SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'nın Tasarım İvme Değeri Yüzde 40 Artırılmalı'

'Malatya'nın Tasarım İvme Değeri Yüzde 40 Artırılmalı'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat, kentte art arda meydana gelen son depremlere dair değerlendirmelerde bulunarak, “Son depremlerin çalışılmamış fay hattı üzerinde meydana geldiğini düşüyorum” dedi. Onat, Malatya'nın tasarım ivme değerlerinin de yüzde 40 artırılması gerektiğini bildirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilden biri olan Malatya’da bir taraftan yaraların sarılması için başlatılan çalışmalar sürerken, diğer taraftan ise ağır hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmaları da devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen Yeşilyurt merkezli 4,8, 4,5, 4,2 büyüklüğündeki depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat, son depremlerin çalışılmamış fay hattı üzerinde meydana gelmiş olabileceğini söyledi.

“Depremler devam edebilir”
Yeşilyurt ilçesi merkezli depremlerin 6 Şubat depremlerinden bağımsız olmadığına vurgu yapan Onat, "Yeşilyurt’taki depremler ilerleyen süreçlerdeki tetiklenmiş olan bir fayın habercisi olabilir, depremler devam edebilir bununla alakalı bizim vatandaş ve karar vericiler olarak yapmamız gerekenler Malatya’yla alakalı bu tür riskleri göz önünde bulundurarak yapılacak olan çalışmaların neticesinde bölge ile ilgili sert önlemler almak. Malatya, Yeşilyurt yüzyıllardır aktif olan bir deprem kuşağında yer almaktadır. Bununla alakalı 6 Şubat depremlerinde çok ağır hasarla çıkmış bir şehir olarak ta şunu söyleyebiliriz, hasarlı binaların etrafında kesinlikle dolaşılmaması lazım. Orta hasarlı binalarda risk teşkil ediyor” şeklinde konuştu.

“Bizde yakından takip ediyoruz”
Kentte depremlerin devam edebileceğini belirten Onat, ”6 Şubat’ta ön görülemeyen büyük bir deprem gerçekleşti ister istemez bunun artçıları da farklı faylar üzerinde olabilir bunu yer bilimciler ile kendi görüşlerime istinaden söylüyorum. Bizde yakından takip ediyoruz. Yakından takip etmemizin temel sebebi ise biz inşaat mühendislerinin olarak temelin 30 metre altında yapının çatı katına kadar tüm tasarım değerleri açısından bu bilgilere ihtiyacımız var. Bu bilgilerde de yapılacak olan çalışmalara istinaden özellikle şunu önemle vurgulamak isterim ki Malatya’nın tasarım ivme değerlerinin* yüzde 40 artırılmasını gerektiğini, bununla alakalı çalışmalara yoğunlaşılmasında fayda olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"Bu depremler bağımsız depremlerdi"
Bu arada, Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, ülke genelindeki İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, MTA Yenilenmiş Diri Fay Hatları’na eklenmemiş aktif fay hatları bulunduğu iddialarına ilişkin, “Türkiye'de büyük deprem üretecek, büyük aktif fayların tamamı haritalanmış durumda. Ancak her aktif fay da küçük deprem üreten aktif faylar da yüzey kırığı oluşturmadığı için bunlar ancak adetsel dönemde deprem üretmişse sismolojik olarak ölçülüyor. Ondan sonra orada bir fayın varlığına ya da yokluğuna karar veriliyor. Çok sayıda haritalanmamış aktif fay vardır ama bunlar böyle çok büyük deprem üretecek aktif faylar değil, küçük ve belki orta ölçekli depremler üretecek. Ancak haritalanmamış, aktif faylar mevcuttur. Bunlar da bir eksiklik olarak görülmemelidir, işin doğasında bu var” diye konuştu.

Gökçeoğlu, geçtiğimiz hafta Malatya’da art arda yaşanan depremlere ilişkin de, “Bu depremler bağımsız depremlerdi. Bağımsız deprem ne? Daha önce deprem olmamış bir fay üzerinde gerçekleşiyor. Buna baktığımız zaman evet bu depremlerde tali faylar, aktif ancak haritalanmamış. Haritalanması da jeolojik olarak pek mümkün olmayan. Çünkü yüzeyinde bir deformasyon göremiyorsunuz. Bunlardan çok sayıda gerçekleşti. Geçen hafta gerçekleşenler bunlardan birkaçıydı. Ha bunlar gene olur mu? Tabii ki olur çünkü 6 Şubat depremleri çok ciddiydi. Çok ciddi bölgesel etkiler vardı. Bunun kabuktaki benzer biçimde etkilerini yavaş yavaş görüyoruz. Ama bir süre sonra sönümlenecektir bunlar” ifadelerini kullandı.

