SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Tüm Dinamikleri Olarak Cumhurbaşkanına Sesleniyoruz"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerin ardından, ekonomik ve sosyal açıdan büyük yıkımlar yaşayan şehirde, sivil toplum kuruluşları (STK) bir araya gelerek ortak bir açıklama yaptı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda, STK’lar adına basın açıklamasını Oda Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu yaptı. Açıklamada, Mücbir Sebep Hali’nin uzatılması ve ekonomik desteklerin artırılması talep edildi.

Sadıkoğlu, yaptığı açıklamada, “Malatya olarak fiziki anlamda yaşadığımız yıkımlarla birlikte ekonomik ve sosyal hayat açısından temelden sarsıldık. 36 bin binamızın ağır hasar aldığı şehrimizde, 1700 esnafımızın iş yerleri ve ürünleri enkaz altında kaldı. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın resmi rakamlarına göre 27 bin 500 bağımsız ofis ve işyerimiz kullanılamaz hale geldi” ifadelerini kullandı.

Sadıkoğlu, esnafın ve sanayicinin zor durumda olduğunu belirterek, “Şehrimizin yeniden ayağa kalkması için devletimizin ciddi bir gayret içerisinde olduğuna şahidiz. Ancak, daha kapsayıcı desteklere ihtiyacımız var. Malatya’nın tüm dinamikleri olarak bugün tek ses olduk ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz” dedi.

STK’lar adına yapılan açıklamada, “Mücbir Sebep süresinin uzatılmaması durumunda, biriken vergi, SGK ve BAĞKUR prim borçlarımızın bir defaya mahsus olmak üzere vergi affıyla silinmesini talep ediyoruz. Ayrıca, küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin acil nakit desteğine ihtiyacı var. Düşük faizli ve uzun vadeli kredi paketleri devreye sokulmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Sadıkoğlu, “Siyasilerimizden de destek bekliyoruz. İktidar ve muhalefet partilerinin milletvekillerinin taleplerimizi meclis gündemine taşımalarını, bakanlıklara iletmelerini istiyoruz. Malatya’nın tüm dinamikleri olarak bugün tek ses halinde burada bir aradayız” dedi.

Ortak basın açıklaması şöyle:

"6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız depremlerin üzerinden 18 ay geçti.

Malatya olarak fiziki anlamda yaşadığımız yıkımlarla birlikte ekonomik ve sosyal hayat açısından temelden sarsıldık.

36 bin binamızın ağır hasar aldığı şehrimizde, 1700 esnafımızın iş yerleri ve ürünleri enkaz altında kaldı.

Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın resmi rakamlarına göre 27 bin 500 bağımsız ofis ve işyerimiz kullanılamaz hale geldi. Çarşı diye tabir ettiğimiz bütün alanları kaybetmiş durumdayız.

Şehrimizde hala 120 bin vatandaşımız konteynerlerde yaşamını sürdürüyor. Nitelikli göç veriyor, niteliksiz göç almaya devam ediyoruz.

TÜİK’in en son yayınladığı rapora göre; Malatya’dan 102 bin 621 kişi nüfusunu başka şehirlere aldı. Ve gidenlerin büyük çoğunluğu da nitelikli insanlar.

Tamamı yıkılan çarşımızda inşaatlar sürüyor, ancak teslim edilen iş yeri henüz yok. Şehrini terk etmeyip 21 metrekare konteynerde ticaretini var etmeye çalışan esnafımız iş yapamıyor. Ayda 6-7 bin TL ciro yaptıklarına şahit oluyoruz.

Sorunlarımıza her gün bir yenisi ekleniyor.

Şehrimizin yeniden ayağa kalkması için devletimizin ciddi bir gayret içerisinde olduğuna şahidiz. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Ama yeterli mi? Elbette değil. Daha kapsayıcı desteklere ihtiyacımız var.

Malatya’nın tüm dinamikleri olarak bugün tek ses olduk ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz.

Malatya’nın esnafı, tüccarı ve sanayici olarak taleplerimiz şunlardır;

-Her türlü vergi, ceza, gecikme faizi ödeme süresini, SGK ve BAĞKUR prim ödemelerini öteleyen Mücbir Sebep uygulamasının 10 gün sonra sona ermesi gündemde. Hiçbir işletmenin 18 aydır biriken borcunu ödeyebilecek gücü yok. İş yerleri teslim olup ticari hayat normale dönene kadar mücbir sebep süresinin uzatılmasını talep ediyoruz.

