SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Yüzde 40'i Gitmiştir.. Kolay Bir Hadise Değil.."

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Deprem Süreci ve Yol Haritası Değerlendirme Toplantısı'nda yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında kamuoyuna bilgi verdi.

Deprem Süreci ve Yol Haritası Değerlendirme Toplantısı'nda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Latif Okyay ile Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Sığırcı, Mehmet Türkmen ve MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert’te hazır bulundu. Toplantıya AKP İl Başkanı Namık Gören ve Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin de katıldı.

Malatya Büyükşehir Belediyesinin tüm ekiplerinin depremden sonra tamamen sahada olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan, “O gür Sivas Karayolu, Kayseri Karayolu kar ve tipi nedeniyle kapalıydı, Kahramanmaraş Karayolu, tünel nedeniyle kapalıydı. Demiryolu ise hasar nedeniyle kontrol edilmeden açılamamıştı. Büyükşehirin tüm imkanları, şirketleri ve marketleri halkımızın emrine verildi. Deprem de koordinasyon merkezi olarak İtfaiye Dairemiz kullanıldı, lojistik merkez olarak Lisanslı Depomuz kullanıldı. Yeni ekmek ve yemek fabrikamız Kızılay ile ortak kullanıldı.” ifadelerini kaydetti.

Yolların kapalı olması nedeniyle yaşanan akaryakıt sıkıntısı nedeniyle o süreçte 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak’ın devreye girerek sorunu çözdüğünü de aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan, “NATO Boru hattını 2. Ordu Komutanımızın dirayeti ile açtırarak Malatya’dan tahliye olmak isteyen vatandaşlarımıza yakıt desteği verildi. Minibüslere mazotları verilerek 120 bin vatandaşımızı o dönem karayolu ile tahliye ettik.” dedi. Gürkan, o dönem yaklaşık 100 bin kişinin havayolu ile, 30 bin kişinin ise feribotlarla tahliye edildiğini belirtti.

Deprem bölgesindeki iller içinde feth-i kabir (cenaze gömülen mezarı yeniden açma) yapılmayan tek ilin Malatya  olduğunu beliren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan şöyle konuştu:

“ Bin 237 vatandaşımız ve çevre illerden gelen cenazelerimizin hepsinin Malatya Şehir Mezarlığı’nda definleri gerçekleşti. Bu ulusal bir haber kanalında da speküle edildi. Çok yanlı ve üzüldüm de. Daha sonra o arkadaşımız da yanlış anladığını ifade ettiler. O dönemde takdir edersiniz cenazeler toplu gömülüyor, kefensiz gömülüyor, DNA’lar yapılmıyor, Savcılık kağıtları, adli raporlar alınmıyor; değişik spekülasyonlar var. Hatta o dönemde Mezarlıklar Daire Başkanımız, ‘Başkanım cenaze çok ne yapalım?’ dedi. ‘Bütün cenazelerin tek tek mezarları eşilecek, hepsinin DNA testi yapılacak, hepsinin karşılaştırması yapılacak, adli tıp raporları alınacak ve definler de inancımıza göre yapılacak’ dedim. Şimdi feth-i kabir olmayan tek yer neresidir, Malatya.  Feth-i kabir, gömülmüş bulunan bir cesedin tekrar kabirden çıkartılıp, kime ait olduğunun DNA tespitinin yapılması ya da başka problem varsa  çözmektir. Bu devletin birinci görevidir. Mezarlık Dairesinde görev yapan arkadaşlarımız 1 ay sürekli ağladılar.” diye konuştu.

Malatya’da toplam ağır hasarlı bina sayısının 35 bin 680 olduğunu, bunlardan 2 bin 124'ünün yıkıldığını belirten Gürkan, yıkılacak 33 bin 556 ağır hasarlı bina bulunduğunu aktardı. Gürkan, “Malatya’nın yüzde 40’ı gitmiştir, kolay bir hadise değil.“ dedi.

