SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Yeniden İnşa Süreci Doğru Yönetiliyor mu? Maalesef.!"

A- A+ PAYLAŞ

1999- 2004 yılları arasında Malatya Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Mehmet Yaşar Çerçi, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde uğradığı yıkımın ardından yeniden imar adı altında başlatılan çalışmalara dair "Malatya’nın yeniden inşası süreci doğru yönetiliyor mu? Maalesef bu sorunun halktaki karşılığı olumlu değil." değerlendirmesini yaptı.

Çerçi, Gazeteci Bülent Yalvaç'ın Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Bİ'KENT Dergisi'nin geçtiğimiz günlerde çıkan ikinci sayısında, "Lütfen bu yanlışa, bu haksızlığa “Dur” deyin. Şehrin Kasabaya çevrilmesine müsaade etmeyin" başlığıyla kaleme aldığı makalesinde şunları yazdı:

"Kıymetli Bi’Kent Dergisi okurları, bu güzide şehre belediye başkanlığı yapmış bir hemşeriniz, kardeşiniz olarak 6 Şubat felaketlerini öncesi ve sonrasıyla kısaca değerlendirmek isterim.

Öncelikle yerel yönetimlerin doğruları ve yanlışları mevzusuna değinecek olursak; deprem öncesinde imar planı yapımında ve bina inşaatında bilime ve tekniğe göre uygulama yapılmalı ve bundan kesinlikle taviz verilmemeliydi. Deprem sonrasında ise önceden titizlikle hazırlanmış “Deprem Sonrası Senaryosu” uygulamaya konulmalıydı.

Merkezi yönetimin doğrularına ve yanlışlarına gelince… 

Konusunda, alanında uzman bilim insanlarının koordinatörlüğünde her şehir için 1/100.000’lik kent mastır planları hazırlanmalı ve bunlar o şehrin değiştirilemez imar anayasası olarak ilan edilmeliydi. Yapı denetim firmalarının yozlaşmasına ve bu yüzden tekniğine uygun olmayan kalitesiz inşaat yapımlarına seyirci kalmalarına müsaade edilmemeliydi. Her türlü deprem afetleri sonrası durumun en başarılı bir şekilde yönetilmesini sağlayacak “Deprem Kriz Yönetimi Senaryoları” önceden hazır olmalı ve süratle uygulamaya konmalıydı.

Maalesef yukarıda belirtilen hazırlıklar olmadığı için Malatya’da yıkım ve enkaz kaldırma süreci de arzu edilen kalitede yürütülemedi. Alışılagelen deneme-yanılma yöntemleri uygulandı ve ne yazık ki halk daha çok zahmet çekti ve zarara uğradı.

Peki, bu sancılı, zorlu süreçte nelere dikkat edilmeliydi?

İşler, kesinlikle ehline verilmeli. Doğrular belirlenmeli ve bunların uygulanmasında taviz verilmemeli. Her türlü afet ve kriz yönetimleri önceden senaryolaştırılmalı ve bu konuda ilgili herkes eğitilmeli. Günümüz teknolojisine uygun ekipmanlarla otomatik olarak harekete geçilmeliydi.

Krizin yönetiminde Malatya’nın sivil toplum kuruluşlarının izlediği yolu değerlendirecek olursak maalesef çok azı dışında sivil toplum kuruluşlarının politize olduğunu görüyoruz. Hâl böyle olunca siyasi yakınlığı olanların yanlışlarına sessiz, karşısında olanların doğrularına bile eleştirel olabiliyorlar.

Elbette Depremin 11 şehri birden (kimini az, kimini çok) hasara uğratmış olmasının sarılacak yaranın çapını oldukça büyüttüğü gerçeği inkar edilemez. Buna karşılık, genel bütçenin ise yetersiz bir döneme rastladığı malum. Ancak illere kaynak aktarımında, planlama ve inşaat faaliyetlerinde adil davranılmadığı ile ilgili bir kanaat hâkim.

Malatya’nın yeniden inşası süreci doğru yönetiliyor mu? Maalesef bu sorunun halktaki karşılığı olumlu değil.

Peki, Malatya’nın yeniden inşasında nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Depremin şehrin içme suyu ve kanalizasyon altyapısında verdiği hasarlar tespit edilip bu hatların tamiri veya yenilenmesi acilen sağlanmalı. Ki halk sağlığı açısından bu çok önemli.

Yıkım ve inşaat planlama, yapım süreçleri kesinleştirilip takvime bağlanmalı ve bu, halka ilan edilmeli. Böylece insanlar önlerini görmeli ve buna göre gelecek planlarını yapabilmeli. Böylece halkın en çok moral ve motivasyonunu olumsuz etkileyen kafalardaki soru işaretleri kalkmalı. Ayrıca, kamuoyunda “güçlülerin kollandığı, zayıfların hukukunun ötelendiği” değerlendirmelerine yol açan uygulamalara kesinlikle fırsat verilmemeli.

