SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mali Tabloların Doğru- Güvenilir Veri Üretmediği..'

0
Güncellendi - 2021-09-29 20:37:06
'Mali Tabloların Doğru- Güvenilir Veri Üretmediği..'
A- A+ PAYLAŞ

SAYIŞTAY'IN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ RAPORUNDA NELER VAR?. TBMM adına kamu kurum ve kuruluşlarının hesaplarını inceleyen ve denetleyen Sayıştan Başkanlığı, İnönü Üniversitesi'nin 2020 Yılı hesaplarında bir dizi usulsüzlük ve ilgili kanunlara aykırılıklar tespit etti.

Sayıştay Başkanlığı, İnönü Üniversitesi'nin 2020 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu ve İnönü Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi 2020 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu'nu yayınladı.

Sayıştay müfettişlerinin İnönü Üniversitesi hesaplarında ve mal varlıkları konusunda yürüttüğü inceleme ve denetimler sonucunda, İnönü Üniversitesi yönetiminin, birçok konuda kanuna aykırılık içeren ve mevzuat açısından usulsüzlük olarak nitelendirilen bir dizi iş ve işleme meydan verdiğini gösteren çok sayıda bulguyu tespit etti.

"Mali tabloların doğru ve güvenilir veri üretmediği değerlendirilmiştir"

İnönü Üniversitesi'nin 2020 yılı hesaplarının inceleme ve denetimi ile mal varlıklarının denetimini yapan Sayıştay Raporu'na göre, İnönü Üniversitesi'nin muhasebe kayıtlarında ve mali tablolarında ciddi sorunlar bulunduğu belirtilirken, 'Diğer Bulgular' başlığı altında yayınlanan 'Bulgu 3'te, "Mali tabloların doğru ve güvenilir veri üretmediği değerlendirilmiştir" tespitine yer verildi.

İnönü Üniversitesi, 2020 yılında 556 milyon 599 bin TL harcadı

Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle, 1575'i akademik personel olmak üzere, toplam personel sayısının 6 bin 48 olduğu belirtilen Sayıştay Raporu'nda, İnönü Üniversitesi'ne % 90'ı merkezi bütçeden aktarılan toplam ödeneğin 570 milyon 18 bin TL olarak gerçekleştiği ifade edilerek, "Söz konusu ödeneğin %98,7 oranına karşılık gelen 556.599.785 TL kullanılmıştır" denildi.

İnönü Üniversitesi için 2020 yılında aktarılan 570 milyon 18 bin TL'lik ödeneğin % 66,9'unun personel giderleri için harcandığı kaydedilen Sayıştay Raporu'nda, salgın hastalık nedeniyle, geçtiğimiz yıl derslerin uzaktan eğitim yöntemi ile yapılması nedeniyle bazı harcama kalemlerinde kısmi azalmalar olduğu belirtildi.

Usulsüzlük ve ilgili kanunlara aykırılıklara ilişkin hangi bulgular tespit edildi?

Sayıştay Başkanlığı'nın İnönü Üniversitesi 2020 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu'nda tespit edilen kanunlara aykırılıklar ve usulsüzlükler ' Denetim Bulgular' bölümünde yer aldı.

Sayıştay Başkanlığı, İnönü Üniversitesi 2020 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu'ndaki Denetim Bulguları bağlamında tespit edilen usulsüzlükler ve ilgili yasalara aykırılıklar şöyle sıralandı:

380 BİN M2 ARAZİ MALİ TABLOLARDA YER ALMADI

Bulgu 1: Üniversite Mülkiyetinde Olup, Diğer Kamu İdarelerine Tahsis Edilen Taşınmazların Mali Tablolarda Yer Almaması

Bu bulguya göre; İnönü Üniversitesi mülkiyetinde olan ve diğer kamu idarelerine tahsis edilen toplam 380.757,92 metrekare arazinin, mali tablolarda gösterilmesi gerekirken, söz konusu araziler Üniversitenin mali tablolarında yer almadı.

Bulgu 2: Üniversitenin Sosyal Güvenlik Kurumuna Olan Faturaya Dayalı Borçlarının Mali Tablolarda Yer Almaması

Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen ve faturalı alacaklar olarak tabir edilen emekli ikramiyesi, ölüm yardımı, makam/temsil/görev tazminatları ve diğer ödemelerden  kaynaklanan ve ilgili kamu idarelerine fatura edilen idare borçları kapsamında; Üniversitenin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan ek karşılık prim borçları ile faturaya dayalı borçlarının mali tablolarda yer almadığı tespit edildi.

Sayıştay Raporu'nda, İnönü Üniversitesi'nin 2020 yılında faturalı borçlarını zamanında yatıramamasından dolayı gecikme cezasına maruz kaldığı da vurgulandı.

KİRASINI ÖDEMEDİĞİ İÇİN SÖZLEŞMELERİ FESHEDİLMESİ VE İHALELERE GİRME YASAĞI GETİRİLMESİ GEREKEN FİRMALAR KORUNDU MU?

Bulgu 3: Kirasını Belirlenen Sürelerde Ödemeyen Kiracılara Gerekli Yaptırımların Uygulanmaması

Sayıştay müfettişlerinin yaptığı incelemede, İnönü Üniversitesi yönetiminin, vadesi geçen kira alacaklarına ilişkin olarak, kanunda belirtilen yaptırımları hayata geçirmesi gerektiği halde, bu yaptırımların uygulanmadığın tespit edildi.

Raporda, Üniversitenin taşınmazlarını kiralayıp sözleşme imzalayan kişilerin sözleşmede belirlenen kira tutarlarını ödememesi neticesinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre sözleşmeler feshedilmesi gerekirken, sözleşmelerin feshedilmediği ve bu kişilere ihale yasağı getirilmediğine dikkat çekildi.