Gürkan, “Malatya’da 73 noktada konteyner kent çalışması başlatılmıştır. 29.704 konteyner konulması planlanmaktadır. Altyapı ve üst yapı çalışmaları Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılmaktadır. Konteyner kentlere toplam 22.943 konteyner konulmuştur. Kırsal alanlarda 10.170 konteyner talep edilmiş, 6.263 konteyner kurulumu gerçekleşmiştir. Merkez ve ilçelerde 73 noktada Geçici Konaklama Merkezlerinde toplam 22 bin 943 konteynere 90 bin 554 kişi yerleştirilmiştir. 44 alanda 3 bin 482 konteyner iş yerleri planlanmış olup 3 bin 194 iş yeri tamamlanmış ve 288 iş yerinin çalışmaları devam etmektedir. Malatya'dan toplamda 357 bin 441 kişi tahliye edilmiştir. Malatya'ya dönen afetzede sayısı toplamda 136 bin 432 kişidir. 77 ilde 221 bin afetzede hemşehrimiz bulunmaktadır. Toplu Afet Konutları Çalışmalarında Malatya’da ihalesi sonuçlanan 14 bin 338 konutun çalışması yapılıyor. Bu ihalelerin toplam bedeli 26 milyon 328 bin TL’dir Kırsal Afet Konutları Çalışmalarında temeli atılan konut sayısı 7 bin 471” şeklindeki bilgileri paylaştı.

Gürkan şunları söyledi: 

“Biz göreve gelirken afet durumlarında kullanabilmesi için alternatif yollar açık, meydanlar açtık. Burada şunu da ifade etmiyorum. Burada belediyeler çok zorunlu olmadıkları müddetçe arsa satımı yapmamaları gerekir. Bunları ben deprem öncesinde de söylüyordum. Benim Meclis toplantılarının tutanaklarına bakarsanız bunların hepsini tek tek söyledim. Belediyelerin mali disiplin anlamında, bütçe disiplini anlamında çok dikkat etmeleri gerekir. Dün ihtiyaç duyulmayıp sattığınız şeye bugün ihtiyaç duyuyoruz. Şehrimiz yıkılmış, çarşımız yıkılmış, şehrin seyrekleştirilmesi, yeşil alanların olması lazım. Ama oradaki kamu alanları satılmamış olsaydı bugün çok daha rahat çalışırdık. Ama yine yaptığımız görüşmede kamu alanları, SSK binası, Sağlık İl Müdürlüğü Binası, Ziraat Bankası binası, Halk Bankası binası gibi, Adliyenin binası gibi yerleri plana dahil ettik. Keşke belediyenin yeri de olsaydı, MASKİ’nin orayı da satmışlar (Eski SOS Binası), Eski Garajların yeri de olsaydı veya hatta eski hal binasının yeride olsaydı, daha bilmediğimiz yerleri keşke satılmasaydı. Şehir yöneticilerinin ufku ve vizyonu geniş olması lazım. Yazık olur! Bunları söylemek, vebali bir sorumluluk olduğu için söylüyorum. Birilerini incitmek, kırmak, dökmek anlamında söylemiyorum. Bu iş başımıza geldi, bundan ibret alarak bundan sonraki çizeceğimiz yol haritamızı düzgün götürmemiz anlamında bunun gerekli olduğuna inanıyorum.

Yerinde dönüşümü ilk günden beri dile getiriyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye bu konuda taleplerimizi ilettik. Devletimiz ve hükümetimiz şu anda kararlı, ‘Yerinde dönüşüm yapılsın.’ Yerinde dönüşüm yapılması şu şekilde, kişiler kendi arsaları üzerinde yerinde dönüşümü var olan geçerli planla kapsamında büyükşehir ve ilçe belediyelerinin, diğer Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının almış olduğu kararlar içerisinde gerçekleştirebileceklerdir. Zemin + 4 şeklinde gerçekleştirirlerse orada hükümetimiz kişi başına 500 bin TL hibe ve konutun büyüklüğüne göre de 800 bin TL’ye kadar da 2 yıl ödememiz, 10 yıl vadeli kredi verileceğini ifade ettiler. 

Yerinde dönüşüm konusunda biz belediyeler alarak hem zemin, hem jeoloji etüt anlamında, binanı kalite ve standartı anlamında gerekli değerlendirmeler yapılarak izin verilmesi noktasında, plan hükümleri çerçevesinde çalışmalara devam edilecektir. Şu an da önümüze çıkan en büyük problem orta hasarlı binalarla ilgili durum. Orta hasarlı binalarla ilgili AFAD’ın 24 Ocak 2020 tarihli genelgesi ve açıklaması belli. Şu anda oraya 2 yeni ekleme yapıldı. Burada orta hasarlılarda tedavi edilebilir yani güçlendirilebilir raporu olunca, oradaki maliklerden yüzde 80’i onu kabul ederse orta hasarlıların dönüşüm gerçekleştirilecek ve güçlendirilecek. Burada ilgili teknik elemanların raporu ve maliklerin yüzde 80’inin onayı lazım. Ayrıca yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ilgili genelgesinde orta hasarlılarla ilgili ‘yıkılsın’ denildiğinde, orta hasarlı ev sahipleri, ağır hasarlı ev sahipleri gibi yapılacak konutlarda hak sahibi olacaklarını ifade etmek istiyorum.”