Başkanlığım sırasında hayalimde bir proje vardı ve bu fikrimi depremden hemen sonra yetkililerle ve basın yoluyla kamuoyu ile paylaşmıştım;

Bakırcılar Pazarı’nı yıkıp (7 dönüm) altını 2 kat, 1000 araçlık otopark ve üstünü daha kaliteli bir şekilde yenilenmiş bakırcılar pazarı şeklinde inşa edip otoparkın belediyede kalması şartı ile sahiplerine bedava vermek;

Bununla birlikte Yeni Cami önü, Söğütlü Cami önü, eski belediye binası alanını açıp büyük bir meydan elde etmek; yine hayalimdeki bir başka proje idi. Bu projede, altlarını 2 kat kapalı çarşı yapıp üstteki mülk sahiplerine vermek ve hemzemin yaya geçişlerini aşağıda sağlamak düşüncesi vardı.

Maalesef bunları yapmaya sürem yetmedi. Oysa şimdi bunları ve daha fazlasını yapmak mümkün.

Deprem; ağır yıkım, kayıplar ve büyük acılar verdi. Ama aynı zamanda bu kriz, büyük bir fırsatı önümüze koydu.  Karar vericilerden ricamız; bu fırsat en iyi şekilde değerlendirilmeli, heba edilmemeli. Özellikle bu tarihî dönüm noktasında kent kimliğine halel getirilmemeli.

Ve şu da göz ardı edilmemeli: “Şehir kültürünün korunmasında fikir ve karar, o kültürün taşıyıcılarında, şehrin sakinlerinde yani içeridekilerde olmalı. Dışarıdan sürece katılan ve destek verenlerden ise işin sadece finansman, kalite ve teknolojik bilgi birikimleriyle katkıda bulunmaları beklenmeli.” Dedik ama maalesef hiç dikkate bile alınmadı.

Son günlerde kendi arsası bir şekilde buharlaştırılan Söğütlü Cami’nin eski Belediye Binası alanı ve Emekliler Parkı yerine altları dükkânlı olarak inşa edileceğine dair bir karar gündemde… Malatya’yı değersizleştirme girişimine yeni bir örnektir bu yapılmak istenen. Malatya şehir meydanının iki misli büyütülme imkânı doğmuşken bu fırsatı heba etmek ve üstelik bilakis mevcut meydanı da yok etmek, inanılır gibi değil! Bu işin uzmanı 100 kişi çağırsanız bunlardan biri bunu onaylar mı acaba?

Bütün şehrin hukukuna, menfaatine değil; bir avuç güçlünün çıkarına yine teslim olunuyor.

Buna benzer bir tabloyu, Sümerbank arazisinin yine bir avuç güçlü kişiye, içindeki makinaların parasına, bedava sayılabilecek bir şekilde devrinde de yaşamıştı bu şehir.

Malatya’ya layık görülen bu pervasızlık çok üzücü!

İş işten geçmeden son bir kez daha rica ediyoruz yetkililere: Lütfen bu yanlışa, bu haksızlığa “Dur!” deyin. Şehrin kasabaya çevrilmesine müsaade etmeyin." 

