- Valiyi sinirlendiren ve DSİ Bölge Müdürüne, "Bu gerçekleşmeyecek, hayali proje" dedirten skandal!..
Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdür Vekili Saim Peker, 2014 yılının Ekim ayında yapılan Planlama Raporu ve Mühendislik Hizmetleri ihalesinin ardından ödeneği ayrılıp bir de müteahhide yer teslimi yapılan Ali Ağa Barajı’nın gerçekleşmesi imkansız ‘hayali bir proje’ olduğunu söyledi.
Arguvan ilçesinin kuzeyinde, Arapgir sınırı bölgesinde yaklaşık 32 bin dekar arazinin sulanması için planlanan Ali Ağa Barajı’nın su tutmayacağının anlaşılması iki yıl sürdü.
Temmuz ayında yapılan 3. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan DSİ Bölge Müdürü Okan Bal’ın Ali Ağa Barajı ile ilgili olarak projenin zemin etüt çalışmalarının tamamlandığını, proje ihalesi için fiyatlandırılma yapıldığını söylemesine rağmen son İl Koordinasyon Kurulu'na katılan DSİ 9. Bölge Müdür Vekili Sait Peker de barajda yeterli su birikmeyeceğinin anlaşılması nedeniyle projenin ‘rantabl olmayan hayali bir proje’ olduğunu belirtti.
Vali Mustafa Toprak ise “Proje yapılmış, programa girmiş, ama şimdi su birikemez deniliyor. Demek ki biz yaptığımız işin etüdünü iyi yapmıyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.
“Malatyalılara bu gerçeği söylemek zorundayız.. Gerçekleşmeyecek bir proje”
Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş’ın 32 bin dekar arazinin sulanması için planlanan Ali Ağa Barajı’nın yapım çalışmalarının hangi aşamada olduğunu sorması üzerine toplantıya katılan DSİ 9. Bölge Müdür Vekili Sait Peker (yandaki fotoğrafta), barajda su birikmeyeceğinin anlaşıldığını ve bu nedenle rantabl bir proje olmadığını belirterek “Malatyalılara bu gerçeği söylemek zorundayız. Proje edilmiş, yatırım programına girmiş ama maalesef gerçekleşmeyecek bir proje. İnceledik ve gördük ki, DSİ’nin istediği Sivas Koruma Kurulu’nun da onayladığı 935 koduna indiğimiz andan itibaren yeterince su biriktiremiyoruz. Kod düşünce rezervuarda biriken su miktarı azaldı. Orada yapılacak bir şey yok. Gerçekleşmeyecek, hayali bir proje” diye konuştu.
Vali Toprak: Demek ki biz iyi bir etüt yapmıyoruz
Projesi yapılıp yatırım programına alınan bir barajın iki yıl sonra su tutmayacağının anlaşılmasının, proje etüdünün iyi yapılmadığını ortaya koyduğunu söyleyen Vali Mustafa Toprak ise “İnsanlar bir iş yapılacak diye güveniyor. Proje yapılmış, programa girmiş ama su birikmez deniliyor. Demek ki biz yaptığımız işin etüdünü iyi bir şekilde yapmıyoruz. Buranın etüdünden, planlamasından ne çıktı, etüde ve hedefe göre neyi planladık, dediğiniz yükselme ve düşmeler ne kadar suyu getirdi ve götürdü, gidip çalışacaksınız ve bana o raporu getireceksiniz. Rantabl olmayacak bir işi elbette yapmak mümkün değil ama bunun rantabl olmayacağına beni ikna etmeniz gerekiyor” dedi.
Doğru proje olsa şaşardık!.
Malatya'da son yıllarda, tamamlanan ya da planlanan birçok proje, çok konuşulan teknik eksikleriyle konuşulurken, 'su biriktiremeyecek' olduğu anlaşılan Ali Ağa Barajı projesi, buna son örnek oldu.