Hasarlı binalar konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğine işaret eden Gürkan, “Sabah belediyeden çıkarken bir vatandaşımız geldi.  Burada imar komisyonundaki arkadaşlara ve duyarlı  olan bütün vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. ‘Başkanım’ dedi. ‘Annemi, hanımımı, 5 çocuğumu kaybettim.’ dedi. ‘Ben derdimi kime yanayım’ dedi. ‘Siz neredeydiniz’ dedim. ‘Ben tır şoförüyüm’ dedi. Oturdukları bina 24 Ocak 2020 depreminde ağır hasarlıymış, kimler devreye girmişse, nasıl bir yöntem izlemişlerse, ‘Hafif hasarlıya çevirdiler’ diyor. ‘Evim benim aileme mezar oldu’ diyor. Bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum, yani tabi ki milli servettir, ama bu milli servet bize tabut olmayacak, bizim mezarımız olmayacak. Orta hasarlılarla ilgili olarak bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Gürkan, 29 Temmuz Cumartesi günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla Bakırcılar Çarşısı’ndaki 293 iş yeri ve 165 araçlık otoparkın temelinin atılacağını belirterek, “Malatya Çarsısında ilk temeli atacağız. Burada temel suyu yüksek. Burada orada temel atıldı. Bugün Ağustos ayına geldik, suyun daha da çekilmiş olmasına rağmen 2,5 metrede su çıktı. Bizim oradaki teklifimiz, oradaki bütün suyun drena edilerek belirli alanlarda sulama suyuna ya da kullanma suyu olarak başka yere aktarılması noktasında çalışmaların yürütülmesidir.” şeklinde konuştu.

Gürkan, verilen destek ve katkılardan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

