri doğrultusunda seçilmiş 20 ilde özel sektör güç ve imkanlarından da yararlanarak tesis kadastrosu çalışmaları yapılması kararlaştırıldı. Bununla birlikte, kadastrosu yapılan alanların sayısallaştırılması ve veri girişleri da sağlanarak TAKBİS'e uyumlu hale gelmesi hedeflendi. Böylece, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde yürütülen Doğrudan Gelir Desteği, Çiftçi Kayıt Sistemi ve Tarım Bilgi Sistemi projelerinin temel verileri oluşturulacak, tesis kadastrosu yapımı ve mevcut kadastronun sayısal hale getirilerek TAKBİS'e (Tapu Kadastro Bilgi Sistemine) uyarlanacaktı.
Toplam 50 milyon dolar olan proje bütçesi, Dünya Bankası'yla görüşmeler sonucu 10 milyon dolar daha ilave edilerek 60 milyon dolara çıkarıldı. Projeye ayrıca, 12 milyon dolar iç kaynak sağlanarak toplam 72 milyon dolara çıkarıldı. Ancak 2000 yılında DGD ödemelerine başlayan devlet TAKBİS projesi tamamlanamadığı için kadastrosu olmayan köylere eski tapu bilgilerine dayanarak, DGD ödemesi yaptı. Bu durumdan yararlanmak isteyen çiftiler ise dağları bile tarım arazisi göstererek devletten fazla para almak istedi. DGD'deki yolsuzlukların artması üzerine Tarım Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne TAKBİS Projesi'nin biran önce başlatılması için baskılarını artınca Genel Müdürlük Dünya Bankası'ndan söz konusu krediyi alarak projeyi bu yıl başlattı.