SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'yı Olumsuz Etkileyecek"

A- A+ PAYLAŞ

CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI KALDIRILDI.. 2017 yılı Şubat ayında yatırım teşvik mevzuatında yapılan düzenlemeyle, Malatya’nın da içinde yer aldığı Cazibe Merkezi kapsamında Malatya, Elazığ,Adıyaman,Tunceli,Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt ve ayrıca Kilis ili OSB’lerde yapılacak yatırımlar için 6.bölge desteklerinin uygulanması yönündeki karar sona erdi. 21 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararla yatırım teşvik uygulamalarında önemli değişiklikler yapıldı.

Söz konusu kararın ne olduğu ve yatırımcılar için ne anlama geldiği ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz malatyahaber.com yazarı Ekonomist-Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Bilindiği üzere; 2018 yılında uygulamaya konulan 2018/11201 sayılı Bakanlar kurulu kararı ile Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki Malatya’nın da içinde bulunduğu 23 ilde özel sektör tarafından gerçekleştirilecek “İmalat” sanayi yatırımlardan uygun bulunan ve desteklenmesine karar verilen yatırımlar. 6. Bölge için sağlanan destek unsurları ile enerji desteğinden aynı oran ve sürelerde yararlanması ve bunun içinde son müracaat tarihi ise 31 Aralık 2020 olarak belirlenmişti. Geçtiğimiz hafta içinde yayınlanan 2846 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki bakanlar kurulu kararında değişiklik yapılarak Bu kararın Alt bölge desteğinden yararlanacak yatırımlar başlıklı 18 maddesinin 4 bendinde yer alan Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki yatırımlara ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır.” Dedi.

Cazibe Merkezi programı yerine ilçelere teşvik

Kaldırılan cazibe merkezi yerine yeni getiren düzenleme ile ilçelere yapılacak yatırımlara teşvik verileceğini söyleyen Altaş, şu bilgileri verdi:

“Yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile cazibe merkezleri programı yerine yeni bir düzenleme yapılarak, Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında, 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü bölge illerinin ilçelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ilçenin bulunduğu ilin bir alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yararlanma imkânı. Söz konusu illerin ilçelerindeki organize sanayi bölgelerinde veya endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ise bulunduğu ilin iki alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yararlanma imkânı getirilmiştir.”

Bu düzenleme Malatya’yı nasıl etkileyecek?

Cazibe Merkezi Programı kapsamında özellikle son iki yılda yatırımcıların tercih ettiği iller arasında Malatya’nın da yer alması ve yapılan düzenlemenin Malatya açısından değerlendirilmesi konusunda ise Altaş ““Yapılan bu düzenleme sonrasında yatırım teşvik sistemi içinde 4.Bölgede yer alan Malatya da 1 inci ve 2’nci, OSB’lerin Büyükşehir Merkez İlçesi Yeşilyurt içinde yer almaktadır. Merkez ilçeler dışında sadece Darende ilçesinde OSB bulunması, Akçadağ Mermer İhtisas OSB ile ilgili sürecin henüz tamamlanmamış olması yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ekinde yer alan “ALT BÖLGE DESTEĞİNDEN YARARLANABİLECEK İLÇELER” listesinde yer alan bilgilere göre de Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinin yer almayışı Malatya’yı çok olumsuz etkileyecektir.

Cazibe Merkezi Programı uygulanmadan önce Malatya OSB’de yapılan yatırımlar 5.Bölge desteklerinden yararlanıyordu. Bu konunun en kısa zamanda açıklığa kavuşması gerekir. Çünkü yakın komşularımızdan Adıyaman ilinin 5.Bölgeden 6.bölgeye alınması, Kahramanmaraş ilinin 5.bölgede bulunması, Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi illerinde baştan beri 6.bölgede yer alması yatırımcıların kararlarında Malatya tercihlerini olumsuz etkilemektedir. Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yatırım kararı alan ve yatım yeri tahsisi için müracaatta bulunan yatırımcıların bu düzenleme sonrasında nasıl bir karar alacağı Malatya için önemlidir “ vurgusu yaptı.

Malatya da OSB yatırımlarından yararlanacak ilçeler

Hekimhan, Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Doğanyol, Arguvan, Kuluncak, Kale, Pütürge.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Malatya OSB