malatyahaber.com

FOTO: malatyahaber.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

52 yorum yapılmış

  • Fani Gani (1 yıl önce)
    Sayın başkan 5 ay önce Malatya diğer şehirlere göre daha az hasarlı değilmiydi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Beşiktaşlı (1 yıl önce)
    Malatayanın %40 gitmiş ama hala büyükşehir olarak geçiyor haaa diyeceksiniz ki nüfusla alakalı hodri meydan nüfus sayımı yapılsın görelim bakalım el mi yaman bey mi :))))))
    %25
    %75
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Sayın başkan sizin deyişinizle hep bu azmışlar yüzünden değil mi?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • kernekli (1 yıl önce)
    Malatyamızın çok değerli yöneticileri size açık mektup....!!!! Deprem öncesi bakırcılar çarşısını şehrin içerisinden dışarıya çıkarma projesi ve isteği vardı, ne oldu da aynı yerde tekrar yapılıyor, amaç nedir?????
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Özgür GÜL (1 yıl önce)
    Büyükşehir Belediye Başkanımız orta hasarlı binaların onarılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın riskli yapılar genelgesine dayanmış. Ancak genelgede de belirtildiği üzere Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19'uncu maddesinin 2'nci fıkrasındaki 4/5 (%80) çoğunluk olağan dönemlerde ortak yerlerdeki düzenlemeler için aranmaktadır. Oysa fıkranın devamında açık bir şekilde anataşınmazın acilen onarılması gerektiğinin veya güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmesi halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmayacağı açıkça belirtilmiştir. Bu noktada ya yanlış yorumlama mevcut ya da maddenin tümü incelenmemiştir. Konu ile ilgili açıklamayı https://www.avukatozgurgul.com/kararlar/yatgitay-kararı-2017_2574 adresinden inceleyebilirsiniz.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Özgür Bey canı değil parayı düşünen bile bile hasarlı binada ve zayıf zeminde güçlendirme isteyen azınlık, önce güvenliği düşünen çoğunluğa mı hükmetsin?Siz hukukçu olarak bunu adil buluyor musunuz? Bırakın çoğunluk ne istiyorsa o olsun bari.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (1 yıl önce)
    deprem günü hiç bir elemanın sahada yoktu uzun zaman.simdi yüzde 45 zam yapılıyor hak etmişler gibi.cebinden ver sorun yok ama devletin kasasında benim vergimde verme.camurlu suya nasıl bir zam yaptınki 450 lira fatura gelmiş.sen ve diğer iki başkan varken bu şehir 20 yılda düzelmez.ayakta zor duran bina sayı çok fazla tehlikeli yaratıyor ve insanların çocukların piskolojisi iyice bozuluyor.pit pazarını getirip sehitfevziye layık gören kişi.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (1 yıl önce)
    Beş on münafığın imanına kandık, Bir uykuya daldık ki cehennemde uyandık.''M.Akif Ersoy''
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (1 yıl önce)
    Sayın Başkan güçlendirme olacak dedi %80’in onayı ile ama Bakan Özhaseki ortayı ağır yapacağız dedi yanlış anlamadıysam.Orta hasara güçlendirme olacak mı bilen var mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Lütfen yayınlayınız (1 yıl önce)
    Sözüm sayın başkanın kişiliğine veya makamına değil. Yarın birgün orada başka birisi oturur. Lakin Malatya halkı en hafif ifadeyle ikiyüzlüdür. Bugün en çok eleştiriyi yapanlar yarın hükümet neyi aday gösterse yine oyunu düşünmeden verir. Sonra yine eleştirmeye devam eder. Lütfen yayınlayın teşbihte hata olmaz..
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Herkes suçlu, bir tek başkan beyin suçu yok, herşeyi daha önceden söylemiş. Allah aşkına şehirde hiç mi kimse yok, bu insanlara şehirde 6 aydır suların icilemedigini, otobüs seferlerinin doğru dürüst yapılmadığını, şehrin her yerine rast gele konteyner dağıtıldığını, trafik kurallarının şehirde işlemediğini vs vs ama bu sehirde bazılarının dokunulmazlığı var. Olan güzelim şehre oldu, medya bile başkan beye doğru düzgün eleştiri yapamıyor, nasıl bir gücü var gerçekten anlayamıyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bynedim (1 yıl önce)
