SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'yı da Kapsayan Ekolojik Koridorlar Haritalandırılacak

Malatya'yı da Kapsayan Ekolojik Koridorlar Haritalandırılacak
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu'daki korunan alanları birbirine bağlayacak ekolojik koridorların sınırlarının çizilmesi için arazi çalışması yapılmasını içeren projeyi hayata geçirecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, "Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri Korunan Alanları Arasında Ekolojik Koridorlara Uygun Alanların Araştırılması Projesi" kapsamında, bilimsel kriterler ışığında ekolojik sürekliliği, ekosistem bütünlüğünü ve biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla, korunan alanlar arasında bağlantıyı sağlayan ekolojik koridorların belirlenerek alt ekosistemler arasında sürdürülebilir sağlıklı bağlantıların oluşturulması hedefleniyor.

​​​​​​​Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğünün yürüteceği proje, İzmir, Manisa, Denizli, Afyonkarahisar, Muğla, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Mersin, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Elazığ, Malatya, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Bitlis, Bingöl, Van, Ağrı, Adıyaman ve Hakkari'yi kapsayacak.

Çalışma kapsamında Türkiye'de tabiat varlığı, doğal sit alanı, özel çevre koruma bölgesi, milli park, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, yaban hayatı geliştirme sahası, sulak alan, tabiat anıtı gibi koruma statüsüne sahip alanların koridorlarla bağlantıları da yapılacak.

Memeli hayvanların güzergahları belirlenecek

Proje ile korunan alanlarda gen, tür ve ekosistem çeşitliliğin devamlılığının sağlanması amaçlanıyor.

Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerindeki korunan alanlar ekolojik koridorlarla birleştirilirken, memeli hayvanların beslenme, üreme, kışlama için kullandıkları güzergahlar belirlenecek ve soyu tükenmekte olan canlılar görüntülenerek kayıt altına alacak.

Bu alanlarda hem alanın korunması hem de alanı kullanan hayvanların korunması ve izlenmesi için tedbirler ilgili makamlara önerilecek.

Büyük memeli hayvanların hareketlerine bağlı olarak belirlenecek ekolojik koridorların sınırlarının belirlenmesi için ise arazi çalışmaları yapılacak.

Uluslararası ve ulusal düzeyde koruma altında olan, bulunduğu ekosistem ve besin zinciri için kilit pozisyondaki karakulak, bozayı, çizgili sırtlan gibi memeli hayvan türleri seçilecek.

Arazinin uygun yerlerine hayvan tespiti ve hareketlerini belgeleyecek foto kapanlar kurulacak. Alanda takip edilecek memeli hayvan türlerinin barınma, yuvalama gibi temel yaşamsal faaliyetlerinin gerçekleştiği habitatlar görüntülenecek ve haritalarda gösterilecek.

Proje kapsamında, korunan alanların yakın çevresi ile etkileşimi, habitat ve ekosistem bütünlüğü dikkate alınarak araştırma yapılacak. Ekolojik koridorlar ve çeşitli tür grupları için kilit alanlar oluşturulacak. Seçilecek kritik türler başta olmak üzere flora ve faunanın ihtiyaçlarına göre koridor alanları analiz edilecek.

Göçmen türler koridorların oluşturulmasında belirleyici

Göçmen türlerin göç durumları, yaşam alanları, dağılım kapasitesi ve yaşam stratejisi, koridorların birleştirilmesinde esas alınacak.

Değerlendirme sürecinde hassas habitatlar işaretlenecek. Seçilmiş kritik türlerin habitat ile ilişkileri, yayılımları, habitat kalitesi ortaya konulacak.

Korunan alanları birleştirmek için ortaya konulan ekolojik koridorlarda, her bir ekolojik koridorun gerekçesi bilimsel olarak açıklanacak.

Koridorlar haritalandırılacak

Ekolojik koridorların seçimi için temel alınacak türler belirlenecek. Bu türlerin habitat kullanımı, uygun analizler ile ortaya konulacak.

Biyo-ekolojik, jeolojik, jeomorfolojik, hidrojeolojik ve peyzaj değerlendirmeleri bütünlük içerisinde yapılacak, ekolojik koridorlar gerekçeleriyle birlikte önerilecek.

Ekolojik analizler doğrultusunda coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak memeli hayvanların habitatlarını bağlayacak koridorlara ilişkin haritalar üretilecek ve bu haritalar içindeki alanların jeolojik ve hidrojeolojik yapısı, korunan alan statüleri de göz önünde bulundurularak modellemeler oluşturulacak.

Ekolojik koridorlara bölgesel bir kod numarası verilecek, bu alanların tanıtımının sağlanması amacıyla video ve fotoğraflar çekilecek ve alanlar kamuoyuna tanıtılacak.

Alanında uzman akademisyenlerin katkı vereceği projenin 6 ayda tamamlanması planlanıyor.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • abdulvahap (2 yıl önce)
    duyunda inanmayın....işin içinde beton yoksa pardon rant yoksa gerçekleşme olasılığı %0
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANOĞLU (2 yıl önce)
    Ekolojik yol dediğimiz vakit evvela akla yabani hayvan haketleri, kırsal ve nedense KARAYOLLARI akla geliyor. Sorumluluk ve duyarlılık sahibi olması gereken kurumumuz bu duruma nasıl bakıyor acaba ?? Bölünmüş ve bariyerlerle kesilmiş kırsalda, çoban sürüsünü yolun diğer yakasına geçırmek için nasıl ecel terleri döküyor? Köylü çiftçi tarlasına bahçesine ulaşmak için nereleri nasıl dolaşıyor? ve son sürat seyreden araçları ne gözlerle kolloyor? Karayolları adeta mezbahane gibi evcil ve yabani hayvan ölüleri ile dolu.... Karayollarının kırsalı düşündüğü veya saygı duduğu mu varki ! yaban hayatını düşüne? duble yollarlala ördük ata yurdu her yandan lakin yaptığımız yollardaki menfezlerde sadece su ve dere akışını düşündük. Yıllara göre ardışık oranda artan yük ve yolcu trafiğinde yaban hayatı kimin umurunda. Nerede ekolojik köprüler. Şu menfez ve köprüleri çevreyle uyumlu hale getirmek çok mu zor Allah aşkına.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • erol (2 yıl önce)
    Malatya nın en önemli ekolojik koridoru şehrin güney-batısında yer alan Gündüzbey, Yeşilyurt, Bostanbaşı ,Beylerderesi, Horataçayı vadisi ,Barguzu ve Tecdeyi içine alan Beylerderesi ve Derme suyu vadileri ile Fırat’a uzayan koridordur.Bu koridor un Malatya ovasının yağış rejimi üzerinde etkisi vardı, bu koridorda yetişen ağaç , çalı ve ot topluluklarının bir çoğu endemik bitki özelliklerini taşımaktaydı. Bu koridor ne kadar korundu. Orduzu ve Derme suyu dereleri ve etrafındaki verimli topraklar betona gömülmek istenmektedir. Buralar da ne kadar korunacak tarih gösterecek.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • 1649837578 (2 yıl önce)erol isimli kullanıcı yorumuna
    Sen hiç Battalgazi taraflarına gitmedin herhalde? Sahil kenarının ne kadar leş olduğunu görmüyorsunuz sanırım. Baraj var ne güzel ama çevresi bildiğin leş. Bahsettiğin yerler iyi kötü bir çehresi var. Öncelik olarak şu sahil taraflarına el atmaları gerek.
    %86
    %14
    Yanıtla