Bİ'KENT Dergisi

FOTOĞRAFLAR: Faik YILMAZ- Yakup POLAT

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

65 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (2 hafta önce)
    sahipsiz malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (2 hafta önce)
    malatya halkı bunu hak ediyor. kimse kusura bakmasın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent (2 hafta önce)
    Boşuna kendimizi yormayalım Malatya şu anda yapılanlarda dahil sıfır Toki’lerin yeri yerinde dönüşüm çarşının yapılanması eski yerlerin hala yıkılmadan kötü şekilde durması trafik plan proje aceleye getirip rant sağlama ekonomi bitmişiz !!
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Haciwhat (2 hafta önce)
    Sayın başkanım Malatyanın hiç bir problemi yok.Kuyumcular çarşısını gece gündüz düşünüyorduk.Elhemdülillah hemen halledildi.Kuyumcuların istemediği camilerde yolun karşısında ,yanyana yada üstüste yapılırsa elhemdüllillah Malatyanin tüm sorunu bitmiş olacak başkanım.Tv'lere,haberlere,gördüklerinize inanmayın başkanım.Tek gerçek var.Kuyumcular çarşısı ve Cami.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Malatyali genc (2 hafta önce)
    Malatya büyükşehir belediyesi mesalecilerin eline geçmiştir.istedigi gibi at kosturuyorlar. Kafası çalışmayan mühendisler özel okuldan diplamayi alır kpss olmadan belediyeye girer bir şekilde sozleme alır sonra seçimde memur olur.ama yine doymazlar.. müdürlük daire başkanlığı olmazsa olmaz. Sayısız örnek verebilirim. En basidi maskinin bilgi işlemine bakın. Elalemin cocuklarida kpss de sıra beklesin. Hayırdır ne zaman bu ülke sizin oldu haramzadeler. Sayın Sami er bunlara dur de . Yoksa sende bu günahın ortagisin. Bu mesalecileri temizle..
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ali (2 hafta önce)
    AKP döneminde adamakıllı bir belediye başkanı gelmedi. Malatya'nın 25 yılına yazık oldu. Bunu düzeltmek bi 25 yıl daha ister.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Paşa44 (2 hafta önce)
    Ah ah yanarım yanarım da bu şehre işinin ehli bir belediye başkanı gelmedi ona yanarım. Bir Münir Erkal vardı, kötünün iyisi diyebileceğimiz. Son yıllarda gelenlerin hemen hepsi eliyle bir yerleri işaret edip bol bol poz veriyor ya da bir haritaya yalandan bakıp, işaret parmağıyla gösteriyor, kaldırım ve asfalt çalışmalarını müjde olarak veriyor. Şehir hakkında herkesin bildiği şeyleri tekrarlayıp, farkındayız diyerek çek, caklı vaatler yapıyor. Oysa ne fırsatlar geçti bu şehrin eline. Rahmetli Özal, son 20 yıllık Ak parti dönemi hatta son deprem bile şehrin yeniden modern inşası için bir fırsattı. Ama ne gariptir ki geniş yolları, bulvarları, meydanları, bisiklet yolları, yürüyüş parkurları, süs havuzları, yeşil alanları, kapalı ve açık oto parkları, hafif raylı sistemi ve spor alanlarını konuşmamız gerekirken şaka gibi bakırcılar çarşısı, kuyumcular çarşısı gibi komik şeyleri konuştuk. Seksenli yıllarda bizden geri olan Samsun, Eskişehir, Kayseri, Gaziantep, Konya bize fark atıp tur bindirdiler. Elazığ, Tokat gibi şehirler bile bizi geçmek üzere aman boş verin. Kuyumcular ve bakırcılar çarşısı hayırlı olsun. Size onlar bile çok.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Enes (2 hafta önce)
    Tüm parayla yeni camiyi yapıp restore etsinler gerisi önemli değil!
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Kurşunlulu (2 hafta önce)
    Helvacı kuyumcu başkan olursa şehir 20 senede yüzyıl geri gider Zaten çantada keklik görüyorlar şehri vizyon bir proje yok çerçi erkaldan sonra Şehri resmen yüzyıl geriye attılar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sahipsiz şehir (2 hafta önce)
    Yerinde dönüşüm diyerek şehri aynı tas aynı hamam dapdar beton şeklinde kurmak miydi sızın vizyonunz tarihi fırsatı bile hiç ettiriniz şehri yüzyıllik planla geniş meydanları caddeleri sokakları yeşil ağırlıklı kurmak varken şehri beton Malatya şeklinde kuruldu Allah sizi bildiği gibi yapsın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erkut (2 hafta önce)
    Türkiye deki çoğu şehri gezdim çoğu şehir geniş meydanları, yolları onu açık camileri ve yeşil ağırlıklı su parklarına ağırlık verip gelişmeye çalışırken bu şehir ise betona gömülmus durumda gerçekten yazık bunca doğal su kaynağı yeşil olan şehir dünya da hiç Bir yerde olmayan vizyon proje yoksunlari yüzünden heba ediliyor Malatya'nın geleceğine yazık depremde bir fırsattı şehri o dapdar içiçe sokakları caddeleri yerine geniş ferah şekilde kurmak o fırsatı bile kullanamadilar gerçekten sahipsiz şehir rantcilara teslim edilmiş şehir bu şehri den artık gram umudum kalmadı Bu sehir de cesur bir kurum duruş sahibi iradeci yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nacar (2 hafta önce)