    Şehrin %60 ı ciddi anlamda zarar gördü ve çok can gitti lakin siz ve bu sürecin lokomotifi olan insanlar gitmedi tam tersi ödüllendirdiler hayret ediyorum ve utanıyorum..!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kernekli (1 yıl önce)
    Mütahit bostanbaşında 2 blok site yapmış, etriye yok, beton çürük, bina projeye uygun değil, yapı denetim onay vermiş, belediye 12 kata ruhsat vermiş, ben helal paramla almışım, şimdi sizin hatanızdan dolayı bu ev yıkılmış, ne belediyeye ne beton santralına, ne yapı denetime ne mütahite hesap soran var! Suçlu benmişim gibi evimin parasını benden bir daha istiyorsunuz! Hiçbirinize hakkım helal değil!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah (1 yıl önce)
    Aferin reise, reyise teşekkür etmeyi unutmamış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Deniz (1 yıl önce)
    Sayın Selahatyin Gürkan'nı ağır eleştirip yerden yere vuruyorsunuz!! Fakat mevcut hükumetin adına seçip meclise gönderdiğiniz 4 tane hiç yaranıza ilaç olmayan, ortada görünmeyen, haklarınızı savunmayan bu hiç bir işinize yaramayan milletvekillerine tek kelime etmiyorsunuz?? Seneye Selahattin Gürkan'ı gönderirsiniz yerine Ahmet, Mehmet, Osman yada Sıddık gelir 5 senede ona hakaret eder, yerden yere vurur eleştirirsiniz çünkü Malatya insanın huyudur bu.. Seçerler 5 sene küfür ederler...!! Bu ışıltılı hayatı siz seçtiniz kusura bakmayın, ceremesine de katlanacaksınız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Barguzu (1 yıl önce)
    Şimdi eleştirme zamanı değil olan oldu maalesef evet yazılanların çoğu haklı bir veryansın ama önümüze bakmak zorundayız. Şehrimizin bir an önce ayağa kalkması lazım. Adaletin güvenin bir an önce tesis edilmesi şart. Bilimsel veriler bostanbaşı gibi yerler için beş üstü olmaz diyorsa bunu herkes kabul edecek. Apartmanın ağır hasarlı ise bilim bunu diyorsa kabul edeceksin. Yani bilimin içeriği parti dil din içermez doğru neyse onu söyler bu nedenle hepimiz uyacağız. Daha yaşanabilir bir şehrimiz olsun insanların yüzleri gülsün. Hepimiz çok üzgünüz. Bugün babam telefonda ağlıyor oğlum Malatyamız böyle mi olacaktı diye. Gerçekten genci yaşlısı hepimiz çok üzgünüz. Artık şeytani işlerden düşüncelerden ve eylemlerden uzak durmalıyız. Rahmani işlere ve düşüncelere dönmeliyiz.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Hacı (1 yıl önce)
    Olmaz olmazsa olmaz olmaz olmazsa da olabilir..
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Tez konusu (1 yıl önce)Hacı isimli kullanıcı yorumuna
    oxford üniversitesinde üstüne tez yazılan bir konudur never say never diye. Ama sen oxford üniversitesini ibrahim tatlıses den “ urfa da oxford vardı da biz mi okumadık”. Biliyorsan sana ne anlatsın adam :) boyle durumlarda hem kel hem fodul diyoruz senin gibilere ama suç sizde değil başkanda malatyaya çok entellektüel kalıyor :)))
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Malatya da Malatyalı kaç kişi var acaba ?? Malatyalı kaldımi kaldıysa uzak köylerde kayisicilar kaldı heralde
    %100
    %0
    Yanıtla
  • veli (1 yıl önce)
    Şehir merkezinde , İnönü Caddesinde Eve mağazası ile zafer partisi binasının bulunduğu binalar 24 temmuzdan bu yana yıkılmasına rağmen, sırf temel atma törenine hazırlık yapılacak diye 5 gündür kaldırılmayan enkazları nedeni ile hem bölgeyi hem de şehir merkezi trafiğini olumsuz etkiliyor. Bırakın gösteriş işlerini, gerçek sorunların çözümüne yönelin. Sahipsiz Malatyanın bu halde olmasına sizin katkılarınız yadsınamaz. Depremin etkilemediğini ispata çalışan bir belediyeye sahip olmak utanç verici
    %88
    %12
    Yanıtla
  • H. Ziya (1 yıl önce)
    "Bunlar öyle şişkin fakat öyle boş sözlerdir ki içinde bir şey bulmak mümkün değil " H. Ziya Uşaklıgil
    %94
    %6
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    Evlerimizi yerinde emlak konut yapsın. Müteahhitler işlerini doğru yapsaydı zaten bu hasar olmazdı.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • MALATYA (1 yıl önce)
    Neden tüm molozlar şehir mezarlığınin yanına dökülüyor. Bu moloz dağı uzun vadede nelere yol açar acaba. Şehrin hemen yanı. İnsanlarımızın hemen yanı.Tarım ve hayvancılığın hemen yanı.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Yorumsuz (1 yıl önce)
