Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, doğalgaz abonelik bedelinin Malatya'da 180 dolar, Elazığ'da 5 dolar olmasına ilişkin soruları yanıtladı. Günay, kamunun doğalgaz borçlarının ancak özelleştirmeyle çözülebileceğini, özelleştirmenin de bu aydan itibaren gerçekleştirileceğini söyledi.
Malatya'nın, Yeşilyurt İlçesi Bostanbaşı Beldesi'nde Sağlam Apartmanı'na ilk kez doğalgaz verilmesi nedeniyle düzenlenen törene katılan EPDK Başkanı Yusuf Günay, burada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Kamu kuruluşlarının doğalgaz borçları hakkında görüşleri sorulan Günay, "Bu borçlar, tabi ki kamusal ağırlıkta çalışan bir piyasa yapısının uzun yıllar getirdiği bir sorundur. Bunların temizlenmesi, sağlıklı bir piyasa yapısının oluşturulması için özelleştirmelerin mutlaka yapılması gerekir. Özelleştirmeler de bu aydan itibaren gerçekleştirilecektir" dedi.
İlde doğalgaz aboneliğinin 180 dolar artı KDV, komşu şehir Elazığ'da ise 5 dolar artı KDV olması ve bazı illerde de böyle şikayetler olduğuna ilişkin soruya karşılık Günay, "İhalede düşük fiyat verenler de elbette zamanında işi bitirecek. İşi uzatan olursa EPDK'nın her türlü tedbir alma yetkisi vardır. Lisansını iptal etmeye kadar müeyyideler uygulanır" diye cevaplandırdı.
"İllerde farklı abone ücretlerinin olmasında kabahat kimin? "sorusunu Günay, "Kabahat kimsenin değil, serbest piyasanın. Çünkü, artık ihalesi yapılan illerin sayısı azaldıkça dağıtım şirketleri daha fazla rekabet içine girdi. Nasıl olsa 3-5 il kaldı, buraları alalım diye büyük kırımlar yapıyor" şeklinde cevapladı.
Bu arada YENİGÜN Gazetesi'nin haberine göre; Malatya ve Elazığ arasındaki doğalgaz abone fiyatlarıyla ilgili olarak Günay, "İhalenin mantığını kamuoyu tam olarak algılayabilmiş değil. Ülkeye doğalgaz ilk kez 1987 yılında gelmiştir. Biz 2.5 yıllık süre içerisinde 42 ihale yapmış bulunuyoruz. 50 ile doğalgaz getirilir hale geldi. Burada bütün şehirlerin ihaleleri rekabet ortamında gerçekleşmektedir...
..Malatya'ya bakarsanız, Malatya bugün diğer illere göre yüzde 20 daha ucuz doğalgaz kullanacak. 180 dolarlık abone ücreti bizim ihalelerimizde birkaç yer dışında her yerde 180 dolardır. Bu bir defaya mahsus ödrenecek paradır. Bizim ihalelerimizden önce 450 dolardı. Malatyalı kardeşlerimizin çok fazla üzerinde durmaları gereken bir konu değildir. Önemli olan sağlıklı bir alt yapı üzerine doğalgaz firmasının işi zamanında yapmasıdır ki Malatya'daki PEGAZ'ı ben hızlı ve standart bir şekilde işini bitiren şirket olarak görüyorum. Yani çok kısa sürede doğalgazı Malatya'da 80 bin aileye doğalgazı getirir hale koydu. Bende bu takdir edilmesi gereken bir konudur..
Evet bazı illerde 180 dolar bazı illerde 180 dolardan daha az ama bu sonuçta sürekli ödenecek para değildir. Bir kerede ödenmek üzere abone ücretidir. Zannediyorum ki taksitli imkanlar da sunuyorlar. Çok fazla tüketiciyi etkilemeyeceğine kanaat getiriyorum. İhalede hangi rakam çıkarsa biz onu uygulamak zorundayız..
..Elazığ'a tabi ki gelecektir. Fakat orada bir problem olduğu zaman biz gereğini yaparız. Yani iş aksarsa veya başka bir sorun olursa, EPDK'nın geri çekme yetkisi vardır. Bizim mevzuatımız gereği, işi alım tarihinden itibaren şirket 5 yıl içerisinde ihalesi yapılan ilin bitirmesi gerekir. Böyle bir aksaklık olduğu zaman kurumumuz şirkete el koymak dahil her türlü tedbiri alır. Fakat ben buna ihtimal vermiyorum. Böyle birşey söz konusu olamaz..
..Bu durumda kabahat serbest piyasanındır. Elazığ'da çok fazla bir yarış oldu. Onun nedeni de ihalesi yapılan illerin sayısı azaldıkça, dağıtım şirketleri fazla bir rekabet içerisinde bulundular. Nasıl olsa 3-5 il kaldı. Buraları da alabiliriz. Sonuçta bu işi fazla etkileyecek bir konu değildir. Hizmete gelince, Elazığ ilinde nasılsa, Malatya'da da aynıdır..
..Vatandaşlara ne olursa olsun dogalgaz kullanmalarını özellikle tavsiye ediyoruz.."açıklamalarıyla yanıtladı.