    Malatya da beş yıl yapılan hizmetler kaldırım yenile imar yolu aç yakınlarını ise sok bol bol rant Halbuki az bir Gram vizyon proje sahibi olsalar En basitinden kanal boyunu Eskişehir deki adalar parkı gibi içinden tekne geçecek kadar büyütürsunuz yemyeşil Malatya kanal park diye kışlaya da o suyu ver Kernek deki parkı devasa şehir parkı yap Barajı adana daki gibi baraj parkı gibi şehire aç barajın çevresi upuzun sahil parkı olsun Derme deresinin etrafını şehir parkı yap İnönü caddesinden tramvay geçsin Bak bakalım böyle projeler var mı şehri level atlatack
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (2 hafta önce)
    malatya büyük fırsatları kaçırdı, kasaba olmayı layık gördüler.çünkü malatya buna layık.vekil ve belediye başkanlarımız bizi yansıtıyor.küçülüp göç vereceğiz durum bunu gösteriyor.alt kültür göçü malatya yı talan edecek.parklara cami altı dükkan projeleri bu memlekette konuşuluyorsa vay halimize.çarşı merkezinde 5600 küsür dükkanın zaten yarısı atıl durumdayken 6000 küsür dükkan yapılıyorsa ve malatya göç veriyorsa yine yarısı atıl olacak demektir.zemin kat hariç üst katlar depo olur artık .bunu seneye göreceğiz.birçok işyerini hak sahipleri satın almayacak , araç parkı olmayan dükkanın hiç bir anlamı yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Paşa44 (2 hafta önce)
    Münir Erkal'den sonra bu şehre belediye başkanı gelmedi. Adam Malatya'ya level anlatmıştı. Esenlik, Maşti, otogar, şehir mezarlığı, megsaş, Sümer Park, Kernek Şelalesi, Fahri Kayahan ve Yeşiltepe alt merkezleri, Galericiler, fidancılar, nakliyeciler sitesi, Dede Korkut Parkı, Tecde yolu, Hürriyet Parkı düzenlemesi, Ordu evi önü havuzlar... Hepsi onun ve ekibinin eseri.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Ne Fahri Kayahan ne tecde yolu ne fidancilar ne nakliyeciler ne de sümer park erkalin eseri değildir. Malatya'nın küçülmesinin asıl sorumlusu Erkaldir. Malatya'nın eğitimli insanları onun döneminde göç etmiştir. Refah belediyeciliği sosyal hayatı daraltmistir. Emniyet lokantası gibi mekanlar kapanmış sosyal hayat yanlizca kanal boyunda dondurma yalamayla sınırlı kalmistir.
    %31
    %69
    Yanıtla
  • Peki bunları kim yaptı, Kimin eseri ramazan bey, kanıtlayarak açıklar mısınız? Sizin derdiniz Münir Erkal ve Malatya değil, Malatya'da içkili lokantaların olmaması.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Bizim derdimiz Malatya'nın köy olmaktan kurtulmasıdir. Bak büyük başkanın bile eserinde yaşamıyor, içkinin su gibi aktığı Ankara'da yaşıyor. Tıpkı diğerleri gibi. Ha mesele günah ise faizde günah bankaları kapatın. Mümkün mü. İçki kullanmam. Ancak yurtdışında yaşayan gurbetçi Malatyalı bile Malatya'ya gelmiyorsa bir düşünmek lazım. Adamı mismis parkami götüreceğiz
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Kusura bakma da onca hizmet yaptıktan sonra beni seçmezlerse ben de çeker, giderdim. Ahde vefa diye bir şey var. Adam onca hizmet yaptı, kıl payı kaybetti. Keşke Münir Erkal'dan daha iyileri gelseydi ama maalesef gelmedi. Bence Malatya'ya gelmiş geçmiş en iyi başkan Münir Erkal'dir. Ayrıca Malatya'nın şu anki ihtiyacı alkollü mekanlar ve eğlence yerleri değil, şehrin bir an önce ayağa kalkmasıdır. Bunun için de yüksek mimar bir başkana ihtiyaç vardı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osmanlı (2 hafta önce)
    Hariçten gazel okuması kolay senin döneminde yeni imara açılan hangi sahada imara esas mikrobölgeleme jeolojik ve jeoteknik zemin etüdü yaptırdın bir örnek verebilirmişsin kaldıki 2015 yılında mikrobölgeleme çalışması yapılmasına rağmen imar planlarında hiç dikkate alınmadığı görülmüştür birilerinin rantı daha önemli olduğu için koca bir şehri feda etmişlerdir onun için Malatyalılar olarak biz adam olmayız hele adam birşey olmaz kalsın dediğimiz sürece daha çok acılar yaşarız
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Osmanlı elamanı burada Malatya'da sevilen bir kişiye laf atıp ukakalık yapacağına sen şimdinin hesabını sorsana.Büyük depremler oldu şehir yıkıldı hemen çarşıyı yıkıp zeminini etüt etmeden sulu zemin üstüne inşaata başladılar.Ondan sonra her taraf göl olunca kazık çakmaya başladılar.Halen sorunu halledemediler il merkezinden her yer böyle.Sen bugün herkesin gözünün önünde olanı bir felaketten sonra imar için mutlaka yapılması gerekenleri yapmayanlara tek laf etmeyin aklınca Çerçi başkana laf atarsan biz daha çok acçılar yaşayacağız.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Bir kere rant konusunu sayın çerçi ile birlikte anmanız bana bir depremzede olarak hiç ciddi gelmediği gibi sizi de komik duruma düşürür..Rantdan bahsederken herşeyi çabuk unutmuşa benziyorsunuz.Yeşil klavyeli osmanlı elemanı.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Osman (2 hafta önce)