    Memleketi düşünüyorsan aday olma olsanda bizden alacağın birşey yok
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Vardır vardır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mert (1 yıl önce)
    Merhaba ben bu beyefendiye ve merkez ilçe belediye başkanlarına oy vermedim. Kısmen bu durum içimi rahatlatıyor, ama Malatya adına üzülüyorum. Memleketin üstünde öyle bir kara bulut var ki bir Malatyalı yiğit çıkartamıyoruz ki bu kara bulutları geri gönderecek (seçim ve hukuki yollardan), Malatya'ya güzel günleri getirecek. Bu bizim en büyük sorunumuz, yok mu iyi üniversitelerde okumuş, devlet terbiyesi almış halka hizmeti vatanseverlikle ilerletmeye çalışan bir babayiğit. Sağ ve sol cenahta gerçekten donanımlı insan eksiği çok, donanımlı insanlarda bu memlekette kalmıyor ... Mehmet Yaşar Çerçi'nin röportajını dinledim ah ne güzel konuşuyor dedim. ama aday olsa yine oy vermezler ...
    %82
    %18
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Sayın başkan deprem anında Sivas yolu kapalıydı, Kayseri yolu kapalıydı, peki bir saat mesafede Elazığ da sorun yoktu. Elazığ dan niçin yardım getirmediniz. Çünkü organizasyon yoktu. Yaralıları enkaz altında soğuktan ölümüne sebep oldunuz. Afad depremden bir süre önce tatbikat yapmıştı ancak formalite olduğu görüldü. Bir yetkili de sorumluluk alıp istifa etmedi ya, öbür tarafta 50 bin den fazla kayıpla hesaplaşırsınız artık. Seçimde hesaplaşmak diyorsanız haklısınız ne yapsanız bu millet hakkediyor.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hüsnü (1 yıl önce)
    Sayın başkan,Depremin İlk günlerinde Malatyanın depremden dolayı aldığı darbe sadece yıkılmayan binalara göre yorumlanmış,Malatya çok yıkılmadıysa bunda bizimde payımız var diyerek tv lerde program yapılmıştı.Evet o ayakda duran binaların çoğu eski yada 2000 yılı öncesine aitti.Oysa Yeni binaları isteyen Bostanbaşında görebilirdi! Bundan dolayıda Türkiye kamuoyunda Malatya sanki Urfa,Diyarbakır,Elazığ gibi depremden az etkilen bir şehir olarak görüldü.TRT bile deprem hasar haritasında Malatyayı göstermemiş,halkın yoğun itirazları ile bu yanlış düzeltilmişti. Son olarak Kayseri mimarlar odası Malatya'daki depremin hasarı için mualesef depremde ismi az geçen,az bilinen bilinen bir şehir ifadesini kullanmıştı.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Filinta (1 yıl önce)
    Genel ve yerel yönetimin yaptığı tek şey şımarıklıkla boş boş algı oluşturup milleti avutmak. Gerçekten kopuk bir avuç insan halkın kaderine kağıt üstünde karar veriyor. Yine çok mağdur olacak. İnsanımız zaten gariban kendi halinde hayatını geçirmeye çalışıyordu bu ekonomik krizde şimdi birde deprem yükü üstlerine binecek allah yardım etsin. Yolsuzluğa tepki göstermez liyakate önem vermezsen beceriksizliklerini üstümüze böyle yüklerler. Ha pardon maalesef insanlar hak ettikleri gibi yönetilirlerdi değil mi? Canım malatyam....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yeşil Malatya (1 yıl önce)
    Tamam sayın başkan, hadi anladık deprem sürecinde yaşananları, anladık hazır olmamamızın nedenlerini. Benim sorum şu olacak; temizliği ile tüm şehirlerin içinde örnek gösterilen Malatya sokakları sizin döneminizde çöple tanıştı. Burada damı hiç payınız yok?
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Sayın başkan bilim ne diyorsa bunu uygulamakla mükellefsiniz. Yapılacak binaların denetiminde en ufak bir ahbap çavuş ilişkisine mahal bırakmamanız lazım. Mühendislik kuralları çok açık. Kuralları uygulayın yeter ve bu konunun ilgilileri kurallar hususunda asla taviz vermemeli. Bir malatyalı olarak içimiz acıyor şehrimizin haline. Kalmak bir dert gitmek ayrı bir dert. Binlerce can gitti milyar dolar zarar var. Çok büyük bir yük gerçekten hem maddi hem manevi ama olmuşla ölmüşe çare yok maalesef. Bundan sonra ölümler olmasın şehrimiz en güvenilir en yaşanılır şehirlerden biri olsun. Fırsatçılara lütfen göz açtırmayın. Zaten kanayan yara var. Bu kan emicilere kanun yoluyla gereken yapılsın. Masum ve mazlum vatandaşa destek olunsun lütfen..... Her ne yapıyorsak yapalım bir gün yaradana hesap vereceğimizi unutmayalım...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Necmettin (1 yıl önce)
