20 milyon kişinin beklediği torba tasarının yasalaşmasının Ekim'e kalması tedirgin ederken; Maliye ve SGK da hacizleri durdurdu.
Meclis'in tatile girmesiyle yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren vergi ve prim affı 2 ay daha gecikecek.
Bu gecikme emlak vergisinden Bağ- Kur'a kadar birçok kalemde borcu olanları tedirgin ederken; Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yaklaşık 100 milyar liralık alacağı üzerindeki hacizleri yasa çıkıncaya durdurdu.
MEKTUPLAR İPTAL EDİLDİ
Maliye, vergi borcu olanlara gönderilen haciz mektuplarını iptal ederken, vergi dairelerini de torba yasayı beklemeleri konusunda uyardı. Vergi daireleri, geçtiğimiz aylarda trafik cezasından motorlu taşıt vergisine kadar geçmişte borcu olanları belirleyerek haciz mektubu göndermişti. Mektuplarda, ödenmeyen borçların takibi sırasında haciz yaşanmaması için ilgili vergi dairelerine başvuru yapılması çağrısı yapıldı. Bu konudaki şikayetlerin artması üzerine mektupların gönderimi de durduruldu.
TARİH DEĞİŞECEK Mİ?
Torba yasa tasarısında, 30 Nisan 2014'e kadar olan borçların yapılandırılması öngörülüyor. Bu tarihin değişip değişmeyeceği merak ediliyor. Yüzlerce mükellef, 'sonraki tarihleri de kapsayabilir' beklentisi ile vergi borçlarını ödemeyi beklemeye aldı. Gelen yoğun talepler nedeniyle bu tarihin ileri bir tarihe kaydırılması gündemde. Maliye, bu konudaki talepleri dikkate alarak teknik çalışma başlattı.
İŞ DÜNYASI DA BEKLİYOR
Meclis'e Haziran'da sunulan ve yaklaşık 40 gün komisyon görüşmeleri süren tasarının 126 maddesi tamamlandı. Ancak geri kalan 22 maddenin görüşmeleri 1 Ekim tarihine kaldı. Oda ve borsa başkanları, "Tasarının büyük bölümü zaten kabul edildi. Sayın Cumhurbaşkanı'nın yemin töreni sonrası Meclis hemen toplanmalı ve yasayı çıkarmalı" çağrısı yaptı.
5 BÖLÜM TAMAMLANDI
Toplam 6 bölümden oluşan torba yasa tasarısının ilk 5 bölümünün görüşmeleri tamamlandı. Kanunun görüşmelerine 1 Ekim'de açılacak yeni yasama döneminde devam edilecek. Torba tasarı, Soma'daki maden kazasında yaşamını yitirenlerin ailelerine yardıma ilişkin maddeler ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması dahil birçok konuda düzenlemeleri içeriyor. Yasa tasarısında ayrıca taşeron işçilerin özlük haklarının iyileştirilmesi, kadın çalışanların doğum borçlanmasının 3 çocuğa çıkması gibi düzenlemeler de var.