    Birileri diline Malatya sahipsiz gibi içi boş laflar yazıp yazıp duruyor. Malatya etrafındaki sınır olan tüm illerden daha fazla kamu yatırımı almış. Neyin kafası bu? Biraz da gerçekleri yazın. Malatyada işlerin düzenli gitmemesinin esas sebebi her kafadan farklı ses çıkması, birileri çıkarlarını öncelenmesi, istekler vs vs.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Fanatik akp li osman, troll osman, tek tip osman, yalanı gerçek sanan osman, çevre şehircilik, merkezde ki arazilerin dönümüne 3 milyon tl fiyat belirlemiş, bu konu hakkında hakikatlı bir fikrin ve bilgin varmı osman ? Senin 500 metre merkezdeki yerini alsalar, 1 milyon 500 bin verseler ne yaparsın osman ?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Haciwhat (2 hafta önce)Osman isimli kullanıcı yorumuna
    Malatyada daha yıkılmamış,yıkılmış atıl vaziyette bekleyen moloz yığınları ve akibeti henüz belli olmuyan caddeler ve sokaklarla dolu!Kamu yatırımımı almış?Senin Maraşdan haberin varmı Troll?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Askım_44 (2 hafta önce)
    Sayın Mehmet Yaşar çerçi sen gönüllerin adamısın sen ve ahmet Münir erkanı unutmamız mümkün değil nasılki efsane başkan Nurettin soykanı bu memleket unutmadiysa ahmet Münir erkalı ve mehmet Yaşar çerçi yi unutmadık ikinizden sonra gelen belediye başkanları fiyasko. Birde başımıza meşale camaati çıktı Allah malatyanın yardımcısı olsun işmiz çok zor meşale cemaati malatya yı kurtarır yürü be malatya kim tutar seni
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Metin drejanli (2 hafta önce)
    Dünyanin en sahipsiz şehri Malatya'dir Şehir de ozaldan sonra şehre değer katacak kalite katacak bir gram bile eser proje yoktur Gelenler ancak kaldırım yenile imar yolu açma dışında bir halta yaramazlar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • yalçın (2 hafta önce)
    Sn Mehmet Yaşar Çerçi siz Malatya halkına çalışkanlığınızla dürüstlüğünüzle kendini kanıtlamış ve halkın takdirini kazanmış birisiniz. Yüzakı caddesinin mimarıda sizsiniz.Tecdeden bakıp çevreyolunu görebildiğiniz bu cadde gibi doğru bir insansınız. Bu halk kendini yönetecek şahsınıza münhasır özelliklere sahip birini ararken Meydanlara çıkmalıydınız. A partisi olur, B partisi olur, bağımsız olur bir şekilde halk sizi meydanlarda görmeliydi. İnanın herşey çok farklı olurdu. Maalesefki siz bunu yapmadınız. Bunu yapmadığınız içinde !!!!!!!! diyorum ve yorumumu burada bitiriyorum. Sağlıklı mutlu ömürler dilerim.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 hafta önce)
    Adam gibi adam Mehmet Yaşar Çerçi Bir dönem daha belediye başkanı olsa Malatya için büyük şanstı. Sora gelen belediye başkanlarının hepsi birbirinden kötü idi. Adeta Malatya nın geri gitmesi için özellikle seçmişler. Tıpkı Öznur un kızkardeşinin rektör yapılması gibi. AKP dönemi Malatya için büyük bir ihanet ve gerilemeye neden oldu. Çevremizdeki G.Antep, Kayseri, Elazığ vb şehirler depar atarken Malatya AKP döneminde son gaz geriledi. AKP nin özeti gibi.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Zafer (2 hafta önce)
    Malatya da ki Adıyaman Bingöl Elazığ nüfusu gözü kapalı akp oy veriyor o yüzden Malatya da bir gram ilerleme Yok şehirde oyu o şehirli olanların vermesi lazım Adamlar şehri heder etti
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Ne tespit ama. Çok güldüm. Yüzde 70 oy vermiş bir ilden bahsediyoruz. Malatya nüfusunun yüzde 70'i Elazığ, Bingöl ve Adıyamanlı mı?
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Battalgazi 44 (2 hafta önce)Erkan isimli kullanıcı yorumuna
    Sen gülmeye devam et. Tespit çok doğru hatta eksik. Malatya nüfusunun ezici çoğunluğu Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş, Diyarbakır ve Suriyelilerden oluşuyor. Şehrin yerlisi yüzde yirmi çıkmaz, kalanı da zaten depremden sonra gitti. Göçle gelenler arasında hemşehricilik, lobicilik, kendi adamını bir yerlere getirme, ihale savaşları zirveye ulaşmış durumda. Maalesef Malatya bürokrasi ve idaresinin çoğu bunların elinde. Suyun başını tutmuş, Malatyalılara nefes aldırmıyorlar ama lafa gelince suyu üfleyerek içiyorlar, kul hakkından dem vuruyorlar. Kur'an'ı Kerim'de vay o namaz kılanların haline der bunlar için. Ahirette nasıl hesap verecekler. O yüzden sahipsiz Malatya diyoruz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatyada olmasak, Malatyayı bilmesek bize böyle tespitleri yutturacaksınız. Malatya nüfusunun ezici çoğunluğu yine Malatyalılardır. Nüfus verilerine bakarsın hangi ilden ne kadar nüfus olduğunu öğrenirsin. Çok basit bir iş bu. Malatya lobisi ve bürokrasisi de kuvvetlidir. Sen bu tip işlerin sebebini arıyorsan Malatyanın davul zurna ekiplerine bakacaksın. Davul zurna ekiplerini hatırlarsan cevabını da bulursun. Devletimiz depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Malatyada her kafadan farklı ses. Birileri çıkarlarının peşinde. Birileri isteklerinin peşinde. Önce herkes kendine baksın.