Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)Meclisi, Şubat ayı olağan toplantısı Meclis başkanı Sami Payza başkanlığında yaptı. Toplantıya TSO eski başkanı ve AKP Malatya milletvekili Mücahit Fındıklı da katıldı.
Geçen toplantı tutanağının okunması ve onaylanması ile başlayan toplantıda, Ocak ayı mizanı ile Fırıncılar ve Unlu Mamuller grubunun verdiği 150 gr ekmeğin 30 YKRden satılması önerisi oylanarak kabul edildi. TSO Yönetim kurulunun Şubat ayı faaliyetleri hakkında Oda başkanı Hasan Hüseyin Erkoç üyelere bilgi verdi. Erkoç; İlimizi ziyaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayana ilimizin ve sanayicilerimizin sorunlarını ve sıkıntılarını anlattık. Sivil toplum örgütü olarak bu bizim görevimizdi. diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
ABDde yaşanan ekonomik daralma ülkemizde de kendini hissettirmeye başladı. Yetkililerin ekonomik büyümeyi sağlayıcı önlemleri alması gerekiyor. Ama bugünkü görünen tablo pek iç açıcı değil. Sürdürülen teşviklerin 10-15 yıl daha uzaması ve yeni teşviklerle desteklenmesi gerekir. Bölgenin kalkınması ve sosyal olayların önlenmesi ancak bu yolla olur.
Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve bu bölgelerde kullanılması düşünülen doğalgaz istasyonunun ve altyapısının yapılması, enerjinin kesintisiz kullanımı için kurulacak olan ikinci link için çalışmaların hızla sürdüğünü belirten Erkoç son olarak da; kayısıya coğrafi işaret belgesinin alımı ve İhtisas gümrükleme ile Akreditasyon Merkezinin Malatyada kurulması için çalışmalarında hızla sürdüğünü ve en kısa sürede sonuç alacaklarını bildirdi.
Erkoç, ayrıca meslek komitelerinin çalışmasına da değinerek Komitelerin çalışması gerekir. Komiteler çalışırsa yönetim kurulu olarak görevimizi en iyi şekilde yaparız. Şimdiye kadar komitelerin gerektiği gibi çalıştığını söyleyemeyiz dedi.
TSO başkanı Erkoçun konuşmasından sonra Oda eski başkanı ve AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı sözaldı. Fındıklı; 2. OSBnin altyapısı, Doğalgaz istasyonunun kurulması, teşviklerle ilgili gelen dosyaların yetkililere ulaştırılması Gıda İhtisas Gümrüğünün ve onunla ilintili olarak Akredite Gıda Laboratuarının ilimize kazandırılması konularında yaptıkları çalışmaları anlattıktan sonra tekstil sektörü ile ilgili krizle ilgili olarak Fındıklı, Tekstil sektörü az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sektörüdür. Gelişmiş ülkeler, emek yoğunluklu tekstil sektörünü, işlevini yerine getirdikten bırakmış onun yerine değişik sektörlere yönelmişlerdir. Sektörde yaşanan kriz budur. Ülke olarak bizim de artık bilişim-yazılım ve donanım ağırlıklı sektörlere yönelmemiz için projeler üretiyoruz. Doğu ve güneydoğuda yaşanan terörü besleyen ortamın iyileştirilmesi için o bölgenin ekonomik olarak da kalkındırılması gerekir. Bunun için krizde olan tekstil yatırımlarını o bölgeye kazandırmak gerekir. Bunun için Elektrik, SSK primi, vergi indirimi gibi ayrıcalıklar sağlayarak ve teşviklerle desteklenmesi gerekir. diye konuştu.
Fındıklının konuşmasından sonra Oda meclisi üyelerinden ve dayanıklı tüketim grubu sözcüsü Ömer Dinç; bankalarla ilgi büyük sıkıntılar yaşadıkları bunların başında herhangi bir işlem yapabilmek için saatlerce kuyrukta beklediklerini ayrıca esnafın kredi konusunda Halk Bankasına mahkum olduğunu diğer bankalardan da esnafa kredi sağlanması yolunda çalışmalar yapılması istedi.
Gıda Toptancıları grubu sözcüsü Ömer Yıldız ise, gıda toptancılarının ve ana bayilerin bilinmeyen nedenlerle Malatyadan ayrıldıklarını, örnek olarak kolanın Tatvana Sağranın da Elazığa gittiğini söyleyerek, Bunun gibi daha bir çok toptancı ilimizi terk ediyor. Bunun nedenlerinin araştırılması için bir komisyonun oluşturulmalıdır. dedi.
Yapılan bu konuşmalardan sonra toplantı sona erdi.
HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN