SGK ile eczaneler arasındaki anlaşmazığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan farklı bir boyuta taşıdı...
Eczanelere SGK ile tek tek masaya oturması için 15 Ocaka kadar süre tanıdıklarını ifade eden Başbakan, ayrıca ilaç satışını market ve süpermarketlere taşıyacak yeni bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurul toplantısında konuşan Erdoğan, Göreve geldiğimizde SSK hastanelerinde eczaneleri kapatıp, 2003 yılında 2.5 katrilyonluk kaynağı serbest eczanelere devrettik. Şimdi diyoruz ki batının limitlerinde süreci götüreceğiz. Eczacılarla bir türlü anlaşamıyoruz. 15 Ocaka kadar SGK ile anlaşan eczacılarla bu işi götürürüz. Ayrıca ABDde olduğu gibi marketlerde süpermarketlerde ecza ile ilgili standlar kurulması yönünde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu işi geliştireceğiz dedi.
Başbakanın verdiği Amerika örneğinde reçeteli ve reçetesiz ilaç grupları marketlerde satılabiliyor. Şu an yasal olarak tek eczane açabilen eczacıların yeni düzenlemeyle zincir eczane kurabilmelerinin de önü açılabilir.
Sağlık Bakanlığı:
İlacı satacak market ihaleyle belirlenebilir
Sağlık Bakanlığından üst düzey bir yetkili, markette ilaç satışıyla ilgili kanun hükmünün yayımlanmasının ardından bir hafta içinde uygulamaya geçilebileceğini söyledi.
Bu konuda hazırlıklı olduklarını ifade eden yetkili, ilaçların hangi marketlerde satılacağının ihale ile belirlenebileceğini söyledi. Yetkili, Bir haftada kılavuz da dahil tüm hazırlıkları istenen an uygulayabiliriz. Bunlar bildiğimiz konular dedi.
Eczacılar ne diyor?
Eczanelerin yok olması anlamına geliyor
Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, Başbakan Erdoğanın ilgili bürokratların yanlış yönlendirmesi sonucu bu açıklamayı yaptığını düşündüklerini söyledi. ABDnin bu sistemle kişi başı ilaç harcamalarının en yüksek olduğu ülke olduğunu ileten Özgür Özel, bunun hükümetin tasarruf yaklaşımına ters düştüğünü, eczanelerin de yok olması anlamına geldiğini savundu.
17 milyar TLlik pazar
- Türkiyede 24 bin eczane bulunuyor.
- Toplam ilaç pazarının büyüklüğü 17 milyar lira.
- Reçeteli ilaç pazarı 15 milyar TL
- Reçetesiz ilaç pazarı 2 milyar TL
- SGKnın yıllık ilaç harcaması 15.7 milyar TL
Kaynak: Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği
BAŞBAKANIN ATIFTA BULUNDUĞU AMERİKAN SİSTEMİNDE MARKETLERDE ECZACI ÇALIŞIYOR
ABDde ilacın yüzde 70i drugstoreda satılıyor
ABDde reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bağımsız eczanelerin yanı sıra drugstore adı verilen hem ilaç hem de market ürünleri satan zincir dükkânlarda ve süpermarketlerde de satılabiliyor. Posta yoluyla ve internetten de sipariş verilebiliyor. ABDde ilaç satışında aslan payını drugstorelar (ilaç marketi) alıyor. Buralarda ağrı kesici, öksürük şurubu, mide yatıştırıcı gibi reçetesiz tezgâhüstü ilaçlar serbest biçimde satılırken reçeteli ilaçlar dükkan içindeki eczacı gözetimindeki ayrı bir bankodan reçete karşılığında dağıtılıyor. Bu dükkanlarda ayrıca perakende ürünleri de satılıyor.
Aslan payını alıyorlar
Amerikan ilaç satışlarının yüzde 70in üzerinde bir kısmı drugstorelardan yapılıyor. Süpermarketlerin tezgah üstü ve ecza bankolarından reçeteli ilaç satışı ise yüzde 12nin üzerinde bir paya sahip. Drugstorelar arasında 34 milyar dolar piyasa değeri ve 7 bin dükkanı bulunan Walgreens en geniş pazar payına sahip (yüzde 27). Walgreensi 52 milyar dolar piyasa değeri ve 7 bin dükkanı bulunan CVS takip ediyor. Üçüncü sırada ise 1.87 milyar dolar piyasa değeri ve 4 bin 900 mağazasıyla Rite Aid yer alıyor. CVSin yüzde 30, Walgreensin yüzde 34 ve Rite Aidin yüzde 37 satışlarını ilaç dışı ürünler oluşturuyor. Bu şirketlerin rakibi 4 bin mağazasında reçeteli ilaç bankosu bulunan Wal-Mart. İlaçlar ayrıca Target ve Costco adlı marketlerde de satılıyor. Bu dükkânların bir kısmı 24 saat hizmet veriyor. Dünya ilaç pazarının bu yılki büyüklüğü 825 milyar dolar, bunun 300 milyar doları ABDye ait. Avrupada Fransa ve Almanyada reçeteli ilaç sadece eczanelerde satılıyor. İngilterede ise ABDdekine benzer bir durum uygulanıyor.
Zapsu denedi, yasa izin vermedi
Hükümet bu yılın ortalarında reçetesiz ilaç satışlarının zincir marketlerde yapılmasının önünü açacak tasarı üzerinde çalışma yapmıştı. O dönemde işadamı Aziz Zapsunun şirketi ForYou, mağazalarına Drugstore (ilaç marketi) yazılı afişler asarak reçetesiz ilaç satışı yapacağını duyurmuştu. Yasal dayanak olmaması üzerine ForYou bu afişleri kaldırmıştı.
Türkiyedeki zincir marketlerin de bu konuyla ilgili hazırlık yaptığı belirtiliyor. Ayrıca Demir Sabancı, Sedes Holdingle mart ayında Drogerie ve Gratis Drogerie markalarını tescil ettirdi ve koruma altına aldırdı. Almanca bir kelime olan drogerie, İngilizce drugstore kelimesinin karşılığı. Şirketin bu alanda yatırım yapacağı konuşuluyor.