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Sizin Malatya ile ilgili hiç bir ilginiz ve bilginiz yok. Malatyada yaşıyor olmanız da Malatyayı iyi tanıyor,biliyor anlamı taşımaz.Malatya özellikle 1990 lı yıllardan başlamak 2000 li yılların başında daha hızlanan doğu ve güneydoğunun nerdeyse göç merkezi haline geldi,bu niteliksiz göç,şehrin sosyolojik,ekonomik durumunu sarstı,artan bu nüfusla işsiz ve yanlız kalan malatyalı da şehri terk etmeye başladı.Daha vahimi nedendir bilinmez,siyasi olabilir şehrin yönetimine talip olanlarada bu imkan altın tepside ikram edildi.Bu süreçden sonra şehir daha fazla göç almaya hemşehricilik akımına kurban edildi..Bunu anlamak için birazcık belediye ve kurumlara bakıldığında çok rahat anlarsın.Buradaki asıl sıkıntı şudur.Herkes heryerde elbette çalışır ve yaşar bu herkesin hakkı.ancak Malatyada bu orantısız bir şekilde ,dışarıdan gelenlere imkan tanındı.Buradan biri ,çalışan sayı ve profil bakımından aynı durum ne Elazığda ne Adıyamanda var! diyemez..Görmenizde mümkün değildir.Rahmetli gazeteci abimiz Raşit kısacık bu çok sıkıntılı durumu yıllar önce görmüş ve( Malatyada yaşayan Malatyalılar) diye Malatyada dernek bile kurmuştu.Bu dernekde şehirde ayrımcılık yapılıyor diye gene gelenlerin şikayeti ile kapatılmıştı.İşine gelmediği için yutmayın ama ara sıra gargara yapabilirsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ferhat (2 hafta önce)
    Beton şehir bunların yapacağı şehir de bu şekilde olur betona gömdüler rantcilar şehire kayyum atansin bunlar şehri mahvetti
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Malatya (2 hafta önce)Ferhat isimli kullanıcı yorumuna
    Kasap pazarı ve etrafına bir bakınız nefes alacak yer bırakmadılar yüksek katlı binalar arasında nefes almak gökyüzünü görmek imkansız gibi üzülüyorum Malatya ranta kurban gitti ve tarihi bir fırsatı kaçırdık malatyayı bu duruma getirenler maalesef yerel siyesetçilerdir.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • haydar (2 hafta önce)
    Malatya' karalar birilerin çıkarına gizli alınır ve aniden uygulanır kimsenin itiraz etme şansı kalmaz. depremde bu yana hep böyle olmuştur. Sadece bu kadar mı? birilerin çıkarına Kanunlar, Yönetmenlikler ya esnetilir yada görmezden gelinir. Doğanşehir depremde ençok yıkılan ilçemizdi ve bütün köyleri çoğunlukla yıkıldı. Bu nedenle çoğu köyler yerinde alınarak başka alanlara taşındı. bunlardan biride Eskiköy Mahallesidir. bu mahalle doğanşehire gidip gelenler görmüştür yol kenarına FAY Hattının tam üzerine inşaa ediliyor. Sanırım fay hattın üzerinde bir şey olmaz diye düşünüyorlar. Bu ne yaman çelişkidir ki, Çığlık Mahallesi fay hattı içerisinde geçiyor diye uzak bir yere taşındı. O zaman sormak isterim fay hattının zararı yoksa Çığlık Mahallesi neden taşındı. eğer zararı vardı diye taşındıysa Eskiköy neden fay hattının üzerine inşaa ediliyor. Çığlığın taşınma sebebi köyün içinde açılan madden ocağı olabilir mi? diye sormak isterim. Diğer taraftan Eskiköy Mahallesi yeni Kelhalilin yanına taşınmak istiyordu. bu isteğini her yerde ifade ettiler. Ancak yetkililer uygun görmediler. Bunun sebebi Taş Ocağı çalıştıran Mikrodol firmasının ruhsat sahasının içinde olması olabilir mi? Çünkü Mikrodol taş ocağından ana yola kadar ve eski Kelhalile kadar olan alanı yaklaşık 900 dönüm ormanlık alanın ruhsatlandırmış ve taş ocağına çevirmek için fırsat kolluyor. Birilerinin çıkarı için köyler mahalleler feda edilebiliyor hatta insan canı bile feda edilebiliyor.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 hafta önce)haydar isimli kullanıcı yorumuna
    Değerli hemşehri; sizin köyün yer alanı doğru yanlış ben bilemem tartışılır, inşallah sizin için hayırlısı olur, benim köyüm depremde en büyük yıkımın ve ölümün olduğu halde daha nereye ne yapılacak o bile belirsiz.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Konseptçi (2 hafta önce)
    Sevsinler yeni konseptini. Olaya bak. Arşimed bile daha mütevazı idi. Ne buldun? Yeni konsept Toplayın marabayı, çay ve masal. İcaraat? Sıfır! Bırakın şu çakma tiyatro oyunlarını. Vicdanınızı nereye attınız? Her hafta üç beş toplantı. Milleti yağlama, gaz verme, muhalefete laf sokmalar, Gazze vs. Sizler olmasanız kamu kurumları bir iş yapmayacak görüntüsü. Siyaset yapacak zaman mı? Adalet yok, millet aç, evsiz, gençler işsiz. Ya sizler ve yakınlarınız ile fetöden boşalan yerlere gelen diğer cemaatlar? Sözde ihaleler vs. Uyutun marabayı. Aferin. Durmak yok yola devam. Müstehakız demek ki.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Mstf44 (2 hafta önce)
