SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'yı Dünya Şehri Yapmak Durumundayız"

0
Güncellendi - 2021-08-16 04:13:08
A- A+ PAYLAŞ

MÜZE İÇİN 40 DÖNÜMLÜK ALAN KAMULAŞTIRILACAK.. Türkiye'de UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne giren 19. eser olan Arslantepe Höyüğü'nde, kararın ardından turizm hareketliliği hissedilmeye başlandı.

Höyüğün etrafına yapılacak müze, karşılama ile simülasyon merkezleri ve sosyal donatı alanlarıyla ziyaretçi sayısında önemli artış bekleniyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine, 2014 yılında Battalgazi Belediyesi ile bölgeyle ilgili çalışmalar yaptıklarını, kazı heyetine fahri hemşehrilik beratı verdiklerini, Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Kültür Mirası aday listesine alınması için girişimlerde bulunduklarını ve bölgenin 2014'de aday listeye alındığını anımsattı.

İlerleyen süreçte yaptıkları çalışmalarla Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve bölgenin kalıcı listeye alınması için başvuruda bulunulduğunu hatırlatan Gürkan, 2020 yılında yapılması gereken genel kurulun salgın nedeniyle bu yıla ertelendiğini, geçtiğimiz günlerde de Arslantepe'nin Türkiye'de 19. kültürel miras olarak kalıcı listeye girdiğini kaydetti.

Malatya'nın insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu'yu ana yurt yapan kent olduğunu vurgulayan Gürkan, şöyle konuştu:

"Dünya milletler camiası, arkeologların ve kültür bilimcilerinin ortak tesciliyle Arslantepe insanlık medeniyetinin başladığı yer olarak tescillendi. Arslantepe'nin UNESCO listesine girmesinin ardından bölgeye yoğun bir talep var. Bizim şu anda eksikliklerimiz var. Karşılama merkezinin oluşturulması, simülasyonla 7 bin yıl önce yaşanan şeylerin anlatılması, karşılama merkezi noktasında. Sosyal ihtiyaçların karşılanması, kafeterya benzeri şeylerin yapılması planlamamız bitti, çalışma süreci başladı. Kültür ve Turizm Bakanımızın yakın zamanda Malatya'yı ziyaret etmesiyle bu süreçte de mesafe kat edeceğiz. Malatya Etnografik Müzesi'nin buraya yapılması noktasında taleplerimizi ilettik. Şu anda arkadaşlarımız 40 dönümlük alan içerisinde müzenin kurulması düşünülen yerin kamulaştırılması işlemlerini başlattılar. Gelen insanlara buranın insanlık medeniyetinin başladığı yer olduğu duygusunu yaşatmamız lazım."

Malatya'nın Hitit, Urartu, Bizans, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yaptığını, kentin kültürel değerlerinin ayağa kaldırılması adına ciddi çalışmalara imza attıklarına dikkati çeken Gürkan, "Malatya'yı bir dünya şehri yapmak durumundayız. Geçmişimizin mirasçıları olarak bizler de burada hizmet destanı yazmakla mükellefiz." dedi.

3-4 günlük turlara Malatya da dahil edilecekArslantepe Höyüğü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesiyle bölgedeki turizmi canlandırmak için çalıştıklarını, bölgenin turizm destinasyonuna alınmasına ilişkin çalışma yürüttükleri bilgisini veren Gürkan, şöyle devam etti:

"Üniversitemizle, tur operatörleriyle yaptığımız toplantılarda 3-4 günlük Malatya turizm destinasyonu için kültür rotaları oluşturduk. Bölgesel anlamda Harput, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya'yla birlikte bölgeyi içine alan 3 günlük bir destinasyon. Tur operatörleriyle yol, kültür haritalarını belirledik. Bu çalışmaları yürütüyoruz. Bu çalışmalar kentin turizm potansiyelinin gelişmesi adına önemli sonuçlar verecek. Aynı zamanda gastronomi noktasında da çalışma içindeyiz. Malatya mutfağı çok zengin, bu zenginliğin dünyaya tanıtılması ve tescil edilmesi noktasında da niyet mektubunu UNESCO'ya sunduk."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • erol (3 yıl önce)
    İlk insanlar yaban hayvanlarını avlayarak, doğada bulunan bitkileri toplayarak geçimlerini sağlıyorlardı.Bu nedenle göçebe bir yaşamları vardı.Bir takım hayvanları evcilleştirmeleri, doğada bulunan birçok bitkiyi bulundukları yerlerde yetiştirerek ihtiyaçlarını karşılamaya başlamaları , onları, akarsu kenarlarındaki verimli topraklarda yerleşik hayata geçmelerini sağladı.Aslantepede bu özellikleri taşıyan Dünya nın ilk şehirlerinden birisidir. Aslantepe gelen turist Dünya da bu ilk yerleşik hayata geçilen yeri tarihi ve coğrafi dokusu bozulmadan görmek isteyecektir. Biz ne yapıyoruz; UNESCO tarafında Dünya mirası listesine dahil edilen Aslantepe’nin bulunduğu coğrafya yı asfalt yollar ve betonarme binalarla yok ediyoruz. Turist Aslantepe’ye çıkıp çevreye baktığında ilk insanların burayı yerleşmek için neden seçtiklerini anlamalı. Asfalt ve betonla o tarihi ve coğrafi dokuyu bozarsınız. Turisti boşuna beklersiniz Dünya şehri olur musunuz ? Zaman gösterecek
    0
    0
    Yanıtla
  • Zibetra (3 yıl önce)
    Yahu, sokakta müzik çalan adamı zabıta kaldırdınız, çıkmış "dünya şehri" olmaktan bahsediyorsunuz!
    0
    0
    Yanıtla
  • Müzik mi? Gürültü kirliliğinden başka birşey değildi
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin Ataş (3 yıl önce)
    Allah aşkına insana, doğaya yatırım yapın. İhtiyaç sahibi insan ne yapsın müzeyi? Müzenin kuraklığa da, sele de faydası yok ama ağacın var.. Düşünmek zor mu geliyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • Sapla samanı karıştırmayın..bu konu ile ilgili düşüncelerinizi yorumlamak yerine konuyu ağaç ve doğaya nasıl bağlıyorsunuz anlamak mümkün değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Zekanıza hayran kaldım!
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (3 yıl önce)
    O yemyeşil bahçeler içinde yer alan Aslantepe höyüğü, etrafındaki ağaçlar ve bahçeler yok edilerek açılan 30 metre genişlikteki yollarla beton ve asfalt yığınları arasında kaybolacak. İklim krizinin en çok etkilediği ülkemizde ağaç dikilmesi önerilirken biz ağaçları keserek, yeşili yok ederek Dünya şehri olamayız, Orduzunun önemli bir kısmı nın geçmişte büyük sellerin yaşandığı bir dere yatağında olduğunda unutulmasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Selahattin Gürkan'ın istedikleri, anlattıkları güzeldir ama kendisi bunları yapabilecek bir insan değildir. İyi bir belediye başkanı da değildir. Nitekim bir dahaki dönem aday gösterilmediğinde bunu anlayacak. Aday gösterilirse de AKP oy oranı ciddi şekilde düşecek. Belediyeyi iyi yönetip dünya belediyesi yaparsa belki Arslantepe'yi de bir şeyler yapabilir. Sorsun Malatya'lıya, belediye ne kadar iyi? Objektif, karşılaştırmalı ölçümler, analizler yapılsın, beğenilmeyen öncekilerin döneminden bile kötü çıkar sanıyorum. Ama dilekleri güzel, yalan yok. Dilemek bedava, kolay ve daha da önemlisi, yöneticilik becerisi istemiyor ne de olsa...
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan (3 yıl önce)
    Demek; Şu an ahiretlik bir şehir..
    0
    0
    Yanıtla
  • Cuma koç (3 yıl önce)
    Önce,yolları sokakları ve trafiği adam elinde,sonrasını sonra düşünürsünüz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin Aslan (3 yıl önce)
    Dünya şehri olmak için önce açık fikirli uzak görüşlü proje insani olmak gerekir o da sen de yok başkan!
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğanşehirli (3 yıl önce)
    Selahattin başkanı tebrik ediyorum hiç birşey yapmadan yapmış gibi görünmek ve anlatmak anlattığına inanmak olağan üstü bir yetenek olsa gerek Doğanşehir gövdeli köyünde 3 aydır su yok zaten hiç kanalizasyon yok başkanım seninde haberin yok Doğanşehir sanayi sitesinde tozdan topraktan geçemiyoruz 15 gün hiç bitmedi tabi
    0
    0
    Yanıtla