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • ahmet (4 yıl önce)
    öznur çalık açıklama yapmamış mı? hımmm!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (4 yıl önce)
    Böyle iş olmaz! Kardeşim, bu sene pandemi yok muydu!? Arkadaşım yabancısı olduğu hâlde buraya yatırım planı yapıyordu, virüs çıktı erteledi, şimdi tekrar hazırlıklara dönmüştü ama 2020'de yetişmez de 2021'de iptal olursa ne olacak? Virüüs dolayısıyla bu müddet uzatılmalı ve 2021'de kapsamalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET METE (4 yıl önce)
    Sayın MİLLETVEKİLLERİ .sayın TSO BAŞKANI Sayın STK temsilcileri neredesiniz havanda su bırakmıyor dunuz yazık Malatya bu hallere düşecek bir il değil ama sizler yüzünden Malatya bunun sıkıntılarını bir kaç yıl sonra hissetmeye başlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    malatya da ki siyasetçilerin hangisi malatya nın sorunlarını geleceğini kalkınmasını dile getirip çözüm bulmaya çalışıyorlar hangi milletvekilinin bu kararlar alınırken müdahil olup malatya nın aynı şekilde 6. bölge olarak devamı için mücadele verdiler. ancak tribünlere oynadılar ; malatya ekonomik olarak ligden düşmüştür
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (4 yıl önce)
    Şu cazibe merkezkeri lafına da sinir oluyorum.malatyanın tarımı.hayvancılığı.kayısısını canlandırın memleket cazip hale gelir.ey herşeyi bilen siyasilerimiz
    0
    0
    Yanıtla
  • osman1453 (4 yıl önce)
    Malatya spor gibi Teşviktede küme düşmüşüz 6. Bölgeyle 4. Bölgenin Arasında Örnek verecek olursak Batıdan yatırım için gelenler Artık Malatyayı tercih etmeyecekler sebebi artan ssk prim ödemeleri Bu karar çıkmadan Önce Siyasilerimiz Nerede açılıştaydı yada kimin nikah şahidiydi Böyle bir karar alınacak Sayın Milletvekillerinin haberi olmayacak yada kendilerine göre güçlü siyaset yapan MKYK denilen ünvana sahip Milletvekillerine Danışılmayacak ozaman şunu söyleyelim Malatyalı Milletvekillerinin hiçbir ağırlığı yok kesin ve net Bakın Adıyamana 6. Bölge Neden Mehmet Aydın Faktörü Bakın Maraşa 6. Bölge neden Mahir ünal Faktörü kimse güçlüyüz deyip ortalarda dolaşmasın Kimin Güçlü olduğu Ortaya çıktı Yatırımcılara kaçacak Ey SİYASİLER BİLGİNİZ OLSUN
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (4 yıl önce)osman1453 isimli kullanıcı yorumuna
    Çok doğru Maraş bizim malatyadan ileri Malatya 4.bolge Maraş 6. Bölge 18 yıl bütün il başkanlarının vekil olduğu başka il varmı 20 kişilik bir grup Malatya siyasetine 18 yıldan beri hâkimler yapacak bir şey yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • ayhan (4 yıl önce)
    6. Bölgeden 4. Bölgeye düştük Ellerinize sağlık siyasiler Hava Atmaya devam edin 4 ak parti milletvekili 1de mhp milletvekili içlerinden bir taneside eski bakan Müdahalede bulunamamışlar Yazıklar olsun Böyle bir süreçte bu karara karşı çıkmadığınız için Helal Olsun AdIıyamanın Maraşın siyasilerine
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    Arapkir'i unutmuşlar galiba yoksa bu ilçelerden daha gelişmiş değil, yani bunlardan farklı bir tarafı yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (4 yıl önce)
    Hiç etkilemez Malatya'nın olduğu olacağı budur kargaya kendi yavrusu şahin gözükürmüş Malatya sanayi ve gelişmişlik yönünden Antep Kayseri Konya adana mersin bursa Antalya samsun Eskişehir gibi buyuksehirlerle bingol Adıyaman Sivas Elazığ Muş Aksaray gibi illerin orta bir yerinde kendine yer edinmiş bir şehirdir üst kategoriye çıkması mümkün değildir zamanla bir alt katogariyede düşeriz ben 80 li yıllarda Kayseri'den Malatya'ya geldiğimde gelişmiş bir şehre geldim diye sevinirdim ilimiz Kayseri'nin çok ilerisinde idi şu andaki Kayseri Malatya kiyaslamasini sizlere bırakıyorum bunun tek nedeni merkezi hukumetten hizmet almayı bilmeyen küçük işlerle uğraşan siyasi kadrolar ve yerel yöneticiler yani belediye baskanlaridir özellikle rahmetli Özal zamanında bu il diğer illere göre çok kalkinabilirdi çünkü Malatya sevdalasi Özal bakanlarımız metin Emiroğlu, Hasan Celal Güzel,Yusuf Bozkurt Özal, soyismini unuttuğum rahmetli Özal'ın kuzeni Hüsnü bey bu il siyasi ve yerel yöneticileri ne talep ettilerde vermediler .
    0
    0
    Yanıtla
  • Liyakat44 (4 yıl önce)
    Çok yerinde bir karar olmuş, 25.000 kişilik organize sanayinin girişine üstgeçit altgeçit vs. yaptırmayıp sabah akşam kaza,trafik vs oluyorsa cazibe senin neyine,5km 'nin bir saatte gidildiği şehre cazibe 2 beden fazla gelir
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (4 yıl önce)Liyakat44 isimli kullanıcı yorumuna
    O bölgeye dönerli kavşak yapılmalı trafik durmadan devam etmelidir aynı durum istasyon kavşağında da mevcuttur sayın Gürkan iki yıl oldu bana lütfen günlük rutin işler dışında bir projesini gosterebilirmisiniz bazen düşünüyorum bu başkanlar muhalefette olsalar rutin hizmetleri bile yapamazlar.
    0
    0
    Yanıtla