    Şehrin sahibi yok siyasi rant araci olmuş karar verenler kendi yakınlarına göre karar veriyor kimsenin birseyden haberi yok masa başında harita üzerinde karar veriliyor gezen bakan halkın görüşünü soran yok 3 fotoğraf paylaşıyorlar göz boyuyorlar yerinde dönüşüm veya rezerv alan dedikleri birçok yeri belediye başkanları masa üstünde haritadan görmüştür neresi olduğunu bilmezler yazik bu memlekete rezerv olsun dedikleri yerde halk istemiyor olmayan yerde halk istiyor konu bu kadar açık aslında yöneticiler halka bu kadar uzak hepsi kendi menfaatının peşine düşmüş maalesef
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Malatya (2 hafta önce)Mstf44 isimli kullanıcı yorumuna
    İnönü mahallesi canpaş sitesinde 4 apartmanda 80 daire rezev alan edilmesini emlak konutun yapmasını istiyoruz bir türlü kabul etmediler arsa boş duruyor bizleri cafana dağlarına gönderecekler.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kadircan (2 hafta önce)
    Sayın Başkan madem sizde Malatya ya büyük bir meydan kazandırma düşünceniz vardı da, neden Başkan Cemal Akın eski belediyeyi yıktıracağı zaman sizde muhalif kaldınız. Doğru yapıyor deyip destekleseydiniz. Doğru eleştirileriniz var ama her şey zamanında.....
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp. O eski belediye binası 70 yıllık bir cumhuriyet eseri olarak Sivas kültür varlıklarına tescil edilmesi için evraklar valilik tarafından Sivas gönderilmişti O Bina Kent Müzesi olacak ve etrafı boşaltılarak meydana dönüşecekti o dönemin mimarlar odası bunun için çok güzel bir proje çizmişti. Fakat sizin gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan yandaşlar Cumhuriyet döneminin eserini Daha Önce Atatürk İnönü Özal ve daha bir çok devlet adamının bizzat ziyaret ettiği bu binayı yıkmak ve Malatyanın hafızasından silmel istediler. O dönemin valisi Daşöz engel olmak istedi ne oldu, AKP'den yeniden aday olmak isteyen ve yapılmadığı için çok kızan, bu öfkeyle belediye binasına saldıran Cemal Akın kankası olan Beşir Atalay' aratırdı vali bey sen karışma dedirtti. onun için sana bir nasıhat bilmediğin konularda fikir yürütme sonra cahil olduğun ortaya çıkar.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Timur (2 hafta önce)Alp isimli kullanıcı yorumuna
    Bilmemek ayıp değil eski belediye binası için yıkım kararı yaşar çerçi döneminden alınmıştır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Çok doğru tespitler ve öneriler ama malesef yapılan ortada,meydanlar genişletip halkın nefes alacağı alanlar büyütüleceğine daraltılıp birilerine rant yaratılıyor.Yazık oluyor memlekete.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatya (2 hafta önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Daracık sokaklar yüksek katlı binalar yeni camii ve kasap pazarı, bakırcılar çarşısı civarına yapılan binalar yazık ettiler malatyamıza.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • malatya44 (2 hafta önce)
    Kalemineze ve yüreğinize sağlık başkanım.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Haciwhat (2 hafta önce)
    Malatya her konuda cahil kaldı.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Malatya'nın yerlisi (2 hafta önce)
    Malatya halkı konuşmasına baktığında çok gözüaçık gözüksede değil malesef
    %67
    %33
    Yanıtla
  • kadir (2 hafta önce)
    ahhhh mehmet yaşar çerçii ahhhh seni ve ahmet münir erkalı unutmak mümkünkü. ahmet münir erkal ve mehmet yaşar çerçiden sonra akp.li başkanlar malatyayı 21. yıldır yönetiyor vallahide billahide malatya dibe vurdu biz malatyalılar olarak diğer iller gibi çılgın proje istemiyoruz temiz bir malatya istiyoruz.. yeşil malatya istiyoruz.. bu sıcakta suyu kapatılan değil suların şarıl şarıl akan havuzları istiyoruz ... sabah evden çıktığımızda temiz malatya istiyoruz... sabahları hürrüyet ve sümer parklarına bi gidin çöp deryası her taraf pislik.. mezarlık yine aynı çöp deryası temizlik yok ağaçlandırma yok..yollarımız delik deşik... ağaçlara bakıyosun suszuluğunda solmuş.... hele hele yıllardır trafik berbat.. depremde bu vatandaşa sosyal aktivite lazım malesef içine kapanık sönük bir şehiriz.. ben selahattin gürkanı çok ama çok eleştirirdim sami er sen selahattin gürkanı çok ama çok aratıyorsun bu millet malatyayı terk edip giden gidene bu sizin eseriniz. aslında üzülmüyorum biz malatyalılar hak ediyoruz bize müstahak
    %69
    %31
    Yanıtla
  • hayrullah dömeke (2 hafta önce)
    Yalanlar yalanlar yalanlar hikayeler hikayeler hikayeler sonuç kendi yerleşik halkını göç vermiş dışardan niteliksiz göç almış şehri beton şehir olmuş, plansız çarpık yapılaşma, yeşili az bangladeş olma yolunda bir malatya .. Haticeye değil neticeye bakarım
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Hüseyin (2 hafta önce)
    Yerel yönetim, üst yönetim, alt yönetim her ne ise lütfen yaşadığımız şehire sahip çıkın. Kendi aranızda iş dağılımı yapın. Bir yere odaklanmayı bırakın. Şehrin çevre yolunu bir hizaya sokun. Şehrin ana teması olan merkezi orta yerinden değilde baştan aşağı kontrol edip plana göre yıkım yapın. Halkımızın ağzında dolaşan Malatya 10 - 15 yıl kendine gelemez söylemlerini yaptırmayın. Evet büyük bir felaket yaşadık. Diğer illerimizde yaşadı fakat aradaki farkı da görün lütfen.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Malatyaa (2 hafta önce)
    Malatyayi inşaa edecek aklı yine Malatya seçti.. deprem seçimden sonra olmadı... o yüzden malatyam sizlanmak gucenmek darilmak yookkk
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Ergün (2 hafta önce)
    Maç sonu, tv'den rahatça maç hakkında yorum yapanlar gibi, herkes bilirkişi gibi konuşuyor... Siz de Bir dönem başkanlık yapmadınız mı... O dönemde memlekete hangi çiviyi çaktınız.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • hkb (2 hafta önce)
    adam kayirma , rant , torpil bitmedikce , Akilli , bilgili ,durust yoneticiler dinine meshebine bakilmadan secilmedigi surece birsey olmaz bizden. boyle gelmis boyle gidecek deriz, birbirimizi suclariz ama temele bakmayiz bizde sucluyuz
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 hafta önce)
    Değerli başkanım sizlerin Malatyamız' da sevgisi büyük, döneminizde güzel, şeffaf bir belediye başkanlığı yaptınız, bunu da kimse inkar etmiyor, sizlerin de son yerel seçimde aday olmanızı, özellikle de bu dönemde en çok isteyenlerden birisiydim, maalesef olmadı, sağlık olsun diyorum, sizin gibi tecrübeli ve memleketi için çalışan, herkese eşit mesafede bulunan, bilgili, başarılı yöneticilerimizi artık daha fazla görmek istiyoruz.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 hafta önce)
    Maalesef AKP döneminde Malatya ya işi bilen doğru düzgün liyakatli yönetici verilmemiştir. Devamlı geri gitmiştir.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Merkez (2 hafta önce)
    Şehir merkezi geniş ferah bol yesil alanli planlanması gerek ama akp vizyonu işte çok bişey beklemeyin
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Porgali Kadir (2 hafta önce)
    Elazığ Sivas bile bu şehire fark attıysa artık konuşack bir şey yok çünkü şehre gelenler şehre bir şey katmıyor küçük vizyoner eserleri bile yok Antep Kayseri 90.larda Malatya'nın gerisindeydi şimdi fark attılar Kaldırım başkanları sağolsun Hiç bir vasfiniz Yok şehri heba ettiniz sadece
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Haklısınız 80 li yıllarda kayseri, 80 öncesi mersin ve adanadaydım o günlerde adana dışındaki kayseri mersin Malatya birbirine yakın şehir diler kayseri mersin o kadar gelişirken Malatya ise çarpık kentleşme ile büyük bir köy görünümüne büründü.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ferdi (2 hafta önce)
    Malatya da kanser hücreleri var şehri yiyip bitiren proje yoksunlari bunlar olduğu sürece şehir bir Gram gelişmez En basitinden şehre değer katacak hangi proje var şehri dünya şehri ya da bölge şehri yapacak adamların tek projesi betona gömmek şehri
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Gökhan (2 hafta önce)
    Yeni cami ve söğütlü cami önü açık meydan olsaydi bile şehir nefes alırdı Üsküdar, fatih konya gibi estetik görünüm alırdı buna bile izin vermediler nasıl bir vizyon yoksunluğu ise artık ya da rant hırsı
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Hekimhanli 44 (2 hafta önce)
    Malatya Malatya bulunmaz eşin değil Malatya Malatya yok edilen bitiren şehir diye artık şarkı söyleyin çoban olmaz kişileri şehre koyarsanz olacağı bu olur ancak kaldırım yenile kernegi değiş imar yolu aç bu kişiler şehri yinetirse bu şehirde vizyon proje beklemeyin bir de beş yılın sonunda bütün akrabalarını eşini dostunu belediye ya da yan kurumlara sokarlar
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Samet (2 hafta önce)
    Yerinde dönüşüm diyerekten şehri beton şehir şekilde yine aynı şekilde Kur'an vizyon proje yoksunlari Malatya'nin yüzyılini yok ettiniz üniversite de ki stajyer mimar bile bu şekilde ruhsuz beton şehir kurmazdi burası Malatya ama insanların tek derdi kendi rantı şehri düşünecek karakter bu şehirde yok kendi çorbası kaynasın yeter ki
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ertuğrul (2 hafta önce)
    Şehri vizyoner kişiler değil rantcilar vizyon proje yoksunlari yinetirse şehir bu halde olur Malatya bitmiştir geçmiş olsun
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 hafta önce)
    Başkan şehirde doğru dürüst bir kamuoyu yok olsaydı şehir yine betona gömülüp Beton şehir olaraktan kurulup şehrin yüzyılina hançer saplanmaz ihanet edilemezdi bu şehri kim yönetiyor çok merak ediyorm Bir zerre gram mu vizyon olmaz en kötü Eskişehir Konya Kayseri Antep adana ya gitsinler az şehir planlama görsünler tokat bile yeşil su ağırlıklı parklar ile yüzyıl level atladı buna Eskişehir dahil bu şehri ise her yerden su çıkmasına rağmen betona gömülmus ruhsuz Sovyet şehirleri gibi kuruldu 50 yıl sonra dahi size lanet edilecek
    %89
    %11
    Yanıtla