'İMAR BARIŞI'YLA ORTAYA ÇIKAN GERÇEK.. BELEDİYELER YATMIŞ UYUMUŞ!. Malatya’da 15 Ocak 2019 tarihi itibariyle ‘imar barışı’ kapsamında toplamda 88 bin 050 bağımsız birimi kapsayan 24 bin 534 başvuru yapıldığı bildirildi. Bu rakamlar, müstakil ev, konut, daire, kamu kurumu yapıları, tarım, ticari ve sanayi yapıları ile ibadethaneler de dahil olmak üzere 332 bin bağımsız birim konumunda yapının bulunduğu Malatya’da yapı stokunun yaklaşık dörtte birinin imar mevzuatına, yapı plan ve ruhsatlarına aykırı bir şekilde inşa edildiği, yani kaçak pozisyonunda bulunduğunu gösteriyor.
Geçtiğimiz yıl içinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan “Belirlenecek bir bedel karşılığında İmar Mevzuatı’na aykırı yapılmış yapıların yasal güvenceye kavuşturulması” anlamına gelen İmar Barışı kapsamında, Malatya’da 15 Ocak 2019 tarihi itibariyle yapılan başvuru sayısının 24 bin 535 olduğu öğrenildi.
Bu başvurunun kapsamını, imar yasasına aykırı biçimde yapıldığı için ruhsatlandırılamayan ya da oturma iznine sahip olmayan ev – daire – konut niteliğindeki bağımsız birim sayısının 79 bin 009 olduğu, ayrıca 9 bini aşkın da dükkân, mağaza, ofis niteliğinde bağımsız birimi kapsadığı, toplamda ise 88 bin 050 bağımsız birimi içerdiği öğrenildi.
Konut kategorisinde imar barışı için en fazla başvuru, 11 bin 613 başvuru ile 1-2 katlı yapılar için gerçekleşti. 3-7 katlı bina kategorisindeki başvuru sayısı 2 bin 487 olurken, tarım amaçlı yapılara ilişkin başvuru sayısı 7 bin 638, içinde merkezi yönetime bağlı kamu daireleri, ticari amaçla kullanılmayan kamu yapıları, ibadethanelerin de bulunduğu kategoride 2 bin 553 başvuru yapıldı.
Malatya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden alınan verilere göre; 15 Ocak 2019 tarihi itibariyle Malatya’da İmar Barışı tablosu şöyle:
Toplam Başvuru Sayısı: 24.535
Binanın Tamamı Başvurusu: 20.375
Bağımsız Birim Başvurusu: 4.160
Toplam Bağımsız Birim Sayısı: 88.050
Konut Bağımsız Birim Sayısı: 79.009
Ticari Bağımsız Birim Sayısı: 6.336
Diğer Bağımsız Birim Sayısı: 2.705
1-2 Katlı Binalar: 11.613
3-7 Katlı Binalar: 2.487
Tarım Amaçlı Kullanılan Yapılar: 7.638
Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu Daireleri, İbadethaneler: 2.553
Plansız Kentleşmenin Doğal Sonucu
Malatya’da belediyelerin ve diğer devlet kurumlarının kenti plansız yönetmeleri, yoğun göç sonrası oluşan gecekondu bölgeleri ve taşra mahalleleri, yoksulluk nedeniyle mevzuata uygun olmayan imalat ile yapılan binaların yanı sıra, siyasi ve ekonomik ilişkiler sayesinde özellikle yeni ve zengin toplum kesimlerinin yaşamaya başladığı bölgelerdeki denetimsizlik sonucunda 1. derece deprem kuşağında yeralan Malatya tam anlamıyla “kaçak konut ve iş yeri cenneti”ne dönüşmüş durumda.
Türkiye genelinde de benzeri yaşanan bu durumu, bütçe açığını kapatmak için fırsata dönüştüren yöneticiler, imar barışı ile, kaçak ve usulsüz yapıları kağıt üzerinde yasal çerçeveye alma kararı verdi. Ancak, sahadaki gerçek değişmeyecek, tam tersine daha da kötüye gidecek.
Çarpık yapılaşma imar barışı ile meşruiyet kazanmış oldu. Hatta, ilgili kanun, imar barışını, ilgili kanun çıkmadan önceki bir tarihle sınırlandırırken, imar barışı kanunun çıkmasından sonra, kaçak yapılaşma büyük hız kazandı. İmar Barışı kanunundan sonra meydana gelen kaçak yapılaşmanın imar barışı kapsamına sokulmadan yıkılması gerekirken, yerel yönetimlerin seçim öncesi yasa dışı bu duruma göz yumduğu gözleniyor.
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- malatyayorum.com