Malatya Belediyesi'nin çağdaş yapılaşma adı altında sürdürdüğü "rant amaçlı" üst yapılaşma katliamı devam ediyor. Bazı belediye meclisi üyelerinin hissedarları arasında olduğu firmalara “Yoğunluk sabit kalma koşulu ile” kat serbestisi veren belediye yönetimi, imar planlarında 5 kat olarak belirlenen Turgut Özal Mahallesi’nde bir uygulamaya imza attı. Malatya Belediyesi meclisinin bir müteahhit üyesinin ortakları arasında bulunduğu bir inşaat firmasına 10 kat yapılaşma izni veren Malatya Belediyesi, şimdi de meclisin bir başka müteahhit üyesinin ortakları arasında bulunduğu inşaat firmasına bölgenin imar bütünlüğünü bozacak şekilde yükseklik onayı verdi. Konuyla ilgili teknik uzmanlar, “Bölgenin ve adanın planlamaları uzun vadeli ve tüm boyutları ile yapılıyor. Kat yükseklikleri bu planlamalardan sonra belirleniyor. Yoğunluk sabit kalma koşulu safsatası ile yüksekliğe onay verilen kararlarla, bölge ile birlikte Malatya’nın orta ve uzun vadede yaşanmaz bir kent haline gelmesine neden olacaktır” derken, mahalle sakinleri de “Belediye ne yapmak istiyor? Güneşimizi, rüzgarımızı, görüntümüzü kestikleri yetmiyormuş gibi, araç, otopark, yol, kanalizasyon, su gibi zorunlu gereksinimlerimizi de aksatacak şekilde yapılaşmalara onay veriyor. Buna dur diyecek yasal bir makam yok mu?” diyerek dikine yapılaşmaya onay veren belediye yönetimine tepki gösterdiler.
TURGUT ÖZAL’DAN SONRA ZAVİYE’DE..
İmar planlarında 5 kata onaylı bölgede bulunan Turgut Özal Mahallesi’ndeki bir parsele 10 kat yapılaşma izni veren belediye yönetimi bu kez de Zaviye Mahallesi’nde bulunan ve bölge imar planında 4+1 ve 5+1 kata onaylı adada, “şimdilik” 8 kata onay verdi. Her iki parselin ortak özelliği ise firmaların hissedarları arasında Belediye Meclis üyelerinin bulunması.
Meclis toplantılarına devamsızlıkları nedeniyle “Hayalet Meclis Üyeleri” olarak da adlandırılan ve bunlardan birinin yargıya intikal eden “İmar Yolsuzluğu” dosyasında adı geçen üyelerinin hissedarları arasında bulunduğu inşaat firmalarının talepleri, yasa-yönetmelik- etik kurallar göz ardı edilerek Belediye yönetimi tarafından karşılandığı yorumlarına neden olan bu uygulama, teknik uzmanlar ile semt sakinleri tarafından tepki ile karşılandı.
Teknik uzmanlar; konu ile ilgili olarak “Malatya’nın bir imar planı yok.İşler revize imar planları ile yürüyor. Revize imar planlarını onaylamak ise belediye meclisinin işi. İşin garibi şu ki, belediye meclisinin aldığı kararlarla yürürlüğe giren revize planları da yine belediye meclisi tarafından delik deşik ediliyor. Malatya’nın şu günkü görüntüsü bunun en bariz örneği. Su, kanalizasyon, elektrik arızalarından geçilmiyor, yollar yetersiz, otoparklar yok denecek kadar. Buna rağmen işlemlere devam ediyorlar. Gerçekten Malatya’ya yazık ediyorlar” diye konuştular.
Bölge sakinleri de “Böylesine hoyratça bir uygulama olur mu? O zaman biz de 8 kata 10 kata çıkaralım. Bunun sonu nereye varacak? Belediye meclis üyesi olmak ayrıcalıklı olmak mı demek? Haktan, hukuktan adaletten dem vuran Belediye yönetimi vatandaşların hakkını- hukukunu böyle mi koruyor” ifadeleri ile tepkilerini dile getirdiler.