Bulgu 4: Üniversitenin Hissedar Olduğu Şirkete Ödeyeceği Sermaye Taahhüdünün Bir Kısmının Mali Tablolarda Yer Almaması

İnönü Üniversitesinin hissedarı olduğu Malatya Teknokent AŞ’ye 2020 yılında ödeyeceği sermaye taahhüdünün bir kısmının bilançoda gösterilmediği tespit edildi. Üniversitenin ortak olduğu şirkete ait sermaye taahhüdünün 2020 yılı Bilançosunda 272.500 TL eksik gösterilmesi nedeniyle; (0241 ve 247) Hesaplarında bu tutar kadar eksiklik bulunduğu tespit edildi.

Bulgu 5: Elde Edilen Faiz Gelirlerinden Bankalar Tarafından Yapılan Vergi Kesintisinin Muhasebe Kayıtlarına Yansıtılmaması

Üniversitenin vadeli mevduattan elde ettiği net faiz gelirlerinin (600) Gelirler Hesabına kaydedildiği, bu gelire ilişkin banka tarafından peşin kesilen gelir vergisi için (630) Giderler Hesabına kayıt yapılmadığı tespit edildi.

ÜNİVERSİTENİN MALİ TABLOLARI DOĞRU VE GÜVENİLİR VERİ ÜRETMEDİ

Bulgu 6: Uzun Vadeli Alacaklardan Vadesi Bir Yılın Altına İnenlerin Kısa Vadeli Hesaplara Aktarılmaması

Üniversitenin, uzun vadeli olup (220) Gelirlerden Alacaklar Hesabında takip edilen alacaklarından, vadesi bir yılın altına inmiş olanların, (120) Gelirlerden Alacaklar Hesabına aktarılmadığı görüldü.

Raporda; bu durumun bir muhasebe hatası oluşturduğu ve mali tabloların doğru ve güvenilir veri üretmediğinin değerlendirildiği vurgulandı.

FAİZ GELİRLERİ HESABINDA, 188 BİN TL EKSİK GÖSTERİLDİ

Sayıştay Başkanlığı, İnönü Üniversitesi'nin Döner Sermaye İşletmesi'nin hesaplarını da denetledi.

Bu denetimde, yasalara aykırılık bağlamında iki bulguya yer veren Sayıştay Raporu'nda, İnönü Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün 2020 yılı içerisinde banka mevduatlarından faiz geliri elde ettiği görülmüş; ancak bunlara ilişkin muhasebe kayıtları incelendiğinde tahakkuk eden faiz gelirinin gelir vergisi stopajı düşülerek net tutar üzerinden muhasebeleştirildiği tespit edildiği belirtildi.

Sayıştay Raporu'nda. bu durumun sonucu olarak, 2020 yılı Gelir Tablosunda (642) Faiz Gelirleri Hesabının 188.761,09 TL tutarında eksik göründüğü tespit edildi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Deniz (3 yıl önce)
    Burda herkes Turgut Özal'ı karalamış benim orayla alakam yok ama konu Ahmet ama Mehmet suçlu olmuş. Gün gelecek herkes ne verdiyse ne aldıysa tek tek soruşturma geçirecek.. Ve yağcılar da tutunmak için bilim eğitim degil dillerini kullanmaktan aşınma olmuş.. bunlar da soruşturma geçirecek az kaldı az..
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Sayıştayın tespit ettiği bu usulsüzlükler için neden dava açılmaz? Sorumlular cezalandırılmaz? Devletin zarara uğratanlar adalet önüne çkarılmaz? Bu nasıl bir ülke böyle.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sami (3 yıl önce)
    Epeydir İnönü üniversitesini karalamak için olağanüstü bir çaba gösteriyorsunuz. Israrcı tutumunuz akla başka şeyler getiriyor. Burda sanki üzüm yemekten ziyade bağcıyı dövme amacı güdülüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yolsuzluk var ama yalakalık halen devam ediyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Nezaketten uzak seviyesiz uslübünüz gibi mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer Demir (3 yıl önce)
    Turgut Özal Üniversitesi Malatya Eğitim ve Araştırma hastanesini kendi bünyesine boşa bağlamadı. Döner sermayeden yararlanmak istedi Aysun hanım. Aysun hanımın yönettiği Üniversitede tas kayıp tas. İnönüdede faturalar kesilmesine rağmen farklı malzemeler alınır orasıda boş değil. Anlaşmalar dekan dekan yardımcısı yönetir bize şunları getir ancak faturada şu yazsın der. Bunlarıda sayıştay yazsın. Alımların Kime gideceği önceden belirlenir. Aynı akademik personel alımı nasıl gerçekleşiyorsa.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feryat (3 yıl önce)
    Doğru dur. Bilmeden, yanlışlıkla olan birkaç hata. Aleni yapılan bişey yok. Peki Turgut Özal Üniversitesi ni araştırıyomusunuz. Araştırın görün neler var. Rektör hanım ayda enaz 15 kez Ankara ya uçakla gidip geliyor. Ailesi eşi kızları orda hepsi. Hafta da 1_2 kez Malatya da Bi görüntü veriyor, basına bihaber oluyor hooop akşam a Ankara da. Aslında devlet in özel bir uçak tahsis etmesi lazım. Bu Bi örnektir.. Esas harcamalarına, paraları nerelere, kimlere verdiklerine bakın, araştırın. Gördükleriniz, bildiklerinizi yazın ama, korkmayın yazınki gerçekleri herkes bilsin, bir tek Reis bilmesin?
    0
    0
    Yanıtla