    Sehirin belediye hizmetleri konusunda bir sürü eksikligi varken,sen kalk belki de eksik bilgilerle insanları yanlış bilgilendir, motivasyonlarını boz! Alt yapıda binlerce iş var, Yollar kaderine terk edilmiş, Aydınlatmalar karanlık içinde, Tesis ve birimler kapalı,personelin çoğu kayıp, Ulaşım yok gibi. 2020 depreminde mağdur vatandaşı anlatıyorsun!Sen büyükşehir belediye başkanıydın o vakit unutma! Yıkılması gereken nice binalar taranıp tedbir mı aldın? Yarım saatte Akçadağdan Doganyola ,2023 6 Şubat'ta da 10 dk Erkeneğe ulaşma masalını unutmadık! Siyasiler kifayetsiz olunca yerel yönetimler beceriksizlerini hikayelerle örteceklerini zannedip bu şehri iyice saf bellediler! Biz sizi hak etmemiştik oysa! Duydun mu Çalık, Tüfenkçi,Koca!!
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Fakir kul (1 yıl önce)
    En azından enn azından yapı denetime tabi binalarımız sağlam yapılsaydı da bu kadar karmasalik yasamasaydik kaydadeger bir sonuç çıkmazdı inanın onlardaki orta ağır hasar olmasaydı yeni imar edilen yerlerin çoğu yaralıyım ama yıkılmadım diyor:(
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Orhan (1 yıl önce)
    Sayın başkan yerinde dönüşüm zemin + 4 olunca kredi ve hibe verilecek zemin + 7 olunca kredi ve hibe verilmeyecek diyorsunuz. Bu nasıl çelişkili bir karardır. Bu durumda sitelerin hepsi toki evlerini tercih edecek. Daha sonra kendi arsasına müteahitle anlaşıp zemin + 7 şeklinde kendileri yaptıracak. Yerinde dönüşümde amaç tokinin yani devletin yükünü azaltmak değilmiydi. Böyle olunca tokinin yükü artacak ve devletin zararı daha çok olacak. Madem zemin + 7 yapılabiliyor bahse konu kredi ve hibeyi verin insanlar yerinde dönüşümü kendi arsalarında rahat rahat yapsın. Tokinin yükü dolayısıyla devletin yüküde azalsın.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Bostanbaşı (1 yıl önce)Orhan isimli kullanıcı yorumuna
    Asıl İlginç olan her şekilde verilecek destek miktarı aynı iken 4 kat yapınca verilip 7 kat olunca verilmemesinin altında yatan sebep ne. Hesap uzmanları bı açıklık getirirse sevinirim. Birde başkan yazılı açıklama olmadan artık hiç kimsenin lafına itibar etmiyoruz, her gün fikir değişiyor mağdur daha çok mağdur oluyor, bu süreçte sizinde gorevlerinizden alinmaniz gerekirdi 1 yıllık binanın yıkılması akla mantığa aykiri
    %80
    %20
    Yanıtla
  • tokiden ev alanın arsa payına el konulacak gibi bir dedikodu var.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • dedikodu değil toki bu şekilde çalışıyor. izmir depreminde feragatname gibi biseyler imzalattılar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Naif (1 yıl önce)
    Malatya dağ, Bir söz vardır.. Hayatında et yememiş, ciğere bayılmışlar.. malatyalı zannediyordu malatya üstüne bir şehir yok....depremde dışarı gidenler gerçek şehir gördü... kim çoluk çocuğuyla güzel sakin bir şehirde yaşamak istemez, kim çocuklarının medeni insanlar içinde büyümesini istemez..
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Nihat (1 yıl önce)
    Para yok susun demek mi bu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kernekli (1 yıl önce)
    Z+7 olursa hibe kredi olmayacak dediniz. Bu mağdur vatandaşın arsasını mütahite peşkeş çekmektir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kündübekli (1 yıl önce)
    Soru: Depreme hazırmıydınız? Cevap: HAYIR Başka söze gerek yok!
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Yavuz (1 yıl önce)
    Zemin + 4 dayatması neden arsaya sığmayan binalar ne olacak 5 kat üzeri evler riskli ise onlarida yiksinlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ABDULLAH ALICI (1 yıl önce)
    Toplantıda hangi mahalleler çok sıkıntı aldıysa oralara yönelik konuşma yapılmalıydı. Bu toplantıda insanlar yarınının ne olacağını bekliyor....Daha evlerimiz yıkılmamış toplanmamış .İl olarak şimdiye kadar bu yıkımların büyük kısımını bitirip bir an evvel zemin etütü yapılmış evlere başlnaması lazım bizler zaten zor durumdayız.Bazı konularda çok geri kaldığımızın kanıtıdır bu olaylar ve toplantıda sadece BOSTANBAŞI konuşuldu.Malatya sadece BOSTANBAŞI değildi bir çok yerde o kadar yıkımlar var ki zemin +7 nasıl açıklandı gerçekten biz görülen o ki hiç bir şeyden ders almamışız....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yılmaz (1 yıl önce)