- Süre uzatımı olmayacaksa, biriken vergi, SGK ve BAĞKUR prim borçlarımızın bir defaya mahsus olmak üzere vergi affıyla silinmesini talep ediyoruz.

- Kaldı ki, şehrimizdeki yüzlerce mali müşavirin sağlıklı koşullara sahip çalışma ofisi ve personelleri bulunmamaktadır. Böylesi bir ortamda mücbir sebep süresinin sona ermesi vergisel işlemlerin yürütülmesine imkân vermeyecektir.

-Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin acil nakit desteğine ihtiyacı var. Düşük faizli ve uzun vadeli kredi paketleri devreye sokulmalıdır.

-Personel giderleri depremzede işletmeleri zorluyor. Eski yeni ayrımı yapılmaksızın istihdam edilen tüm personeller için SGK prim ve vergi teşviki sağlanmalıdır.

- Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler için enflasyon düzeltmesi ihtiyari ve vergisiz olmalıdır.

- Şehrimiz, kısa sürede eski günlerine dönebilmesi ve ticari hayatın canlanması için 6306 sayılı kanun kapsamında Afet Bölgesi olarak ilan edilmelidir.

Valilik Binası, Adliye Binası gibi birçok kamu kurumu binaları yıkılmış, geçici binalarda hizmet verilen bir şehirde mücbir sebep süresi sona ermemeli.

Mücbir sebep halinin uygulandığı Malatya, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ın ülkemizin gelir bütçesindeki oranı toplam %1,1.

Devletimiz sadece %1,1’lik gelirinden vazgeçerek, biriken tüm vergi borçlarımızı silmesi depremle yerle bir olmuş şehirlerimizin hem ekonomik hem de sosyal açıdan toparlanmasına hız katacaktır.

Büyük depremler yaşamış ve yeniden ayağa kalkma mücadelesi veren Malatya olarak, taleplerimizin ivedi bir şekilde karşılık bulmasını ümit ediyoruz.

Siyasilerimizden de destek bekliyoruz. İktidar ve muhalefet partilerinin milletvekillerinin taleplerimizi meclis gündemine taşımalarını, bakanlıklara iletmelerini istiyoruz.

Malatya’nın tüm dinamikleri olarak bugün tek ses halinde burada bir aradayız. Bu birlikteliğimiz bundan sonrada devam edecek.

Şehrimizin yeniden imarı ve inşasında her türlü katkıyı sunmaya hazırız.

“Asrın felaketinin yaralarını, ancak asrın dayanışmasıyla sarabiliriz"

