Malatya Belediyesi’nin Horata Vadisi etrafında uygulamaya koymak istediği Kentsel Dönüşüm ve Rekreasyon Alanı Projesi’ne bölgedeki hak sahiplerinin tepkisi sürüyor.
Bakanlar Kurulu’nun onayından sonra Horata Vadisi Rekreasyon, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı ilan edilmesi konusunun da gündeme alındığı dünkü Belediye Meclis Toplantısı’na projenin uygulanacağı bölgeden gelen bir grup hak sahibi, projeye onay veren meclis üyelerine sert tepki gösterdi. Toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan vatandaşlar adına konuşan Bedri Şatır ‘Hepiniz de gördünüz. Bu meclis üyelerinin yüzde 90’ı birçok konuda bilgisiz. Neyi, ne için onayladıklarını bilmiyorlar. Meclis üyesi falan değiller, bunlar parmakçı’ dedi.
Malatya Belediyesi Proje Birim Başkanı ve Ahmet Çakır’ın danışmanı Zeki Sarılar tarafından ortaya konulan Horata Vadisi Projesi’nde mağdur edildiklerini ve bu mağduriyetin mecliste dile getirilmesini isteyen bir grup hak sahibi vatandaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayından sonra bölgenin rekreasyon alanı olmasına yönelik imar planının dün yapılan Belediye Meclis Toplantısında kabul edilmesi üzerine Malatya Belediye Meclisi üyelerine ‘Bunların derdi hizmet değil rant. Bunlar sadece parmakçı’ diyerek tepki gösterdiler.
Dere yatağına göl olur mu?
Meclis toplantısının bitiminde Aşağıbağlar Mahallesi’nden geldiklerini belirten vatandaşlar adına konuşan Bedri Şatır, Aşağıbağlar Mahallesi ile Horata Vadisi arasında 10 km’lik bir mesafe bulunduğunu belirterek ‘Bizim bulunduğumuz alan düz bir alan. Vadilik falan değil.
Orada ne vadi olur ne rekreasyon alanı. Bizimle alakası yok. Ama Belediye Meclisi, projeye bir bütün olarak el kaldırdı. Ne kimsenin bilgisi var ne de araştırdıkları. Neye el kaldırdıklarını da bilmiyorlar’ dedi.
Malatya Belediyesi’nin dere yatağına göl yapmak istediğini ve bunun yasadışı olduğunu söyleyen vatandaşlar, ‘Bizim mahallemizin Horata ile bir alakası olmamasına rağmen bizi de katıyorlar. Arsalarımıza kendi istedikleri değerleri veriyorlar. Bugün buraya geldik ki mecliste sorunumuz konuşulsun, gasp edilen haklarımız gündeme getirilsin. Ama siz basın mensupları da gördünüz işte, kimse bu konuya itiraz etmiyor. Neyi oyladıklarını ya da oylamadıklarını da bilmiyorlar. Bilinçsiz ve her şeyden habersiz insanlar. Meclis üyesi falan değiller, bunlar parmakçı. Gündem maddelerine bilerek parmak kaldırmıyorlar’ diye konuştu.
‘Siz itiraz edin biz para kazanalım’
Belediye Başkanı dahil belediyeden hiç yetkilinin bugüne kadar kendilerine proje hakkında açıklamada bulunmadıklarını söyleyen Bedri Şatır, belediyedeki imar ve şuyulandırma çalışmasında görev alan personeller hakkında da şok açıklamada bulundu. Bölgedeki şuyulandırmanın defalarca kez mahkemeden iptal edilmesine rağmen belediyenin bildiğini okumaya devam ettiğini kaydeden Şatır, şöyle konuştu: ‘Belediye bize gelip ne açıklama yapmış ne de benim şu projem var, fikriniz nedir diye sormuş. Belediye şuyulandırma yapıyor, peki sen neye göre şuyulandırma yapıyorsun diye soruyoruz. Belediye diyor ki, bizim işimiz bu. Biz bu şekilde yapacağız, siz gidip mahkemeye vereceksiniz, mahkeme bir daha bozacak biz bir daha yapacağız ve biz bundan para kazanacağız.’
Sarılar’a tepki: ‘Malatya’ya hukuksuz şekil veriyor’
Projenin mimarı Zeki Sarılar’a da tepki gösteren Bedri Şatır, ‘Sivas’tan geldi, Malatya’ya hukuksuz bir şekilde, vatandaşın hakkını çiğneyerek, ağaç keserek şekil veriyor. Oysa biz bugün buraya Belediye Meclisi’ne geldik ve aklı başında, aklıselim insanlardan birinin bize söz vereceğini düşündük. Bir kanun, bir yasa görüşülürken karşılıklı fikir alışverişinde bulunulur. Bunları yöneten arkalarından başka güçler var. İsim vermek istemiyoruz. Bizim Allah’tan korkumuz var. Kim olursa olsun bu hukuksuzluğa karşı çıkacağız. Kanuna güvenerek, resmi elbiseye üniformaya güvenerek kabadayılık olmaz’ diye konutu.
Bölgedeki bazı inşaat sahiplerine alelacele ruhsat verildiğin ve bu işte bazı insanların parmağı olduğunu söyleyen Bedri Şatır, sözlerini şöyle tamamladı:
‘Bölgedeki bazı vatandaşlara ve hak sahiplerine alelacele projeyi imzalattılar, inşaat ruhsatları var. Bunların kim olduğunu da biliyoruz.. 50 metre ileriye ruhsat veriyor, 50 metre sola veriyor ama 50 metre sağına vermiyor. Biz bunu anlamıyoruz. Bakın bugünkü belediyenin yaptığı şey hizmet değil ranttır. Amca, dayı, enişte ve gönül bağı ile yürütülen rant işleri. Bunlarda hizmet diye bir şey yok. Bundan sonra Malatyalı vatandaşlarımız duyarlı olacak ve hakkını arayacak.’
HABER-FOTO: Güler HAZAR- Malatya'ya Bakış