Beylerderesi üzerine yaptırılan ve "Turgut Özal Viyadüğü" olarak adlandırılan viyadük, belki de Türkiye'nin tek 'engebeli' köprü geçişi!. İki ayrı uçtan başlatılan inşa çalışmalarında, iki uç aynı seviyede birleştirilmek istediğinde 'denkleşmediği', iki parça arasında 30-40 santimlik fark bulunduğu anlaşılmış, tüm imkanlar zorlanarak "ucu ucuna kavuşturulan" viyadük 'engebeli' bir yapı olarak ortaya çıkmıştı.
Karahan ve Reşadiye tünellerinde, açıldıkları bölgede zemin etüdü doğru dürüst yapılmadığı, açıldıkları bölgede zeminin sağlam olmadığının ortaya çıkmasıyla anlaşılmış, bu nedenle her iki tünelin tamamlanması birkaç yıl geciktiği gibi, zemin güçlendirme zorunluluğu yüzünden maliyetleri katlanmıştı. Bunlardan Karahan tüneli, geçtiğimiz haftalarda geçici olarak açılmışken, Reşadiye Tüneli'nin ne zaman açılacağı bilinmiyor.
İnönü Üniversitesi kampüsü karşısında inşa edilmekte olan 'Malatya Arena Stadı'nda da, daha önce arazide zemin etüdü yapılmadığı için, zemin problemi olduğu daha sonra ortaya çıkmış, ilk başta yapılması gereken zemin etüdü inşaat başladıktan sonra yapılabilmiş, zemin güçlendirmesi yapıldıktan ve proje maliyeti arttıktan sonra inşaat sürdürülebilmişti. İlk firma da, daha sonra mali sorunlar yaşayınca işi tamamlayamamış, ikmal işi için yeniden ihale yapılmıştı.
Yine yapımı uzun yıllar süren, gövdesinden ve zemininden su kaçırdığı belirtilen Recai Kutan Boztepe Barajı'nda da buna rağmen su tutulmaya başlanarak göl oluşturulmuş, sulama amaçlı bu baraj sulama kanalları olmadığı için hali hazırda "göl manzarası" oluşturmaktan başka bir işe yaramamıştı. Barajla birlikte yapılmayan kanal ihalesi, baraj bittikten sonra yapıldı, ancak geçtiğimiz Haziran'da bitirilmesi planlanmasına karşın halen bitirilemedi. Bu arada, su tutma sorunu olan barajdaki suyun önemli bir bölümü boşaltıldı.
Artan yolcu hacmi ve yetersizliği gündeme getirilen Erhaç'taki 'Malatya Havalimanı'nda, sivil terminal uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak kapasitede projelendirilemediği için, mevcut küçük çaplı proje uygulanmıştı. Halen kullanılan mevcut terminal binasının, inşaatı tamamlandıktan hemen sonra ihtiyaca yanıt veremediği görülmüştü. Terminal binası, aynı anda iki uçağın giden- gelen yolcusuna 'yetmemeye' devam ediyor.
İnönü Üniversitesi'nden Beylerderesi arasındaki bölüme kadar olan ve Çevre Yolu olarak da adlandırılan yolda güvenli ve akan trafik için inşa edilmesi düşünülen (Üniversite Kampüsü önünde, Eskimalatya Kavşağı'nda, İstasyon Virajı'nda) yonca kavşaklar, Malatyalı bazı siyasilerin ve belediye yöneticilerinin, her yönüyle tartışmalı trambüs denilen toplu taşıma araçlarını çalıştırmaya uygun olmayacağı gerekçesiyle, yapılan baskılarla devre dışı bırakılmıştı.
Tüm bu projelerin tamamına yakınında görülen aksaklıklarla ilgili baş sebep olarak, Malatya'daki kimi siyasilerin, yeterli etüd ve teknik çalışma yapılmadan sadece günü kurtarma adına ilgili makamlara yaptıkları baskılarla işlere girişilmesi gösteriliyor.
Buna en son örnek de, 'su biriktiremeyecek' Ali Ağa Barajı projesi oldu.
FOTOĞRAF: DSİ Bölge Müdür Vekili Peker (sol baştaki), 'hayali proje' dediği Ali Ağa Barajı ile ilgili değerlendirmelerini Vali Toprak'la konuşurken..
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com