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

38 yorum yapılmış

  • Davut (2 hafta önce)
    Fotoğraf her şeyi anlatıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (2 hafta önce)
    İşini düzgün yapan esnafa lafım yok hepsi baş tacı rabbim yar ve yardımcıları olsun ama yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Deprem sonrası konteyner satıcıdan aldığım boyanın fiyatının Elazığ'da yüzde 40 daha ucuz olduğunu görünce şok oldum. O gündür bugündür ya Elazığ'a gidiyorum ya da internet üzerinden alışveriş yapıyorum. Ben de şehrimin ayağı kalkmasını istiyorum ama değerlerini yitirmiş bu ev sahipleri, bu esnafla çok zor. Sözün özü Malatya'da can pazarı bitti mal pazarı başladı. Tek diyeceğim ölüm var ölüm....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (2 hafta önce)
    çok beklersiniz.ilk başlanan bahri mahallesinde daha 1 ev teslim edilmemiş.Rte millete hiç birşey yapmaz bu saatten sonra.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kan Emiciler (2 hafta önce)
    Kimi tacirlerimiz ( %3 ü ya da 4 ü hariç ) depremden sonra Allahı unutup depremde perişan olan milletin adeta kanını emercesine 3 liralık malı 30 liraya satıp deprem deki zararlarını çıkardılar, baktılarki denetleyen yok itiraz eden de yok 300 liraya satmaya başladılar.Allah bilir ticaret hayatlarında doğru dürüst vergi verende yok içlerinde.Mücbir sebep uzatılsın diyenler demek ki hala doymamış olsa gerek ki şimdi de borçlarımızı affedin diyorlar yoksa memleketi terk edeceklermiş. Sizin gibi esnafı bizde istemiyoruz güle güle
    %72
    %28
    Yanıtla
  • bek (2 hafta önce)
    Malatya da sivil toplum örgütleri yokki.cikar grupları var.o yüzden kimse hesaba almaz.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • aspav (2 hafta önce)
    Dürüst ve hak yemeyen esnafa diyecek bir şeyim yok ama bire on kazanan esnaflardan bıktık, genelleme yaparsak yanlış olur. MALATYA esnaflarının çoğu kendi insanlarını dolandırmaya başladılar. STK lar normal halk içinde bir denetleme yapsınlar esnaflara . saygılar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Munevver (2 hafta önce)
    Şevket Keskin nerde!!!!!
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Siyasilerin peşinde, meşhur çizgili gömleğini giyip hava atiyordur
    %100
    %0
    Yanıtla
  • şahin (2 hafta önce)
    ticaret ve sanayi odası başkanı deişmeli vali nasıl deişti ise.bir çok typ linin işsiz kalmasını sagladı sonuç işçi sorunu çözdümü birçok esnafla konuşuom dio yanına koruma almış gezio birçoğuda şikayetçi. malatya sahipsiz esnafı da kim ne tututurursa satıo.denetleme vs yok.2 sene oldu hala bişey yok yakında bazı müdürlükler elazıga baglanırsa şaşman .5 sene den fazla zaman lazım malatya ya
    %67
    %33
    Yanıtla
  • OSB fabrikalar işçi bulamazken Sen TYP kapsamında işe gitmeden maaş al sonra AKP oy ver oh ne güzel yeter artık kimse milletin üzerinden asalak olarak geçinmesin. Eğer TSO senin gibi TYP den bedava maaş alanları engelledi ise aferin ona
    %50
    %50
    Yanıtla
  • çavuşoğlu (2 hafta önce)
    Seçim meçim kalmadı uzamaz ve uzamaması gerekir.Yeterli bu süre.Fabrikalar çayır çayır işçi arıyor kazanç olmasa aramazlar.Bunların ki ''Bir şansımızı deneyelim hele bakam ne olacak'' hesabı
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Fabrikalar işçi bulamadıkları için üretimi düştü. Üretimi düşen fabrika zarara girer. 17 bine de çalışacak işçi bulamaz. Sabah 6 da kalk servise bin akşam 6 da fabrikadan çık eve gisince pert. Kira olmuş 15-20 bin. Fabrikatörler kesenin ağzını açmaz ise Onlar düşünsünler. Koskoca TÜV bile çalışanına asgari ücretin 1-2 bin fazlasını veriyor. Akşama kadar o şartlarda çalışanlara reva görülen bu ücretler neticesinde hafta da 1 çalışan istifa edip isyan ediyor. Sonra da bu insanlar neden çalışmıyor? Eti,sütü,kemiği,yağı,derisi misali...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ahmet (2 hafta önce)
    Ticari anlamda evet uzatılması lazım herkesin birlik olup ses çıkarması da güzel ancak şehrin neredeyse yarısı yıkıldı planlama yok herşey rastgele yapılıyor buna neden ses çıkarmıyorsunuz? Şehirde her gün 1 kişi silahla ya yaralanıyor yada vefat ediyor buna neden ses çıkarmıyorsunuz? Çok değerli esnafımız 1 e aldığını bize 10a satmaya çalışıyor buna neden ses çıkarmıyorsunuz? Yani demek istediğim şehirde ne sağlam yapı nede sağlam insan kalmış ama biz süre uzatılsın diyoruz uzatılsın uzatılsın da diğer sorunları ne olacak bu şehrin?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • GökTürk (2 hafta önce)
    Insallah uzamaz Malatyada depremden sonra bizi yıkan Esfanimiz oldu yaziklar olsun Ayrica stk lar keske Malatya halki icinde toplansaniz keske yuruyus ve miting duzenleseniz sesimizi daha iyi duyarlar Halk icin bisey istemiyorsunuz yine kendiniz icin istiyorsunuz
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ekonomiyi akp bu hale getirdi ama yine de siz bilirsiniz. Rantci esnaf tabi ( esnaf değilim ). Mercedes s450 bayi fiyati 4 milyon ÖTV+KDV eklenince fiyat 16 milyon.. Çalisanin maaşından vergi, aldığı a dan Z ye her urunden fahiş vergiler, koprulere zam, elektriğe zam, dogalgaza zam .. ama tüm suçlu esnaf :). Size bunu empoze ettiler ne olsa akp yi suçlamaya başlarsınız mesela ?
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Bir şehri esnaf ayakta tutar.genelleme yspamazssiniz.memur içinde yokmu kötü niyetli.esnafi olan Kayseri ve Antep e bakın.elbette kötü niyetli esnaf var. Genelleme yapamazsin kardes
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Hilmi (2 hafta önce)
    Tüm esnafı dahil etmiyorum ama vicdan merhamet kalmamış.Bu şekilde devam ederse Malatya'dan alış veriş yapan sayısı gittikçe azalacak.Göç hızlanacaktır.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Mustafa (3 hafta önce)
    Bir çok esnaf vergi ve Sgk ödemesini düzenli devam ettirmiş. Kalanı da ödesin ne bunda o zaman 11 ilde memur asgari ücretlide bizden 20 aydır vergi niye kestiniz desin.Vergi denilen şeyde 10 bin kazan 9 bin gider göster kalan bin liranın iki yüz elli lirası. BURADA TOPLANANLAR İYİ KAZANMIŞ İYİ VERGİ BORÇLARI VAR SANIRIM
    %62
    %38
    Yanıtla
  • ÖMER (3 hafta önce)
    sayın cumhurbaşkanım duyun sesimizi duyun lütfen ama şunu bilin ki özellikle malatya milletvekilleriniz halden anlamıyor vatandaşın deredi ile dertlenmiyor yada tüm bu olumsuzlukları bildiekleri halde halkımız halinden memnun imajı vermek için sorunlarımızı size iletmiyorlar gerçekten mağduruz ve mücbir sebep hali süresinin uzatılmasını sizden rica ediyoruz selam ve dua ile
    %41
    %59
    Yanıtla
  • Yahu reis seçiyor reis. Hay Allah'ım hep vekil suçlu :). Reisiniz vatandaşın derdiyle dertleniyordu :). Ben ekonomistim ekonomist :) nas var nas sana bana ne oluyor halimiz ortada :) milyonlarca mülteci de ortada :) fahiş vergiler de ortada :) adalet , sağlık, hukuk , eğitimin hali de ortada :) sizin halleriniz de ortada bir halay tüm sorunları çözer bak buna inan .
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Hacı (3 hafta önce)
    Malatya da işleri neden düzgün gitmediği hep tartışılır. Depremde yıkılan şehrin yeniden ayağa kalması için ilan edilen mücbir sebep halinin süresinin bitmesi nedeniyle Malatyadaki STK tarafından yapılan ortak basın açıklamasına kimler katılmamış diye bakınca adı kayısı ile anılan Malatyanın ticaret borsa başkanı katılmamış katılmadığı gibi STK yapacağı toplantı öncesinde Malatya hedef 750 milyon ihracat diye açıklama yapmış her seçim dönemi AKP den aday olan başkan bey yine görevini yapmış yani diyor ki Malatyada işler yolunda mücbir sebep haline uzatılmasada olur. Başkan bey açıklamasında geçen yıl 400 milyon dolar olan geliri 750 milyon dolar hedefliyoruz diyor geçen yıl 67 bin ton 400 milyon dolar gelir göre 1 kg. kayısı 6 dolar ediyor şuanda 1 kg. kayısı 4 dolar bile etmiyor bu fiyatlara göre 750 milyon ihracat için 180 bin ton rekolte lazım eğer giden valinin işgüzarlık ederek açıkladığı 107 bin rekoltenin hepsini 750 milyon dolara ihraç edecekseniz o zaman 1 kg. kayısının fiyatının 7 dolar yanı 225 TL olması gerekir çiftçi neden 120 TL kayısı satmakta zorlanıyor. Borsa başkanı yaptığı hesabı kime göre ve nasıl yaptı
    %85
    %15
    Yanıtla
  • METİN (3 hafta önce)
    Devlet çalışmayandan iş yapmayandan vergi almaz.18 ay önce ödeyeceğin parayı faiz koymamış istiyor.iş yeri kapalı olan boş beyanname veriyor vergi çıkmıyor. Personel çalıştırıyor esnaf sgk yı yatırmıyor 20 aydır şimdi devlet istiyor.Esnaf enflasyon için toplansın ekonomi için toplansın hesap sorsun ama soramaz neden vergi ödemek istemiyor. alçının torbası 140.lira 25 kiloluk. Nalburda iki kilo alınca 40 lira ödüyorsun bu mu esnaflık 140 lira maliyet var satış 1.000.TL
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Metin bey bide milyar lira vergisi silinen kocaman şirketlerinde burda aynı şekilde söylesen yok anca boş laf seninki
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hayır alır (2 hafta önce)METİN isimli kullanıcı yorumuna
    İşsizsin sana zorla genel sağlık sigortası yapıyor borç cikariyorla. Yahu kullanmayacağım sizin sağlık sisteminizi zaten kullanaramiyorum Suriyeliden sıra gelmiyor yok diyor borç çıkarıyor .. Bunu açıkla bakalım
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 hafta önce)
    MALATYA Esnafi perisan calismadan vergilerin odenmesini istiyorlar AKP MHP Vekileri neden sesiniz cikmiyor Turkiye genelinde yuzlercek sirketlerin Vergileri af edildi neden Deprem olan yerledeki Esnaflarin vergisini af etmiyorsunuz
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Akp yüzyılı (2 hafta önce)44malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Ne oldu ya ekonomi tıkırında her şey iyi siz niye ağlar oldunuz? Ampulün ışığı hepimizi aydınlatıyor. Esnaflar olarak halay çekmenizi tavsiye ediyoruz af maf yok senin vergini benden niye alsın öde odeyemiyorsan açma dükkanı kapa. Asgari ücretle gayet güzel geçinilebiliyormus akp herkesi asgariye muhtaç ettiği için sesiniz çıkmaz
    %67
    %33
    Yanıtla
  • KÖYLÜ (3 hafta önce)
    Cumhurbaşkanım vekillerin yerine GANYUM atasın MALATYA ya bir yılda malatya ayağa kalkar yoksa 10 yıl bekleriz
    %79
    %21
    Yanıtla
  • kadir (3 hafta önce)
    valla devlet size yağdırsın da bu bizi yaptığı işlerle sömüren iş dünyası nolucak şu verilen krediler kimlere gitti bir açıklansa büyük meblağlarda destek alan indirim alan teşvik alan hep aynı kesim ezilen esnaf aynı fahiş fiyatlar yüzünden perişan edilen aynı kıyak bekleyen aynı
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Tüzün kuru sanırım.bankamatikcimisin yoksa nede olsa maaş yatiyor
    %47
    %53
    Yanıtla
  • İlhan (2 hafta önce)Oktay isimli kullanıcı yorumuna
    Allah aşkına kala kala gözünüz bizim maaşta mı kaldı.Biz o maaşı hak edene kadar canımız çıktı.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Allah bereketini versin gözü olanın gözü çıksın ama esnafida genelleme yapmayın.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Bülent (3 hafta önce)
    Esnafa kredi ver sonra vergisini alma peki memur işçi niye kredi alamıyor VERGİSİ MAAŞINI ALMADAN KESİLİYOR adalet istiyoruz
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Çalışsanizda calismasanizda yatıyor bankamatik itiraz etmiyor. Esalnaf öyle değil kardes
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Bu maaşlı memurlar acaba o maaşı hakediyorlar mı hangisi iş yapıyor da maaşını hakediyor
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Alp (3 hafta önce)
    Şehir depremin enkazının altında kalmış hala siyaset yapıyorlar. Esnaf Temsilcisi ESOB yok! Çiftiçin yanında olması gereken Ticaret Borsası Yok! 1 ve 2 OSB İşadamı dernekleri yok! Düne kadar ekranlarda boy gösteren MAGİNDER yok! Niye çünkü hepsi AKP ile ters düşmek istemiyor. Kusura bakmayın siz birlik olamazsanız AKP de size hiç bakmaz davul çalmaya devam
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Sedat (3 hafta önce)Alp isimli kullanıcı yorumuna
    Ticaret borsası başkanı olması gereken hiç bi yerde yok, kaçıyor. Olmaması gereken her yerde var. Nikah şahitliği. Açılışlar. Akparti kulisi. Kayısı da yerlerde
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Sedat kesinlikle haklısın Ramazan Özcan düğünlerde yemek yiyem nikah şahitliği yapam. Demek evde adama yemek vermiyorlar ne yapsın. Borsanın herşeyinden kendi menfaatı için faydalanıyor. Kısaca boş işlerle uğraşıyor. Kurum bakkal dükkanı gibi yönetiliyor. Kurumsallık yok. Ancak kul hakkı yiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yetki ve etki (3 hafta önce)
    Verdiniz YETKİYİ Görünüz ETKİYİ. Sizin ödemeniz gerekeni halk olarak niye bizim sırtımıza biniyor. Akp Türkiye yizyilinin tadını çıkarın işte...
    %65
    %35
    Yanıtla