SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Mangal Kömürünün Mevsimlik İşçileri

Mangal Kömürünün Mevsimlik İşçileri
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'ya Maraş'tan gelerek meşe odununu mangal kömürüne dönüştüren mevsimlik işçiler, ekmek parası için her türü zorluğa katlanıyor.

Nisan ve mayıs aylarında mangal kömürü işinde çalışmak için Akçadağ ilçesine gelen mevsimlik kömür işçileri, Levent Vadisi’nde oluşturdukları barakalarda konaklayarak ekmek paralarını kazanmak için mesai harcıyor.

Levent Mahallesi’nde yaklaşık bin 200 rakım yükseklikte günün ilk ışıklarıyla birlikte mesaiye başlayan mevsimlik işçiler, belirlenen bölgelerde topladıkları odunları büyük bir sabırla mangal kömürüne dönüştürüyor. Yıllardır mangal kömürü işçiliği yaptığını kaydeden İbrahim Çekirge (71), topladıkları odunları hazırladıkları ocaklarda 20 ila 30 gün aralığında yakarak mangal kömürüne dönüştürdüklerini söyledi.

50 yıldır kömür işinde çalıştığını kaydeden Sultan ve Ahmet Güzel, “İşimiz çok zor. Mangal kömürü üretiminin her aşamasında çalışıyoruz. Maden kömürü işinden de zor bir iş meslek ama yapacağımız başka bir iş olmadığından mecburen mangal kömürü üretimine devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi. 20 yıldır mangal kömürü ticareti yaptığını kaydeden firma yetkilisi Hüseyin Keskin de, ”Arapgir, Doğanşehir ve Akçadağ ağırlık olmak üzere 20 yıldır mangal kömürü üretimi yaptırıyoruz. İşçileri dışarıdan getiriyoruz. Yapılan kömürleri iç piyasaya veriyoruz. Perakende satışlarımız yok toptan satıyoruz” şeklinde konuştu. 

İşçi bulmakta zorlandıklarını da kaydeden Keskin, "Eski kömürcüler kalmadı. Yaşlılar çalışıyor, gençler yurt dışına gidiyor. Malatya’da üretim yapmak zor. Bu yıl 100 ton üretim planlıyoruz” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız