Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanacak vergi muafiyetine dayalı bir çalışmayı destekleyeceklerini söyledi.
Kandaşoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı tarafından başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere 10 veya 15 ilde gelir ve kurumlar vergisi muafiyetine dayanan bir çalışma taslağı hazırladığı ve yürütülen çalışma tasarısına destek vereceklerini belirtti. İllerin gelişmişlik durumuna göre vergilendirmeden muafiyet sağlanması gerektiğini kaydeden Kandaşoğlu, "Maliye Bakanlığı'nın illerin gelişmişlik sıralamasına göre ve 15 ili geçmeyecek şekilde gelir ve kurumlar vergisi muafiyetinde yapacak indirim ve teşvikler daha yararlı olacaktır. Hazırlanan yasa ile başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere 10 yada 15 ilde gelir ve kurumlar vergisi muafiyetine dayanan sistemin kademeli olması gerekir. Vergi muafiyeti ilin gelişmişlik durumuna göre kademeli olması ve sıfıra kadar indirilebilmelidir"dedi.
Hükümetin gündeminde bir süredir yeni teşvik mekanizmasının nasıl kurulacağı konusu bulunduğunu anlatan Kandaşoğlu, bu konuda kurumların çalışmalar yürüttüğünü, ancak ortak bir görüşün henüz oluşmadığını söyledi. Hazine Müsteşarlığı'nın 2006 yılında kurumlar vergisinde 10 puan indirime gittiğini hatırlatan Kandaşoğlu, bu uygulama modelinin tekrar getirilmesine yönelik çalışmanın kabul görmeyeceğini ve uygulamada sorunlar yaşanacağını ifade etti.
Kandaşoğlu, "Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmanın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki belli başlı illere gelir ve kurumlar vergisi muafiyetine dayanmalıdır. Şu anda illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine ilişkin bir çalışmanın olmadığı belirtiliyor. Yeni çalışmada bazı illerde tam muafiyet uygulanabileceği gibi kademeli olarak diğer illere doğru yayılacaktır. Yani bu durumda örneğin Ağrı'ya, Hakkari'ye sıfır vergi söz konusu olurken, Malatya'da verginin bir kısmından vazgeçilebilecektir. Van sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 75. sıradadır. Bu durumda Van'ın da sıfır vergi alınması gerekir. Yani az vergi geliri olan illerden çok vergi geliri olan illere doğru bir kademelendirme yapılacaktır. Uygulama tam olarak faaliyete geçirilecek olursa, vazgeçilebilecek vergi gelirinin yıllık 1 ile 2 milyar YTL arasında olabileceği tahmin ediliyor. Bu durum bölgemizin kalkınmasına ve çok daha fazla katma değer oluşturmasına imkan sağlayacaktır" şeklinde konuştu.