*Tasarım İvme Değeri- Spekturumu: Serbestlik dereceli sistemlerin, o yer hareketine verdiği tepkinin (ivme, hız, yer değiştirme) en büyük değerini gösterir.  Tasarım spektrumları ise yeni yapıların tasarımında kullanılacak deprem yükünü belirlemekte kullanılır. Başka bir deyişle, tasarım spektrumu, kaydedilmiş bir deprem için değil, gelecekte ortaya çıkması olası depremler için belirlenir.

iha

FOTO: Doç.Dr. Onur Onat

FOTO: Prof.Dr. Candan Gökçeoğlu

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Cero (1 yıl önce)
    Kesinlikle yapmazlar çünkü eğer yapacak olsalardı son 60 yılda 20 defa 6.6 - 7.9 şiddedinde depremler geçermiş bir ülkede tasarım ivme değeri 50 yıl önce en az %40 artırılırdı zaten.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fani Gani (1 yıl önce)
    Tam tersi yapılır ve %40 düşürülür.Örnek Tarım arazilerine ev yapılmaz derler,biz özellikle oraları seçer ve yaparız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cero (1 yıl önce)
    Umut ederiz ki denetimleri devamlı olarak sürdürürsünüz yoksa ayda yılda bir olan denetimler ve kandırmaca radar levhaları ile bu işler düzene girmez . Bu denetimler şehrin sadece bir güzergahında değil aynı zamanlı olarak her bölgesinde olmalı ki trafikte terör estiren kural bilmezler ve bilse uymayanlar belki düzelirler. Sahi sırası gelmişken sorayım bizim trafik memurlarına acaba bu güne kadar Dur levhasında durmayan ya da Yol Ver lehasında yol vermeyen tek bir sürücüye ceza yazdınız ? Tek bir sürücünün bu levhaları dikkate aldığını görmedim de ondan soruyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Birbilen (1 yıl önce)
    Sayın yetkililerden ve uzmanlardan ricamdır. Kendi aranızda oturup, tartışıp sonra tek bir ağızdan halka açıklama yapsanız daha iyi olmaz mı? Şu an her kafadan bir ses çıkıyor. Bıktık artık bıktık, bezdirdiniz.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • kemal kavruk (1 yıl önce)
    Binalar kesinlikle incecik kolonlar üzerine yapılmamalı. bir kaba inşaata bakınca kolayca kırılacak birşey olduğunu 6 yaşındaki çocuk görebiliyor. Kesinlikle perde beton olacak şekilde statik projesi çizilmeli. binalara sadece sağ çıkmak için değil kendi ömrünüde uzatacak şekilde planlanmalı. milli servet ve emekler ziyan olmamalı..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    çok açık ve net bundan sonraki tüm katlı binalar toki tarzı perde beyon olmak zorunda ve bu tüm Türkiye de uygulanmalı. kesinlikle başka türlü bina yapılmamalı. ayrıca düşük kalite beton üreten ve satan beyon firmaları sorumlularınada direk katil muamelesi yapılmalı ve gereken cezalar verilmeliki bir daha kimse tenezzül etmesin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • çerkez (1 yıl önce)
    Allah rızası için hoca olarak siz de birşey yapın birşey üretin hocalık gelip kitaptaki bilgileri anlatıp gitmekle olmuyor mesela inşaat mühendisi mezunu verdiniz mezun olduğu anda deprem yönetmeliğine uygun ev yapabiliyor mu inşaatta gerekli önlemleri planlamaları yapabiliyor mu benim yanıma memur olarak bir kız geldi inşaat mühendisliğini bitirmiş diyorum ev yapabilir mimis proje çizebilir misin abi vallahi sınavlarda notları ezberledik mezun olduk hiçbirşey bilmiyorum sizin için demiyorum belki çok ama çok iyi hocasın ama şunu biliyorum eskiden en zekisi en yüksek puan alan ünv hoca oluyordu ya şimdi ,,,,
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Online eğitim görmüş(adı online, öğrencilerin çoğu dersleri bir defa dahi izlememiş), toplu kopya ile soruları dahi sınavda görmeden geçmiş, diploma kağıdı yani sertifika almış adı inşaay mühendislerinden fazla birşey beklemek ve işi onlara emanet etmemek en hayırlı iştir... Malesef dış güçler herşeyimizi mahvetti..
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Liyakat (1 yıl önce)Raif isimli kullanıcı yorumuna
    Bunlara bilgisiz liyakatsiz bankamatik öğretim üyelerini de ekleyelim mi...Neticede bu öğrenciler ve binalar onların eseri
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Naif (1 yıl önce)
    Bu açıklamalardan sonra malatyadan ayrılmak şart oldu... Yeni sakin bir şehir, sakin bir hayat... Mesala, ankara ve eskişehir olabilir...
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Tahir (1 yıl önce)
    Özetle hocalarımız şunu söylemiş, Malatya için tehlike devam ediyor.. Her an için o korkunç bina sallanmalarını yaşayabiliriz, uğultulu sesleri aniden duyabiliriz, en önemlisi psikolojimiz alt üst olabilir... Yüksek katlı binalar insanı ürkütüyor, sağlamsa sorun yok... Bu durum ne kadar devam eder bilmiyoruz, deprem hırsız gibi, ne zaman geleceğini bilemiyoruz .
    %100
    %0
    Yanıtla