Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, mali tatilin 1 Temmuz'da başlayıp 21 Temmuz tarihinde sona ereceğini bildirdi. Altaş, mükelleflerin mali yükümlülüklerine ilişkin düzenlemeler hakkında da bilgi verdi.
Altaş şu açıklamayı yaptı:
"Bilindiği üzere; 28.03.2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe girmiş bulunan 5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunla Ülkemizde 01.Temmuz ile 20.Temmuz tarihlerini kapsayan dönemde Mali tatil uygulanmaya başlamış bulunmaktadır.
Buna göre 2008 mali tatili 1.Temmuz.2008 Salı günü başlayacak, 20.Temmuz.2008 Tarihinde sona erecektir. Ancak 20.Temmuz.2008 tarihi pazara rastladığı için Mali Tatilin son günü 21.Temmuz.2008 olarak uygulanacaktır. Mali Tatil Uygulandığı tarihlere denk gelen;
Vergi Dairelerine verilen beyannameler bildirimler ve ödemeleri,
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi işverenlerin, beyan, bildirim ve ödemeleri,
4447 sayılı İşsizlik Sigortası beyan bildirim ve ödemeleri,
4857 sayılı İş Kanununa göre işverenlerce yapılması gereken, beyan bildirim ve ödemeleri,
1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar beyan bildirim ve ödemeleri,
2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi sigortalıların, bilirim beyan ve ödemeleri,
Mali tatilin bitiminden itibaren (28.Temmuz.2007 tarihine kadar) 7 gün içinde yerine getirilecektir. Mali tatile rastlayan sürelere ilişkin tebligat işlemlerinde süre, malî tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacak. Malî tatilin sona erdiği günü izleyen yedinci gün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılacaktır.
Ayrıca Malî tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilmeyecektir.
Mali tatil uygulama süresinde Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili beyan, bildirim ve ödemelere normal süresi içerisinde yerine getirilecektir.
Mali tatil sadece bildirim ve beyanların sürelerinin ertelenmesine yönelik olup Mali tatile rastlayan döneme ilişkin Muhasebeci ve Mali Müşavirler tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin dışında Vergi daireleri ve diğer kuruluşlar tarafından kayıt dışı işlemlere ait denetim ve kontrol normal şekilde devam edecektir. Mükelleflerin mali tatil süresinde yasalarda öngörülen şekilde düzenlemesi gereken (Fatura, Fiş vb.) belgeleri düzenlemeleri ve Mükelleflerin bu konudaki yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirmeleri gerekmektedir.
Mali tatil süresi içinde Tüm meslek mensupları bürolarında özellik arz eden konular için gerekli eleman bulunduracak olup bu işlemler dışında yapılması gerek iş ve işlemler mali tatil uygulaması bitiminden sonra yerine getirilecektir. Bu konuda mükelleflerin duyarlı olmalı ve farkı bir talepte bulunmamalarını önemle rica ederiz.
Şunun özellikle bilinmesini isteriz ki yaptığımız işin önemi ve özelliği gereği bedenen ve fikren yoğun bir çalışma isteyen mesleği icra etmekteyiz. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar gelişen teknoloji bizlerin bu çalışmayı yapmasını zorunlu kılmaktadır Tüm kamuoyunun bu çalışmamızın karşılığında da hem yaptığımız işe hem de bizlerin sosyal kazanımlarına saygı duyması en büyük isteğimizdir.
Bu yıl ikincisini kutlayacağımız mali tatilin Başta meslek camiamız olmak üzere ülkemize ve tüm iş dünyasını hayırlı olmasını diler, tüm meslektaşlarım güzel bir tatil geçirmesini temenni ederim."