    İktidar yine bildiğimiz gibi, bizimle alay etmeyi sürdürüyor. Zemin+4'e kredi ve hibe verip başka çözüm sunmuyor. Sen istersen 12kat yapabilirsin ama ben hibe kredi vermem diyor. Bu şartlarda kim devlet desteği olmadan ev yapabilir. Benim binam ağır hasarlı 36 daire ve 5 dükkan var. Bunun yapılmasına devlet izin verdi. İmarı ben vermedim, 12kat iznini ben vermedim. Şimdi bu binayı zemin artı dörde nasıl sığdıracağız birisi anlatsın biz de inanalım. Aynı kafa, aynı bakış ver yükü milletin sırtına sen reklam yap. Sayın başkan belediyelerin arsa satmaması gerektiğini, maalesef Malatya'da daha önceki donemler satıldığını söylüyor. Akıllı başkanım 25 yıldır bu şehri senin temsil ettiğin zihniyet yönetiyor, unuttun galiba, arsaları ben mi sattım. Yeter artık dalga geçmeyin bizimle!!!!!!
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Zeki (1 yıl önce)
    Keşke siz de yimpaş’ın yerini satmasaydınız, bizde de vebal kalmasın.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Sami44 (1 yıl önce)
    Siz yaparsiniz!!!! Size guveniyoruz!!! Bu ekiple hersey mumkun!!! Nasil olsa bbif buyuk deprem gecti, zarari devlet ve millet oduyor. Sizlere bir sey olmuyor. Sorumlu arayan da yok. Artik heyetler halinde dolaşma ve demeç verme zamani. Hangi yapi denetim firmasi ve belediye imar isleri personeli hakkinda sorusturma acildi merak ediyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sami44 (1 yıl önce)
    Muteahhitlerin pesini birakin. Tapi denetim firmalari ve encokta belediye imar islerindeki sorumlu muhendislerin pesine dusun. Onlar ok vermese muteahhit bir sey yapamaz. Yikilan, ağır hasar alan binalarin sorumlularindan yikilan, agir hasar alan binalari maliyetini alin, ya da onlari işten el cektirin, bakalim bir daha boyle bir sey yaparlar mi. Yapanin yanina kar kalirsa, yine deprem olaca, yine insanlarimiz olecek, evsiz kalacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sami44 (1 yıl önce)
    Malatyanin bu hale gelmesinde komler sorumlu? Kimse ustune alinmiyor. Herkes herkesi elestiriyor? Yeni yapilmiş, henuz taşinilmamiş ama kullanma izni verilmis binalarin agir hasarli olmasindan kimler sorumlu? Muteahhit istemiş, yapi denetim firmasi yanlislari menfaat karsiliginda gormemis, kontrol etmemis, belediye imar işleei hiç orali olmamis. Insanin iyiki deprem olmus diyesi geliyor. Kimin isini duzgun yaptigi, kimin yapmadigi ortaya cikti. Ayni laubalilik bir kaç sene sonra yine ortaya cikacaktir. Maalesef ki, cikarci, rusvetci, menfaatci, insaati gormeden imza atanlarin yuzunden zarari devletimiz ve halk cekiyor. Insaata bakiyorsun, deprem yonetmeligine gore yapilmis diyor. Herkes inşaat muhendisi degil. Ama hiç denetlenmemiş, veya baştan savma debetlenmiş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • baba (1 yıl önce)
    Zemini 2 metrede su olan yerlere inşaata başlıyorsunuz,deprem de sıvılaşan zeminlerin. binaları yuttuğunu işitmedinizmi? 99 depreminde Adapazarını geziyorum, tek katlı sağlam bina gördüm. Yanımdakilere bakın az katlı ve nitelikli malzeme kullanılan, binalara bir şey olmuyor dedim. birisi bana "tek katlı sandığınız binanın kat sayısı 6 dır. sadece son kat kalmış, diğerleri sıvılaşan zemin tarafından yutulmuştur" dedi.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatyada sizin bahsettiğiniz şekilde zemin tarafından yutulan tek bir bina yoktur. Yani Malatya da zemin sıvılaşması yok.
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Hüsnü (1 yıl önce)Orhan isimli kullanıcı yorumuna
    Haklısınız.Malatyada zemin tarafından yutulmuş bina yoktur.Malatyada eksik malzeme,kötü işçilik ve buna izin veren idare vardı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bynedim (1 yıl önce)Orhan isimli kullanıcı yorumuna
    Zemin sıvılaşması ciddi anlamda vardır bunu inkar etmek ahmaklıktır
    %84
    %16
    Yanıtla